@meszike91
"Dominóként omlana össze a világrend .."
megnézed a kedvemért,hogy a történelemben hányszor omlottak össze az un.világrendek ? kezdve mondjuk a nagy birodalmakkal .. Egyiptom,Róma stb .
nincs tartós világhatalom/világrend,és nem is lesz,se amerikai,se kínai,se orosz se semmilyen .. vannak időszakos hegemóniák,de semmi több,és ez igy is van jól.
Európa se érez belőle töredéke annyit sem mint Oroszország. Sem gazdaságilag sem katonai felszerelésben és végképp nem emberéletben. Időközben a nato két új taggal bővült. A balti tenger nato medence lett. Krími orosz flotta szétcseszve vagy elüldözve. Azt ugye nem kell magyarázni hogy a tengerekhez való kijutás Oroszország egyik legfontosabb stratégiai célja volt az egész történelme folyamán? Szentpétervár most két oldalról a nato-val határos. Közben a csto meg tagot veszít mert Oroszország már a békefenntartásra sem képes.
Lehet mondani hogy az ukránoknak rosszabb, ez igaz is, de ettől még Oroszország sem nyert semmit csak veszített. Európa pedig egyre komolyabban ráfekszik a hadiparra. Ha csak a nato 2%-ot teljesítené az összes európai állam már az is átrajzolná az erőviszonyokat. Aztán pl a lengyelek biztos nem fognak 2%-nál megállni.
Nem látom hogy ez a mostani átalakulás miért volna jó Oroszországnak.
ebben a kommentedben vannak részigazságok,de azt írni,hogy Európa plkatonai felszerelésben pl ne űrítette volna ki a készleteit,ez elég meredek, nem azt mondták,hogy azért nem küldenek felszerelést,lőszert stb az ukránoknak,mert már nem nagyon van miből ?
A tengerre való kijutás az ezelőtt is megvolt az oroszoknak,meg ezután is megleszaz oroszoknak .. nem tudom milyen térképet nézel,de a Földközi-tengerre eddig is ki tudtak jutni az oroszok,Szíriába szerinted hogymentek oda a hadihajók teleportáltak ? Akkor lennénekgondbanha a törökök lezárják a Boszporuszt az orosz hadihajók elől,mert akkor csak úgy tudnak kijutni abba a térségbe,ha kerülnek északról,és a gibraltári szoroson keresztül felhajóznak,de mint irtam ezelőtt is kijutottak a Földközi-tengerre meg ezután is kifognak jutni a Földközi-tengerre.
A finnek ls a svédek NATO tagsága szerintem senkit nem ért váratlanul,az oroszokat sem, az oroszok viszont nem is mondták,hogy most ők face to face beleállnak a NATO-ba,mert ők ezt szeretnék, mint jópárszor kértemmár itt ,döntsétek már el végre,hogy most a primitiv,elmaradott,elavult szar,még regionális középhatalomnak sem nevezhető oroszok vannak,vagy a hipermodern,egész világra veszélyt jelentő katonai szuperhatalom,mert így a kér állítás eléggé kontraproduktív.
aztán írod,hogy Európa egyre komolyabban ráfekszik a hadiiparra, nézd ..még az oroszoknál sincs hadigazdálkodás,és így is a jelenlegi termeléssel a fasorba sincs hozzájuk képest Európa,és tegyük fel felpörgetik .. de akkor az oroszok is feljebb csavarják a "kapcsolót", és ez egy iméletlen anyagháború lesz .. aztán megint csak arra kell kérjelek,nézd már meg a térképet,ki rendelkezik több természeti erőforrással .. melyikországnak van meg a saját területén a megfelelő energiahordozó mennyiség, és melyik ország az ahol az egész periódusos rendszer fellelhető,de ha ez mondjuk gondot okoz, akkor tedd már rá Európát Oroszország térképére hogy hányszor is fér el rajta .. és azt hiszem akkor meg is érkeztünk .. abban biztos lehetsz,hogy a ruszkik nem fognak megrogyni ha nyersanyagról meg energiahordozókról van szó..
de hogy világos legyen ..megkérdezem Tőled,Oroszországnak milyen nyersanyagot és energiahordozót kell az EU-tól vagy bárki mástól megvásárolnia,hogy pl a saját hadiiparát működtetni tudja ?
folytatod :
Ha csak a nato 2%-ot teljesítené az összes európai állam már az is átrajzolná az erőviszonyokat
-ezzel sincsen gond,csak ott van az a
Ha szócska,erről az jut eszembe hogyvolt egynagyon jó barátom,aki mindig azt mondta hogy "
ha nagyapámnak áramszedője lett volna,akkor ő lett volna a villamos" .. szóval ha teljesítené,akkor biztosan átrajzolná,de mivel nem teljesíti .. (fejezd be nyugodtan a mondatot) ..
/azt meg már meg sem említem,hogy hányszor mondta maga Putyin azt,hogy tisztában van az erőviszonyokkal,ami Oroszoroszágot meg a NATO-t illeti !!/
Ami meg a lengyeleket illeti,én azt sem bánom ha az országuk GDP-jének a 99%-át költik fegyverekre,ez legyen az ő dolguk,hogy ki ellen fegyverkeznek,meg hogy mennyit költenek rá .. pont ezért vannak az atomfegyverek az atomhatalmak kezében,hogy az ilyen országokat mint pl Lengyelország kordában lehessen tartani, szóval ha megvesznek a lengyelek mondjuk 3500 repülőgépet,15000 HIMARS-ot meg 50000 tankot sincs semmi probléma,hiszen kb 3-4 Szarmat le is rendezi őket ha sokat pampognak,tudod ezért mondták régen,hogy az atomfegyverek a béke zálogai !
A mostani átalakulás (ezt is leirtam én is meg más is már többször itt,csak vagy nem olvasod,vagy elfelejted,vagy nem érted ) igazi vesztese nem Oroszország,hanem az EU,de mivel mint említettem többen is leírtuk ezt ,így erre most nem pazarolnék már karaktert mert részedre felesleges, írtam is a 3 okot hogy miért .. sajnos Ukrajna meg olyan lesz mint a mesében fele ország fele királyság ..
@PFZ
van az a mondás náluk,hogy " Az orosz lassan nyergel,de gyorsan vágtat" , nekik nem sürgős .. nem ők vannak területvesztésben.
@PFZ és
@Giskard sajnos szerintem is igaza van flip7-nek Orbán Viktor egy seggel szeretne két lovat megülni,de ha rápirítanak akkor be fogja adni a derekát,mert eddig is ezt tette .. nincs könnyű helyzetben ettől függetlenül,mert hiába az övé a legjózanabb hang jelenleg Európában,hogy üljenek már le a kurva anyjukba és tárgyaljanak,úgy tűnik Európának(USA) nem ez az érdeke .. és itt az ukránok véleménye számit a legkevésbé,meg persze az is igaz,hogy mivel nem az ő kertjük alatt áll a bál,ezért nagyobb a szájuk is,valjuk be minket sem nagyon érdekel a palesztin-izraeli konfliktus vagy az örmény-azeri viszály,de ha itt lenne a szomszéd országban,azért az is másabb lenne,Ukrajna meg sajnos a szomszédunk,ha mondjuk spanyol vagy portugál lennék kb leszarnám mi folyik ott. .