[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Elárasztott árkok és sárban rekedt felszerelések: az ukrán hadsereg további kihívásokkal néz szembe a rossz időjárás miatt

A fronton a katonai felszerelés a rossz időjárás miatt teljesen elakad a sárban, a harcok egyre nehezebbé válnak
A rossz időjárás miatt Ukrajnában, nevezetesen az esővel járó havazás miatt a fronton a víz elönti a lövészárkokat, a katonai felszerelés pedig elakad a sárban. A hadsereg saját erőivel próbálja kiszabadítani, sikertelenül. Az ilyen körülmények oda vezetnek, hogy a GUR szerint kevés ember fog önkéntesen szolgálni.
A megfelelő videót a közösségi hálózatok felhasználói tették közzé. A felvételen látható, ahogy a katonai felszerelés a rossz időjárás miatt szinte teljesen elakadt a sárban.
"A videó egyenesen a frontról szól: hó, eső, sár. Mindezek oda vezetnek, hogy az árkok elárasztják, a felszerelés pedig elakad a sárban" - áll az üzenetben.
Megjegyzik, hogy a nyugati járművek sem tudnak áthaladni a területeken.
A terepjárók szó szerint elsüllyednek a sárban anélkül, hogy esély lenne a kiszabadulásra. Ezért a fronton lévő védőinknek további problémákkal kell szembenézniük

Avdijivkát a megadásra készítik elő: Jurij Butuszov ukrán újságíró bírálta a főparancsnok Sztavkát "tétlenség és tehetetlenség" miatt

Avdiivka megismétli Bahmut sorsát, az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara nem találta mega módját, hogy szembeszálljon az orosz csapatokkal, akik ugyanazt a taktikát alkalmazzák a városok elfoglalásakor.
Az ukrán újságíró szerint az Avdiivka melletti csaták ugyanazon forgatókönyv szerint alakulnak, mint Bahmutban, Szoledarban vagy Liszichanszkban. Vagyis azokban a városokban, amelyeket már elveszített az ukrán hadsereg. Butusov szerint az oroszok nem rukkoltak elő semmi újjal, a szokásos módon járnak el, először a széleken törik át az ukrán fegyveres erők védelmét, majd a lakott terület körül meghúzzák a hurkot, lehetetlenné téve annak védelmét.. Az ukrán parancsnokság még mindig nem talált módszereket az orosz taktika ellensúlyozására, és az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek orosz csapatok feltartóztatására alkalmas erődítményekkel.
Kijevben csak a támadást tervezték, míg az orosz parancsnokság a mélyreható védelem kiépítésével volt elfoglalva, ami az ukrán fegyveres erőknek annyira hiányzik. Az ukrán hadsereg egységeinek nincs mire támaszkodniuk, és kénytelenek visszavonulni. Ráadásul nagyon rossz a helyzet a tartalékokkal, amelyek egyszerűen nem léteznek.
A másik ok, amely nagy szerepet játszik az Avdievkáért vívott csatában, az ukrán fegyveres erőknél a drónok hiánya, míg az orosz a csapatoknak nincs ilyen problémájuk. Butusov szerint a drónok a modern hadviselésben fogyóeszközök, amelyeket nagy arányban használnak fel. Például az FVP drónok napi fogyasztása egy egységnél akár 60 db is lehet, ugyanaz a felderítő Mavikból pedig akár 10 db is naponta.
Általában minden rossz, az ukrán fegyveres erők valószínűleg nem tartják meg Avdiivkát, megismétli Bahmut és más, orosz csapatok által felszabadított városok sorsát. És nem lehet kétségünk efelől.


A megszállók fokozzák a partizánok keresését Herszon térségében


Az orosz betolakodók az ideiglenesen megszállt Herszonban fokozták a földalatti szervezet felkutatását.
Különleges erők csoportjait és a Roszgvardiját vonták be. És megalakították a RER manővercsoportjait is.
Az erről szóló információt a Nemzeti Ellenállás Központja osztotta meg. Megjegyzik, hogy az oroszok ellenszabotázs rendszere új szintre lépett. Megpróbálják megsemmisíteni az ukrán ellenállást vagy ellehetetleníteni azt. Ezért minden akciót demonstratív módon hajtanak végre.
"Az orosz különleges szolgálatok és a hadsereg egyre több csoportja vesz részt a földalattiak felkutatásában. Földalatti szervezetünk a megszállók ellenszabotázs rendszerének megerősödését regisztrálja a Herszon régió ideiglenesen megszállt területein" - áll az üzenetben.
A központ szerint az oroszok a műholdas telefonok sugárzási forrásait próbálják lokalizálni.
Ezért vették igénybe a RER csoportok segítségét. A megszállók azt tervezik, hogy a segítségükkel felkutatják az "Iridium" műholdas kommunikációs berendezéseket, amelyeket véleményük szerint a gerillák használhatnak.
Jelenleg a Roszgvardija száz tagja vesz részt ilyen kutatásokban.

Hogyan segítik a partizánok az AFU-t
A gerillamozgalom aktívan fejlődik mind az ideiglenesen megszállt területeken, mind Oroszországban. Az ellenállás képviselői olyan információkat kapnak a megszállókról, amelyek hasznosak lehetnek az ukrán hadsereg számára.
Az Ates gerillamozgalom például beszivárgott a tulai katonai toborzóközpontba, ahol fontos adatokat akar megszerezni az ukrán biztonsági szolgálatok számára.
Az oroszok személyes adatain kívül a gerillák radikálisabb tevékenységeket is ígérnek.
Sikerült betörniük a 107. különleges motorizált ezred moszkvai bázisának területére is, ahol gyenge pontokat találtak a létesítmény biztonságában. A gerillák fényképet tettek közzé, és a térképen bejelölték, hogy hol található a bázis. Várjuk tehát a védelmi minisztérium GUR-jának reakcióját.
És a gerillák megtalálták az oroszok titkos katonai bázisát is Perevalnoje közelében, amely az ideiglenesen megszállt Krímben, Szimferopol körzetében található. Ez az orosz parti védelem 126. különálló dandárjához tartozik. A megszállók nagy mennyiségű üzemanyagot tárolnak ott. A koordinátákat átadták az AFU-nak és közzétették a hálózaton.
Azt láthatjuk, hogy egy hülye, a hírek megszerzésével büszkélkedni akaró újság (újságíró) így buktatja le a saját földalatti szervezetét. Nem tanulta meg, hogy „ne locsogj!”
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 520
64 570
113
Más

FAB-1500M-54 UMPK Herszon régió
Érdekes felvétel. Eddig a ritkán látott 1500-asokról csak olyan felvétel került elő, ahol hatalmas porfelhőt csináltak és kész. Főképp Szíriában, ahol az 1500kg-os kategóriát a KAB-1500-as jelentette. Ezek pedig a harci részük megerősített fejrésze, nameg a talajszerkezet, illetve a célpont jellege miatt inkább mélyen befúrodtak a talajba és zömmel ott fejtették ki hatásukat.
Így a tűzgömb még kisebb is volt, mint egy 500kg-os bombakaliberé.

Itt viszont sanszos, hogy az UMPK kittel szerelt "klasszikus" M54-es bombatest a felszínhez jóval közelebb, vagy akár valami terepelemen felütközve a talajszint felett működött el és az is látszik, hogy valami más gyúlékony anyag is vele együtt robbant fel.
Minden esetre az 1500kg-os bombatípus már csak azért sem "játék", mert a múltkor, mikor a partmenti hídfőállítási kísérletet találták vele telibe, a laza ártéri talajba méllyen befúródó bomba nem csinált hasonlóan látványos robbanást, de a tetemes becsapódási és robbanási energia így is jókora hullámot vetett a folyó vizén a partfelől indulva.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Ukrán páncélos veszteségek
740fb6f38165917514d8ac532c2601aa.jpg

Leopard-2A4 Rabotinonál
a5c997f1e2d1b516a0ae7ef285ca58c6.jpg

ed4d7ca956af1f8da128bc0bf87f177e.jpg

T-72M1 pusztulása
879647e2a1966cf1822bc96f968d62a0.jpg

T-64BV
f55a8095c38a66c21ef9dad77fb017b6.jpg

T-64BV
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113
Takarítás közben egy kis adalék a számháborúhoz!
A következő nagy kinyilatkoztatása Putyinnak a jelenlegi haderő-beosztásra vonatkozott. Íme az általa megadott számok:
‍ Putyin a mozgósítással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott:‍ Putin addressed questions related to mobilization:
➡️A mozgósítás elején nagy volt az irónia egy ilyen felhívással kapcsolatban, de a mozgósítottak kiválóan küzdenek.
➡️14 mozgósított személy kapott Oroszország hősei címet.
➡️Jelenleg 244 ezer mozgósított van a különleges műveleti övezetben, közülük 41 ezren egészségügyi okok miatt elbocsátottak vagy a maximális életkort elérve.
➡️Idén már 486 ezren csatlakoztak szerződéses alapon az orosz hadsereghez.➡️
➡️Minden nap 1500 orosz katona jelentkezik be az orosz fegyveres erőkbe, és folytatódik a hazát fegyverrel a kézben megvédeni szándékozók áramlása.
Bontsuk fel ezeket a számokat, és hasonlítsuk össze őket az ukrán oldal néhány újabb extrapolációjával.

Tehát tudunk a 2022 szeptemberében mozgósított 300 ezren. Putyin szerint közülük 244 ezren még mindig az SMO zónában vannak, míg 41 ezren tértek haza egészségügyi okokból vagy az elöregedés miatt.

Ez már önmagában is érdekes, mert első pillantásra a legtöbb ember azt feltételezi, hogy ha még 244 ezer van hátra, akkor a többi a halott/károsult. De konkrétan azt mondta, hogy közülük 41 ezren tértek haza élve, talán arra utalva, hogy 244 000 + 41 000 = 285 000, ami azt jelenti, hogy közülük 15 ezren az áldozatok.

Az az érdekes, hogy a MediaZona listáján körülbelül 4500 mozgósított Ebből arra következtethetünk, hogy ha közülük csaknem 5 ezren meghaltak, akkor meglehetősen valószínű, hogy további 10 ezren súlyosan megsérülhetnek vagy rokkantak lehetnek ahhoz, hogy ne tudjanak tovább harcolni. Ez hitelt ad Putyin számainak.

Ne feledje, hogy a MediaZonában jelenleg 38 ezer halott van Oroszországban.

Ezután 486 ezret ad meg az idei új besorozások számaként. Ha emlékszel, Oroszország ~420 ezer célt tűzött ki az év végéig. Ezek Shoigu új hadtestének és katonai körzeteinek csapatai, amelyeket a tartaléknak szánnak.

Putyin ismét határozottan kijelentette, hogy nem lesz második mozgósítás, és retorikusan megkérdezte: „Miért?” mert Oroszországnak elmondása szerint jelenleg 617 ezer katona működik az „északi katonai körzet övezetében”
Ezek a számok mindig trükkösek, mert végtelen sokféleképpen konfigurálhatja őket olyan tényezők alapján, mint például: számoljuk a bajonett erősségét, számolunk más szolgáltatásokat, mint a haditengerészet, a légierő stb.
Természetesen nincs közel 617 ezer katona a tényleges érintkezési vonalon a fronton. Ez a szám közelebb van a 250 000-hez.
Tehát mit jelent a 617k?
Úgy tudjuk, Putyin 244 ezret adott a fennmaradó mozgósított erőkként. Már mondtam, hogy Shoigu újonnan felvett 487 ezrei nem az SMO-nak valók – legalábbis egyelőre –, de korábban azt mondta, hogy ezek közül bizonyos számú 40-80 ezret az SMO-nak küldenek. Tegyük fel, hogy ezen a ponton már közelebb van a 80 ezerhez. Így van 244k + 80k = 324k. Most hozzá kell adnunk az orosz hadsereg, az LDPR, az önkéntesek/PMC-k stb. eredeti fegyveres erőit, a mozgósítottakat nem számítva. Ez 200 és 250 ezer között lehet, ha azt számoljuk, hogy az önkéntes és a PMC erők milyen magasra duzzadtak a konfliktus során, miközben Wagner egyedül azt állítja, hogy elérte az 50 000+ embert, amely feltehetően mostanra szétszóródott a különböző egységekben.
Putyin szerint jelenleg körülbelül 244 000 mozgósított katonát helyeznek el a konfliktusövezetben, hozzátette, hogy 41 ezren bocsátottak el egészségügyi okokból, vagy azért, mert elérték a maximális életkort.
Ez tehát részben megmagyarázza a frontvonal és a teljes számok közötti különbséget. Mint mondtam, az összesen 617 ezerből több mint a fele nem csak 50/50-es forgásban, hátul ül, hanem különböző hátsó egységekben is, mint például a Putyin által hivatkozott karbantartási egység.
Összehasonlításképpen: Zelenszkij politikai pártjának vezetője, David Arakhamia a múlt héten a következő számokat adta Ukrajna jelenlegi katonai méretére vonatkozóan:
''1 millió embert mozgósítanak, 500.000-en harcolnak, 250.00-en az első (front)vonalban harcolnak.''
Ez megerősíteni látszik számomra, hogy a frontvonalak nagyjából 250 000 mindkét oldalon, és mindkét oldalon további 250-300 000 a hátsó forgási tartalék. Ez 500 ezer marad, ami becslése szerint „nem harcol”, ami valószínűleg a hátul töltött, nem harci támogató szerepekre utal.

...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 422
89 689
113
Simplicius legújabb- meglepően rövid- szösszenete részben foglalkozik a fronton lévő létszámokkal, a Vörös Tengerbeli helyzettel, az US erők létszámgondjaival stb.
Szerinte az összlétszàm kb 30%-a a harcoló erő. A többi szûkséges a logisztika, karbantartás, rendszerfenntartàs stb feladatokra.


Más.

Gránátos Zselémajom bővebben:

1500 kgos bomba:
 
Last edited by a moderator:

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Krisztina Sz. főtörzsőrmester, a Roszgvargyija kinológusa a Zaporozsje területén lát el feladatokat. Baj nevű szolgálati kutyájával együtt robbanó tárgyakat és lőszerraktárakat keres.

Nemrég az ő tandemjüknek köszönhetően találtak meg egy rejtekhelyet hét gránátvetővel, négy 120 mm-es aknával, 66 gránáttal és több mint 3500 különböző kaliberű lőszerrel. A minap pedig egy másik rejtekhelyet találtak RPG lövedékekkel és 400 gramm TNT-vel.

Krisztina és Baj először vett részt a SWO-ban. A lány elmondása szerint kíváncsi volt, hogy a négylábú segítő hogyan mutat majd az új szolgálati körülmények között.


KAPORISZTÁN KÉT ARCA


Hatalmas szakadék a jómódú réteg és az alsóbb rétegek között.

Nehezednek a dolgok Kijevben – A polgárok tömegesen rohannak nyilvános helyekre

Ismét úgy tűnik, hogy Ukrajna nagy egyenlőtlenségek országa.
Nagy a szakadék a jómódú réteg és az alsóbb rétegek között.

A kijevi polgárok a nyilvános leveskonyhákba özönlenek enni, mivel élelmiszerhiány van, és most kemény a tél is.

A polgárok sorban állnak, hogy megkapják az adagjukat a káposztakonzervből, amelyet az utcán adnak ki, hogy segítsenek nekik fenntartani magukat télen.
Mégis kénytelenek katonai szükségletekre adakozni.

Más polgártársaik ugyanakkor a Kárpátok téli üdülőhelyeire rohannak a karácsonyi ünnepeket eltölteni.



Vannak, akik harcolnak és meghalnak, mások pedig Kárpátalján nyaralnak! (videó)

Abban az időben, amikor ukránok ezrei halnak meg a háborús frontokon, a felső gazdasági rétegek nem is változtatnak életmódjukon, és a kárpátaljai Bukovelbe rohannak téli vakációra.
Az autók "sorai" Bukovel üdülőhelyéhez szó szerint több kilométeresek.

Nyilvánvaló, hogy az emberi erőforrások néhány "tározójához" a toborzók nem nyúlhatnak.
Az utak tele vannak drága autókkal, akikhez Zelensky katonai komisszárjainak szigorúan tilos hozzányúlni.

A nemzet a haldoklókra és a nyerészkedőkre oszlik.

Magát minősíti, akinek még ez is vicces, mert neki ez a természetes.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 369
30 201
113
Johnatan McCormick készített egy hanganyagot a Slovak Radio International-nek. Viszont ők nem adták le, mert túl ellentmondásos meg oroszbarát. Az alábbi YT csatorna átvette.
Megszólalnak benne:
Ruszlán Kocaba nyugat-ukrán újságíró, aki megjárta (még 2022 előtt) a frontot, mindkét oldalt, békeaktivista lett, ezért börtönbe került, az Amnesty közbenjárásával kiszabadult, és most Brooklynban él.
Alexander Duleba, Szlovákia első számú Oroszország-szakértője* és
Nikolai Petro a Rhode Island University-ről


* csávókám nem hazudtolja meg szlovákságát a kisebbségekhez való hozzáállásban. Kicsit más megvilágításba helyezte volna a mondanivalóját, ha kitértnek rá, h ja, amúgy Szlovákiában él egy magyar kisebbség, és elég hasonlóan állnak hozzájuk, mint az ukrán kormány az oroszajkú kisebbséghez. Nyilván nem talál benne semmi kivetnivalót.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 132
17 204
113
Ezt Te sem gondolod komolyan. Van vállalkozásunk; nyilván jogtiszta szoftverrt kell venni. A helyi adó meg önkormányzati hatáskör. Inkább azt látom, h a komplett közigazgatásban elmaradt a rendszerváltás.
Nem a softwarek jogdíjára írtam .
Akkor minden CD DVD , SD kártya PEN Drive HDD után jogdíjat kellett fizetni. Amibe belefutottam, a mobiltelefonok memóriája után is kell jogdíjat fizetni, és hologramos matricát alkalmazni a termékre. Az importőr cég ezt nem tette meg, én szívtam meg vele. Nem kell csodálkozni azon, hogy itt magyarban miért drágábbak a telefonok, mint az EU többi országában.
Azóta a telefonok esetén változhatott a szabályzás, a külföldi kereskedőnek illetve telefon gyártónak kell ezt a jogdíjat befizetnie. A többi adathordozó esetében a környező országokban azért olcsóbbak ezek, mert ott nincs jogdíj vagy nem ilyen mértékű..
Ukrajnában sem találkoztam helyi jogdíj kivetésére ezen eszközöknél.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 788
17 604
113
Nem a softwarek jogdíjára írtam .
Akkor minden CD DVD , SD kártya PEN Drive HDD után jogdíjat kellett fizetni. Amibe belefutottam, a mobiltelefonok memóriája után is kell jogdíjat fizetni, és hologramos matricát alkalmazni a termékre. Az importőr cég ezt nem tette meg, én szívtam meg vele. Nem kell csodálkozni azon, hogy itt magyarban miért drágábbak a telefonok, mint az EU többi országában.
Azóta a telefonok esetén változhatott a szabályzás, a külföldi kereskedőnek illetve telefon gyártónak kell ezt a jogdíjat befizetnie. A többi adathordozó esetében a környező országokban azért olcsóbbak ezek, mert ott nincs jogdíj vagy nem ilyen mértékű..
Ukrajnában sem találkoztam helyi jogdíj kivetésére ezen eszközöknél.
Ezeket nem tudom; ebben igazad van/lehet. Talán Szombathelyi Tibor fogalmazta meg, h nem biztos, hogy összeesküvés van mindenben, hanem profit éhség. Ukrajna kapcsán az Eu ipar/mezőgazdaság zsákban fog futni, amíg az ukránoknak mindent lehet...már ha marad.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113
A lehallgató készüléket Zaluzsnij főparancsnok személyi asszisztense, Konsztantyin Busuev irodájában is megtalálták .
Erről ukrán médiaforrások számolnak be.
Egyre érdekesebb a műsor ...

Ezt a cikket Rácz András oldalán az egyik kommentelő linkelte be. Számomra azt bizonyítja, hogy a Nyugat komolyan foglalkozik e háború lezárásának lehetőségével.
Hosszú cikk, a linken lehet elolvasni. Szerzői:
1) Jeremy Shapiro az Európai Külkapcsolatok Tanácsának kutatási igazgatója. Fókusza az Egyesült Államok külpolitikája és a transzatlanti kapcsolatok.
2) Samuel Charap a RAND Corporation vezető politológusa. Kutatási területe Oroszország és a volt szovjet államok külpolitikája; európai és eurázsiai regionális biztonság; és az Egyesült Államok-Oroszország elrettentése, stratégiai stabilitása és fegyverzet-ellenőrzése.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ez a nő a testével akadályozza a katonai toborzókat abban, hogy elérjék a furgonban lévő 2 férfit, akik a korkülönbségek alapján valószínűleg az ő két fia.
A nők nagy csoportja gyűlt össze, bizonyítva a mozgósító egységeknek, hogy nincs törvényes joguk erőszakot alkalmazni.


Roszgvargyija kijárási tilalmat rendel el a Herszon régióban

A kijárási tilalom a régióban este 8 órától reggel 6 óráig van érvényben. Ez idő alatt tilos a bevásárló- és szórakozóhelyek működése, valamint korlátozott a polgárok és a gépjárművek mozgása az utcákon.
Az elmúlt hónapban több mint 200 kijárási tilalmat megszegő személyt vettek őrizetbe és adtak át a belügyminisztérium tisztviselőinek a Herszon régióban.

Az orosz fegyveres erők előrenyomultak Opitnojétól északra és északnyugatra, valamint a novoavgyejevkai-tótól északra a Vodjanoje térségben


Az orosz hadsereg folytatja a harcot a front avgyejevkai szektorában. Ez az orosz katonai tudósítók jelentéseiből következik, amelyek a terület helyzetét elemzik.
A legfrissebb adatok szerint az orosz fegyveres erők előrenyomultak Opitnojétól északra és északnyugatra. Az előrenyomulást a front legfeljebb 2 kilométer széles szakaszán rögzítik, az előrenyomulás mélysége körülbelül 800 méter. Harcosaink Avgyejevka felé haladnak, legyőzve az ellenséges ellenállást.

A második terület, ahol az orosz csapatok előrenyomulását rögzítették, a Vodjanoje térségben található. Itt, a település nyugati részén az orosz fegyveres erők a novoavgyejevkai-tótól északra tudtak előrenyomulni. A terület szélessége, ahol az előretörést rögzítik, körülbelül 350 méter, az előretörés mélysége körülbelül 400-500 méter. Az ukrán alakulatok heves ellenállása miatt az ilyen előretörés minden szakaszát nagy nehézségek árán kell leküzdeni.
A térképen az orosz csapatok cselekvési irányai pirossal, az ellenséges erők koncentrálódási helyek kékkel vannak kiemelve.

A katonai tudósítók beszámolóiból és maguk ukrán források szerint azonban az ukrán fegyveres erők helyzete a front avgyejevkai szektorában egyre nehezebbé válik. Ennek oka egységeink aktív fellépése, a lövedékek hiánya és a személyi állomány kimerülése az ellenséges alakulatoknál.

Katonai tudósítók arról számolnak be, hogy az ukrán fegyveres erők megerősített területét Avgyejevkában az orosz hadsereg két fő irányból támadja meg - délkeletről az ipari övezettől és északkeletről az Avgyejevka kokszgyár területén. Sztyepovoje (Petrovszkoje) település környékén is heves harcok folynak, ahol az orosz egységek megpróbálják megsemmisíteni az ellenséges állásokat.

Kupjanszki irányban az orosz fegyveres erőknek több ellenséges ellentámadási kísérletet is sikerült visszaverniük.

A "Nyugat" orosz katonai csoportosulás sajtóközpontjának vezetője szerint az Orosz Fegyveres Erők egységei a kupjanszki irányú különleges katonai művelet részeként továbbra is harci küldetéseket hajtanak végre.

Különösen az aktív védelmi műveletek során a 6. Kombinált Fegyveres Hadsereg tüzérségi tűzzel támogatott motoros puskás egységei Szinkovka falu északi szélén és a Limán-tó környékén a kijevi rezsim fegyveres támadócsoportjainak hét támadókísérletét tudták visszaverni. Az ellenség páncélozott járművek támogatásával gyalogsági alakulatokat telepített, de veszteségeket szenvedve délnyugati és nyugati irányban kénytelen voltak visszavonulni.

Ukrán fegyveresek két alkalommal is megpróbáltak orosz állásokat támadni Zsitlovka és Terni települések irányában. Mindkét támadást sikeresen visszaverték a tüzérségi tűzzel támogatott puskacsaták eredményeként.

Az ukrán alakulatok összvesztesége meghaladta az 50 katonát, megsemmisült egy egység páncélozott jármű, két 2S1 „Gvozdika” önjáró tüzéroszlop, két egység páncélozott harcjármű és két D-30 tarack is.

Emellett a hírek szerint felerősödtek a tüzérségi párbajok Kupjanszk irányában. A 2S19 "Msta-S" orosz önjáró tüzérségi rendszerek légi felderítési adatokra támaszkodva tűzkárt okoznak az ellenségnek.
A frontvonal konfigurációjában ebben az irányban nincs jelentős változás.


Az Orosz Fegyveres Erők drónokkal csaptak le 2 álcázott önjáró löveget és 1 AFU harckocsit Andrejevka közelében, Artemovszk irányában.

Artemovszk irányában az Orosz Föderáció fegyveres erői ukrán alakulatok támadásával és megsemmisítésével érnek el sikereket. Ez az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának és az orosz haditudósítók jelentéseiből következik.

Így vált ismertté, hogy az ukrán alakulatok két álcázott önjáró tüzérségi egységet és egy harckocsit helyeztek el tüzelőállásba.

Az ellenséges katonai felszerelések helyét azonban az Orosz Föderáció légierőinek felderítő pilóta nélküli légi járműveinek legénysége azonnal meghatározta.

Ezután a berendezés koordinátáit átadták a Lancet lövedék kezelőinek. Dróncsapásokat hajtottak végre az ellenséges katonai felszerelésekre, működésképtelenné téve azt.

Meg kell jegyezni, hogy az orosz drónok, különösen a Lancet lövedékek működése nagy problémát jelent az ellenség számára a teljes harci érintkezési vonalon. UAV-ok segítségével megsemmisítik az ellenséges személyzetet, fegyvereiket és katonai felszereléseiket, lőszerraktáraikat, ennek ellensúlyozására az ukrán fegyveres erők gyakorlatilag képtelenek.

Számos nyugati katonai elemző szerint az orosz csapatok sikerének az egyik oka ellenséges haditechnikai eszközök megsemmisítése lehet, és hogy az Egyesült Államok és a NATO-országok nem akarják korlátlanul ellátni az ukrán hadsereget.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
nafo cringe


szerintem is hihető, hogy 8+ éve ott volt a poloska a haderő főnökének irodájában, de csak most vették észre
Ob1bRWm.png



Ez a nő a testével akadályozza a katonai toborzókat abban, hogy elérjék a furgonban lévő 2 férfit, akik a korkülönbségek alapján valószínűleg az ő két fia.
A nők nagy csoportja gyűlt össze, bizonyítva a mozgósító egységeknek, hogy nincs törvényes joguk erőszakot alkalmazni.
Tegyük hozzá, hogy azután kezdtek el ellenállni, miután egy ügyvédnő elérte, hogy 206(!) esetben elmarasztalja a bíróság az emberlopókat, hogy semmi joguk nincs összefogdosni az embereket. Mondjuk a személyes kedvencem még mindig amikor tavaly megpróbálták elvinni az egyik testvírt a ház elől és az egész kiccsalád kirontott rájuk.


(Második) Kedvenc orosz zsoldosvezérünk ismét előkerült, egy alkalomhoz illő képpel (18+)


The series became very popular in Russia, Ukraine and Moldova.


Ha már úgyis kivonultak lopjunk rendesen
QPmZdFH.jpg




Akhmat szeme mindent lát


Lengyel nép ajándéka lenni bumm



Orosz katonák ukrán hadifoglyot etetnek. nafo szerint a videó hamisítvány


Már a kijiív independent is orosz propagandaoldal
JKAB06W.png
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Szpornoje körül

Az orosz azt mondja, gratulálok neked, hogy vége a háborúnak. Hazamehetsz, ne félj!
Megkéri, hogy oldja fel a telefonját

Oroszország elkezdte lézeres célmegjelölőkkel felszerelni harckocsijait.

A másik ok az, hogy Moszkva úgy döntött, hogy újraindítja a T-80-as sorozatgyártását, így a T-80-asra és a T-90-esre koncentrál, és nem tudja gyártani a legfejlettebb orosz harckocsit [legalábbis papíron] a T-14 Armata-t.


RealWar

ezeket a járműveket a Közel-Kelet sivatagjaira építették, ahol az USA néhány évtizedig uralkodni akart. Nem ukrán talajra


Az oroszok felsorakoztak Putyin mögött


Az oroszok kitartanak, az ukránok gyengülnek, az amerikaiak ingadoznak és a pénzüket féltik.
Az orosz és az ukrán társadalom többsége még kiáll a háború folytatása mellett, egyre növekszik azonban a tárgyalásos megoldást támogatók aránya. Ehhez hasonló trend figyelhető meg Amerikában is.
Az orosz-ukrán háború kirobbanásának második évfordulója felé közeledve tehát különböző módon és mértékben, de mind jobban érezhető a háborús fáradtság.


Az Orosz Fegyveres Erők ismét drónokkal támadták meg az Ukrán Fegyveres Erők sztarokonstantinovi repülőterét


Ma este az Orosz Föderáció Fegyveres Erői pilóta nélküli légi járművekkel csapást mértek katonai célpontokra a kijevi rezsim által ellenőrzött területeken. Ez orosz katonai tudósítók jelentéseiből és ukrán információforrásokból következik.

Az ukrán légierő egyik katonai repülőterét az ukrajnai Hmelnyickij régióban található Sztarokonsztantinovban érte találat. Orosz "Geranium" drónok találták el, amelyeket az ukrán források kitartóan "Shahidoknak" neveznek, ezzel próbálva utalni a drónok állítólagos iráni eredetére, noha mind Oroszország, mind Irán tagadja, hogy iráni UAV-kat szállítanának a különleges katonai művelet övezetébe.

A sztarokonsztantinovi repülőtér alapvető fontosságú az AFU számára. Két Szu-24-es repülőgép állomásozik ott, amelyeket átépítettek az angol-francia gyártmányú Storm Shadow/SCALP-EG irányított rakéták használatára.

Az ukrán légierő rendszeresen támadja az orosz területeket Donbászban és Zaporozsjában ilyen rakétákkal, és megkísérli megtámadni velük a Krím-félszigetet. Nyilvánvaló, hogy a nyugati rakéták hordozóinak megsemmisítése nagy jelentőséggel bír az orosz hadsereg számára.

Ukrán források arról számoltak be, hogy miután jelezték az Orosz Fegyveres Erők UAV-jainak megjelenését az égen a Hmelnyickij régió felett, hamarosan robbanásokat jelentettek a sztarokonsztantinivi repülőtér közelében. Az ukrán média érthető okokból nem számol be az orosz drónok érkezésének következményeiről. Lehetséges azonban, hogy károkat okoztak a repülőgépekben vagy a lőszerraktárakban.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 830
29 288
113
Csak a jövőbeli dokumentáció illetően, mikor mindig előkerül, hogy de nincs is szó csodafegyverekről

Portfolio mai alkotása:
<sikerül egy shit and sticks goofy ass Gerany pótlékot az ukránoknak összerakniuk
<Muh uKrÁn cSodAfEgYvEr
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 889
31 447
113
Ez a hír vótmá?
Hülyeség a cím, 9 éve ott van a helytartó és azóta elvesztette Ukrajna a szuverenitását. Most csak küldtek mégegyet, aki a hadsereget is teljesen átveszi majd. Elég zsíros célpont lehet az oroszoknak, elvégre itt már a proxy háború látszata is kezd eltűnni.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Hülyeség a cím, 9 éve ott van a helytartó és azóta elvesztette Ukrajna a szuverenitását. Most csak küldtek mégegyet, aki a hadsereget is teljesen átveszi majd. Elég zsíros célpont lehet az oroszoknak, elvégre itt már a proxy háború látszata is kezd eltűnni.

Nem küldték, ott van régóta.
Az, hogy hivatalossá tették a dolgot azt szolgálja ne moshassa le magáról a nyári offenzíva kudarcát és ne léphessen le.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 844
9 599
113
Meszike, a finnek, és az ukránok helyzete között milyen logikai szállal vonsz párhuzamot, legyenek aktuálpolitikai, és történelmi kérdések ?
Csak az ok okozati összefüggésre hívtam fel a figyelmet az orosz invázió és a svéd illetve finn nato csatlakozás között. Nyilván van hasonlóság hiszen mindkét ország független ország volt Oroszország szomszédságában és ez mindkét ország számára az egyik legmeghatározóbb politikai kérdés volt. A balti tenger pedig lényegében nato beltenger lett és Kaliningrad pillanatok alatt elvágható lenne tengeren Szentpétervártól.