[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 049
113
A 35. „️” dandár „vihara” ádáz csata után áthalad Avdeevkán
Az útszélen halott ukrán katonák,



18737410.jpg
26591210.jpg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Oroszországnak megvan a gazdasági lehetősége a különleges hadművelet folytatására Ukrajnában

Oroszországnak megvan a gazdasági lehetősége egy különleges katonai művelet folytatására Ukrajnában. Hasan Malik globális makrostratéga és Oroszország-szakértő fejtette ki ezt a véleményét a Business Insiderrel folytatott beszélgetésében.
Szerinte Moszkvának ehhez minden szükséges eszköze megvan. Malik hozzátette: az orosz gazdaságot ez nem érinti, mivel a válság nem érte el az orosz határokat. Véleménye szerint Ukrajna sem ért el sikereket az ország védelmi vállalkozásainak és fontos infrastruktúrájának lecsapásában.
A válság előrehaladása támogatja a hadiipari komplexum termékei iránti keresletet.
„A kereslet élénkíti az ezeket az árukat előállító iparágakat, különösen az országon belül, mivel a szankciók miatt az Oroszországba irányuló import korlátozott” – zárta a szakértő.

Az amerikai légierő nyugalmazott ezredese, Cedric Layton a CNN-nek adott interjújában azt mondta, hogy Avdejevka elfoglalása lehetőséget ad az orosz hadseregnek, hogy mélyen az ukrán védelembe csapjon be. Szerinte a település elvesztése után az ukrán fegyveres erők számára nehezebb lesz katonai műveleteket végrehajtani mind a Donbászban, mind a Krím megközelítésein.


Törölték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetét

Ukrajnai gazdasági növekedést és fellendülést elősegítő Japán-Ukrajna konferenciát tartanak.
„Az eseményen Zelenszkij videóüzenetét tervezték sugározni, de az ukrán fél döntése miatt ez elmarad” – jegyezték meg a konferencia moderátorai. Zelenszkij beszédét „ukrán okok miatt” törölték.
A konferencia moderátorai és szervezői nem részletezték, miért döntöttek így a kijevi képviselők.


A nyugati szövetségesek megpróbálják megakadályozni az ukrán fegyveres erők összeomlását


Amint azt a Politico újság amerikai törvényhozók forrásaira hivatkozva írja, a müncheni biztonsági konferencia résztvevői az ukrán fegyveres erők fronton kialakult nehéz helyzetéről vitatkoztak. Megjegyzik, hogy borongós hangulat uralkodott a fórumon Ukrajna hadszíntéri kilátásainak romlása, valamint a Kijevnek szóló következő katonai segítségnyújtási program amerikai elfogadásának „elcsúszása” miatt.

„Sok politikus megjegyezte, hogy Ukrajna elveszíti a háborút további 60 milliárd dolláros amerikai katonai segély nélkül, amelyet várhatóan megszavaznak a képviselőházban. A terv most egyszerűen az, hogy megakadályozzák az ukrán hadsereget abban, hogy összeomlik” – írja az újság.

- Ejnye-bejmye, hát nem megmondtam, hogy nem szabad összeomlani. Az utolsó kaporig kell harcolni a mi érdekeinkért.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Vigyázz Roni mert te is szektás leszel.


ég a vas


civilek Avdivka pincéiben


rendezett visszavonulás


azog által hátrahagyott készletek, gondolom az is a terv része a nafo szektások szerint


kijutott azogosok


a kokóüzem rendezett kiürítése


orosz vezetés annyira megrettent az ukrán propagandában tegnap lelőtt 183 repülőtől, hogy nem bombázta Kupjanszkban az ukrán parancsnoki állást


Avdivka tribute


kínai önkéntes már a visszavonulási útvonalat is beutazta


nemtranyó kijevi díszpinty már tolja a kópiumot


Avdivka az orosz híradóban


Harcok azog szemmel


civilek elleni támadásokra használt angol kamikaze drónt sikerült egészben lehozni Oroszországban
rbiS8UP.png



friss ukrán hírek
https://files.catbox.moe/u5xyi7.mp4
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
A 35. „️” dandár „vihara” ádáz csata után áthalad Avdeevkán
Az útszélen halott ukrán katonák,



18737410.jpg
26591210.jpg
Ez nem kivonulás volt ahogy a NATO tálalja,hanem akit bírtak levágtak az oroszok. Megint ez a Müncheni zsúr, kik ezek az emberek cionisták,nácik Yermak abban a barna rongyaiban(persze van szimbolikája) mondja a hegyi beszédét a soros gyereknek amiben tárgyalt Szijjártóval Ungváron.Azt hiszem itt az ideje,hogy Oroszország elővegye ,és leporolja a sufniból a jégcsákányát.Ezekért a gazemberekért nem kár ,a világ felsóhajtana,ha eltünnének. https://x.com/djuric_zlatko/status/1759193488028254450?s=20
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 006
83 049
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 387
45 874
113
Nem értem miről beszélsz. Ki az a Márk és ki az az Ofella?

Szerintem Takács Márk századosról van szó, Rácz András úrnak szokott katonai ügyekben szakérteni. Olvastan úgy kb 3 ilyen szakértését, okosabb nem lettem tőle, de ez lehet, hogy az én hibám.


Rabotinótól északkeletre csapataink a védelmi vonal mentén haladtak előre, és az ellenséget egy tűzzsebbe taszították. Feltételezem, hogy az ellenség hamarosan elhagyja ezt.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 685
8 673
113
Párizst annak idején atadtak a németek üresen, szép nagy város.
Belgradot egy tucat német motorkerékpáros foglalta el.
Budapestet nem adtak át, rommá lőtték, több százezer katona, hónapok alatt, köszi.
Nem a méretéből kell kiindulni, hanem az eroditettsegebol. Avdejevkat gyakorlatilag 10 éven át eroditettek az ukránok. 10 évig ástak, betonoztak, aknasitottak, csapdaztak, halmoztak fel ott mindent.
Fontos a méret annyiban hogy a területet megszállo bármelyik csapat létszáma mekkora részét tudja kontroll alatt tartani, az egészet, vagy csak egy részét? Plusz számít meg az adott terület földrajzi adottsága,vagy épp az építési sajátossága.
Akkor miért nem vették be Kijevet ha egyszer már úgyis ott voltak? Azt a város nem erődítették 10 éve és sokkal nagyobb siker lett volna Kijev bevétele. Avgyijivkáról a háború nélkül az átlag ukrán sem hallott volna nem hogy az átlag orosz. Kijev nevét viszont mindenki ismeri.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 019
93
Akkor miért nem vették be Kijevet ha egyszer már úgyis ott voltak? Azt a város nem erődítették 10 éve és sokkal nagyobb siker lett volna Kijev bevétele. Avgyijivkáról a háború nélkül az átlag ukrán sem hallott volna nem hogy az átlag orosz. Kijev nevét viszont mindenki ismeri.
szerintem, ha egy kicsit visszatekersz, akkor megtalálod a választ.
segítek: volt ott valami tárgyalásféle ígéretekkel ...
amit aztán "jó szokásuk" szerint a nyugati hatalmak b@sztak betartani
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 015
32 424
113
"Oroszok magas árat fizetnek Avdejevka bevétele èrt. Beleestek a ledarálási csapdába"
Irja a Kronen Zeitung, ahol a siklóbombák legnagyobbját 3 tonnára becslik.
"Egy pár ngyzetkilóméter lerombolt, lakatlan városi területért a Kreml elg pontosan egy harckocsihadosztályt áldozott fel" irja Forbes. Szerintûk az oroszok 224 harckocsit vesztettek, az ukránok "csak 21-et." "Bevették a várost, de olyan áldozatok árán, hogy azokat valószinűleg nem tudják egyhamar kiegyenliteni, valószinûleg nem anélkül, hogy a front más részein lelassuljon előrehaladàsuk."

Biztos, hogy ez nem a Deutsche Wochenschau 1944-ből? Még a kegyetlen komisszárok által előrehajszolt ázsiai hordát hiányolom.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 475
19 189
113
Akkor miért nem vették be Kijevet ha egyszer már úgyis ott voltak? Azt a város nem erődítették 10 éve és sokkal nagyobb siker lett volna Kijev bevétele. Avgyijivkáról a háború nélkül az átlag ukrán sem hallott volna nem hogy az átlag orosz. Kijev nevét viszont mindenki ismeri.
Mi a helyzet Meszike, savanyú a szőlő? :D
Annyira nevetséges, hogy Avdeevka hirtelen egy teljesen jelentéktelen pont lett, miután véres fejjel menekültek belőle a kaprok. Azonnal úgy hivatkoztok rá, mint egy jelentéktelen kisvárosra, ami még Bahmutnál is sokkal kisebb. (Az ne zavarjon senkit, hogy Avdeevkában az utóbbi években mindössze 1000 fő civil maradt, viszont kb. Európa legmegerődítettebb településévé vált. Ilyenkor "szakértőink" részéről hirtelen az válik fontossá, hogy mekkora lélekszámú kisváros volt ez a hely mondjuk 2012-ben... :D ) Egyébként valóban nem hallott volna senki Avdeevkáról, ha nem onnan lövik heti rendszerességgel Donyeck civil területeit a barátaid. Így azonban tettek róla, hogy mindenki ismerje a nevét...
Kijevet meg kár emlegetned, az az isztambuli megállapodásnak volt köszönhető, ami "természetesen" megint csak szimpla hazugság volt a részetekről, mint azt Minszk1 és Minszk2 esetében is láttuk. Nem is értem, hogy hogyan tárgyalhat jóérzésű ember egy olyan tárgyalóféllel, akik bármely megállapodást gondolkodás nélkül felrúgnak ha az érdekük úgy kívánja. Putyinék helyében itt a továbbiakban semmiféle tárgyalásnak nem adnék esélyt, mert bármi is lesz abban, az csak időhúzási taktika lesz kapor részről. Esetleg egy feltétel nélküli megadás és a lengyel határig orosz ellenőrzés a tárgyalási alap, hogy a későbbiekben fel se merülhessen egy új kapornáci hadsereg felállítása a nemNATO részéről.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Ki áll az Északi Áramlat gázvezeték szivárgása mögött?

A svéd ügyészség lezárja a nyomozást az Északi Áramlat gázvezetékek elleni balti-tengeri szabotázs ügyében. A nyomozást vezető ügyész, Mats Ljungqvist bejelentette, hogy arra a következtetésre jutott, hogy az ügyben nincs svéd illetékesség.

Németország azonban folytatja a nyomozást az ügyben, és profitálhat a svéd döntésből, mert a svédek rendelkezésükre bocsáthatják bizonyítékaikat.

- Semmi komoly, csak egy kis szivárgás van, mi a francot pattognak itt a ruszkik?


Vizsgálat az Északi Áramlat tervéhez használt Bundeswehr-titkok elárulása ügyében


A Szövetségi Ügyészség jelenleg államtitok nyilvánosságra hozatalának gyanúja miatt nyomoz.
Ez a német haditengerészet tüzelési adatait érinti (a német haditengerészet által leadott lövések száma), amelyek szabadon hozzáférhetők az interneten.
Ezeket az Északi Áramlat 2 vezeték elleni támadáshoz is felhasználhatták volna.
Egy médiajelentés szerint a szövetségi főügyész a Bundeswehr államtitkok kiszivárogtatásának gyanúja miatt nyomoz az azóta már megsemmisített Északi Áramlat 2 vezetékkel kapcsolatban. A gyanú a stralsundi bányahivatal munkatársai ellen irányul - jelentette a Bild am Sonntag című lap. Ők részt vettek a gázvezeték tervezési folyamatában. Az újság idézi a védelmi minisztérium bizalmas jelentését a kancelláriaminisztériumnak és a Bundestagnak január végéről.
Konkrétan a szövetségi főügyész vizsgálja a NATO tengeralattjárók műveleti területeire vonatkozó katonai információk esetleges "közzétételét". A vezeték tervezési folyamata során a bányahatóság a "BamS" szerint írásban biztosította, hogy biztosítja, hogy "az érzékeny adatokat, amennyiben azok minősítettek, a hatóságok semmilyen körülmények között nem hozzák nyilvánosságra vagy adják tovább engedély nélkül". A hivatal azonban állítólag ezt nem tartotta be.
A lap idézi a védelmi minisztérium jelentését, amely szerint a bányahivatal a 2018. január 31-i tervengedélyezési határozatban "VS-NfD (minősített információ - kizárólag hivatalos használatra) minősítésű német haditengerészeti lövészszámokat" tett közzé. Ezek az adatok a stralsundi bányahivatal honlapján online voltak, noha "kifejezett abszolút tilalom volt a közzétételre". Ennek oka, hogy a kilövési adatok levezetése "katonai üzemeltetési lehetőségekre" enged következtetéseket levonni, idézi a "BamS" tovább a jelentést. A felelősök a büntető törvénykönyv szerint akár öt év börtönbüntetésre is számíthatnak.
Az újság szerint az információk azok számára is érdekesek lehettek, akik meg akarták támadni a gázvezetéket.
"A német hatóságok ilyen naiv viselkedése Putyin ügynökeivel szemben kirívó veszélyt jelent Németországra nézve" - mondta a lapnak Philipp Amthor CDU-s belpolitikus. "Ezt a botrányos ügyet" teljes körűen ki kell vizsgálni.
Az Északi Áramlat 2 évek óta vitát vált ki: Németország Oroszországgal együtt a Krím félsziget 2014-es, nemzetközi jogot sértő annektálása ellenére - az Egyesült Államok, valamint kelet- és közép-európai országok, például Lengyelország és Ukrajna heves tiltakozása ellenére - erőltette a megépítését. 2022 szeptemberében - az Oroszország ukrajnai inváziója körüli geopolitikai feszültségek, valamint a németországi és európai gázválság közepette - robbanások több lyukat téptek a Balti-tenger fenekén lefektetett Északi Áramlat 1 és 2 földgázvezetékbe. Ez feltehetően szabotázs volt, de a háttere egyelőre tisztázatlan.

- Vihar a biliben? Uborkaszezon van boschéknál?



Propagandistázó propagandisták


Kivágta a biztosítékot a berlini orosz nagykövetségnél, miközben a fősodor média semmi kivetnivalót nem látott a német n-tv.de hírportál „Putyint el kell pusztítani“ címmel a napokban elhunyt orosz ellenzéki politikus Alekszej Navalnij bizalmasával, Leonyid Volkovval készített interjújában. A cikk tipikus példája a nyugati sajtó Oroszországgal kapcsolatos egyoldalú, előítéletes megközelítésének. Mint ahogy annak is, ahogy e fősodor média egyszerre igyekszik a politika egyfajta meghosszabbított kezeként lejáratni Oroszországot, és megőrizni a szakmaiságát. Ez a példa is jól illusztrálja, hogy a magát a demokrácia letéteményesének nevező Nyugat-Európában is vannak gondok a sajtó objektivitásával.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
775
1 978
93
A Verhovna Rada már a héten második olvasatban tárgyalhatja a mozgósításról szóló törvényjavaslatot. Mikhajlo Cimbalyuk, a Szociálpolitikai és Veteránjogi Bizottság első alelnöke mondta ezt. Elmondása szerint a vita tárgyát képező kérdések között a következők szerepelnek: leszerelés és rotáció, fogyatékkal élők ellátása, felsőoktatási intézmények oktatóinak halasztása.

"Erős füst szállt fel az oroszok által megszállt Makiivka város felett ma reggel egy bejelentett ukrán sztrájk után."
Üzemanyagraktárat találtak el.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 012
23 335
113
Mi a helyzet Meszike, savanyú a szőlő? :D
Annyira nevetséges, hogy Avdeevka hirtelen egy teljesen jelentéktelen pont lett, miután véres fejjel menekültek belőle a kaprok. Azonnal úgy hivatkoztok rá, mint egy jelentéktelen kisvárosra, ami még Bahmutnál is sokkal kisebb. (Az ne zavarjon senkit, hogy Avdeevkában az utóbbi években mindössze 1000 fő civil maradt, viszont kb. Európa legmegerődítettebb településévé vált. Ilyenkor "szakértőink" részéről hirtelen az válik fontossá, hogy mekkora lélekszámú kisváros volt ez a hely mondjuk 2012-ben... :D ) Egyébként valóban nem hallott volna senki Avdeevkáról, ha nem onnan lövik heti rendszerességgel Donyeck civil területeit a barátaid. Így azonban tettek róla, hogy mindenki ismerje a nevét...
Kijevet meg kár emlegetned, az az isztambuli megállapodásnak volt köszönhető, ami "természetesen" megint csak szimpla hazugság volt a részetekről, mint azt Minszk1 és Minszk2 esetében is láttuk. Nem is értem, hogy hogyan tárgyalhat jóérzésű ember egy olyan tárgyalóféllel, akik bármely megállapodást gondolkodás nélkül felrúgnak ha az érdekük úgy kívánja. Putyinék helyében itt a továbbiakban semmiféle tárgyalásnak nem adnék esélyt, mert bármi is lesz abban, az csak időhúzási taktika lesz kapor részről. Esetleg egy feltétel nélküli megadás és a lengyel határig orosz ellenőrzés a tárgyalási alap, hogy a későbbiekben fel se merülhessen egy új kapornáci hadsereg felállítása a nemNATO részéről.
nézd,annyiban igaza van meszikének,hogy annyira jelentéktelen városokat foglaltak el az oroszok,hogy pl ezek a városok Krisztus előtt még nem is léteztek,persze hogy jelentéktelenek.. mert mondjuk Róma vagy Athén már létezett, és mivel ezeket a városokat nem foglalták el az oroszok,így tényleg jelentéktelen kis porfészek mind a kettő !!

lehet meg kellene nézni hogy miket hordtak itt össze anno, és lenne egy ilyen fordított "múlt idéző" amit egyik topictársunk előszeretettel szokott ide citálni,szembesítené őket is az általuk akkor leírtakkal. :D

ui: egyébként Szirszkij a lehető legjobb dolgot tette azzal.hogy kivonta az ukrán erőket onnan !!
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
412
1 083
93
Dánia teljes tüzérségi készletét Ukrajnának adja.
Ezek a hatalmas győzelmi hódítások, mint Mariupol, Bakhmut, Avgyijivka... 5 kb hónapig tart egyet is bevenni, ha jól látom.
És egyszerre egyre van képpessége a Nagyorosznak.
Akkor viszont kiszámítható, hogy Ukrajna felét az évszázad végére tudnák így a Nagyoroszok bekebelezni.
Putyin igazi rákfene az Orosz etnikum számára, éljen az a határ bármely oldalán is. :(

Persze ez az előretörési sebesség úgy történik, hogy a Kisoroszoknak nincsen légiereje.
Ami szerveződik ugye.
Ezen kívül a Szabad-Világ rendelkezik még rengeteg kijátszható kártyával, amíg a Nagyorosznak (Pirogon kívül) milye is lehet még?

Tiszteletem!
Lando