[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
354
2 111
93
elnézést meszes .. hány éves vagy ?
Kádár-rendszer .. van róla egyáltalán fogalmad (persze nem tankönyvekből) hogy miről szólt ? hogy hogyan is zajlott ott az élet ? a szüleid szerinted hol a picsába szocializálódtak ??

szerintem fogalmad sincs arról,milyen volt abban a rendszerben élni/felnőni .. és miért vágyják sokan vissza azt a rendszert a maival szemben !
és tudod miből gondolom ezt ? abból,hogy ha éltél volna abban a rendszerben ekkora faszságot nem írtál volna le.
lehet boncolgatni,hogy elnyomás volt,gazdaságilag eladósodott az ország stb stb ., de mind ez mi volt ahhoz a szabadrabláshoz képest amit a rendszeváltáskor megtettek az egykoron elvtársak utána meg már a nyugat kiszolgálói ? az országot végeredményben nem az döntötte be,hogy a Kádár-rendszer eladósította .. hanem a gusztustalan uzsorakamat amit ugye megint nem a Moszkva által üzemeltetett bankokból vettek fel.

az a rendszer a világháború után a nulláról épitette fel ezt az országot,tette működőképessé, és a rendszerváltás után ezt a működő,önellátó országot rabolták le a nyugat hathatós közreműködésével ! ja,és nem vagyok sem kommunista,se baloldali szavazó,ezt rögtön hozzá is teszem .. de egy sokkal élhetőbb,igazságosabb rendszer volt az,amit tudatlanul (de már meg sem lep egyébként) lefikázol,igaz ezt csak az értheti aki abban nőtt fel.
tényleg nem akarnék itt nosztalgiázni,de ha beszélsz a szüleiddel .. kérdezd meg tőlük,milyen volt pl a munkanélküiségi ráta, a szociális háló, a közbiztonság,és a létbiztonság abban a rendszerben,utána meg gyere ide vissza és kérj szépen elnézést ! :)


a nemzetet meg nem az a generáció mérgezi,mert abban az időben volt még nemzeti öntudat az emberekben,amit a kis barátaid, a neoliberális csürhe (szintén nyugati segítséggel) napi szinten probál meg aláásni,és ehhez egy kottából játszik a jelenlegi kormánypárt és az ellenzék kb 90%-a .. szóval akkor ki is az aki a nemzeti öntudatot tudatosan rombolva "szolgalelkűségre" akarja nevelni a jelen generációt ? a szüleid akik abban a rendszerben nőttek fel,vagy ezek a mai "megmondóemberek" akik szerint nyugodtan tegyél azt amit akarsz,mondj azt amit akarsz,viselj azt amit akarsz,valld magad annak aminek akarod,legyél liberális,mert az nagyonjó .. mert neked jogaid vannak,szólásszabadságod is van,egészen addig,amig NEKIK ellent nem mondasz,mert onnantól kezdve szélsőséges,kirekesztő .. stb stb stb vagy. voltak annak a rendszernek ishibái,de melyiknek nem ? e hol voltak azok ahibák azokhoz képest,amit a rendszerváltás után elkövettek és azóta is elkövetnek ?


és hogy ne sértsek szabályt sem .. a csendes-óceáni flotta tengerészgyalogosainak videója :

https://vk.com/feed?z=video-10511775_456242843/e8bdde7fa40ce845f0/pl_post_-10511775_27848
Teljesen egyetértek veled, A Kádár rendszer élt harmincnégy évet és azóta ugyanennyi telt el és az ország fele annyit sem fejlődött. Van egy mondás "ha nem megy a verkli akkor szidd az előző vezetőt". Na ezt eszik be a mostani fiatalok. Teljesen önellátó volt az ország, covid alatt nem lett volna huszonöt százalék infláció. Öt éves tervbe megépült Pakson két blokk következő ötévesbe még kettő s észre sem vettük gyerekek ugyanúgy üdültek a Balatonon. Egymillió-kettőszáz-ezer másfél, két szobás lakás épült megfizethető áron. Nagyon sok gyár épült volt munka. Mindezt úgy hogy az egész nyugat ellenünk volt cocom listástól mindenestől. Aztán jött a rendszerváltás s Német Miklós bevallotta hogy huszonnyolc milliárd dodo tartozása van az országnak. Ezt ki lehetett volna fizetni a hatvan tonna aranyból mit akkor adtak el de nem inkább apáink kemény munkájával létrehozott vagyonból pár év alatt kiprivatizáltak féláron százhúsz milliárd dodot. A hitelt ez az új rendszer közel meg tízszerezte (260 mil. dodo) Mondhatnám az ország semmit nem fejlődött ami tolja a szekeret azok a külföldi beruházások autógyárak, gumigyár stb. Ha ezek kivonulnak akkor KO.


és hogy ne sértsek szabályt sem .. a csendes-óceáni flotta tengerészgyalogosainak videója :

https://vk.com/feed?z=video-10511775_456242843/e8bdde7fa40ce845f0/pl_post
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nem igaz mert 4 millió a valós veszteségük.
nafo csak avdivkára hisztizik 200.000 oroszt...


ebből is látszik, hogy testvérnépek, FSZB fegyverneppert fogott Szentpéterváron aki a frontról csempészet fegyverekkel kereskedett


tegnap Kijevben bóklászó "oroszok", ma Lengyelországban bóklászó "ukrán" Abrams


németek frissítették a listát, csak 3990 tüzérségi lőszert kapnak az ukránok


harc Novomikalovkáért


VDV harcol valahol


orosz katonák köszöntik szerb testvéreiket


azogos százados a végsőkig harcolt az utolsó töltényt magá... ja nem, megadta magát


a többi nemnáci kivégzett néhány menekülni próbáló mobikot


egykori ukrán bunker a Zenit térségben (Avdivka)


rendezetten kivonultak
Y4s7TvI.jpeg




állítólag 900 civil maradt Avdivkában
Q508h7I.png



Mordvicsev irányítja az orosz csapatokat Avdivkánál, az ő nevéhez fűződik Bakhmut ostroma is
Jv93fTb.jpeg




Oroszok már a bombákból is kifogytak
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 007
1 598
113
Valaki esetleg össze dobna egy általános fronthelyzet ismertetőt (@nyugger )?
Amennire Én látom Északon az ukránok alááknáztak mindent, ha megindulnának onnan újra az oroszok\fehéroroszok. Állítólag Kurszknál készülődik egy csapat Harkov ellen, Csaszov Jarra is felzárkóztak az oroszok, Agyijivka megvan, Vuledar?, Zaporozsjai irány?, ukrán hidfő a Dnyepperen? Esetleg a moldvai orosz csapatokkról valami hír?
Előre is köszönöm.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 404
10 154
113
Így van, zapo az új irány orosz oldalon.

@Busho3301 ugye nem gondolod komolyan, hogy mindenkit ki tudtak vonni?
Teljesen hidegen hagy. Elvileg minden bent lévő egységet kivontak, hogy ezt mennyi veszteséggel csinálták meg ötletem sincs. Az oroszok sem fogják feltölteni sehova ha azovos sebesülteket lövöldöztek agyon a pincékben, ha erre gondolsz. Vagy nem tudom mi a gond.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 611
16 356
113
elnézést meszes .. hány éves vagy ?
Kádár-rendszer .. van róla egyáltalán fogalmad (persze nem tankönyvekből) hogy miről szólt ? hogy hogyan is zajlott ott az élet ? a szüleid szerinted hol a picsába szocializálódtak ??

szerintem fogalmad sincs arról,milyen volt abban a rendszerben élni/felnőni .. és miért vágyják sokan vissza azt a rendszert a maival szemben !
és tudod miből gondolom ezt ? abból,hogy ha éltél volna abban a rendszerben ekkora faszságot nem írtál volna le.
lehet boncolgatni,hogy elnyomás volt,gazdaságilag eladósodott az ország stb stb ., de mind ez mi volt ahhoz a szabadrabláshoz képest amit a rendszeváltáskor megtettek az egykoron elvtársak utána meg már a nyugat kiszolgálói ? az országot végeredményben nem az döntötte be,hogy a Kádár-rendszer eladósította .. hanem a gusztustalan uzsorakamat amit ugye megint nem a Moszkva által üzemeltetett bankokból vettek fel.

az a rendszer a világháború után a nulláról épitette fel ezt az országot,tette működőképessé, és a rendszerváltás után ezt a működő,önellátó országot rabolták le a nyugat hathatós közreműködésével ! ja,és nem vagyok sem kommunista,se baloldali szavazó,ezt rögtön hozzá is teszem .. de egy sokkal élhetőbb,igazságosabb rendszer volt az,amit tudatlanul (de már meg sem lep egyébként) lefikázol,igaz ezt csak az értheti aki abban nőtt fel.
tényleg nem akarnék itt nosztalgiázni,de ha beszélsz a szüleiddel .. kérdezd meg tőlük,milyen volt pl a munkanélküiségi ráta, a szociális háló, a közbiztonság,és a létbiztonság abban a rendszerben,utána meg gyere ide vissza és kérj szépen elnézést ! :)


a nemzetet meg nem az a generáció mérgezi,mert abban az időben volt még nemzeti öntudat az emberekben,amit a kis barátaid, a neoliberális csürhe (szintén nyugati segítséggel) napi szinten probál meg aláásni,és ehhez egy kottából játszik a jelenlegi kormánypárt és az ellenzék kb 90%-a .. szóval akkor ki is az aki a nemzeti öntudatot tudatosan rombolva "szolgalelkűségre" akarja nevelni a jelen generációt ? a szüleid akik abban a rendszerben nőttek fel,vagy ezek a mai "megmondóemberek" akik szerint nyugodtan tegyél azt amit akarsz,mondj azt amit akarsz,viselj azt amit akarsz,valld magad annak aminek akarod,legyél liberális,mert az nagyonjó .. mert neked jogaid vannak,szólásszabadságod is van,egészen addig,amig NEKIK ellent nem mondasz,mert onnantól kezdve szélsőséges,kirekesztő .. stb stb stb vagy. voltak annak a rendszernek ishibái,de melyiknek nem ? e hol voltak azok ahibák azokhoz képest,amit a rendszerváltás után elkövettek és azóta is elkövetnek ?


és hogy ne sértsek szabályt sem .. a csendes-óceáni flotta tengerészgyalogosainak videója :

https://vk.com/feed?z=video-10511775_456242843/e8bdde7fa40ce845f0/pl_post_-10511775_27848
Ez itt off, de pont a kádár éra alatt lett totálisan lerabolva az ország (a top komcsik vidáman bizniszeltek akár exnácikkal, akár amcsikkal), amire a privatizáció tette fel a koronát. Borvendég Zsuzsanna és Mező Gábor segít. Százszor inkább a mai rendszer!
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 071
6 635
113
Off

56-ban nem sokkal a végső bevetési parancs kiadása előtt forditották vissza az orosz Tu-4-es bombázokat Budapest bombázásáról.
A Tu-4-es az amerikai B-29 orosz másolata volt, kvázi nálunk lett volna a "B-29" első éles bevetése.

On

A B-29-esek a második világháború végén Japán nagy részét bombázták, Tokió gyújtó bombázását 1945 márciusában is főleg ezekkel csinálták:
"Ezt követte összesen 334 db B-29-es bombázó, amelyek minden korábbinál kisebb magasságból, 600-700 méterről kezdtek neki a főváros módszeres elpusztításának. A támadás első hulláma alig két óra alatt sikeresen megsemmisítette Tokió tűzoltási infrastruktúráját, így a B-29-esek napalmmal, gázolajjal és fehér foszforral töltött gyújtóbombáinak pusztítását szinte lehetetlenné vált megfékezni."

De a két atombombát (Hirosima és Nagaszaki) is B-29-esek dobták le. (Az Enola Gay is B-29-es volt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Enola_Gay és a Bockscar is).

Európában nem vetették be őket (hiába kérték az angolok) tehát legfeljebb az első európai bevetése lehetett volna itt.
(Európa felett csak pár géppel demonstrációs repüléseket végeztek. https://hu.wikipedia.org/wiki/B–29_Superfortress, hogy elhitessék a németekkel, hogy hamarosan több is jön, de éles bevetések csak a távol keleten voltak, de ott Japán, Kína, India és Burma felett elég sok bombát ledobtak róluk 45-ben).
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Elfogták az Ukrán Fegyveres Erők 3. rohamdandárának parancsnokát is.

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) helyzete Avdejevkában tovább romlott, különösen az egyik legjobb dandár, a 3. különálló rohamdandár (OSBr) helyzete. Az egység parancsnok-helyettese, Rodion Kudrjasov beszámolt a dandár erőinek bekerítéséről a város egyik területén, rámutatva a kritikus helyzetre egyes területeken, ahol a csapatokat 360 fokban vették körül. Tisztázta, hogy a brigád lakott területen volt. Már 12 nap telt el, és kénytelen vagyok elmozdulni néhány pozíciótól a jövedelmezőbbek javára.

Ezt az információt támasztja alá egy videófelvétel is, amelyen az Ukrán Fegyveres Erők 3. dandárának elfogott főhadnagya, az 1. lövészzászlóalj 2. századának parancsnoka az előrenyomuló orosz erők elzárására irányuló támadásról beszélt, aminek következtében maguk az ukrán rohamcsapatok kerültek bekerítésbe. Elmondása szerint az alulformált zászlóaljukat támadásba lendítették az avdejevkai pályaudvaron.

Emellett Kudrjasov bejelentette az Ukrajna Fő Hírszerzési Igazgatósága (GUR) egységeinek áthelyezését Avdejevkába, jelezve az ukrán erők megerősödését ezen a kulcsfontosságú területen. Ez megerősíti a nagyfokú feszültséget és az Avdejevka stratégiai tárgyként való fontosságát a jelenlegi konfliktusban mindkét fél számára.

**************************************************

Ecuador megtagadta az orosz katonai felszerelés átadását

Ecuador úgy döntött, hogy orosz berendezéseket mégsem szállít az Amerikai Egyesült Államoknak, amint az a RIA Novosztyi jelentéséből kiderült, Vladimir Sprincsan ecuadori orosz nagykövet megjegyzései alapján.

Daniel Noboa ecuadori elnökkel folytatott találkozó után hangsúlyozták, hogy az ország semleges státusza és ENSZ-tagsága keretein belül Quito nem keveredhet konfliktushelyzetekbe. Noboa Ecuador azon álláspontját fejezte ki, hogy ne küldjön fegyvereket és lőszereket a világ forró pontjaira, hangsúlyozva a konfliktusok békés, diplomáciai úton történő megoldásának vágyát.

A döntés a régi orosz és ukrán haditechnikai eszközök Egyesült Államokba való átszállítására vonatkozó korábbi terv végét jelenti, amelyet Moszkva tiltakozása ellenére Noboa korábban bejelentett.

A korábbi nyilatkozatok szerint a régi berendezések új amerikaira cseréjét 200 millió dollárra becsülték. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova korábban meggondolatlanságnak minősítette ezt a döntést, és megjegyezte, hogy nyomás alatt hozták.

Sprincsan szerint a döntés visszavonásáról szóló hivatalos bejelentés a jövő hét elején várható.

- A banántermelők megmondták Noboának, hogy hova menjen, és kivel szórakozzon. Hatott.

*****************************************

Harkov több kerületében robbanások történtek

Harkovban robbanássorozat történt, amelyekről az Ukrinform helyi hírügynökség terjesztett információkat. Ezeknek az eseményeknek a következményeiről még nem jelentettek konkrét adatokat. A harkovi regionális adminisztráció vezetője, Oleg Szinegubov megerősítette a csapások tényét, de nem adott részletes tájékoztatást a történtekről.

A helyi távirati csatornák jelentései szerint Harkov különböző területein, köztük Lipcsiben robbanások hallatszottak. Megállapították, hogy a légitámadás jelzését a térségben a robbanások után jelentették be.

Az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma kijelenti, hogy a csapások célpontjai kizárólag Ukrajna területén található katonai és energetikai létesítmények, valamint az azokhoz kapcsolódó infrastruktúra.

Lipcsiből lőtték korábban Belgorodot. Kis időbe tellett csak a céladatok megszerzése.
 

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
564
1 398
93
A B-29-esek a második világháború végén Japán nagy részét bombázták, Tokió gyújtó bombázását 1945 márciusában is főleg ezekkel csinálták:
"Ezt követte összesen 334 db B-29-es bombázó, amelyek minden korábbinál kisebb magasságból, 600-700 méterről kezdtek neki a főváros módszeres elpusztításának. A támadás első hulláma alig két óra alatt sikeresen megsemmisítette Tokió tűzoltási infrastruktúráját, így a B-29-esek napalmmal, gázolajjal és fehér foszforral töltött gyújtóbombáinak pusztítását szinte lehetetlenné vált megfékezni."

De a két atombombát (Hirosima és Nagaszaki) is B-29-esek dobták le. (Az Enola Gay is B-29-es volt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Enola_Gay és a Bockscar is).

Európában nem vetették be őket (hiába kérték az angolok) tehát legfeljebb az első európai bevetése lehetett volna itt.
(Európa felett csak pár géppel demonstrációs repüléseket végeztek. https://hu.wikipedia.org/wiki/B–29_Superfortress, hogy elhitessék a németekkel, hogy hamarosan több is jön, de éles bevetések csak a távol keleten voltak, de ott Japán, Kína, India és Burma felett elég sok bombát ledobtak róluk 45-ben).
Tudom :)
Idéző jelbe is írtam a B-29-est. Éles bevetést csak ázsiában repültek eredeti amerikai 29-esek, Japán és korea felet.
A Tu-4-es Budapestet szorta volna meg 56-ban, így sajnos nekünk jutott volna a szomorú első europai éles bevetés.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 129
13 579
113
De vajon mi van készülőben délen orosz résztől, hogy így feladták a várost? Szerintem nagy buli lesz ott hamarosan!

Nem kellet sokáig várnod - elkezdodot orosz támadás Robotyno ellen - már pár napja tudható, hogy nagyobb erot oszpontosítottak oda, mint Avdiivka ellen:


Csehek sok muníciót találtak Ukrajna számára - már csak pénz kellene: