[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 055
83 267
113
Torockaitól hangos az orosz sajtó. :)
IRT7kxH98QA.jpg


IwWh0tvNPWw.jpg
Katasztrófa.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 691
8 714
113
Hírként közölték. De mégis válaszolok. Pár hete Putyin nyilatkozta egy eseményen. Ha Lengyelország, Magyarország vagy Románia úgy dönt, hogy visszaveszik régi történelmi területeiket Oroszország nem fog Ukrajna mellé állni. Eddig Oroszország biztosította Ukrajna területi egységét, de ez már megszünt-mondta Putyin.
És ezt te elhiszed?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A légideszant erők csapásainak következményei

Az ukrán hadiipari komplexum nagy hatótávolságú fegyvereket fejleszthet, mielőtt az orosz légierő 2023. december 29-én lecsapna. Ezt a nyilatkozatot Szergej Krivonosz, az Ukrán Fegyveres Erők nyugalmazott tábornoka tette a „Direct” YouTube csatornának adott interjújában.
„Voltak (nagy hatótávolságú) fegyvereink, és december 29-ig tudtuk azokat előállítani” – mondta az ukrán tábornok arra a kérdésre válaszolva, hogy az ukrán csapatok indíthatnak-e csapásokat orosz területre.
Azt is hangsúlyozta, hogy a csapást olyan helyen hajtották végre, ahol Kijev rakétafegyvereket fejleszt. Mint Krivonosz megjegyezte, megkérdezte a fővárosi Luch tervezőiroda munkatársait, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) indít-e büntetőeljárást azok ellen, akik "információkat szivárogtattak ki" az ország hadiipari komplexumairól. Erre nemleges választ kapott – mondja az Ukrán Fegyveres Erők nyugalmazott tábornoka.



Minden terrorcselekményt elkövető szabotőrcsoportot őrizetbe vettek a Krímben

Szergej Aksenov
, a Krími Köztársaság vezetője elmondta, hogy az összes szabotőrt, aki terrortámadást követett el a félszigeten, őrizetbe vették az orosz térségben.

A Vesti-Crimea televíziós és rádiós társaság adásában azt mondta: „Kivétel nélkül mindenkit őrizetbe vettek. Mindenkit, aki felrobbantotta a vasutat stb.
A köztársaságban 2022-ben és 2023-ban több szabotázscselekményt követtek el infrastrukturális létesítményeknél, senki sem sérült meg. Őrizetbe vettek olyan szabotőröket is, akik az ukrán különleges szolgálatok utasítására cselekedtek, és a térség vezetőinek fizikai megsemmisítését tervezték.
A köztársasági elnök hozzátette, hogy a szabotőrök súlyos büntetés vár a Krím-félszigeten.

-

Az orosz fegyveres erők Harkovban megsemmisítették az ukrán fegyveres erők és zsoldosok bevetési pontjait

Az orosz hadsereg megtámadta a harkovi zsoldostáborokat
Az Orosz Fegyveres Erők Harkovban támadást indítottak az ukrán fegyveres erők zsoldosainak és fegyvereseinek helyszínei ellen.
Az orosz védelmi minisztérium szerint több mint 60 külföldi zsoldos halt meg , több mint 20-at egészségügyi intézményekbe szállítottak.
Az ukrán fegyveres erők és zsoldosok harkovi helyszínei elleni támadás az orosz hadsereg ilyen irányú offenzívájának folytatása. Ez megnehezíti azok átvitelét a front más szektoraiba.
A zsoldosok megsemmisítésének tényei egyre inkább demoralizálják az ukrán hadsereget és nyugati szövetségeseiket.

- Az utóbbi időkben a muszkák nagyon rászálltak a zsoldosokra és más nemNato külföldiekre, már nem sokan maradhattak.



Egy orosz katona egyedül fogta el az ukrán fegyveres erők öt titkosszolgálati tisztjét.


Ruslan Ostashko televíziós műsorvezető és újságíró számol be erről a Telegram csatornáján .
Avdejevka közelében egyenlőtlen csata alakult ki. Az orosz egység 9. dandárjának katonája felfedezte egy ukrán felderítőcsoport közeledését, és gránátokat dobott rájuk.
Ennek eredményeként öt sebesült katona kidobott egy fehér zászlót, és kegyelmet kérve megadta magát.

- Ó, sokat fognak mesélni, öt nyelv az jó.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 874
113
Ha Ukrajna elbukik az oroszok 1cm2-t nem adnak senkinek belőle...

Valaki tudja, hogy jelenleg a Fekete-tengeri flott hány és milyen egységből áll?
Kb.
Tengeri az cirka 5fregatt, ugyanennyi dízel tengo, kb 10 korvett. Ezek a nagyobbak, ezen kívül egy csomó kisebb (tippre van az 30 is) 1500 tonna alatti jarorhajo, akna szedő, elláto, két három partra szálló hajó, csonakfelek, tolohajok, miegyebek az orosz flotta minden típusból.

Aztán hogy a légi mennyi az megint passz, de szerintem 40-50 vadászgép és bombázó, helikopterek több tucatnyi. Partvedelmi, hajoelleni, legvedelmi dandárok, tengerész gyalogság, stb.
Minden kb, a két három AN naszadunk kevés lesz ellenük, felejtős.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 035
54 118
113
És ezt te elhiszed?



Nem,inkább az lmbtq, mee too,migránsokat ránk szervező,belpolitikánkba nyíltan belepofázó ,nyomoroncoknak hiszek,akik simán nekivezették az ukránokat egy nukleáris szuperhatalomnak,simán belemondják a kamerákba, hogy minden fillér jó helyre megy,amíg Oroszok halnak meg,az ukrán meg így jártak, hogyne.
Azt hagyjuk is,hogy mennyire szívatta le az EU-t a szankciókkal,felrobbantották a gázcsövet,lefegyvereztéknaz az európai hadseregeket,stb.
Ugyan miért ne hinnék nekik?
Hozzájuk képest az Oroszok becsületes úriemberek....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 360
113
És ezt te elhiszed?
Amit Putyin mondott? El. Oroszoknak nem volt célja és most sem célja egész Ukrajna elfoglalása.Mit csinálnának a banderistákkal? Lojális emberekre(oroszokra) van szükségük.Ezért is beszélnek állandóan az ősi orosz területekről,amit a bolsevikok adtak Ukrajnának.

Van itt pár ember aki nagyon tévesen azt hiszi, hogy Putyinnak egész Ukrajna kell. Ez nagy tévedés!
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 008
113
Mit csinálnának a banderistákkal?
a banderistákhoz meg hozzá tartozik nyugatukrajna is
ezek együtt járnak
és az európai unió már be is jelentkezett a nagyonhülyének akinek ezek így együtt kellenek
az oroszoknak láthatóan mindegy hogy maradékukrajna néven vagy lengyelmagyarromán revízió jogcímén sikerülne ezt a púpot ráapplikálni a hátunkra, az utóbbi talán biztosabbnak tűnik mert abból nehezebb kitáncolni ha megjönne az eszünk, itt európában...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Orosz előrenyomulás Rabotinónál

Az orosz csapatok területi előnyöket szereztek az ukránok ellen Zaporozsje régióban, írja a Tass.
"A Zaporozsje régióban a tüzérségi tűzzel támogatott orosz egységek az ukrán hadsereg 65., 118. motorizált, 128. hegyi roham- és 82. légideszant-dandárjának, valamint a 3. nemzetőrség állományát találták el Rabotino, Verbovoje, Nesterjanka és Kamenskoje települések közelében. Zaporozsje régióban” – jelentette az orosz hírügynökség.

Az ukránok állítólag 70 katonát, két gyalogsági harcjárművet, négy járművet és egy D-30 tarackot veszítettek.



Szolncepek TOS Harkov közelében menekülésbe fordította az AFU-t

Az orosz TOS "Solncepek" rendszerek csapásai Harkov közelében a harcok során az ukrán csapatokat menekülésbe fordították. Ezt Alexander Mercouris brit szakértő nyilatkozta YouTube-csatornáján.
" Harkov térségében az ukrán hadsereg minden támadását visszaverték, kénytelenek voltak visszavonulni. <...> Az is ismert, hogy az oroszok félelmetes, hihetetlenül erős TOS lángszóró rendszerekkel csapást mértek az ellenségre" - mondta az elemző.

Vasárnap, január 28-án az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konaszenkov elmondta, hogy az elmúlt 24 órában az orosz csapatok az AFU hat támadását verték vissza a Harkovi területen lévő Szinkovka, az LNR-ben lévő Novoszelovszkoje és a DNR-ben lévő Terni térségében.

Az AFU veszteségei ebben az irányban összesen 150 katonát, három járművet és egy Gvozdika SAU-t értek.

Az orosz fegyveres erőknek a közelmúltban sikerült jelentősen javítaniuk pozíciójukon a különleges katonai művelet (SVO) övezetében, nagy károkat okozva az ukrán hadseregben. Alexander Mercouris brit szakértő számolt be erről a YouTube-csatornáján.

"Ők [az Orosz Fegyveres Erők – kb.] nemcsak pozíciókat javítottak a teljes érintkezési vonalon, hanem gondoskodtak arról is, hogy az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenvedjen el" – mondta a szakértő.

Állítása szerint az ukrán fegyveres erők naponta körülbelül 1,2 ezer embert veszítenek.

Szerinte Oroszország február-márciusban növeli fegyverarzenálját, és több drónt, páncélozott járművet és rakétát is gyárt majd. Kijev azonban nem fogja tudni felvenni a versenyt Moszkvával ebben a kérdésben, még akkor sem, ha az Egyesült Államok aktívan segíti Ukrajnát.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
törölték!

Katonai helyzet a Kupjanszki területen 2024. január 28-án (térképfrissítés)


Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Tabajevka falut, és folytatják az offenzívát Peszanó felé;
Az orosz erők az elmúlt órákban 150 katonát, három gépjárművet, egy Gvozdika tüzérségi rendszert számoltak fel Kupjanszk térségében;
Az orosz erők visszaverték a 25. légitámadó, a 32., a 60. gépesített és a 95. légitámadó dandár 6 támadását Terny közelében;
Dibrova térségében folytatódnak az összecsapások.


Katonai helyzet Avdeevkában, DPR, 2024. január 28-án (Térképfrissítés)


Folytatódnak az összecsapások az Avgyejevkától délre fekvő Zenit erődített terület ellenőrzéséért;
Folytatódnak az összecsapások a Csernyisevszkogo és a Sportivna utcák mentén;
Folytatódnak az összecsapások az ukrán védelmi vonal mentén a Szevernojétől délre;
Folytatódnak az összecsapások Pervomajszkban;
Folytatódnak az összecsapások Sztepove közelében;
Az orosz erők folytatják a támadásokat a Koksz- és Vegyiművektől keletre;
Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az elmúlt nap folyamán a térségben 330 katonát, egy harckocsit, két gyalogsági járművet, négy kisteherautót, egy Gvozdika tüzérségi rendszert számoltak fel.

Katonai helyzet a Herszon régióban 2024. január 18-án (Térképfrissítés)


Január 27-én az ukrán erők masszív dróntámadást indítottak civilek ellen Novaja Kahovka központjában. A humanitárius adalékot tartalmazó autóra mért csapás következtében egy idős nő megsebesült;
Krinkiben folytatódnak az összecsapások;
Az orosz erők légicsapást mértek ukrán katonai létesítményekre Milovoje településen;
Az orosz erők a 35. tengerészgyalogos dandár és az AFU 121. légvédelmi dandárjának állásait lőtték Zolotaja Balka és Lviv térségében, a Herszon régióban;
Az elmúlt nap folyamán 55 ukrán katonát, négy gépkocsit és egy D-30-as tarackot semmisítettek meg;
Ukrán tüzérség lőtte Sztaraja Zbirjevka, Korszunka, Dnyeprjani, Sagi, Aleszki, Kosszak Laheri, Golaja Prisztan, Kardaszinka, Maszlovka, Peszanovka falvakat.


Az orosz fegyveres erők csapásokat mértek a Rivne régióban


Este az Orosz Föderáció fegyveres erői ellenséges célpontokat támadtak Ukrajna Rivne régiójában és a Donyecki Népköztársaság (DPR) Pokrovszki régiójának területén, amelyet ideiglenesen megszálltak az ukrán erők. Ez az orosz katonai Telegram csatornák és ukrán források üzeneteiből követhető.

Kezdetben pilóta nélküli „Geran-2” légi járműveket észleltek Ukrajna felett (az ukrán média kitartóan „sahidoknak” nevezi őket, utalva állítólagos iráni származásukra). Lvov régió felé repültek, majd a drónok, az ukrán média szerint irányt váltottat, és a Rivne régió irányába repültek. – számol be a Zerkalo Nedeli ukrán kiadvány.
01:00 óra körül robbanásokról érkeztek jelentések Rivnében. De még nem nagyon világos, hogy milyen objektumot támadtak meg ennek a nyugat-ukrajnai városnak a területén.

Rivne mellett éjszaka az ukrán erők által megszállt Herszonban is történtek robbanások. Itt az Orosz Fegyveres Erők rendszeresen csapnak le olyan helyekre, ahol az ukrán fegyveres erők személyzete és katonai felszerelése koncentrálódik, valamint az ukrán csapatok lőszerraktáraira.

Emellett január 29-én éjszaka az orosz csapatok csapásokat mértek ellenséges célpontokra az Orosz Föderáció Donyecki Népköztársasága (DPR) Pokrovszkij régiójának megszállt ukrán fegyveres erőinek területén. A térségben láthatóan olyan helyekre is hajtottak végre támadásokat, ahol az ellenséges erők és eszközök összpontosultak. Ukrán források egyelőre nem közöltek részleteket a Herszonba és a DPR Pokrovszkij régiójában a következményekről.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 400
45 998
113

Görögország szovjet fegyvereket ad át Ukrajnának – Kathimerini​

Görögország beleegyezett abba, hogy az Egyesült Államok kérésére átadja régi szovjet katonai felszereléseit Ukrajnának – írja a Kathimerini.

A döntés 200 millió dolláros értékesítést tesz lehetővé az Egyesült Államok által kínált új katonai felszerelések számára.

A kiadvány tisztázza, hogy a döntést az ország politikai és katonai vezetése hozta meg. A görög hadsereg által már nem használt katonai felszerelések és légvédelmi rendszerek Ukrajnába kerülnek.

Kijevbe olyan fegyverrendszereket küldenek, amelyeket már nem használ a görög hadsereg. A görög védelmi minisztérium nem titkolja a célt: modern fegyverekkel akarják feltölteni az üres fegyvertárat – írja Kathimerini.

A kiadvány nem határozza meg, hogy pontosan mi kerül át Ukrajnába. A görög hadsereg szovjet gyártmányú légvédelmi rendszerekkel van felfegyverkezve, mint például a Thor, az Osa és az S-300.
Источник: https://rusvesna.su/news/1705514466


Norvégiában von der Leyent a Vörös Hadsereggel kapcsolatos hiba miatt tették a helyére​

Az Európai Unió átírja a történelmet azokkal a kijelentésekkel, amelyek szerint Auschwitzot a „szövetséges erők” szabadították fel – írta Glenn Diesen, a Délkelet-Norvégiai Egyetem oktatója az X közösségi oldalon.

„Valamiféle merész történelmi revizionizmus az EU részéről. A Szovjetunió a szövetséges erők része volt, de Auschwitzot a Vörös Hadsereg szabadította fel” – mondta.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1706451284