[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 655
14 638
113
Miért is kéne magyarként akár egy picit is szimpatizálnom az ukránokkal?



 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 469
23 998
113
Off:
A zene ami sok drónos videó alatt megtalálható, tudtam, hogy ismerős valahonnan:
Sabaton Night Witches orosz feldolgozás

On:
Az oroszok nem látnak a sötétben, esti drónozgatás:

KA52, régen volt, most egy mt-lb került a látómezejébe:

Van itt még toborozandó asszonyság dögivel, kijev, pénzkövetelés a hadseregnek:
There was a rally outside the local administration building shouting: "Pennies for the Ukrainian armed forces!".
They do not need road repairs and other "joys", they need ammunition.

Akhmat csoport mesterlövésze, -2 ukri (oroszok nem látnak a sötétben):

Avdeevka parancsnoka is alulról szagolja az ibolyát, zsalu valami kereszttel is kitüntette 2 hónapja:

Ukri haditechnika és élőerő pusztítása drónokkal:

Na az oroszok nagyon belejöttek ezekbe a drónos, cirkálólőszeres dolgokba:
Scalpel néven új cucc:

Kirov rog, ukri lőszerraktár volt:
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
"Ukrajna szuverenitása meg fog szűnni, az ország teljesen amerikai nagyvállalatok irányítása alá fog kerülni"

Ex-amerikai tengerészgyalogos: nagy amerikai cégek fogják elfoglalni Ukrajnát.
Az Oroszországgal való konfliktus végén Ukrajna megszűnik szuverén államként létezni, mivel az ország teljes mértékben az amerikai nagyvállalatok ellenőrzése alá kerül - mondta Matthew Hoh, az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott százados a Daniel Davis / Deep Dive YouTube-csatornának adott interjúban.
"Azt látjuk, hogy a konfliktusból való kilábalást (Ukrajnának - a szerk.) a JPMorgan, a Goldman Sachs, a BlackRock fogja finanszírozni. A Wall Street bemegy oda, és birtokba veszi Ukrajnát" - hangsúlyozta. Hoh megjegyezte, hogy már számos konferenciát és találkozót tartottak arról, hogy ezek a vállalatok részt vesznek Ukrajna újjáépítésében, és a nyugati sajtó is írt erről. Hoh szerint sokan azt hiszik, hogy a Wall Street-i valkűrök ingyenesen segítik Kijevet, ez azonban mély tévedés.
Korábban a tömegtájékoztatási eszközök arról számoltak be, hogy a New York-i székhelyű BlackRock befektetési társaság koordinálja az ukrajnai újjáépítéshez szükséges pénzeszközök összegyűjtésére irányuló erőfeszítéseket. Megjegyezték, hogy az ukrán kormány nagylelkűen fizetett a BlackRocknak az újjáépítési ütemtervvel kapcsolatos konzultációkért.
Akkor az oroszok hol maradnak?
Ezek szerint veszítenek és Ukrajna a nyugaté lesz?
Vagy csak azt zabálja fel nyugat, amit meghagy az orosz?
Érdekes kérdések ezek.
Valaki tudja a választ?

U.i: Egyébként pedig nem fog megszűnni Ukrajna szuverenitása, mertugyanis per pillanat most sincs neki ilyen. A kérdés, hogy ki fogja gyakorolni felettük az ellenőrzést, s ha meg is marad valami Ukrajnából, az mennyire lesz szuverén.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 385
77 076
113
Mi a helyzet az orosz haderő ruhátatával és harcászati felszerelésével? Miért van az, hogy össze vissza hordanak a képek tanulsága álapján mindent épp csak a rendszeresített digit flora cuccból van rajtuk a legkevesebb.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ne égesd magad jobban, folyamatosan mellé beszélsz, olyan dolgokat vizionálsz, amiket nem mondtam.
A mellébeszélés a Te asztalod barátom, ahogyan égetni is Te szoktad magadat. Nem veszed észre a visszajelzéseket a hozzászólásaidra?
Önmagában ez a minősítése a hozzászólásaidnak.
Ha nem értesz valamihez, akkor ne szakértsél, mert még jobban lejáratod magad ezzel a nickkel is.
;)
  • A CoG az nem választási közvélemény kutatás, te Süsü, hanem egy katonai fogalom. A legfontosabb, hogy semmiképpen sem illik eltéveszteni, vagy mást hazudni helyette, mert az biztos katonai kudarcot jelent. :) A katonai tervezők folyamatosan figyelik, elemzik az ellenség súlypontját, mert ha véletlenül nem azt támadják, akkor sem győznek, ha egyébként minden katonai célt elérnének. Láttál már ilyen háborút? ;)
Süsüke:

Mindenen kívül vagy agyán kívül mondta:

"Ugyanis az ukrán CoG (center of gravity, súlypontja) nem zselé vagy rendszere, hanem az ukrán nép Putyin iránti gyűlölete.
Most már."


Mire én megkérdeztem, ha ez most a súlypont, alátámasztanád egy közvélemény kutatással mely igazolja a sülteleségedet, miszerint az "ukrán nép gyűlöli Putyint" ?

Erre felcsapod a lexikont és elmagyarázod nekem a CoG jelentését. Én az állításodat cáfoltam , miszerint a "gyűlölet" igaz lenne.

Tudod, értő olvasás Süsüke.


  • A tocsogós álmaidban szereplő "több ezer könnyű és nehéz páncélos" pontosan mennyi is? Mit is írtam én a nyugati harckocsik számáról, amik újabb egy évig akadályozzák Putyint? Olvassd újra, gondolkodj. Rá fogsz jönni. Persze játszhatod az értetlent tovább. :)
Kérlek, kevés az időm kidolgozni teljesen, de csak neked rászántam egy órácskát, de utánna ezt a hisztit befejezni Süsüke, és menj aludni kérlek, és kezeket a paplan fölé!

Kezdeti készletek Ukrajna 2022 nehézpáncélosok

20db T55
500db T-72 x
750db T-64 x
100db T-80 x
5db T-84

Oroszoktól elcsent készletek . 2022.05.10 alapján (Ok ez ukrán információ, kb. nincs jelentősége:)

117db T72 x
56db T-80 x
42db T-62 x
15db T90 x

Támogatásként küldött nehézpáncélosok.

650 db T72 x (Lengyel, Cseh, Macedón, Bulgár, USA excalibur és egyéb)
130 db 2A4 és 2A6 (40 db még szállítás alatt)
270 db 1A5 (105 db még szállítás alatt)
60db PT-91
10 db Strv 122
14 db challenger
31db Abrams


Támogatásként küldött könnyű páncélosok. IFV, APC, MRAP és társai

Csak a számok kedvéért, a kis darabszámokat nem is említem (kb. + 300db)

2000 db Humvee
Kb. 1000 db BTR / BMP és variánsai
778 M113
440 M1224 Maxxpro
400 Roshel Senator
250 M1117
200 M2A2 /M7
200 Oshkosh M
200 KTO
200 Saxon
200 MBC Krimi
100 BATT UMG
189 Stryker
104 LMV
90 Bogdan
90 Bushmaster
97 Coguar
50 CV9040
50 ATF dingo
49 VM 90P

Na akkor most több ezer vagy több ezer?
Aludj el szépen, kis Balázs...
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 878
93
Mi a helyzet az orosz haderő ruhátatával és harcászati felszerelésével? Miért van az, hogy össze vissza hordanak a képek tanulsága álapján mindent épp csak a rendszeresített digit flora cuccból van rajtuk a legkevesebb.
Nyilván az új, már rég elfogyott. És úgy vannak vele mint sokmindent mással. Jó a régi is, minek flancolni... :)
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 941
21 632
113
Mi a helyzet az orosz haderő ruhátatával és harcászati felszerelésével? Miért van az, hogy össze vissza hordanak a képek tanulsága álapján mindent épp csak a rendszeresített digit flora cuccból van rajtuk a legkevesebb.

Oooohhistenem! Nem elég, hogy ezek a csövesek mosógépeket lopkodtak, ezek a világ hülyéi másfél éve a rakétákból kifogytak, ezek a szerencsétlenek szégyenszemre rozsdás 45-50 éves T62-eseket kaparnak elő, de már ruhájuk sincs, amibe a tudatlan szláv parasztjait becsomagolják…
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 832
30 461
113
Oooohhistenem! Nem elég, hogy ezek a csövesek mosógépeket lopkodtak, ezek a világ hülyéi másfél éve a rakétákból kifogytak, ezek a szerencsétlenek szégyenszemre rozsdás 45-50 éves T62-eseket kaparnak elő, de már ruhájuk sincs, amibe a tudatlan szláv parasztjait becsomagolják…
Azért lopták a mosógépet, mert nem tellik új ruhára, a lövészárokban mosnak...áramot is az ukránoktól lopják...éjjel...amikor nem látnak. A Kamovok szállítják a mosatlant...meg a Terminátorok...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
Oooohhistenem! Nem elég, hogy ezek a csövesek mosógépeket lopkodtak, ezek a világ hülyéi másfél éve a rakétákból kifogytak, ezek a szerencsétlenek szégyenszemre rozsdás 45-50 éves T62-eseket kaparnak elő, de már ruhájuk sincs, amibe a tudatlan szláv parasztjait becsomagolják…

Még a múltévben volt hír, emlékeim szerint itt is.

"Eltűnt másfél millió orosz katonai egyenruha – állítja az oroszországi Zabajkalszkij régió parlamenti képviselője, Andrej Gurulev altábornagy"

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 380
45 807
113
Bocs, ha volt már!
Alexander Kots katonai tudósító érdekes felvételeket tett közzé az AODES-ból származó kínai Desertcross 1000-3 terepjárók által az orosz csapatok által Herson irányban.

A múlt héten már 537 ilyen típusú jármű leszállításáról érkezett információ , valamint további 1590 darab, beépített fűtési rendszerrel ellátott egység vásárlásáról 2024-ben a hideg évszakban. Bár a tarackokkal felszerelt tankok hátterében nem tűnnek olyan komolynak, fontosságukat rendkívül nehéz túlbecsülni. Végül is az ilyen terepjárók lehetővé teszik a lőszer gyors szállítását a pozíciókba, valamint a személyzet forgatását vagy a sebesültek szállítását. Ez pedig nagyrészt biztosítja az egység harci stabilitását. Különösen a statikus frontvonal melletti lövészárok-háborús körülmények között.

Szabó József válasza egy hozzászólónak

Én az orosz-ukrán konfliktus kapcsán elég következetes álláspontot képviselek. Az erő-eszköz számvetés, továbbá a felek rendelkezésére álló képességek és tartalékok számbavétele alapján kezdetektől azt mondom, hogy a háborút Ukrajna már annak megindításának pillanatától elvesztette. Ez a megállapításom csak azok számára lehet meglepetés, akik a csatamezők brutális realitásaitól elrugaszkodva hajtották az ukrán népet egyre beljebb ebbe a vérmocsárba. Azt is vallom, hogy ez a háború elkerülhető lett volna - az ukrán népnek joga volt úgy dönteni, ahogyan döntött, ám ennek következményei vannak. A háború jelenlegi szakaszában már az ukrán állam léte a tét. Azt is biztosra veszem, hogy további területvesztés lesz az ára annak, hogy békét kérjenek Oroszországtól.
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Mi a helyzet az orosz haderő ruhátatával és harcászati felszerelésével? Miért van az, hogy össze vissza hordanak a képek tanulsága álapján mindent épp csak a rendszeresített digit flora cuccból van rajtuk a legkevesebb.
Itt már ellett mondva az oroszok kapcsán (nem általad):
1. Elfogytak a tankok.
2. Elfogyott a lőszer.
3. Elfogytak a katonák.
4. Oroszország csődbe megy.
5. Ja, és elfogytak a rakéták is!
Ha most már ruhájuk sincs, javaslom menj oda és kiabálj rájuk, hogy HU TAKARODJATOK.
Biztos visszaszaladnának Oroszországba előled.
Más
Ezzel kapcsolatban pedig:
"Csak Hitler teljesen más környezetben tette. Neki egyszerű dolga volt, hisz gyakorlatilag nulla ellenvélemény jelent meg az övével szemben. A 21. században egyetlen olyan ország van mint ami az övé volt és az Észak-Korea."
Abban a demokratikus Ukrajnában amit Te látsz, nyugodtam kimehettél az utcára véleményt nyilvánítani, csak utána vagy megvertek, vagy felgyújtottak. Végül is jogod volt elmondani amit akarsz, ha vállaltad a következményeit.
Még egy érv a megtörhetetlen Ukrán-Magyar barátság mellett:
Legyen szép a napod!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 690
113
Pont úgy mondod,mintha a kedves nyugatnak lenne pénze.
Legfeljebb a bankok számítógépeiben.
Majd lesz az ukránoknak is rá pénzük,meg az Oroszoknak is,meg a betelepülő nyugat európai polgároknak is.
Te hogy emlékszel,45 után, a szovjetek által szarrá vert országokban volt visszadurrogás,köhögés,prüszkölés,fújtatás,vagy egyszer elmondta a helytartó,hogy merre hány méter,és mindenki örült,hogy ennyivel megúszta,és csinálta amit mondtak?
Ki fog alakulni,az újjáépítés nem olyan,hogy egyben ott kell legyen az egész pénz,elkezdik az elején,és beindul a gazdaság, kitermeli saját magát, ha megvan a10-20%- azzal már bőven jók.
Szarrá kell verni az ukrán sereget,ebben jók az Oroszok, mondhatni évszázasos hagyomány náluk, és máris kezesbárányok lesznek,a főnackókat,főköcsögöket kiemelik,eltüntetik,lesz egy jó narratíva, és máris barátságo nagytesóvá válik a győztes,lásd 45 után a német-usa viszonyt,az ukrán életszínvonalhoz annyira van az Orosz, mint a német a mienkhez,hamar kidumálják,hogy nem a köznép a hibás,ráfogják bárkire,és az élet megy tovább.
Az ott játékpénz…
F_OBNANWoAErndG
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 532
113
Svájci lőszer érkezhetett Ukrajnába

145 ezer mesterlövészlövészeknek szánt lőszert és 500 ezer rohamlövegekhez való lőszert szállíthattak Ukrajnába.
Semlegessége miatt Svájc nem engedi meg, hogy azok az országok, amelyeknek fegyvereket adott el, reexportálják azokat egy másik országba. Most azonban arról írt az RTS svájci hírügynökség, hogy a lengyel UMO SP vállalat olyan lőszereket adott el Ukrajnának, amelyet Svájcban gyártottak.
Arról is tájékoztattak, hogy állítólag 145 ezer mesterlövészlövészeknek szánt lőszert, valamint 500 ezer rohamlövegekhez való lőszert szállíthattak Ukrajnába. Azóta Svájcban elindult a vizsgálódás az ügyben.

**********************************************************************

Német LEO2 és amerikai M1A2 Abrams harckocsik pusztulása Ukrajnában: Videó 4 LEO2 megsemmisítéséről másodpercek alatt

A Dnyepr orosz hadseregcsoport egységei megsemmisítettek két ukrán folyami hajót, és megöltek mintegy 80 ukrán katonát, akik a Dnyeper déli részén (bal part) fekvő Krinki faluba rohantak – jelentette be az orosz vezérkar.
"A Dnyepr harccsoport egységei által a Herson régióban végrehajtott tűztámadás eredményeként két ukrán csónak, egy ellenséges csoport Krinki falu közelében és egy ZU-23-2 (ikerlégvédelmi ágyú) Belozjorka falu közelében elpusztult" - mondta a szóvivő.
Emellett a szigetek térségében megsemmisült az egyik ukrán egység állása, Kahovka térségében pedig egy 120 mm-es aknavető egység és a hozzá tartozó lőszer.
Ebben a faluban harcok dúlnak, amelyek célja az ukránok részéről a hídfő megerősítése, az oroszok részéről pedig annak megsemmisítése.
Egy ukrán brigádnak körülbelül két hónapja sikerült átkelnie a Dnyeperen egy mocsaras területen Krinki falu közelében, de egyelőre nem sikerült területi terjeszkednie.
De az ukránok nagy problémája, hogy a német Leopard-2A4/A6, de az amerikai M1A2 Abrams és a svéd Stridsvagn 122 is, amely a német Leopard 2A5 svéd másolata, rendkívül sebezhetőnek bizonyul: 12 LEO2 az összes verzióból egy hét alatt megsemmisültek , és 3 amerikai M1A2-t elfogtak vagy megsemmisítettek.
Tekintse meg az orosz Kornet-2 páncéltörő rendszerek általi megsemmisítésüket 8 km-es biztonságos távolságból:
Az oroszok szerint „A tömeg, a nagy méretek és az alacsony manőverezőképesség a Leopard-2-t ígéretes tankból könnyű célponttá változtatta az orosz fegyveres erők rendelkezésére álló összes fegyver számára. A német tankok néha még sebezhetőbbnek bizonyultak, mint a régi szovjet T-72-esek, mivel hiányzott belőlük a manőverezőképesség."
8 hónap alatt, 2023 február végétől Ukrajna 71 darab Leopard 2 harckocsit kapott Németországtól és számos más európai országtól.
Nézze meg, mi történt Zaporizzsjában, ahol néhány másodperc alatt négy (4) Leopard-2 égett el az Orehov szektorban
Eközben az orosz T-90M Proriv fő harckocsit korszerűsítik, az urán-háború tapasztalatai alapján javítják biztonságát és tűzerejét.
A tankok az új „Nakidka” álcázórendszereket kapták, amelyek csökkentik a hősugárzást, és így csökkentik a Javelin ATGM-ek eltalálásának valószínűségét.
Mindezt azonnal tanulmányoznia kell a görög hadseregnek, amelynek az ukrán vezérkarral kellett volna kapcsolatban lennie: Az ukránok fegyvereinek többsége, mint amilyeneket a Nyugat adott nekik, a görög arzenálban is szolgál (LEO2, M113, M109, Stinger, Carl Gustav stb.). Hogyan teljesítenek a csatatéren?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 659
55 331
113
Iràs a falon?:oops:

Tegnap a Foreign Affairs amerikai folyóiratban megjelent egy cikk"Redefining succes in Ukraine, A new strategy must balance means and ends" cimen.
A szerzők Richard Haasss,aki 20 éve a Council of foreign relations elnöke és Charles Kupchan, a Georgetown University nemzetközi kapcsolatok professzora, régebben az US national security council európai ügyekért felelős igazgatója.

Tekintettel az ukràn ellentámadàs sikertelensègére és az US és Európa csökkenő lelkesedésére, hogy Kievet továbbra is katonailag támogassák, a szerzők az aktuális nyugati stratègia átfogó újraértékelését tartják célszerűnek.
Ez azonban azt a kényelmetlen igazságot hozza a felszinre, hogy Kiev és a nyugat egy tarthatatlan úton járnak.
Eddig egy feltünően nagy diszkrepancia létezett a célok és a rendelkezèsre álló eszközök közt. Kiev célja, hogy az oroszokat az ukràn területekről, beleértve a Krimet is, kiűzzék, jogilag és politikailag ugyan nem támadható.De stratègiailag elerhetetlen, biztosan a közeljövőben es lehet, hogy azon túl is.

Ebben az evben Oo a beharangozott ukrán ellentámadàs ellenère valójában több területet nyert mint Ukrajna. Összességében
egyik oldal sem ért el számottevő előrelépéseket.
Még ha a nyugat több fegyvert is szállit, Kiev nem mutatja annak jeleit, hogy képes az oroszok védelmi vonalait áttörni, akármilyen keményen és sokáig is harcol.

Az idő nem Kiev javára fog dolgozni, ha a heves harcok határozatlan ideig elhúzódnak.Oo háborús üzembe helyezi gazdaságát,
fegyvereket kap Irántól és É-Koreától és ha szükséges, tovàbbi emberi erőforràsai vannak.Ezen túlmenően Oo új piacokat talált energiaexportja számára, amig a szankciók csak szerény hatással vannak az orosz gazdaságra.
Ugyanakkor Ukrajna sok embert veszit, elpazarolja fegyvertartalékait, gazdasága kb 30%-al csökkent és a nyugat tàmogatàsa alàbb hagy. A szerzők Trump esetleges új elnökségére és Szlovákiára és hazánkra utalnak.

Washingtonnak elérhető célokat kell kitűznie és a rendelkezésre álló eszközöket azokkal összehangolni.Kiev a katonai súlypontot a támadàsról a védekezèsre kell áthelyezze.Az US Kievvel és az európai partnerekkel tárgyalāsokat kell folytasson, amelyek Ukrajna azon készségéről szólnak, hogy Oo-val egy fegyverszünetről tárgyaljon. Kiev biztos ragaszkodni fog céljaihoz ( az oroszok kiűzése és tetteik számonkèrése), de most inkább a védekezésre és az ellenőrzése alatt álló 80% ukrán terûlet helyrehozatalára kell koncentráljon.
Az eddigi stratégia zsákutcàba vezetett.

Még ha Oo el is utasitana egy fegyverszünetet, az ukrán átállás a védekezésre korlátozná hatalmas emberi veszteségeit. A nyugat tovàbbra is segithetné Kievet. Ez meggyőzhetné Oo-t, hogy a csatatért a tárgyalóasztalra cserélje. Diplomàcia a realisztikus út ahhoz, hogy a háborúnak és hosszú tàvon az ukràn terûletek orosz megszállásának is vége legyen. :)

Kiev és támogatói számára sokkal kedvezőbb egy új stratégia, amely célokat és eszközöket összhangol, mint tovább egy olyan irànyt követni, amely egy zsákutcàba vezetett és hamarosan a nyugati támogatàs csökkenéséhez vezethet. Egy fegyverszünet sok életet mentene meg, lehetővé tenné az ujraépitést és azt, hogy Ukrajna a nyugati fegyvereket hosszútávú biztonságába való befektetésnek tekintse.
Persze mindkèt fèlnek bele kellene egyeznie egy fegyverszünetbe.
(exxpress.at)
 

hayate

Well-Known Member
2012. december 3.
342
1 748
93
A mellébeszélés a Te asztalod barátom, ahogyan égetni is Te szoktad magadat. Nem veszed észre a visszajelzéseket a hozzászólásaidra?
Önmagában ez a minősítése a hozzászólásaidnak.

Süsüke:

Mindenen kívül vagy agyán kívül mondta:

"Ugyanis az ukrán CoG (center of gravity, súlypontja) nem zselé vagy rendszere, hanem az ukrán nép Putyin iránti gyűlölete.
Most már."


Mire én megkérdeztem, ha ez most a súlypont, alátámasztanád egy közvélemény kutatással mely igazolja a sülteleségedet, miszerint az "ukrán nép gyűlöli Putyint" ?

Erre felcsapod a lexikont és elmagyarázod nekem a CoG jelentését. Én az állításodat cáfoltam , miszerint a "gyűlölet" igaz lenne.

Tudod, értő olvasás Süsüke.



Kérlek, kevés az időm kidolgozni teljesen, de csak neked rászántam egy órácskát, de utánna ezt a hisztit befejezni Süsüke, és menj aludni kérlek, és kezeket a paplan fölé!

Kezdeti készletek Ukrajna 2022 nehézpáncélosok

20db T55
500db T-72 x
750db T-64 x
100db T-80 x
5db T-84

Oroszoktól elcsent készletek . 2022.05.10 alapján (Ok ez ukrán információ, kb. nincs jelentősége:)

117db T72 x
56db T-80 x
42db T-62 x
15db T90 x

Támogatásként küldött nehézpáncélosok.

650 db T72 x (Lengyel, Cseh, Macedón, Bulgár, USA excalibur és egyéb)
130 db 2A4 és 2A6 (40 db még szállítás alatt)
270 db 1A5 (105 db még szállítás alatt)
60db PT-91
10 db Strv 122
14 db challenger
31db Abrams


Támogatásként küldött könnyű páncélosok. IFV, APC, MRAP és társai

Csak a számok kedvéért, a kis darabszámokat nem is említem (kb. + 300db)

2000 db Humvee
Kb. 1000 db BTR / BMP és variánsai
778 M113
440 M1224 Maxxpro
400 Roshel Senator
250 M1117
200 M2A2 /M7
200 Oshkosh M
200 KTO
200 Saxon
200 MBC Krimi
100 BATT UMG
189 Stryker
104 LMV
90 Bogdan
90 Bushmaster
97 Coguar
50 CV9040
50 ATF dingo
49 VM 90P

Na akkor most több ezer vagy több ezer?
Aludj el szépen, kis Balázs...
A Trautmann? :D

Nem akármilyen lista ez. Kíváncsi vagyok hogy ha lesz, akkor a harmadik felvonásban jövő tavasszal mivel és kik fognak harcolni az ukránok oldalán.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 398
113
A mellébeszélés a Te asztalod barátom, ahogyan égetni is Te szoktad magadat. Nem veszed észre a visszajelzéseket a hozzászólásaidra?
Önmagában ez a minősítése a hozzászólásaidnak.

Süsüke:

Mindenen kívül vagy agyán kívül mondta:

"Ugyanis az ukrán CoG (center of gravity, súlypontja) nem zselé vagy rendszere, hanem az ukrán nép Putyin iránti gyűlölete.
Most már."


Mire én megkérdeztem, ha ez most a súlypont, alátámasztanád egy közvélemény kutatással mely igazolja a sülteleségedet, miszerint az "ukrán nép gyűlöli Putyint" ?

Erre felcsapod a lexikont és elmagyarázod nekem a CoG jelentését. Én az állításodat cáfoltam , miszerint a "gyűlölet" igaz lenne.

Tudod, értő olvasás Süsüke.



Kérlek, kevés az időm kidolgozni teljesen, de csak neked rászántam egy órácskát, de utánna ezt a hisztit befejezni Süsüke, és menj aludni kérlek, és kezeket a paplan fölé!

Kezdeti készletek Ukrajna 2022 nehézpáncélosok

20db T55
500db T-72 x
750db T-64 x
100db T-80 x
5db T-84

Oroszoktól elcsent készletek . 2022.05.10 alapján (Ok ez ukrán információ, kb. nincs jelentősége:)

117db T72 x
56db T-80 x
42db T-62 x
15db T90 x

Támogatásként küldött nehézpáncélosok.

650 db T72 x (Lengyel, Cseh, Macedón, Bulgár, USA excalibur és egyéb)
130 db 2A4 és 2A6 (40 db még szállítás alatt)
270 db 1A5 (105 db még szállítás alatt)
60db PT-91
10 db Strv 122
14 db challenger
31db Abrams


Támogatásként küldött könnyű páncélosok. IFV, APC, MRAP és társai

Csak a számok kedvéért, a kis darabszámokat nem is említem (kb. + 300db)

2000 db Humvee
Kb. 1000 db BTR / BMP és variánsai
778 M113
440 M1224 Maxxpro
400 Roshel Senator
250 M1117
200 M2A2 /M7
200 Oshkosh M
200 KTO
200 Saxon
200 MBC Krimi
100 BATT UMG
189 Stryker
104 LMV
90 Bogdan
90 Bushmaster
97 Coguar
50 CV9040
50 ATF dingo
49 VM 90P

Na akkor most több ezer vagy több ezer?
Aludj el szépen, kis Balázs...

Ne terelj, megint lebuktatlak!
:)

A legtöbb számod téves! Olyan eszközöket sorolsz fel, amiket csak ígértek!
Azt írtad:
" Több ezer harckocsi és több ezer páncélos"
Az eddig bevetett támogatásként kapott harckocsik száma NEM éri el a 800-at SEM!


130 db Leopard 2? Az ukránok örülnének. Komolytalan próbálkozás ekkorát gurítani részedről. Szerinted itt mindenki hülye? Senki nem olvassa a híreket?

De lényegtelen, mert te az én bejegyzésembe szeretnél belekötni.
Amiben én pár tucat harckocsit írtam, amivel újabb egy évvel akadályozzák Putyint...
Mik is lettek leszállítva az elmúlt egy évben nyugati adományból?
Leopard 1, 2, Challenger?
:D
Na ugye, okoska, értő olvasás, ezt szoktad hablatyolni.

Kezd elölről, sorold fel!
És ne trükközz megint, mert mindenki tudja, miből mennyit kaptak.
Amúgy a pénzügyi számaid is tévesek. ;)

De gondolom a valós támogatás bemutatásával nem fröcsöghetnéd a Putyini mantrát, "mindjárt vége, feladja a nyugat!"
:D

A Humvee-t páncélosok közé sorolni...... Ja, anélkül a páncélosok száma se lenne "több ezer"?! Legyen "páncélos" az utólag páncélozott HMWW, oké.

Na akkor mennyi az a több ezer tank és több ezer páncélos?
;)
Nem vagy túl okos hazudozó....
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 528
13 484
113
Mi a helyzet az orosz haderő ruhátatával és harcászati felszerelésével? Miért van az, hogy össze vissza hordanak a képek tanulsága álapján mindent épp csak a rendszeresített digit flora cuccból van rajtuk a legkevesebb.

Vannak a nagyon egyedi, nemzeti terepminták, amik otthon, az adott országban, vagyis Svédországban, Finnországban, Kanadában, vagy épp Oroszországban nagyon jól működnek, mert azok sűrű erdőségek.

Azonban nem csak azok léteznek, hanem még a Multicam-kópiákat is használják, és más terepen meg minő meglepő, pont az működik jobban.