[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 810
6 884
113
Biztos lehetsz benne, hogyha parancsba adja a NATO akkor megyünk.
Most őszintén, eddig miből sikerült kimaradnunk? :D
Mindent is megszavaztunk, mindig. Kicsit arcoskodtak itthon, kint meg szépen becsicskultak, ahogyan a jellemükből fakad.
Hidd el, el fognak minket is küldeni a darálóba, és senkit sem fog érdekelni a magyar emberek véleménye erről.
Olyan jó hogy te ehhez is értesz és ezt is tudod , lottószámokat nem tudsz esetleg?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 887
56 718
113
A baltiak csak ugatnak, mint a kutya a keritès mögött. Katonailag nullák. A lengyelek meg még sehol nem állnak ahhoz, hogy háborút inditsanak. Elméletileg talán 2030 lesznek kèszen.Nehezen hiszem, hogy az utca népe Lengyelorszâgban èg a vâgytól, hogy Oo ellen induljanak.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 345
4 977
113
Palkó, te ezt a 30.000 halottat elhiszed? :D Ennél komolyabbnak tűntél eddig...
Az itt megjelenő számos agyhalott közül ez az egyik dobogós: mitől tűnt komolynak eddig, de most komolyan?! Nyilván orosz ügynök vagy (ahogy én is :D - tényleg, neked már utalt valaha Putyin? :D), de azért ne komolytalankodjuk már el a dolgot, nem kell minden nafós hülyére reagálni. Kérlek. Könyörgöm. ;):D Ha etetjük a trollokat, az még elmegy (ha nem is indokolt), de egy bizonyos szint felett ne süllyedjünk már az alá. 'Lécci'.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 983
5 425
113
Na ezzel nem értek egyet.
Ukrajna nem NATO tag! Nem vonatkozik rá a védelmi kötelezettség! Ergo, az USA nem tud mi alapján beküldeni oda NATO országokat. Punktum!
Egy hamis zászlós okot csinálhat, de azt már más is látni fogja, hogy micsoda. Például a törökök is, akik ezt követően nem fogják a kis újukat sem mozdítani. Rajtuk felbátorodva pedig sokan mások sem.
Ha pedig önkéntes alapon kellene bemenni Ukrajnába, akkor még kevesebben fognak menni. Erőszakkal pedig hogy küldené be őket az USA? Valamennyit megszállja? Aztán összefogdossa a népeket és kiküldi őket az ukrán frontra? Amennyiben így lenne is, ez az emberanyag semmire sem lenne használható (egyébként sem)! Jó esetben az első adandó alkalommal megadnák magukat, rosszabb esetben képzetlenségük okán hamar elpusztulnának. Nem is értem a helyzetet. Ha a nyugat annyira le akarta győzni az oroszt, akkor hogy nem számolt a háborúval? És ha számolt, akkor kivel akarta megvívatni? Miért készítette fel mentálisan a népeket erre és közben vezette volna vissza a sorkötelezettséget? Ezzel szemben, pont az ellenkezőjét látjuk. Vagy az a cél, hogy pusztuljon az őshonos európai? A kedves vezetők nem tartanak attól, hogy a rosszul kiképzett de meghalni nem akaró, ezért magát inkább megadó európai katona átáll az orosz oldalára és majd együtt jönnek kitakarítani a disznóóllá változtatott Európát?

"Most őszintén, eddig miből sikerült kimaradnunk?"
Erre a válaszom, hogy jelen helyzetet nem lehet az I. és II. vh-ut megelőző helyzetekhez hasonlítani. Mindkét esetben a nagy tömegek így vagy úgy de motiváltak voltak, vagyis harcolni akartak. Az I.-ben úgy be voltak izgulva, hogy amikor kitört a háború, valósággal ünnepeltek, hogy na végre megyünk a frontra és mire a levelek leesnek addigra hazajövünk (nem így lett!). A II.-ban pedig a bolsevizmus megfékezése volt a hívószó, ami jól hangzott a nemrégiben véghezvitt tanácsköztársaságos események miatt. Nem kevesen érezték úgy, hogy megálljt kell parancsolni a kommunizmusnak, akár a hadszíntéren is. Ezenkívül pedig ott volt mindkét esetben egy állami elköteleződés. Az I. vh előtt része voltunk a monarchiának, így mint az egyik vezető entitás, Mo.-nak is kötelesség volt részt venni a trónörökös meggyilkolásnak megbüntetésében. II. vh.-us részvételünket ezen kívül az is becsületbeli ügyé tette, hogy a szövetséges és nagyhatalom No.-nak köszönhettük a területeink egy részének visszaszerzését, így le voltunk kötelezve, segíteni kellett. Főleg, hogy a románok nyomultak ezerrel Hitlernél.
Most mi az ami miatt mi be kell bújjunk a nyugat seggébe? A NATO 5. cikkelyét kivéve van valami kötelességünk, akár becsületbeliség okán is? Valamit visszaadtak és ezért le vagyunk kötelezve? Ja hogy majd adnák Kárpátalját, ha beugrunk a buliba. Aha, persze. Csalinak jó (csak nehogy bekapjuk). Ahogy egy fórumtárs írta korábban, ez lenne a legrosszabb döntésünk. Persze ezzel Orbán házalhatna a nép között, de a többség (hála Kádár nemzetellenes nevelésének) hallani sem akarna róla, még békés csatlakozás esetén sem, nem hogy háborús részvételhez kötötten.
Összességében elmondható, hogy mindkét nagy világháborúban, egy szűk kisebbséget leszámítva, mind az országnak mind az azt lakó népnek kedve volt háborúzni. Jelen esetben semmilyen motiváló tényező nincs. A nép 99%-a nem akar háborút! Az ország vezetése ezt látja és egyébként is tudja, hogy nem tartozik nyugatnak, amiért ő vérrel kellenen fizessen.

Ha pedig a politikum úgy dönt, hogy mégis megszavazza a részvételünket, akkor ő másnaptól lenullázza magát. Hatalmas ellenállásba fog ütközni az emberek részéről és akár a hatalmát is elveszítheti. Ezt Orbán is tudja, így nem tartom valószínűnek, hogy belemenne. Igaz, a hatalomvesztése azonban akkor is fennáll, ha szembemegy nyugattal. Ugyanis az ellenkezésére válaszul a nyugat próbálkozhat valami narancsos forradalomfélével. Ez azonban nem biztos, hogy eredményes lenne. Eddig sem járt sikerrel. Főleg azért mert az ellenzék vezető ereje simán háborúba küldené az embereket. Jelenleg akkora ellenállás van a háborúval szemben itt, hogy semmilyen propaganda nem tudna ezen változtatni.
Mivel hatalomváltást nem remélhetnek nyugaton, maradna a többek által említett lerohanásunk. Azonban ez egy olyan helyzetet teremtene a globális térben, mint amikor a SZU lerohant minket 1956-ban. Első körben aláásná a NATO egységét és az USA tekintélyét, ezzel megindulna a gyors belső bomlás. Ezenkívül sok nyugati ember ismerné fel vezetőik valós arcát, ahogy anno a szovjet beavatkozáskor is összeomlottak nyugaton a kommunista pártok, úgy omlana össze a nyugati narratíva. Nehezen lehetne eladni, hogy miért is rohantak le minket. Persze a náci kártya, amire vevő a nép, mindig előhúzható.
És ha lerohannának mi lenne? Kérdem megint. Összefogdosnának és erőszakkal kiküldenének? Abban sok köszönet nem lenne. Nagy része az első adandó alkalommal megadná magát. Egy megszállt országból nehéz motivált hassereget összehozni. Az embereket a megszállók elleni gyűlölet hatná át. A bábkormányt pedig mélyen megvetnék és ellenállnának neki, ahol tudnának. Nagyon nem érné meg a nyugatnak egy ilyen kényszerítési akció.
A legjobb az lenne nekik, ha önként mennénk mi is Ukrajnába, de erre jelenleg vajmi kevés az esély. Ezzel ők is tisztában vannak. Nem véletlen, hogy nincs egységfrontról szó, hanem Párizsban is csak önkéntességről beszéltek. Kérdés, hogy Lengyelországon és a balti országokon kívül ki menne még? Románia? Csehország? És nyugatról? Nem olyan egyszerű ma már az emberek a vágóhídra küldeni. Nincs már olyan ideológia ami megmozgatná a tömegeket. A jólét megszűnésével kecsegtetés vinné őket? Az a háborúval még hamarabb elmúlik. Akkor mivel lehetne motiválni az embereket? Gender, Woke? Esetleg a zöld eszmeiség? Kevés, nagyon kevés. És igen. A legnagyobb baja a nyugatnak, hogy teljesen ki van üresedve ideológiailag, semmi új építő eszmét nem tud felmutatni, amiért érdemes lenne háborúba vonulni. És ha lenne is ilyen motiváló építő eszmeiség, ki lenne alkalmas azt megvédeni egy ukrajnai típusú háborúban? Ahogyan itt is sokan megjegyezték korábban, nincs olyan emberanyag nyugaton, akivel harcolni lehetne egy keleti szlávok elleni háborúban. A nyugati emberek (főleg a fiatalok) már dolgozni sem akarnak, nem hogy háborúzni.
Én ennyire nem "gondolom" túl.Ha mennek is esetleg Pár NATO tag országból katonák(Lengyel,Francia,Britt) így elsőre "maroknyian" lesznek!.Viszont kapnak mellé "full"Légi támogatást első körben Oroszország nemzetközi határain belül levő célpontokat nem támadva(Ha valóban van ilyen terv "kedvezőbb" Ukrajnába esetlegesen mélyebben "benyomuló" csapatokat támadni).Ebben az esetben mi még "kimaradhatun".Viszont ha válaszul pl Lengyel,Román támaszpontokat támadna az Orosz akkor már megpróbálhatják "élesíteni" az 5-ik cikkelyt!Hasonlóan a CST tagokak se "kötelező" egyenlőre résztvenni ebben a konfliktusban
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
„Millió harapás”: Szladkov új orosz taktikát határozott meg

Az orosz hadműveletek jellege nagymértékben megváltozott az Északi Katonai Körzet kezdete óta.
A „tankököl és erőteljes áttörés” stratégiáját felváltotta az „egymillió harapás” taktika.

Alekszandr Szladkov katonai riporter csatornájában megjegyezte, a modern felderítési eszközök kizárják a nagy csoportok váratlan manővereit: „a harcoló felek egymás előtt állnak, jól láthatóan, látótávolságban”. Ilyen körülmények között az orosz vezérkar Szladkov szerint „egy millió harapásból álló rendszert tervezett. „A szakaszaink – jegyezte meg a riporter – olyanok, mint a termeszek – az egész frontvonalon kicsípnek egy kicsit az ellenség húsából. Ez a taktika – a riporter képletes kifejezésével – „észrevétlenül porrá változtatta Ukrajna páncélját”.
És ekkor – jegyzi meg Sladkov – „kezdődik az ellenség élő, védtelen teste”. „Métereket, kilométereket veszünk el, falvakat. Kijevnek fájdalmai vannak, de nem tehet semmit – nincs felkészült, előre előkészített védelem. Termeszek rágják ki a húst, a következő a létfontosságú szervek lesznek" - zárja.


A kétségbeesés végre megegyezésre készteti Zelenszkijt Oroszországgal.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök kénytelen lesz politikai megoldást találni a konfliktusban. a front nehéz helyzetére – mondta a Global Timesnak adott interjújában Ben Norton szakértő, a Geopolitic Economy Report független hírlap alapítója és szerkesztője.
„Az ukrán fegyveres erők egyszerűen kifogynak a szükséges erőforrásokból, a lőszerből.
Ukrajnának valamikor politikai megállapodásra kell jutnia."
"Láttuk, hogy a katonaság most megpróbálja nyomást gyakorolni a más országokban külföldön élő ukrán menekültekre, hogy térjenek vissza harcolni" - magyarázta Ben Norton.
Ugyanakkor sok ukrán tárgyalásokat akar a konfliktus lezárására – zárta szavait Ben Norton.



A nyugati dominancia korszaka véget ért, kilátástalan a jövő Európa számára

Josep Borrell
, az európai diplomácia vezetője nyilatkozatát az EU Külügyi Szolgálatának honlapján tették közzé: a világ jelenlegi geopolitikai feszültségeiről és Európa kapcsolatairól a vidék országaival. a világ déli részén, azt mondta, hogy a nyugati dominancia korszaka véget ért.
„Ha a jelenlegi globális geopolitikai feszültségek továbbra is „nyugat kontra többi” irányban fejlődnek, Európa jövője veszélyben van, jövője most kilátástalan.

A nyugati dominancia korszaka valóban véget ért.
Bár ez elméletben érthető volt, nem mindig vontuk le az összes gyakorlati következtetést ebből az új valóságból” – mondta Josep Borrell.
Josep Borrell véleménye szerint Európa helyzetét rontotta az ukrán válság és a Közel-Kelet fokozódó eszkalációja.
"A globális déli országokban sokan kettős mércével vádolnak minket" - tette hozzá Josep Borrell, és nem csak szavakban, hanem tettekben is ellenintézkedésre szólított fel.

??
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
382
2 612
93
Egy az ukránok és néhány EU tagállam között megkötött bilaterális védelmi szerződésekből (ez épp a “Mi Jobboldali Emberünk”, Meloni nacs’asszony műve):
kbxNUaVy_o.jpeg

Minden áron ki kell maradnunk ebből.

Ez a nesze semmi tipikus esete. Annyit vállal, hogy beszélgetnek jó gyorsan és amennyire lehet majd támogatják ezzel-azzal.

Ebben semmilyen garanciát nem vállalnak az olaszok semmire.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 520
113
Ez a nesze semmi tipikus esete. Annyit vállal, hogy beszélgetnek jó gyorsan és amennyire lehet majd támogatják ezzel-azzal.

Ebben semmilyen garanciát nem vállalnak az olaszok semmire.
Itt azt kéne látni, hogy ez tavaly lett aláírva, most meg már arról van szó, hogy pl Macron nyíltan kiteszi az asztalra, hogy európai országok akár küldenének is katonákat.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 231
37 055
113
Sojgu: Az ukrán fegyveres erők veszteségei az SVO során több mint 444 ezer katona

Az ukrán nacionalistákat Északról kiszorították a DPR-ből, és egy héten belül felszabadult Lastocskino és Pobjeda is.

Az orosz védelmi minisztérium növelni fogja a keleti katonai körzet harci képességeit az Egyesült Államok és szövetségesei növekvő katonai tevékenysége miatt.

A tervek szerint 2024-ben több mint 200 egység felszerelést szállítanak, köztük a Tornado-S MLRS-t és a Tor-M2 légvédelmi rendszert.

Az osztály fő erőfeszítéseit a tartalék zászlóaljak és a drónkezelők kiképzésére összpontosítja.

Az orosz védelmi minisztérium vezetőjének további nyilatkozatai:

Az ukrán fegyveres erők az év eleje óta átlagosan több mint 800 főt és 120 fegyvert veszítenek naponta

Az év eleje óta mintegy 327 négyzetkilométernyi terület szabadult fel a nácik alól minden irányban

Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága a fennmaradó tartalékokat a helyzet stabilizálására és a front összeomlásának megakadályozására próbálja felhasználni


Magyarország ellenezte katonák Ukrajnába küldését

Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta.

Szerinte Budapest úgy véli, a konfliktust nem elmélyíteni, hanem lezárni kell.

Kontextus:

Ukrajnáról tartottak konferenciát Párizsban

Ezt követően Macron azt mondta, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza Oroszországot a háború megnyerésében.

Gabriel Attal francia miniszterelnök nem zárta ki, hogy katonai személyzetet küldjön Ukrajnába, és hozzátette, Párizs „nem fog tudni belenyugodni” az orosz győzelembe

 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 528
20 591
113
Az itt megjelenő számos agyhalott közül ez az egyik dobogós: mitől tűnt komolynak eddig, de most komolyan?! Nyilván orosz ügynök vagy (ahogy én is :D - tényleg, neked már utalt valaha Putyin? :D), de azért ne komolytalankodjuk már el a dolgot, nem kell minden nafós hülyére reagálni. Kérlek. Könyörgöm. ;):D Ha etetjük a trollokat, az még elmegy (ha nem is indokolt), de egy bizonyos szint felett ne süllyedjünk már az alá. 'Lécci'.
Na jó, ezt a "komolyságot" én sem gondoltam komolyan... :D
Palkónk egy szlovák vágyvezérelt atlantista, épp elég baj neki, hogy újra Fico regnál odaát. :D

Amit viszont komolyan gondoltam, az arra vonatkozott, hogy ha ez az eszement makaróni tényleg NATO katonákat akar beküldeni, akkor az eszkaláció a gyorsnál is gyorsabb lesz. Kalinyingrádból gyakorlatilag az egész EU területe lőtávolban van akár a Kalibroknak is, és azt már láttuk egyszer, hogy mennyire csúnyán tud égni a Notre Dame és a Reichstag. És London sem tűzálló, mint tudjuk.
Szóval nem kellene ebbe belemenni, mert az európai kultúra helyrehozhatatlan károkat szenvedne, és mindezt egy korrupt náci rendszerért.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 819
47 186
113
Én ennyire nem "gondolom" túl.Ha mennek is esetleg Pár NATO tag országból katonák(Lengyel,Francia,Britt) így elsőre "maroknyian" lesznek!.Viszont kapnak mellé "full"Légi támogatást első körben Oroszország nemzetközi határain belül levő célpontokat nem támadva(Ha valóban van ilyen terv "kedvezőbb" Ukrajnába esetlegesen mélyebben "benyomuló" csapatokat támadni).Ebben az esetben mi még "kimaradhatun".Viszont ha válaszul pl Lengyel,Román támaszpontokat támadna az Orosz akkor már megpróbálhatják "élesíteni" az 5-ik cikkelyt!Hasonlóan a CST tagokak se "kötelező" egyenlőre résztvenni ebben a konfliktusban
Én meg túlgondolom, mert oda bemennek, először csak "maroknyian" britek, baltiak, lengyelek, franciák, németek pl. és kipicsázódnak, nincs előttem hogy elengedi a nagy tervét a nyugat, hogy az oroszokat térde kényszerítse, szétdarabolja, lefegyverezze. Ha akarnák MOST sokkal jobb kondíciók mellett elengedhetnék az ukránokat, bevállalt saját veszteség nélkül. Anyagilag fájna, de kb. ennyi. HA elkezdenek hivatalosan felvállalva oda kiküldött saját katonák hazajönni hullazsákokban, az sokkal másabb szitu lesz. Onnan tovább kell emelniük a tétet, vagy instant bukta utca otthon, azt meg egyik sem akarja.

Tegyük fel hogy fordítanak, és nyerő lesz a mostani épp széthullás előtt lévő ukrán haderő! Azt meg az oroszok nem fogják hagyni.

Én azt látom, hogy itt bagatellizálni próbálják sokan azt, hogy így vagy úgy, mindegy hogy milyen végeredménnyel, de ha felvállalva hivatalosan már nem álcázva bemegy a nyugat, harmadik világháború lesz.


Ez marhára nem vicc, és mindenki az emberiség ellen tesz, aki ezt a problémát bagatellizálja, mert elindul ez a folyamat, ott már nem lehet majd a szart visszalapátolni a lóba!
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Én ennyire nem "gondolom" túl.Ha mennek is esetleg Pár NATO tag országból katonák(Lengyel,Francia,Britt) így elsőre "maroknyian" lesznek!.Viszont kapnak mellé "full"Légi támogatást első körben Oroszország nemzetközi határain belül levő célpontokat nem támadva(Ha valóban van ilyen terv "kedvezőbb" Ukrajnába esetlegesen mélyebben "benyomuló" csapatokat támadni).Ebben az esetben mi még "kimaradhatun".Viszont ha válaszul pl Lengyel,Román támaszpontokat támadna az Orosz akkor már megpróbálhatják "élesíteni" az 5-ik cikkelyt!Hasonlóan a CST tagokak se "kötelező" egyenlőre résztvenni ebben a konfliktusban
A NATO 5. cikkelye valahogy úgy szól, hogy: ...,ha ki nem provokált támadás éri valamely tagország területét, akkor lép életbe a kollektív védelem.
Márpedig, ha egy NATO tagot egy ukrajnai beavatkozás során ér támadás az az ő baja, miért ment oda. Ebben az esetben nem éledne fel az 5. cikkely.
Az Ukrajnában önként bent lévő és aktívan harcoló NATO tag ország területét ért orosz revans támadás esetében pedig - akárhogy is csűrik csavarják - kiprovokált támadásról beszélhetünk, ezért nem valószínű, hogy beélesedne az 5. cikkely.

Jelen NATO alapító okirattal - ha csak nem támadnak meg semmi ok nélkül egy NATO államot az oroszok - nem fog sikerülni összehozni egy NATO beavatkozás. Át kellene írni az egészet. Márpedig ez nagyon nehéz lenne, ha nem lehetetlen. Az egyhangúság miatt! Könnyebb lenne egy új szervezetet létrehozni, mint elérni, hogy mindenki elfogadja az új szabályzatot. Persze lehet úgy is hozzáállni, hogy aki nem írja alá az kimarad belőle. Igen ám, csak kérdés, hogy ki akar egy olyan szervezet tagja lenni, amibe ha belépsz, holnap már mehetsz is a frontra az oroszok ellen.

Legtöbb amit lehet most tenni a nyugatnak, hogy önkénteseket keres egy ukrajnai bevonuláshoz.
Kérdés, hogy lesz-e ilyen. Akik kaphatóak lennének, ahogy fent már írták, azok sincsenek felkészülve. Lengyelország sincs! Mindenét odaadta és még semmi nem jött helyébe. Jó ha 2030-ra összeáll valami. De addigra hol lesz már az ukrán történet! Nyugat-Európa népe pedig egyáltalán nem akar háborúzni. Nagy a szájuk, de ha tettekre kerülne a sor, hamarabb elkergetnék a politikusaikat, mint kimennének a frontra! Nagyon nagy pattot adtak maguknak az okos politikusok, amikor nem tettek semmit a társadalom mentális és fizikai megerősítésére. Most már késő.

Kicsit eltérve a témától, ezen hiányosságuk megszüntetésére kellene az ukrán emberanyag. Az okos nyugatiak valahogy úgy kalkuláltak, mint a jelen háborúban. Ne nekik kelljen megvívni azt, ők csak adják a pénzt a politikailag érzékeny emberanyagot majd adja a primitív kelet (ebben mi is benne vagyunk). Úgy, hogy ha veszítenek Ukrajnában, akkor még a jövőbeli ukránokra alapított EU-s zsoldossereg terve is a füstbe megy, nem csak a befektetéseik.

Valaki fentebb említette, hogy hasonlóan a Bolsevikek elleni háborúhoz, azért ez a nagy balhé most is, mert nem bírják elengedni a befektetéseiket.
Szerintem többről van szó. Ha akarnának az orosszal meg tudnának egyezni, hogy rendben nem lesz NATO tag Ukrajna, te irányítod továbbra is, de a befektetéseinket nem bántod. Oroszország biztos elfogadná ezt az alkut.
De nem ezt látjuk. Meg akarják roppantani a medve gerincét, mert kell a mérhetetlen altalajkincse a nyugat további fennmaradásához. Ha nem sikerül, akkor nem csak az ukrán fiaskó miatt kerülnek nagy bajba, hanem a nyersanyag- és energiahiányos eljövendő idők miatt is. Teljesen el fogják veszíteni a versenyképességüket. talán az USA kivétel lesz, de ő sem fogja sokra vinni a nyugati vazallusai nélkül. Röviden ez a tétje a háborúnak. Ezzel nem vitatom azon hozzászólók véleményét, hogy Oroszország csak eszköz a Kína legyőzéséhez vezető úton. Természetesen Kína a célpont, de sokkal könnyebb lenne legyőzni, ha az orosz nyersanyagot nyugat ellenőrizné. Ezzel elvágná a kínai ipart a fejlődésétől. Ez után jöhetne a "majdanozás", s ha ez nem járna eredménnyel, akkor lehetne küldeni a szlávokból és Kelet-Európai polgárokból felállított zsoldos seregeket ellenük.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 014
14 828
113
Nagy-Britannia nem tervez "nagyszámú csapatokat telepíteni Ukrajnába" - közölte Sunak miniszterelnök sajtószóvivője.

"Azon a kis létszámú személyi állományon kívül, amely az ukrán fegyveres erőket támogatja az országban, nem tervezünk nagyszabású bevetést" - idézte szavait a Reuters.

De most mi az hogy "kisszámú"??? Én ilyet nem látok, bár lehet hosszabb a cikk. Most azt látom mindenhol hogy az egyre több ország bizonygatja, hogy nem akar oda küldeni csapatokat. Mintha kicsit bexartak volna Macron hülyeségétől...aki tényleg ilyen hülye???? Vagy ezzel akarják elterelni az egyre nagyobb otthoni gondokról a figyelmet? Hát fordítva sülne el. De egyébként osztom, ha bemennek akkor komoly eszkaláció lesz. Ők már majd nem akarnak megállni a határoknál, hanem cél a Föderáció szétdarabolása. Mert ha már ott vannak úgyis mindegy.
photo-2024-02-27-13-44-10.jpg
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
541
1 721
93
Egy az ukránok és néhány EU tagállam között megkötött bilaterális védelmi szerződésekből (ez épp a “Mi Jobboldali Emberünk”, Meloni nacs’asszony műve):
kbxNUaVy_o.jpeg

Minden áron ki kell maradnunk ebből.
Szerintem mi voltunk az elsők akik embereket is küldtek a frontra, gondolj bele mennyi kárpátaljai magyar harcol az oroszok ellen.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 630
48 289
113
A baltiak csak ugatnak, mint a kutya a keritès mögött. Katonailag nullák. A lengyelek meg még sehol nem állnak ahhoz, hogy háborút inditsanak. Elméletileg talán 2030 lesznek kèszen.Nehezen hiszem, hogy az utca népe Lengyelorszâgban èg a vâgytól, hogy Oo ellen induljanak.


A lengyel elnök szerint a lengyelek sem mennének.

Lengyelország és Csehország megtagadta a Kijevnek nyújtott közvetlen katonai segítséget​

Andrzej Duda lengyel elnök tagadja, hogy NATO-katonákat küldene Ukrajnába.

„Egyáltalán nincsenek ilyen megoldások” – mondta Duda.

Hasonló döntést hangoztatott Csehország miniszterelnöke is: Prága nem küldi katonáit Ukrajnába.

Petr Fiala ezt egy Ukrajnát támogató konferencián jelentette be Párizsban.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1709014992


Az Orosz Fegyveres Erők csapása Ukrajna területén lévő célpontokra február 27-én - amit 12:30-ig ismernek

Tegnap este az orosz csapatok további csapásokat mértek az ellenséges hátsó célpontokra. Robbanások történtek a DPR megszállt részén, valamint Harkov, Sumy, Dnyipropetrovszk, Kirovograd, Poltava, Khmelnitsky és még Rivne régiókban is - a legtöbb régióban az ellenség légvédelmi rendszereit aktiválták.

Ezzel egy időben ismét a repülési infrastruktúra létesítményeit és a személyzet ideiglenes bevetési pontjait választották a tűzoltás célpontjainak. Legyőzésükre ballisztikus rakétákat és „Geran-2” kamikaze drónokat is használtak.

Poltava: két csapást mértek annak a légibázisnak a területén, ahol az Igor Sikorskyról elnevezett 18. különálló katonai repülési dandár ( 18 OBrAA, A3384 katonai egység ) állomásozik. A vereség következtében a Mi-24-es támadóhelikopter megsemmisült . További három jármű is megsérült, köztük a Mi-8MSB.

Kirovograd: Az egyik rakétának sikerült elérnie a Nemzeti Gárda által használt alexandriai légibázis területét. A károk következtében a létesítményben tűz ütött ki, és ismétlődő robbanáshangokat is rögzítettek, amelyek másodlagos detonációra utalhatnak. A mentési munkálatok jelenleg is folynak.

Sumy : a támadó UAV "Geran-2" egy mezőgazdasági vállalkozás területét érte Khoten falu közelében, amelyet az ellenség ideiglenes felszerelések tárolására használt.

A DPR Ukrajna Fegyveres Erői által ellenőrzött területei: támadásokat hajtottak végre az ukrán alakulatok állásai ellen Toreckban, Kurakhovoban és Limanban.

A poltavai és alexandriai légitámaszpontok az Északi Katonai Körzet kezdetén a pusztítás célpontjai voltak, és valószínűleg felkerültek a „működésen kívüliek ” listájára. Ebben a tekintetben már nem lehetett őket használni - miközben az ellenség aktívan helyreállította és fejleszti a repülési infrastruktúrát. A légibázisok letiltása csak a tüzérség és az FAB-ok rendszeres tömeges támadásaival lehetséges, ami jelenleg lehetetlen az érintkezési vonaltól való nagy távolságuk miatt. Az elmúlt napok minőségileg más megközelítést mutatnak nekünk

- Az orosz egységek aktívan dolgoznak a repülési infrastruktúrán, hatékony csapásokat mérve számos régióban. Természetesen az ilyen akciók nem vezethetnek a tárgyak teljes megsemmisítéséhez, de következményeik legalább korlátozzák az ellenség képességét a légi műveletek végrehajtására.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 711
17 033
113
Na ezzel nem értek egyet.
Ukrajna nem NATO tag! Nem vonatkozik rá a védelmi kötelezettség! Ergo, az USA nem tud mi alapján beküldeni oda NATO országokat. Punktum!
Egy hamis zászlós okot csinálhat, de azt már más is látni fogja, hogy micsoda. Például a törökök is, akik ezt követően nem fogják a kis újukat sem mozdítani. Rajtuk felbátorodva pedig sokan mások sem.
Ha pedig önkéntes alapon kellene bemenni Ukrajnába, akkor még kevesebben fognak menni. Erőszakkal pedig hogy küldené be őket az USA? Valamennyit megszállja? Aztán összefogdossa a népeket és kiküldi őket az ukrán frontra? Amennyiben így lenne is, ez az emberanyag semmire sem lenne használható (egyébként sem)! Jó esetben az első adandó alkalommal megadnák magukat, rosszabb esetben képzetlenségük okán hamar elpusztulnának. Nem is értem a helyzetet. Ha a nyugat annyira le akarta győzni az oroszt, akkor hogy nem számolt a háborúval? És ha számolt, akkor kivel akarta megvívatni? Miért készítette fel mentálisan a népeket erre és közben vezette volna vissza a sorkötelezettséget? Ezzel szemben, pont az ellenkezőjét látjuk. Vagy az a cél, hogy pusztuljon az őshonos európai? A kedves vezetők nem tartanak attól, hogy a rosszul kiképzett de meghalni nem akaró, ezért magát inkább megadó európai katona átáll az orosz oldalára és majd együtt jönnek kitakarítani a disznóóllá változtatott Európát?

"Most őszintén, eddig miből sikerült kimaradnunk?"
Erre a válaszom, hogy jelen helyzetet nem lehet az I. és II. vh-ut megelőző helyzetekhez hasonlítani. Mindkét esetben a nagy tömegek így vagy úgy de motiváltak voltak, vagyis harcolni akartak. Az I.-ben úgy be voltak izgulva, hogy amikor kitört a háború, valósággal ünnepeltek, hogy na végre megyünk a frontra és mire a levelek leesnek addigra hazajövünk (nem így lett!). A II.-ban pedig a bolsevizmus megfékezése volt a hívószó, ami jól hangzott a nemrégiben véghezvitt tanácsköztársaságos események miatt. Nem kevesen érezték úgy, hogy megálljt kell parancsolni a kommunizmusnak, akár a hadszíntéren is. Ezenkívül pedig ott volt mindkét esetben egy állami elköteleződés. Az I. vh előtt része voltunk a monarchiának, így mint az egyik vezető entitás, Mo.-nak is kötelesség volt részt venni a trónörökös meggyilkolásnak megbüntetésében. II. vh.-us részvételünket ezen kívül az is becsületbeli ügyé tette, hogy a szövetséges és nagyhatalom No.-nak köszönhettük a területeink egy részének visszaszerzését, így le voltunk kötelezve, segíteni kellett. Főleg, hogy a románok nyomultak ezerrel Hitlernél.
Most mi az ami miatt mi be kell bújjunk a nyugat seggébe? A NATO 5. cikkelyét kivéve van valami kötelességünk, akár becsületbeliség okán is? Valamit visszaadtak és ezért le vagyunk kötelezve? Ja hogy majd adnák Kárpátalját, ha beugrunk a buliba. Aha, persze. Csalinak jó (csak nehogy bekapjuk). Ahogy egy fórumtárs írta korábban, ez lenne a legrosszabb döntésünk. Persze ezzel Orbán házalhatna a nép között, de a többség (hála Kádár nemzetellenes nevelésének) hallani sem akarna róla, még békés csatlakozás esetén sem, nem hogy háborús részvételhez kötötten.
Összességében elmondható, hogy mindkét nagy világháborúban, egy szűk kisebbséget leszámítva, mind az országnak mind az azt lakó népnek kedve volt háborúzni. Jelen esetben semmilyen motiváló tényező nincs. A nép 99%-a nem akar háborút! Az ország vezetése ezt látja és egyébként is tudja, hogy nem tartozik nyugatnak, amiért ő vérrel kellenen fizessen.

Ha pedig a politikum úgy dönt, hogy mégis megszavazza a részvételünket, akkor ő másnaptól lenullázza magát. Hatalmas ellenállásba fog ütközni az emberek részéről és akár a hatalmát is elveszítheti. Ezt Orbán is tudja, így nem tartom valószínűnek, hogy belemenne. Igaz, a hatalomvesztése azonban akkor is fennáll, ha szembemegy nyugattal. Ugyanis az ellenkezésére válaszul a nyugat próbálkozhat valami narancsos forradalomfélével. Ez azonban nem biztos, hogy eredményes lenne. Eddig sem járt sikerrel. Főleg azért mert az ellenzék vezető ereje simán háborúba küldené az embereket. Jelenleg akkora ellenállás van a háborúval szemben itt, hogy semmilyen propaganda nem tudna ezen változtatni.
Mivel hatalomváltást nem remélhetnek nyugaton, maradna a többek által említett lerohanásunk. Azonban ez egy olyan helyzetet teremtene a globális térben, mint amikor a SZU lerohant minket 1956-ban. Első körben aláásná a NATO egységét és az USA tekintélyét, ezzel megindulna a gyors belső bomlás. Ezenkívül sok nyugati ember ismerné fel vezetőik valós arcát, ahogy anno a szovjet beavatkozáskor is összeomlottak nyugaton a kommunista pártok, úgy omlana össze a nyugati narratíva. Nehezen lehetne eladni, hogy miért is rohantak le minket. Persze a náci kártya, amire vevő a nép, mindig előhúzható.
És ha lerohannának mi lenne? Kérdem megint. Összefogdosnának és erőszakkal kiküldenének? Abban sok köszönet nem lenne. Nagy része az első adandó alkalommal megadná magát. Egy megszállt országból nehéz motivált hassereget összehozni. Az embereket a megszállók elleni gyűlölet hatná át. A bábkormányt pedig mélyen megvetnék és ellenállnának neki, ahol tudnának. Nagyon nem érné meg a nyugatnak egy ilyen kényszerítési akció.
A legjobb az lenne nekik, ha önként mennénk mi is Ukrajnába, de erre jelenleg vajmi kevés az esély. Ezzel ők is tisztában vannak. Nem véletlen, hogy nincs egységfrontról szó, hanem Párizsban is csak önkéntességről beszéltek. Kérdés, hogy Lengyelországon és a balti országokon kívül ki menne még? Románia? Csehország? És nyugatról? Nem olyan egyszerű ma már az emberek a vágóhídra küldeni. Nincs már olyan ideológia ami megmozgatná a tömegeket. A jólét megszűnésével kecsegtetés vinné őket? Az a háborúval még hamarabb elmúlik. Akkor mivel lehetne motiválni az embereket? Gender, Woke? Esetleg a zöld eszmeiség? Kevés, nagyon kevés. És igen. A legnagyobb baja a nyugatnak, hogy teljesen ki van üresedve ideológiailag, semmi új építő eszmét nem tud felmutatni, amiért érdemes lenne háborúba vonulni. És ha lenne is ilyen motiváló építő eszmeiség, ki lenne alkalmas azt megvédeni egy ukrajnai típusú háborúban? Ahogyan itt is sokan megjegyezték korábban, nincs olyan emberanyag nyugaton, akivel harcolni lehetne egy keleti szlávok elleni háborúban. A nyugati emberek (főleg a fiatalok) már dolgozni sem akarnak, nem hogy háborúzni.
Nagyjából egyetértünk, de az I. Vh-ba nagyon nem akartunk menni (Tisza István a végsőkig ellenezte, a sorállomány meg nem értette, h aratás előtt mit akarnak háborúzni).
A II. kapcsán sem nagyon akartunk menni, csak már a megszàllás határán táncoltunk (ahogy most is ?), meg volt egy német orientált tiszti kar (mint most atlantista).
A véleményem az, h hamarabb írna ki Orbán előrehozott választást a háborús részvétel kapcsán, mint hogy eltemesse a fiát (mint Horthy). Nyilván illúzió az, h ki tudnánk maradni ilyen központi területen bármiből; ha kell, a helytartó a bábjai javára elcsalná a voksolást is. :(
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 701
13 888
113
Szerintem mi voltunk az elsők akik embereket is küldtek a frontra, gondolj bele mennyi kárpátaljai magyar harcol az oroszok ellen.
Akkor ezek szerint te az ukrán kormány tagja vagy, ha többesszám első személybe írod... ti voltatok.

Mi magyarok nem küldtünk, ti, az erőszakkal elcsatolt magyar területekről kényszerítettétek a magyar lakosságot, hogy pontosak legyünk..

Dudira kíváncsi leszek majd, ha - ne legyen ilyen! - de meg kell indulni a Donbasszba, mennyire marad magabiztos, hogy nem lesz itt semmi, a nyugat nem fog tenni semmit!

Szerintem, az itteni performanszot elnézve, még akkor is magabiztos lesz, amikor támadni kell a wunderwaffeval.
Amilyen gyorsan kikapdossák őket, lehet ráébredni se lesz idő.


Afu bmp aknára fut

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Zaharova felidézte Macronnak azokat a franciákat, akik a nácikért harcoltak

Emmanuel Macron francia elnök nem tud arról, hogy mit mondott a hadsereg Ukrajnába küldésével kapcsolatban. Erről az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zaharova írt Telegram csatornájában.
Emlékeztetett arra, hogy egy hónappal ezelőtt a francia külügyminisztérium vezetője tagadta Párizs részvételét abban, hogy zsoldosokat toborozzon az ukrán fegyveres erők oldalán az ellenségeskedésben.
Zaharova publikációjában emlékeztette Macront a francia történelem egyik töredékére. Különösen a "Charlemagne" ("Charlemagne") francia SS-hadosztály és számos más, Berlint védő egység létezése 1945-ben.
„Megvédték magát a Führerbunkert is, Hitler bunkerét. Az utolsók között kapták meg a náci Lovagkereszt Rendjét a Harmadik Birodalomban” – írta Maria Zaharova, hozzátéve, hogy Nagy Károly képviselői lettek a Reichstag és a birodalmi kancellária utolsó védelmezői.

– Emmanuel, úgy döntött, hogy megszervezi a II. Károly hadosztályt (Charlemagne deux), hogy megvédje Zelenszkij bunkerét? – zárta gondolatait a Külügyminisztérium hivatalos képviselője.

Emmanuel Macron francia elnök elmondta, hogy egy párizsi konferencián megvitatták a nyugati szárazföldi erők Ukrajnába küldésének lehetőségét. Tisztázta, hogy az államok képviselői jelenleg nem jutottak konszenzusra ebben a kérdésben. Később Gabriel Attal francia miniszterelnök is megszólalt ebben a témában, aki azt mondta, nem tartja kizártnak egy ilyen döntést.

- Nagy a gőz a fejekben, de majd leeresztik.

Scholz tagadta Macron ötletét, hogy harcoljon Ukrajnában


Olaf Scholz német kancellár Freiburg im Breisgau városában tett látogatása során újságíróknak azt mondta, hogy a nyugati országok egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy az ukrán konfliktusban lehetetlen közvetlen részvétel. Így kommentálta Emmanuel Macron francia elnök szavait, miszerint folynak a megbeszélések a csapatok Ukrajnába küldéséről.
Scholz megerősítette, hogy ez a kérdés felvetődött az ukrajnai helyzetről szóló megbeszélésen. Ugyanakkor megjegyezte, a találkozó résztvevői megerősítették, hogy „amiben a kezdetektől megállapodtak, az a jövőre is vonatkozik”.
„Nem lesznek Ukrajna területén szárazföldi erők vagy katonák, akiket európai államokból vagy NATO-országokból küldenének oda” – hangsúlyozta Scholz.
A német kancellár azt is biztosította, hogy a nyugati országok véleménye ebben a kérdésben „nagyon egyöntetű”.

- Hirtelen mégis fölismerték a medve félelmetességét.

Finnország megígérte, hogy nem küldi ki hadseregét Ukrajnába

Sauli Niiniste
finn elnök az MTV3-val folytatott beszélgetésében azt mondta, hogy nem lesz finn katonai jelenlét Ukrajnában.
Így kommentálta a Kijev támogatására rendezett párizsi konferenciát:
A párizsi megbeszélés hasznos volt, és az ukrán fél sürgető szükségleteire összpontosított, különös tekintettel az anyagi erőforrásokra. Az államfő elismerte, hogy ezek kielégítésére új módokon kell gondolkodni.
A finn vezető emellett jelezte, hogy Párizsban aktívan tárgyaltak más lehetséges katonai és nem katonai eszközökről is. Az általános konszenzus az, hogy Ukrajnában nem lesz katonai jelenlét, és Finnország is hasonló álláspontot képvisel – tette hozzá Niiniste.

- Nem tetszik a forró kása, egye meg más?

Lavrov a NATO-katonák Ukrajnába küldése körüli izgalmat a kijevi siker hiányával hozta összefüggésbe.


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kifejtette, mi váltotta ki az izgalmat a NATO-erők Ukrajnába küldésének lehetőségéről szóló tárgyalások körül. A diplomata szerint ennek oka Kijev és az ukrán fegyveres erőkhöz katonai segítséget küldő nyugati országok képviselőinek sikertelensége.

A miniszter megjegyezte, hogy nincs látható eredménye az Ukrajnának nyújtott segítség fokozásának lőszer- és fegyverszállítás formájában.

És ezzel kapcsolatban az ukrán tisztviselők szinte minden nap médiabotrányokat keltenek – zárta Lavrov.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban arra figyelmeztetett, hogy a nyugati csapatok Ukrajnába küldése elkerülhetetlen közvetlen összecsapáshoz vezet az Orosz Föderáció és a NATO között.

- Nem lehet tudni, hogy mi történt a diplomáciai háttérben, a muszkák nagyon beíjesztettek egyeseket. Íme:

A francia elnök megtagadta a Mirage 2000 típusú vadászrepülőgépek szállítását Ukrajnának


Vlagyimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a francia televíziónak adott interjújában felvetette a Mirage 2000 típusú vadászrepülőgépek esetleges Franciaországból Ukrajnába történő átadását. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a nyugati repüléstechnika jelentősen segítheti Kijevet a Moszkvával való szembenézésben. Ukrajna már érdeklődést mutatott a különböző típusú nyugati vadászgépek iránt, beleértve az amerikai F-16-ot, a svéd JAS 39 Gripent, az amerikai F-18 Hornet-et, a német Tornado-t és a francia Rafale-t, bár a szükséges infrastruktúra elérhetősége és a pilótaképzés kérdése továbbra is nyitott.
Zelenszkijnek a Mirage 2000 tárgyalásokkal kapcsolatos megjegyzéseit Emmanuel Macron francia elnök cáfolta, és rámutatott arra, hogy Franciaország az ukrán pilóták képzésére helyezi a hangsúlyt anélkül, hogy megemlítette volna a repülőgép átadását. A Nyugatnak ezt az óvatosságát a Kijev repülőgép-szállításával kapcsolatban az orosz légvédelmi rendszertől való félelem magyarázza. A szakértők úgy vélik, hogy nem születik döntés a vadászgépek szállításáról, mivel egy ilyen lépés nagy kockázata az Oroszországgal való esetleges konfrontáció kapcsán.
Ebben az összefüggésben Zelenszkij bejelentése a Mirage 2000 vadászrepülőgépek lehetséges átadásáról a nyugati partnerekre nehezedő növekvő nyomást tükrözi Ukrajna katonai támogatásával kapcsolatban. Franciaország reakciója azonban azt mutatja, hogy az ilyen fegyverek átadásáról szóló döntést nem fogják félvállról venni, és további megbeszéléseket és kockázatértékelést igényel.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Európa se érez belőle töredéke annyit sem mint Oroszország. Sem gazdaságilag sem katonai felszerelésben és végképp nem emberéletben. Időközben a nato két új taggal bővült. A balti tenger nato medence lett. Krími orosz flotta szétcseszve vagy elüldözve. Azt ugye nem kell magyarázni hogy a tengerekhez való kijutás Oroszország egyik legfontosabb stratégiai célja volt az egész történelme folyamán? Szentpétervár most két oldalról a nato-val határos. Közben a csto meg tagot veszít mert Oroszország már a békefenntartásra sem képes.

Lehet mondani hogy az ukránoknak rosszabb, ez igaz is, de ettől még Oroszország sem nyert semmit csak veszített. Európa pedig egyre komolyabban ráfekszik a hadiparra. Ha csak a nato 2%-ot teljesítené az összes európai állam már az is átrajzolná az erőviszonyokat. Aztán pl a lengyelek biztos nem fognak 2%-nál megállni.

Nem látom hogy ez a mostani átalakulás miért volna jó Oroszországnak.
Európában minden a tervek szerint megy..
pic.twitter.com/Z5vTy8WOUU