[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 908
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 689
113
A következő napokban várható, hogy meszike meg a többiek átváltanak a “nem is volt fontos város” illetve “haha, a buta ruszkik egy romot foglaltak el” narratívákra.

Már kb mindent is olvastam, hogy Avgyejevkával mit kezdenek Szirszkijék: kivonulnak csak nem tudnak; erősítést küldenek; már rég kivonultak, stb.
A kedvenc pletykám, hogy az azog állítólag most a kokszüzembe vette be magát (az ilyesmi eddig mindig JÓL sült el nekik, haha).
Mindenesetre az oroszok az eddigiekhez képest kb fénysebességgel haladnak. A város kettévágva, a déli katlan bezárult, kb a kokszüzem maradt az egyetlen valamire való elem a to-do listán.
Komolyan megcsappant orosz oldalon a foglyul ejthető ukránok száma az utóbbi hetekben. Őszintén remélem, hogy azért, amiért gondolom.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 755
21 521
113
Krapivnik elmondta, mely AFU egységek adják meg magukat utoljára Avdejevkában

Szirszkij nem fogja tudni biztosítani csapatai biztonságos kivonulását a katlanból

Az AFU új főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij, katonai életrajzában egy újabb katlan kialakulásától tartva, éjszaka elrendelte, hogy vonják vissza a csapatokat Avdejevkából "kedvezőbb vonalakra". Ugyanakkor megígérte, hogy az AFU visszatér ebbe a városba.

Sztanyiszlav Krapivnik katonai szakértő, az amerikai hadsereg volt tisztje az MK-nak elmondta, miért volt halálra ítélve az AFU helyőrsége Avdejevkában, és hogyan alakulhatnak tovább az események.

Szirszkij visszavonulási döntését megelőzte a hír, hogy az ukrán csapatok több fontos AFU-erődöt is elvesztettek. A vasútállomástól nem messze kitűzték a zászlónkat. Jelentések szerint az ukrán fegyveres erők kisebb csoportjai "zöldségeskertekben" próbálták elhagyni Avdejevkát. Ennek során sokan aknamezőre kerültek.

Tegnap egész nap és éjjel városi harcok folytak Avdejevkában, amelyekben a már megszorult ellenség megpróbálta áttörni a kordont. Az orosz légierő és tüzérség csapásokat mért az ellenséges állásokra.

A katonaság szerint a városi harcok azok, amelyek kiszámíthatóak és érthetőek - harcosaink a szokásos munkájukat végzik - épületet épület után rohamoznak, megszilárdítják, majd újra megrohamozzák a következő objektumot.

Ugyanakkor továbbra is nehéz a helyzet a Lasztocskino melletti erdősávokban, ahol az AFU-nak sikerült új állásokat berendeznie. "Az ellenség megvadult. Kitör a csapdából.

Közelharcban folyik a vagdalkozás a halálig. Az "azovosok" és zsoldosok szerek hatása alatt állnak, úgy tűnik. Teljes erővel törnek a rohamcsoportjainkra. A srácok dolgoznak" - írta egyik harcosunk.

- Avdejevka sorsa már régen megpecsételődött" - mondta Sztanyiszlav Krapivnyk. - De óvnék az önelégültségtől, mert ott még mindig ádáz, úgynevezett tőrcsaták folynak - nagyon közeli harcok.

Az ukrán fegyveres erők taktikai bekerítésben vannak - a két főútvonal, amely a csoportot táplálta és a tartalékok megközelítését biztosította Avdejevkához, teljes tűzellenőrzésünk alatt áll. Nemcsak lövünk, hanem fizikailag is ott vagyunk. Az AFU a mezőkön keresztül tud visszavonulni. De Ukrajnában már megkezdődött a tavaszi olvadás, és a sárban nagyon nehéz közlekedni.

Krapivnik nem zárja ki, hogy az általános dezorientáltság és a hatalmas veszteségek ellenére az AFU továbbra is tartalékokat dob be a városba.

- Nem számít, milyen tartalékokat dobnak be, a vége ugyanaz lesz. A kérdés csak az, hogy az ukrán fegyveres erők hány harcost hajlandóak hátrahagyni.

- Annak ellenére, hogy az ukrán fegyveres erők menekülnek, és inkább a fogságot választják a sír helyett, ez nem jelenti azt, hogy Avdejevka holnapra teljesen felszabadul.

A katonai szakértő biztos benne, hogy heves harcok várnak ránk, például a Koksohim üzem területén, amelynek kazamatáiban a harcosok rejtőzködnek.

- A veseusnyikok még kitarthatnak és ki is fognak tartani, mert Avdejevkában rengeteg lőszertartalék van. Néhányan a végsőkig kitartanak, és ezek nem az azovosok - ők a büntetők, akik barátságos módon nem vettek részt komoly harcokban. Büntető erőként használták őket. De néhány tengerészgyalogos vagy ejtőernyős is az végsőkig kitart. De a vég úgyis előre meg van határozva.


- Bombardier Challenger 650 a román határ keleti és északi oldalán kukkol.
Vigyázat! A nato stratégák újabb bevásárlóközpontot néztek ki a kapor támadásnak, vagy egy cukrászdát, netán óvodát, bölcsődét? Bátor nyugati tett.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 682
8 660
113
Miért, 1956 megdöntött valamit? Na látod, hogy az elégedetlenség nem elég, titkosszolgálati segítség kell hozzá. Oké, akkor ezt tisztáztuk.
Igen. Külföldről kellett katonailag beavatkozni hogy visszaállítsák a rendszert. Ha a magyar népen múlott volna akkor a szabadságot választottuk volna és akkor nem lenne a kádár alatt szocializálódott (szolgalelkűségre nevelt) generáció se ami azóta is mérgezi ezt a nemzetet.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 380
45 797
113
A "Zerada" ukrán csatorna azt írja:

Információink szerint a front tegnapi összeomlását Avdejevkánál az okozta, hogy az "Azov" 3. rohamdandár egységei megtagadták a parancs végrehajtását.

A csoport parancsnoksága tisztában volt a nehéz helyzettel, különösen a távoli erődítményekben, ezért a helyőrségeknek erősítést ígértek, valamint a front stabilizálását egy ellentámadás miatt (az AKHZ és a pályaudvar felől), aminek az volt a célja, hogy (15.01-től alba) átvágta az Orosz Fegyveres Erők ékét (piros vonal).

Január 14-én azonban a „trojka” egységei kritikus helyzetre hivatkozva megtagadták a parancs végrehajtását és a húsdarálóba való belépést. Ráadásul az Orosz Föderáció művészete és VKS 15.02 működött a legjobban.Az orosz nyilvános oldalak arról számolnak be, hogy ezen a napon rekordot döntött az UPMK által ledobott bombák száma.

Február 15-én este a 3. roham I. gyalogzászlóalj több százada még a vasútállomás felé tartott.

Egy plusz nap lehetővé tette az RF fegyveres erők számára, hogy újra csoportosuljanak, több erdősávot elfoglaljanak (arany vonal), és felkészüljenek az Avdejevszkij fémszerkezeti üzem elleni támadásra.

Így január 16-án ellencsata zajlott a pályaudvar környékén (ahol az orosz fegyveres erők elfogták a századparancsnokot). Ennek eredményeként az orosz fegyveres erők tovább szélesítették az éket (lila vonal). A magánépületek területén határőrök harcolnak (nehéz megérteni a valódi ellenőrzési vonalat).

Az AKHZ oldalán az ukrán fegyveres erők a csatát követően már elfogtak orosz katonákat.

Január 16-án az RF fegyveres erők előretörése nem volt olyan jelentős, mint január 15-én (amikor a híres opornikiket elfoglalták), de az RF fegyveres erők képesek voltak kiterjeszteni az éket, lehetetlenné téve a leglogikusabb ellentámadási lehetőséget.

A 3. roham fő erői az AKHZ pincéiben helyezkedtek el. Ott látjuk a videóikat.Csak két videó volt a városközpontból (csak a megtámadt cégeké).

Feltételezzük, hogy a „trojka” továbbra is az üzem területéről szolgáltat majd tartalmat, hogy csillapítsa az internetes közfelháborodás hullámát.⚡️
Szabó József

A The Guardian írása - igazán nem lehet a lapot oroszbarátsággal vádolni.
"Sokkal magasabb, mint vártuk": Oroszország hadianyag termelése aggodalommal tölti el az európai háborús tervezőket.

Nos, én nem vagyok sem műveleti tervező, sem stratéga, ám egyszerű eszközeimmel is nekem az jött ki már 2022 végén, és a 2023-as posztjaimban is, hogy nem a Nyugat által várt irányba fejlődnek az események: Oroszország gazdasági teljesítménye, és benne a hadiipari termékkibocsátások messze meghaladják a nyugati jóslatokat és elvárásokat. Bizony, ilyen az, amikor az "elvárások" nem a valóságból táplálkoznak. "Meggyengítjük Oroszországot", meg "térdre kényszerítjük őket, hogy ne tudják folytatni a háborút"... no, persze. Az "elvárásokból" csak éppen az oroszokat hagyták ki - mint, ahogy a Kijev által hajszolt béketárgyalásokból is. Milyen háborús tervezők lehetnek azok, akik nem tudnak számolni? Akiknek a 2+2 egyszerűsége megoldhatatlan matematikai képlet? Akik nem látták, hogy Oroszország milyen rejtett meg nem is annyira rejtett ipari-hadiipari potenciállal rendelkezik, hogy mennyi tartalékot halmozott fel? Akik nem számoltak azzal, hogy az orosz társadalom tűrőképessége minőségileg és értékeiben teljesen más, mint a szivárványos woke-ba züllesztett társadalmaké?
Oroszországot meggyengítjük - mondta még a minap is Kirby kiemelve azt, hogy Moszkvának eddig 210 milliárd dollárjába került a háború. Nekem viszont nagyon úgy tűnik, hogy ebből a pénzből Oroszország felroborálta magát - felteszem, nekik megérte. Miért nem hisszük már el végre, hogy Moszkva a vesztségeit meg a nyereségeit teljesen más könyvelés szerint számolja, mint ahogyan azt Washingtonban teszik? Kirby azt mondja, hogy ez a 210 milliárd USD orosz veszteség. Moszkva meg azt, hogy (a cikk idézete szerint) 520 000 új munkahelyet teremtett, a belső vásárlóerőt megnövelte (mégpedig ugrásszerűen!), lecseréli elavult fegyverzeteit, fenntartja és korszerűsíti a stratégiai egyensúlyt biztosító atomtámadó erőit. Mindezt a "kiprovokálatlan" háború okán.
"Még mindig nem látjuk, hogy hol van Oroszország töréspontja" - mondja az észt stratégiai tervező tótumfaktum. Ha nem látjátok, akkor miért kezdtetek bele? - kérdezem én.
A cikk meghivatkozza a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének egyik tanulmányát is: "Oroszország képes lesz fenntartani Ukrajna elleni támadását a jelenlegi lemorzsolódási ráta mellett további két-három évig, vagy talán még tovább is". Agytröszti háttér nélkül is én már több mint egy éve ugyanezt mondom, írom.
És, amit a nyugati stratégiai meg háborús tervezők nem számoltak ki, az Ukrajna teljes tönkretétele.
Collateral damage...
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 595
7 662
113
Igen. Külföldről kellett katonailag beavatkozni hogy visszaállítsák a rendszert. Ha a magyar népen múlott volna akkor a szabadságot választottuk volna és akkor nem lenne a kádár alatt szocializálódott (szolgalelkűségre nevelt) generáció se ami azóta is mérgezi ezt a nemzetet.
Azt az apróságot kifelejtetted, hogy a nyugat segítséget ígért, amit jó szokásához híven nem tartott be. Ukrajna ugyanabban a csapdába vergődik, amiben mink 56-ban (az üres ígéretek csapdájában).
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113
Ukrajna ugyanabban a csapdába vergődik, amiben mink 56-ban (az üres ígéretek csapdájában).

Hát én azt a több száz milliárdnyit érő pénzügyi és hadianyag támogatást plusz a 24órás élő hírszerzési intelt nem nevezném üres ígéretet.
Ha Magyarország 56-ban ilyen mennyiségű ‘üres ígéretet’ kapott volna….
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
412
1 080
93
Hát én azt a több száz milliárdnyit érő pénzügyi és hadianyag támogatást plusz a 24órás élő hírszerzési intelt nem nevezném üres ígéretet.
Ha Magyarország 56-ban ilyen mennyiségű ‘üres ígéretet’ kapott volna….
Egy tízmilliós lakosú ország akkor is kevés lett volna.

Hol lesz a következő vérszivattyú?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 755
21 521
113
- Már régi, elmúlt, de érdemes elolvasni a kapor púderhintés megismeréséért.

Az AFU jelentette a visszavonulást az Avdijivka déli részén lévő Zenit erődítményből.
2024. február 16., 15:46

Alekszandr Tarnavszkij, az AFU "Tavria" operatív-stratégiai csoportosításának parancsnoka közölte, hogy az ukrán hadsereg visszavonul a "Zenit" megerősített területről Avdijevkától délre.
Elmondása szerint ilyen döntést "sok hónapos konfrontáció után" hoztak. A katonatiszt megjegyezte, hogy az AFU "addig tartotta ezt a pozíciót, amíg csak lehetett hatékonyan elrettenteni és megsemmisíteni" az orosz csapatokat.

- Innen lőtték a donyecki piacot, sétateret a nagyon bátor elrettentők.

"A visszavonulásról szóló döntés a személyi állomány megőrzése és a műveleti helyzet javítása érdekében született" - mondta Tarnavszkij.

Hozzátette, hogy taktikailag ezeknek az állásoknak a bevétele nem adna az orosz hadseregnek "stratégiai előnyt, és nem változtatja meg a helyzetet az avdijivkai védelmi műveleten belül".

"Most a csapatok átcsoportosítása, az utánpótlás feltöltése és az egységek felszerelése folyik az új pozíciókban. Az egységek menetrendszerű megerősítése zajlik" - zárta.

Február 15-én este a DeepState ukrán OSINT projekt arról számolt be, hogy orosz csapatok kitűzték az orosz zászlót a Zenit erődítmény fölé. A projekt szerint "az elmúlt napokban az ottani [AFU] állásokat teljesen bekerítették". "Ma a főerők kivonultak az állásokból, de nem mindenkinek sikerült kijutnia" - áll a jelentésben.

Február 15-én jelentették, hogy az orosz csapatok elfoglalták Avdijivka főbejáratát.
A DeepState viszont arról számolt be, hogy az orosz erők előrenyomultak Avdijivka északi és déli részén.

Alekszandr Borodin, a 3. Azov rohamdandár képviselője azt mondta, hogy az orosz erők hétszer nagyobbak, mint az Avdijivkában lévő ukrán csapatok csoportosulása; az ottani helyzetet kritikusnak minősítette.
A The Washington Post ukrán katonai tisztségviselőket idézett, akik ugyanazon a napon azt mondták, hogy az ukrán fegyveres erők megkezdték a csapatok részleges kivonását Avdijivkából.

Avdijivka az AFU egyik fontos erőssége Donyeck külvárosában. Az orosz csapatok 2023 októbere óta műveletet folytatnak a város bekerítésére.


Az Azov fegyveresei beszartak, megtagadták a parancsok végrehajtását, a
frontot összeomlasztották

Az ukrán sajtó ír erről. Kijevi források szerint az avdejevkai front tegnapi összeomlását az okozta, hogy az „Azov” 3. rohamdandár egységei megtagadták az ukrán fegyveres erők védőinek védelmére és megerősítésére vonatkozó parancs végrehajtását. Az akik megtagadták a parancs végrehajtását. Gyávaságukat a „kritikus helyzettel” indokolták.

Így az azov terroristák, akik hozzászoktak ahhoz, hogy Donbassz polgári lakosságával harcoljanak, féltek belemenni a csata hevébe, és végrehajtani az Ukrán Fegyveres Erők parancsait. Most, akár a patkányok, ismét a pincékben húzódtak meg – ezúttal a kokszgyárban.

Az orosz csapatok méltó ütését követően a nacionalisták most a vállalkozás katakombáiban rekedtek.

A mai napon az Azov-dandár parancsnoka, Andrej Biletszkij bejelentette kivonulását Avdejevkából.

- Az ukrán fegyveres erők megkezdték az egységek részleges kivonását Avgyejevkából „előnyösebb vonalakra”, hogy ott folytassák a védelmet.

- Néhányezer katonájuk értelmetlen halála után hirtelen megvilágosodott a tábornok, hogy (b.ssza meg ez nem egy jó hely) van ennél előnyösebb is.




Avdejevkában lengyel és kanadai zsoldosok


Avdejevkában, a Himik régióban lengyel és kanadai zsoldosokat vettek körül. A szakértők erről február 17-én, szombaton számoltak be a Telegram csatornáin.

Az elemzők rendelkezésére álló információk szerint az orosz hadsereg nehéz csatát vív, miközben a kapor fegyveresek nem hajlandók letenni a fegyvert.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 129
113
A "Zerada" ukrán csatorna azt írja:

Információink szerint a front tegnapi összeomlását Avdejevkánál az okozta, hogy az "Azov" 3. rohamdandár egységei megtagadták a parancs végrehajtását.

A csoport parancsnoksága tisztában volt a nehéz helyzettel, különösen a távoli erődítményekben, ezért a helyőrségeknek erősítést ígértek, valamint a front stabilizálását egy ellentámadás miatt (az AKHZ és a pályaudvar felől), aminek az volt a célja, hogy (15.01-től alba) átvágta az Orosz Fegyveres Erők ékét (piros vonal).

Január 14-én azonban a „trojka” egységei kritikus helyzetre hivatkozva megtagadták a parancs végrehajtását és a húsdarálóba való belépést. Ráadásul az Orosz Föderáció művészete és VKS 15.02 működött a legjobban.Az orosz nyilvános oldalak arról számolnak be, hogy ezen a napon rekordot döntött az UPMK által ledobott bombák száma.

Február 15-én este a 3. roham I. gyalogzászlóalj több százada még a vasútállomás felé tartott.

Egy plusz nap lehetővé tette az RF fegyveres erők számára, hogy újra csoportosuljanak, több erdősávot elfoglaljanak (arany vonal), és felkészüljenek az Avdejevszkij fémszerkezeti üzem elleni támadásra.

Így január 16-án ellencsata zajlott a pályaudvar környékén (ahol az orosz fegyveres erők elfogták a századparancsnokot). Ennek eredményeként az orosz fegyveres erők tovább szélesítették az éket (lila vonal). A magánépületek területén határőrök harcolnak (nehéz megérteni a valódi ellenőrzési vonalat).

Az AKHZ oldalán az ukrán fegyveres erők a csatát követően már elfogtak orosz katonákat.

Január 16-án az RF fegyveres erők előretörése nem volt olyan jelentős, mint január 15-én (amikor a híres opornikiket elfoglalták), de az RF fegyveres erők képesek voltak kiterjeszteni az éket, lehetetlenné téve a leglogikusabb ellentámadási lehetőséget.

A 3. roham fő erői az AKHZ pincéiben helyezkedtek el. Ott látjuk a videóikat.Csak két videó volt a városközpontból (csak a megtámadt cégeké).

Feltételezzük, hogy a „trojka” továbbra is az üzem területéről szolgáltat majd tartalmat, hogy csillapítsa az internetes közfelháborodás hullámát.⚡️
Szabó József

A The Guardian írása - igazán nem lehet a lapot oroszbarátsággal vádolni.
"Sokkal magasabb, mint vártuk": Oroszország hadianyag termelése aggodalommal tölti el az európai háborús tervezőket.

Nos, én nem vagyok sem műveleti tervező, sem stratéga, ám egyszerű eszközeimmel is nekem az jött ki már 2022 végén, és a 2023-as posztjaimban is, hogy nem a Nyugat által várt irányba fejlődnek az események: Oroszország gazdasági teljesítménye, és benne a hadiipari termékkibocsátások messze meghaladják a nyugati jóslatokat és elvárásokat. Bizony, ilyen az, amikor az "elvárások" nem a valóságból táplálkoznak. "Meggyengítjük Oroszországot", meg "térdre kényszerítjük őket, hogy ne tudják folytatni a háborút"... no, persze. Az "elvárásokból" csak éppen az oroszokat hagyták ki - mint, ahogy a Kijev által hajszolt béketárgyalásokból is. Milyen háborús tervezők lehetnek azok, akik nem tudnak számolni? Akiknek a 2+2 egyszerűsége megoldhatatlan matematikai képlet? Akik nem látták, hogy Oroszország milyen rejtett meg nem is annyira rejtett ipari-hadiipari potenciállal rendelkezik, hogy mennyi tartalékot halmozott fel? Akik nem számoltak azzal, hogy az orosz társadalom tűrőképessége minőségileg és értékeiben teljesen más, mint a szivárványos woke-ba züllesztett társadalmaké?
Oroszországot meggyengítjük - mondta még a minap is Kirby kiemelve azt, hogy Moszkvának eddig 210 milliárd dollárjába került a háború. Nekem viszont nagyon úgy tűnik, hogy ebből a pénzből Oroszország felroborálta magát - felteszem, nekik megérte. Miért nem hisszük már el végre, hogy Moszkva a vesztségeit meg a nyereségeit teljesen más könyvelés szerint számolja, mint ahogyan azt Washingtonban teszik? Kirby azt mondja, hogy ez a 210 milliárd USD orosz veszteség. Moszkva meg azt, hogy (a cikk idézete szerint) 520 000 új munkahelyet teremtett, a belső vásárlóerőt megnövelte (mégpedig ugrásszerűen!), lecseréli elavult fegyverzeteit, fenntartja és korszerűsíti a stratégiai egyensúlyt biztosító atomtámadó erőit. Mindezt a "kiprovokálatlan" háború okán.
"Még mindig nem látjuk, hogy hol van Oroszország töréspontja" - mondja az észt stratégiai tervező tótumfaktum. Ha nem látjátok, akkor miért kezdtetek bele? - kérdezem én.
A cikk meghivatkozza a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének egyik tanulmányát is: "Oroszország képes lesz fenntartani Ukrajna elleni támadását a jelenlegi lemorzsolódási ráta mellett további két-három évig, vagy talán még tovább is". Agytröszti háttér nélkül is én már több mint egy éve ugyanezt mondom, írom.
És, amit a nyugati stratégiai meg háborús tervezők nem számoltak ki, az Ukrajna teljes tönkretétele.
Collateral damage...
1. Egy kis technikai megjegyzés: a cikkben szereplő sok január 14., január 15 stb... dátum feltehetően februárra vonatkozik, mert január 14-én még szóba sem került, hogy a III. AZOV rohamdandár fog Avdeevkába vonulni... Legalábbis úgy emlékszem.
2. Ami konkrétan az AZOV rohamdandárt illeti: eddig is gyanítottam, hogy az általam korábban gyakorlatban is megállapított elv nem változott semmit: a "nacionalista" egységek utoljára az SS idején jelentettek valóban nagyobb harcértéket. Azóta inkább a melldöngetés terén hősök, lásd AZOV. Elbuktak Mariupolban, elbuktak Bahmutban, elbuknak itt is. Arra valók, amire használják őket: a második vonalban megakadályozni a visszavonulást. A felszerelésük kétségtelenül jobb, mint a többi egységé, a harci moráljuk azonban úgy tűnik kimerül abban, hogy másokat zavarjanak a tűzvonalba, míg saját bőrüket inkább mentenék. (Voltak ilyen egységek a szerb seregben is, nem voltak a szívem csücskei...)

Más.
Az aktuális harctéri helyzetet látva nem csodálom, hogy Zsalu nem könnyes szemmel lépett le. Ezt a bukást most a közvélemény Szirszkij nyakába fogja varrni, ő és Zselé viszik a balhét. Budanov is okosan kimaradt ebből, nem akarta rontani a renoméját egy nyilvánvalóan védhetetlen helyzettel.
Mindenesetre sokkal gyorsabban pörögnek most az események, mint számítottam, és ez egyértelműen a vashiányra vezethető vissza. Nem lehet kézifegyverekkel harcolni FAB-ok ellen... (Beszédes a korábban itt lehozott új német támogatás mértéke: 4000 db 155-ös lőszer. :D Kb. 2 napra elég, ha jól beosztják...)
Szóval gáz van minden szakaszon, és még csak most kezdik pedzegetni, hogy az orosz hol mekkora összevonást csinált. Az meg ugye nam dísszemlére készült... :D
Szóval kóla, popcorn, (bár utálom mindkettőt), és nézzük a továbbiakat...

Ami pedig Navalnijt illeti:
1. Abban kicsit kételkedem, hogy az oroszok kivégezték volna, semmiféle ésszerű indok nem volt az időzítésre. Ha már innen nézzük: cui prodest scelus, is fecit azaz akinek a hasznára van, az a tettes. És ez most elsősorban Zselének hoz a konyhára, hiszen a nyugati turnéján ingyen kapott egy adut a kezébe...
2. Ugye senki nem gondolta komolyan, hogy Navalnij túl fogja élni? Ő már akkor halálra volt ítélve, amikor bekerült a telepre, csak még mozgott egy ideig.
Ahogy az az amerikai újságíró is, aki Zseléről próbált igazat írni. (Akkor nem hallottam meszes kislányunk hüppögését, mert a mi hóhérunk jó hóhér, csak a ti hóhérotok gonosz!)
Ne álmodozzon senki, Oroszország egy központi (és talán nem annyira demokratikus) vezetésű birodalom, az ott soha nem volt életbiztosítás, ha a cár ellen bújtogatott valaki. Ukrajna persze ugyanilyen, amint látjuk (az oroszoknál legalább vannak választások), de hát ugye a nagyon "demokratikus" nyugat csak azt a diktatúrát nem szereti, amelyiket nem ő pénzeli. A Zselé féle mocskot diszkréten elnézi... :D
Az oroszoknál legalább "volt" ellenzék, Ukrajnában ezt törvény tiltja. :D
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 873
27 450
113
Hát én azt a több száz milliárdnyit érő pénzügyi és hadianyag támogatást plusz a 24órás élő hírszerzési intelt nem nevezném üres ígéretet.
Ha Magyarország 56-ban ilyen mennyiségű ‘üres ígéretet’ kapott volna….
Akkor már nem létezne. Lássuk csak, apám '58ban született, a nővére '55ben, öregapámat simán elvitték volna 1 gyerekkel a frontra. Esélye annyi lett volna, mint hógolyónak a vulkán mélyén. Ilyen demográfiai válságot Magyarország nem hevert volna ki, ahogy Ukrajna sem fogja.

Más
https://www.welt.de/politik/ausland...e-Armee-zieht-sich-aus-Awdijiwka-zurueck.html

Ahogy mondtuk, most már mindig is sosenem volt jelentős.

"Eine Eroberung der Stadt durch russische Truppen sei zwar strategisch nicht bedeutend, sie lasse sich aber vom Kreml propagandistisch ausschlachten vor der russischen Präsidentenwahl im März, schrieben die Experten des US-amerikanischen Instituts für Kriegsstudien."

"A város elfoglalása bár stratégiai szempontból nem jelentős, de az orosz elnökválasztás előtt propagandacélból remekül felhasználható, írják az amerikai ISW szakértői."

A kommenteket is érdemes elolvasni. Aki józanabb, azt jó német módra azonnal lehurrogják: putyinbérenc, oroszbérenc, utálja az ukránokat.

A csata wiki-oldalának vitalapján már megy a nyafi, h de hát még nem is dőlt el, még maradtak bent csapatok, akik majd visszafoglalják. Megy a kopium rendesen.

Ja, a kedvencem, a németül idézett mondat szó szerint így szerepel a krone-n is, a Spiegel-en is, az Österreich-en is. Független, szabad sajtó, aha.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 001
1 576
113
"300 ezerrel nőtt a fogyatékkal élők száma Ukrajnában
Ma a katonák minimális rokkantsági nyugdíja:
I. rokkantsági kategória – 5512,19 hrivnya;
ІІ. rokkantsági kategória – 5262,01 hrivnya;
III. rokkantsági kategória – 5010,64 hrivnya.
Következésképpen márciusban ezeknek az összegeknek körülbelül 651-716 hrivnyával kell emelkedniük. A rangtól, a beosztástól, a rokkantsági kategóriától és annak okaitól függően ezek az összegek még további 10-30%-kal emelkedhetnek."