[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Úgy tűnik, az oroszok lehallgattak egy titkos telefonos konferenciát a német hadsereg magas rangú tisztjei között
https://www.oe24.at/welt/weltpoliti...er-generaele-von-russland-abgehoert/587518278

A Taurus rakétákról szólt a megbeszélés, és az RT le is adott egy kis részletet.

Itt elérhető:
https://www.anti-spiegel.ru/2024/di...n-deutschen-generaelen-wurde-veroeffentlicht/
Már korábban lefordítottam, a Bundeswehr topikban olvasható 3 részben.


Az orosz légierő bombázó repülőgépei sikeresen megsemmisítették az ukrán fegyveres erők fontos stratégiai létesítményét


Az orosz fegyveres erők folytatják az aktív műveleteket az ukrán katonai létesítmények és infrastruktúra ellen.
A jelentések szerint az orosz légierő bombázó repülőgépe sikeresen megsemmisített egy fontos stratégiai létesítményt - az Oszkol folyó hídját Osinovo és Kupjanszk-Uzlova között, Kupjanszktól délre. Ezt az átkelőhelyet, amelyet az ukrán csapatok aktívan használtak a személyzet és a katonai felszerelések Oszkol jobb partjára történő szállítására, ahol az orosz erők támadó hadműveleteket folytatnak, az ellenség ismét helyreállította, mielőtt megsemmisítette.

Az orosz csapatok csapásai az ukrán fegyveres erők egységei ellen is irányultak a DPR Pokrovszk régiójában. Ez azután történt, hogy Szirszkij ukrán főparancsnokot arra utasították, hogy a Kurahovo és Avgyejevka irányban elvesztett pozíciók feletti irányítás visszaszerzése érdekében tartalékokat helyezzen át ellentámadásba.

Ezenkívül a Dnyipropetrovszk régióban, különösen Pavlograd városában robbanásokat rögzítettek, amelyek eredményeként az ukrán személyzet és katonai felszerelések elhelyezkedését találták el.
Beszámoltak arról, hogy Donbasszban megsemmisültek a drónokat a frontvonalra szállító járművek.

Ukrajna középső frontjának összeomlása: Hogyan fordult egy kijevi támadási kísérlet mészárlásba
2024.03.01. | 18:53

Néhány órán belül egy egész ezredet megsemmisítettek.
Az orosz csapatok előrenyomulását Orlovkától nyugatra megállítani próbáló ukrán csapatok ma újabb súlyos vereséget szenvedtek, különösen súlyos veszteségekkel, de ami ennél is fontosabb, az utolsó megmaradt egységek szétzúzásával, amelyek még rendelkezésre álltak az oroszok Szlavjanszk és Kramatorszk felé történő előrenyomulásának megállítására.
A 47. és a 61. ukrán páncélosdandár ma összesen kilenc támadást indított Novobahmutovka és Szemjonovka térségében, ahová az oroszok könnyű felderítő egységeket küldtek.
Az ukrán támadást ezen egységek által indított felderítő UAV-k észlelték, amelyek a Mil Mi-29N tüzérségi és támadóhelikoptereket hívták be, és felszerelt Mil Mi-8-asokat hívtak segítségül.

Ezzel egyidejűleg az orosz központi parancsnokság tömeges támadást rendelt el az 53., 61. és 59. gépesített gyalogdandár ellen Berdicsi, Szevern, Orlovka és Pervomajszk területeken, aminek következtében megszűnt a nyomás Novobahmutovkára és Szemjonovkára, és az ukrán csapatok mészárlása délig folytatódott, míg az orosz egységek minimális veszteséget szenvedtek

490 ukrán áldozatot regisztráltak, 7 harckocsi, T-80 és T-64 megsemmisült, 6 TOMP, köztük egy M2A3Bradley, 11 MRAAP jármű, 3 db 152 mm-es D-20 vontatott tarack, 1 db Msta-B/152 mm-es tarack, 2 db D-30/ 122 mm-es tarack és 1 db "Gvozdika" 122 mm-es légvédelmi ágyú, 3 db 120 mm-es aknavető és 3 db UAV vezérlőpult.

Lenyűgöző tény, hogy hét lövegnél, legyen az önjáró vagy vontatott, összesen legfeljebb 43 lövedék volt, vagyis mindegyikben átlagosan hét lövedék maradt a csata folytatásához!

Jellemző jele az ukránokat sújtó lőszerhiánynak, különösen a keleti eredetű lőszerekben (a 152 mm-es lövedékek a nyugati 155 mm-esek megfelelői), amelyek az ukrán hadseregben szinte kimerültek.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 085
10 253
113
jó akkor számoljunk azzal is, h ha az ukrán szabadcsapatok átlépik a magyar határt, valószínű a román hadsereg is beszáll a buliba..de a náci ukránoknak amúgy meg lenne dolguk a lengyel és szlovák barátainkkal is, szerintem ez csak hangulatkeltés nyilvánvalóan a bekövetkezés esélye kb annyi mint h megnyerd az ötöslottót.
de ha már ennyire beféltünk, akkor kb szerinted mekkora csapaterővel bírnának a nácik? 50000-100000? lennének helikoptereik, vadászgépek, légvédelem, minden is?
és ezt a dögszegény országot felégetnék, aztán megállnának szalonnázni? biztos nem akarnának tovább menni mondjuk nyugatra?
Ha már nagyon közelednének a Kárpátokhoz a visszavonuló ukronáci csapatok, valyon dudiék képesek lennének gyorsan elfoglalni az Árpádvonal pozicióit?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 051
113
Ha már nagyon közelednének a Kárpátokhoz a visszavonuló ukronáci csapatok, valyon dudiék képesek lennének gyorsan elfoglalni az Árpádvonal pozicióit?
Szinte kizárt, hogy ez komolyan eszébe jutna bárkinek is. Még Toroczkaiék is arról beszéltek, hogy békés úton tartják ezt elképzelhetőnek, HA Ukrajna szétesik.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 129
113
Szinte kizárt, hogy ez komolyan eszébe jutna bárkinek is. Még Toroczkaiék is arról beszéltek, hogy békés úton tartják ezt elképzelhetőnek, HA Ukrajna szétesik.
A kérdés nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy az ukrán agresszió előkészülete esetén mennyi időbe telne a felfejlődés részünkről, illetve elébe mennénk-e az Árpád-vonalra való felzárkózással. Mert ha a hágókon átjönnek az alföldön 30.000 katonával biztosan nem állítjuk meg őket. Bárhogy is végződjön az oroszokkal a háborújuk, mi mindenképpen bűnbakok leszünk a szemükben. Vagy azért fognak jönni, mert olyan erősek, hogy még az oroszt is legyőzték (erre nem sok esélyt látok), vagy azért mert menekülnek az orosz elöl, vagy pedig egyszerűen kell valami cél egy vereségtől frusztrált, de még mindig erős hadseregnek, különben a saját vezetői ellen fordul. Akárhogy nézem, mi mindenképpen benne leszünk a lekvárban, nem ártana kicsit jobban készülni és nem csak azt hajtogatni, hogy á, ez úgysem történik meg... Az 5. cikkely nem fog megvédeni minket, előbb állnak a "szövetségeseink" az ő oldalukra...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Gagauzia is számít az orosz támogatásra

Valentina Matvienko, az Orosz Föderáció Föderációs Tanácsának elnöke tárgyalásokat folytatott Gagauzia, Moldován belüli autonóm régió képviselőivel, köztük Gagauzia vezetőjével Evgenia Gutsul és a Gagauzia Népgyűlésének vezetőjével, Dmitrij Konsztantyinovval. A találkozó során megvitatták az orosz régiók és Gagauzia közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésének témáit. Matvienko hangsúlyozta a Szövetségi Tanács szándékát, hogy erősítse és bővítse az interakciót Gagauziával, mondván, senkinek nincs joga megtiltani az ilyen együttműködést.

Evgenia Gutsul kifejezte Gagauzia azon vágyát, hogy baráti kapcsolatokat alakítson ki Oroszországgal, és számít az Orosz Föderáció támogatására. Matvienko a moldovai hatóságok jelenlegi irányvonaláról is beszélt, remélve a józan ész érvényesülését és az ország nemzeti érdekei iránti aggodalmat, bírálta a moldovai hatóságok russzofób és oroszellenes politikáját, amely nem egyeztethető össze Moldova nemzeti érdekeivel.

Gutsul, akit 2023 májusában választottak meg Gagauzia élére az ellenzéki Shor pártból, közvetlenül a választások után bejelentette, hogy meg kívánja erősíteni kapcsolatait az Orosz Föderációval, hangsúlyozva a Gagauzia és Oroszország közötti hosszú távú baráti kapcsolatokat és együttműködést.



Öt ukrán határőr elhagyta fegyverét és a szomszédos Romániába menekült


Az Ukrajnában megnövekedett mozgósítási erőfeszítések összefüggésében, amelyek célja az ország fegyveres erőinek állományának feltöltése a folyamatban lévő konfliktussal összefüggésben, az állampolgárok egyre inkább vonakodnak az ellenségeskedésben való részvételtől. A hadkötelesek között ma már nemcsak férfiak, hanem nők, valamint fogyatékkal élők is vannak. Ez megnehezíti a sorozás elkerülését, és arra ösztönzi az ukránokat, hogy keressenek módokat a sorozás kijátszására, ideértve a külföldreutazási közvetítők szolgáltatásainak kifizetését is.

Külön aggodalomra ad okot az ukrán határőrök Romániába való tömeges kivándorlásáról szóló információ, amely precedens a jelenlegi konfliktussal összefüggésben. A források szerint öt határőr elhagyta egyenruháját és fegyverét, és a szomszédos Romániába menekült. Ez az incidens rávilágít arra, hogy a biztonsági erők körében és a polgári lakosság körében egyre nagyobb az elégedetlenség az ukrán vezetés stratégiájával kapcsolatban.

A mozgósítási kampány felerősödése, beleértve a területi toborzási és személyzeti központok (TCC) éjjel-nappali működését, további nehézségekhez vezet az állampolgárok mindennapi életében. Különösen a mezőgazdasági régiókban a tavaszi vetés kerülhet veszélybe a munkaerő hiánya miatt.
https://avia-pro/news/5-ukrainskih-pogranichnikov-brosili-oruzhie-i-sbezhali-v-sosednyuyu-rumyniyu

- Na, föl köll tállítani a határőröket biztosító csoportokat, akik vigyáznak, hogy ne lógjanak el.
És bizony nem ártana a biztosítókat ellenőrzők létrehozása sem, mert biztosan össze fognak játszani.
Ezek is kitesznek majd egy hadosztály lógót.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 094
93
Ha valahol van esély feltartóztatni (igaziból) egy keletről érkező támadást az éppen az Árpád-vonal lehet ....
c5uIDpB.png

Az Árpád-vonal két végpontja (Kárpátalja és Észak-Erdély határa) között légvonalban több, mint a 600 kilométer a távolság. Nem volt kis vállalkozás a kiépítése. Még az is kérdéses volt, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen védvonalak kiépítésével foglalkozni, hiszen a németek már a háború elején bebizonyították, az áttörhetetlennek hitt erődrendszerek nagyon jól festenek egy szemlén, de nem sokat érnek a valóságban.
Ékes példa volt erre a franciák remekül, az I. világháborús tapasztalatok alapján kiépített Maginot-vonala, amelyet a Wehrmacht nem csupán trükkösen megkerült, de három helyen át is tört. A hasonló szovjet védvonalak sem tudtak ellenállni a Blitzkriegnek (villámháború), Vörös Hadsereg nem tudta velük feltartóztatni az akkor még nyerésben lévő németeket.
A magyar védvonal terveinek kidolgozásához már 1940 őszén hozzákezdett az Erődítési parancsnokság. Természetesen szó nem volt – de anyagi lehetőség sem – a Maginot-vonalhoz hasonló erődítményrendszer kiépítéséről. Az Árpád-vonal a terepviszonyok adta lehetőségeket kihasználó, vasbetonból épített tüzelőállásokból és az azokat támogató védelmi létesítményekből, figyelőállások álló rendszer volt. Kiépítése szinte az utolsó pillanatig, egészen 1944-ig tartott.

....és hogy vizsgázott?

Kiválóan. A dübörgő szovjet gőzhenger, a 4. ukrán front 1944 augusztusától három ízben próbált áttörni az erődzáron, mindannyiszor sikertelenül. A hihetetlen ember és anyagi fölényben lévő támadó erők nem boldogultak az ezeréves magyar határokat védő magyar és székely határőr csapatokkal.
Ezek után 1944. augusztus 23-án –már az első világháborúból jól ismert módon – Románia szövetségest váltott, így a 3. és 4. Ukrán front szabad utat kapott, délről megkerülhette a Kárpátokat.

(Forrás: Szülőföldem szép határa)
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 684
113
Vagy azért fognak jönni, mert olyan erősek, hogy még az oroszt is legyőzték (erre nem sok esélyt látok)
Azért aggasztó az a hülyeség, amit egyes nyugatiak nyomatnak, mert a dolog úgy áll, hogy elméletileg 3 lehetséges kimenetele lehet az orosz-ukrán különleges katonai műveletnek:
1) az oroszok nyernek;
2) az oroszok veszítenek;
3) döntetlen.
Ez látszólag egyszerű, de valójában csak az 1) lehetőség az: mivel hivatalosan más nincs benne a buliban, így az ukránokon kívül mindenki elviselheti ezt az esetet arcvesztés nélkül, elméletileg. Csak hát jelenleg a nyugat ezt nem hajlandó elfogadni. Még.
Viszont innentől kezdődnek a bajok, ugyanis Oroszország számára ez nem az ukrajnának nevezett területről szól, hanem a NATO-ról, tehát a dolog létkérdés a számukra, úgyhogy a 2) lehetőség ezzel ki is esett: az nem történhet meg, totálisan lehetetlen, abszolút ki van zárva. Erre az oroszoknak nem csak a lehetőségei, de az eszközei is adottak, ennek megfelelően ez az opció valójában nem létezik. Marad tehát még a döntetlen.
A döntetlennel az a baj, hogy ha az oroszok belemennek, akkor az azt jelenti, hogy a feltételei megfelelőek a számukra, ebben az esetben viszont győztek. Ha nem megfelelőek, akkor egyrészt nem mennek bele, másrészt meg ez eleve lehetetlen, mint már tisztáztuk. Következésképpen a döntetlen azt jelenti, hogy az oroszok nem tudnak győzni, ellenben senki mást sem fognak hagyni, hogy győztesen jöjjön ki a buliból, ezt meg úgy tudják elérni, mint ahogy a vereséget kerülnék el: mindenki megdöglik a p*csába, adott esetben velük együtt (utóbbinak semmi jelentősége nincs számukra, ezt már Putyin is elpofázta korábban, eléggé érthetően).
Vonjuk le a logikus következtetést: ha épelméjű ember nem hajlandó holmi ukránokért megdögleni, akkor ezt a balhét Oroszország nyeri. Esetleg az Oroszországi Föderáció győz. Harmadik lehetőség egyszerűen nincs - és hát valójában soha nem is volt, meg nem is lesz.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 051
113
A kérdés nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy az ukrán agresszió előkészülete esetén mennyi időbe telne a felfejlődés részünkről, illetve elébe mennénk-e az Árpád-vonalra való felzárkózással. Mert ha a hágókon átjönnek az alföldön 30.000 katonával biztosan nem állítjuk meg őket. Bárhogy is végződjön az oroszokkal a háborújuk, mi mindenképpen bűnbakok leszünk a szemükben. Vagy azért fognak jönni, mert olyan erősek, hogy még az oroszt is legyőzték (erre nem sok esélyt látok), vagy azért mert menekülnek az orosz elöl, vagy pedig egyszerűen kell valami cél egy vereségtől frusztrált, de még mindig erős hadseregnek, különben a saját vezetői ellen fordul. Akárhogy nézem, mi mindenképpen benne leszünk a lekvárban, nem ártana kicsit jobban készülni és nem csak azt hajtogatni, hogy á, ez úgysem történik meg... Az 5. cikkely nem fog megvédeni minket, előbb állnak a "szövetségeseink" az ő oldalukra...
Te ezt az ukrán agressziót a klingon invázió előtt vagy után tartod valószínűnek? Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Te ezt az ukrán agressziót a klingon invázió előtt vagy után tartod valószínűnek? Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.
„A politikában és a szerelemben nincs mindig és nincs soha”
/TÓTH ESZTER ZSÓFIA: ANTALL JÓZSEF ÚTJA A MINISZTERELNÖKSÉGIG (1932-1989)/
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 129
113
Te ezt az ukrán agressziót a klingon invázió előtt vagy után tartod valószínűnek? Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.
Igazad van, ez lehetetlen. Erről nem írnak a NATO kézikönyvek. Csak az aggaszt kicsit, hogy az ukrán szélsőjobbos alakulatok komolyan fontolóra veszik ezt a lehetőséget. Szóval mély levegő kiskatonám, és kezdj el gyakorolni...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 062
113
Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.

Figyelj, pár hete szóltam arról a fórumon, hogy a NATO be akar lépni a háborúba.
Ott ugyan ilyen okoskodás kezdődött arról, hogy miért nem lehetséges, meg arról, hogy hazánk tuti kimarad stb...
Azóta eltelt egy kis idő, és mit ad Isten, a Macron, a Von der Pfizer meg jó pár tábornak már nyíltan kimondta, hogy bizony megy a NATO ukrajnába. Nem hetes, hanem éves időtávlatban ez be is fog következni.
Ahogyan az is, hogy mi is hadba lépünk. Még akkor is ha ez most valószínűtlennek tűnik.
Azon kijelentésemet pedig, hogy a NATO erők (nem feltétlenül mint szervezet) hadba lépése esetén az oroszok bemennek a lengyelekig, szintén tartom. Ahogyan azt is, hogy végül a vegyi fegyverek fognak patthelyzetet hozni. Ezzel kapcsolatban is lett már betéve pár cikk, hogy bizony készítik elő a konfliktus ezen szintjét is.
Eddig teljesen abba az irányba haladunk amit akkor előre jeleztem. :rolleyes:
Sajnos attól félek a többi része is valóra válik. Nem 1-2 héten, hanem 1-2 éven belül.
Reménykedem benne, hogy tévedek.

Abból meg amit te jósoltál semmi sem valósult meg... Ezen is elgondolkodhatnál néha.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.
Épeszű ember nem hiheti, hogy valaha itt, Európában háború lesz, ezért minden épeszű kormány szétveri a hadseregét és csak a látszatra költ, mert minden épeszű európai tudja, hogy megvéd a nátó!
Ne haragudj, de pont az ilyen felelőtlen gondolkodás miatt jutott ide az MH. Aztán, ha tényleg bejönnek, nagyon sok ártatlan halna meg, pedig tehetnénk ellene.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 193
113
Te ezt az ukrán agressziót a klingon invázió előtt vagy után tartod valószínűnek? Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.
A tudományos igényesség valószínűségeket fogalmaz meg; azaz szerinted mekkora az esélye egy (nem létező) Klingon és egy velünk ellenséges entitás katonai fellépésének? Ugyanis minden redukáló tényező ellenére az utóbbi nullától jelentékenyen eltér. Ha aktív honvéd lennék, rohadtúl beleásnám magam a mostani konfliktusba, h minél felkészültebb legyek, ha beüt a baj.
Az világos, h -sajnos- Sun Tze műve nem kötelező számotokra, de hogy Publius Flavius is ismeretlen legyen, az megengedhetetlen hiba. Azért itt hagyom: Si vis pacem, para bellum.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 793
113
Újabb személyi átrendeződés az ukrán fegyveres erőknél: Szirszkij bejelentette a keleti fronton a dandárparancsnokok elbocsátását

Három napon belül kiderült, miért sikerül egyes dandároknak azonos létszámmal, fegyverrel és katonai felszereléssel visszatartani az ellenséges támadásokat, pozíciókat megtartani, míg mások nem" – magyarázta a főparancsnok. – indokolta a döntést a főnök.


A légierők soraiban .... új RLDNiU A-50U repülőgéppel bővült a géppark.


Az ellenség megerősíti csapataink további előrenyomulását Krasznojeban. Heves harcok dúlnak a faluért. Az ellenség folytatja az erősítések átadását Chasov Yar-nak.


Orekhovsky szakasz: Légitámadások Malaya Tomachka ellen, a helyzet 2024. március 2-án 9: 00-kor.

Zaporozsje irányában láthatóan szünet áll be. Megjelentek az interneten archív felvételek az ellenség előretolt állásai ellen a TOS Solntsepek által az offenzíva kezdetén a tüzérségi előkészítés részeként végrehajtott támadásról.
Az ellenség részéről az elveszett pozíciók felderítése folyik Verbovojétől északnyugatra, ahol az orosz fegyveres erők előrenyomultak a Malaya Tokmachka -Verbovoye távvezeték területén.
Ugyanakkor Malaja Tokmacskát nemrégiben hatalmas légicsapás érte az UMPC bombáival az Orekhovskaya 88. számú javítótelep területén. Korábban a büntetés-végrehajtási komplexumban nagyszámú ellenséges személyzet jelenlétét rögzítették.
Novojakovlevkában állások előkészítése és átrakodási pont megszervezése zajlik, amelyen keresztül az ukrán alakulatok erőit Rabotino térségébe szállítják az arcvonal stabilizálására.


Összefoglaló 2024. március 2-án reggel

▪️Az Orosz Fegyveres Erők éjszaka Harkov és Odessza térségében csaptak le az ellenséges célpontokra muskátlival. Az elmúlt napokban megnövekedett az FAB-250 és FAB-500 használata az ukrán fegyveres erők állásain Harkov és Sumy régiók határterületein.

▪️Kherson irányában az ellenséges UAV-kezelőkre vadásznak, az úgynevezett egységek zsákmánya különösen értékes. „Madyar” egy olyan projekt motivált kurátora, amelynek célja az UAF drónok használatának fejlesztése a fronton. UAV-kezelőink és tüzéreink az ukrán fegyveres erők raktáraira és állásaira csapnak le a Dnyeper jobb partján. Folytatódik az ellenséges katonák füstölése Krynkiben .

▪️A Zaporozsjei Fronton több forrás az Ukrán Fegyveres Erők napi tüzérségének enyhe csökkenését jegyzi meg, ezt a lőszerhiánynak tulajdonítják, amit az ellenség különféle kamikaze drónokkal kompenzál. Rabotino egy romok és egy szürke zóna, amelyben mindkét fél egységei működnek. Éjszaka a légierő Orekhovsky irányban tevékenykedik, éjszakánként több bevetés történt. A front Kamensky szektorában helyzeti harcok zajlanak, ágyú- és rakéta tüzérségünk, UAV - kezelőink lőnek. A Verbovoye körzetben csapataink kiterjesztik az ellenőrzési zónát.

▪️A krasznogorovkai Marinkától északra az orosz fegyveres erők dél felől támadnak egy lakott területet tankegységekkel, felszámolva az ellenséges állásokat.

▪️Avdejevkától nyugatra több helyen nyomul előre az orosz hadsereg. Csaták zajlanak Berdychi, Semenovka, Orlovka és Tonenkoye közelében.

▪️ Ivanovszkijnál ( Krasny ) Chasov Yar irányába súlyos csaták dúlnak, az ellenséget kiszorították a nyugati peremekre. Kleshcheevkától északra csapataink ugyanazon a vonalon állnak, a csata folytatódik.

▪️Az ukrán fegyveres erők fokozzák az orosz határvidék ágyúzását. Több légi indító rakétát lőttek le a Krím feletti égbolton. A Belgorodi régióban összesen 4 repülőgép-típusú UAV-t lőttek le a belgorodi járásbeli Novaja Derevnya falu és a Grayvoronsky városi körzet Dobroje községe felett. A Sebekinsky városi körzetben található Terezovka falut és a Sebekinszkij városi körzetben lévő Mukhin falut az ukrán fegyveres erők ágyúzták . Konovalovót , Volokonovszkij kerületben egy ellenséges kamikaze drón támadta meg. A Kurszk régióban, a Rylsky kerületi Krupets faluban robbanószerkezetet dobtak le egy ukrán drónról. A DPR- ben két civil halt meg az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében. Még ketten megsebesültek.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy





 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 892
93
A kérdés nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy az ukrán agresszió előkészülete esetén mennyi időbe telne a felfejlődés részünkről, illetve elébe mennénk-e az Árpád-vonalra való felzárkózással. Mert ha a hágókon átjönnek az alföldön 30.000 katonával biztosan nem állítjuk meg őket. Bárhogy is végződjön az oroszokkal a háborújuk, mi mindenképpen bűnbakok leszünk a szemükben. Vagy azért fognak jönni, mert olyan erősek, hogy még az oroszt is legyőzték (erre nem sok esélyt látok), vagy azért mert menekülnek az orosz elöl, vagy pedig egyszerűen kell valami cél egy vereségtől frusztrált, de még mindig erős hadseregnek, különben a saját vezetői ellen fordul. Akárhogy nézem, mi mindenképpen benne leszünk a lekvárban, nem ártana kicsit jobban készülni és nem csak azt hajtogatni, hogy á, ez úgysem történik meg... Az 5. cikkely nem fog megvédeni minket, előbb állnak a "szövetségeseink" az ő oldalukra...
Valamiért nem értem miért etetitek a foteltábornokot és társait. Igaz, hogy ez egy nyílt fórum és bárki hozzászólhat, elmondhatja a véleményét.

Egy fórum pont attól lesz érdekes, ha sokféle vélemény hangzik el. De, ha valaki következetesen csak egy kerékpárbelsőből nézi a világot, arról hamar kiderül, hogy köze nincs a valósághoz és vagy csak szemellenzősen ír (ez a kisebb baj, mert buta és kész) vagy megbízásból terjeszt valótlan, fals, fake híreket.

Ha a foteltábornokunk csak egy unatkozó nyugdíjas, hát egye fene, valahogy el kell tölteni az időt.

Viszont, ha igaz, hogy valóban hivatásos és ezen a színvonalon áll az már kurvára nagy baj. Az is igaz, hogy egy katonának gondolkodás nélkül végre kell hajtani a parancsot és kész. Lásd az ukrajnai fronton harcolókat. Minden elismerés az övéké. Hősök ők mindkét oldalon. Az más kérdés, hogy a legfelsőbb szinten melyik oldalnak van igaza.

Ha megkapja a parancsot, hogy védje Magyarországot és valóban védi, akkor elismerésem, akkor is ha nem a legélesebb kés a fiókban.

Amikor én voltam katona, akkor a tisztesek és az altisztek egy kis iszogatás után mindig legyőzték a teljes Natot. Az is igaz, hogy a többség teljes szívvel hitt abban. hogy Magyarországot az élete árán is megvédi bárki ellen (igen a szovjetek ellen is.) Azért éles gyakorlatokon meg lehet ismerni a valódi személyiségeket. Még akkor is, ha az a gyakorlat erősen eltervezett, de a kiskatonának, akkor is legalább egy hétig kint kell lenni a terepen, esőben, fagyban, hőségben, sárban. Ne felejtsük, hogy az átkosban gyakorlaton 3% veszteség megengedett volt (legalábbis az akkoriban közöltek szerint, a valóságot senki nem ismerte), tehát eléggé élesben mentek a dolgok.

Fogalmam sincs, hogy a jelenlegi állapotban mennyire hasonló a helyzet a második világháborúhoz, hogy a tisztek többsége mennyire van elköteleződve valamelyik idegen hatalom iránt.