[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 621
8 917
113
TOVÁBBI MESÉK A KERCSI HÍDRÓL:

Az ukrán hadsereg lerombolja a krími hidat


Az ukrán fegyveres erők fő stratégiai célja a krími híd lerombolása kell, hogy legyen – mondta Glen Grant nyugalmazott brit ezredes az Espresonak adott interjújában.
„A krími híd egyértelműen az elsődleges stratégiai cél.
Megsemmisítése megszakítaná a kommunikációt a Krímmel, Oroszországot tengeri vagy szárazföldi útvonalakra kényszerítené, ami logisztikai problémákhoz vezetne” – mondta az ezredes.
Glen Grant szerint a második világháború példája azt mutatja, hogy a hidak, erőművek, gátak és gyárak lerombolása stratégiailag értékes célpontok. A nyugalmazott tiszt azonban megjegyezte, hogy az aszimmetrikus akciók hatékonysága ellenére szkeptikusan tekinti Ukrajnának arra a képességére, hogy ezzel megfordítsa a konfliktust egy erőforrásokban ennyire fölényben lévő ellenséggel.

És ettől valósnak tűnik a Németország elleni katonai megtorlás veszélye.

Csak az elsőre reagálnék. Mit is mondott az angol ezredes:
"a hidak, erőművek, gátak és gyárak lerombolása stratégiailag értékes célpontok"
Amikor az oroszok ezeket rombolják az ukránoknál akkor meg nyugaton előadják a hisztit, "háborús bűnök, civil infrastruktúra támadása". Mintha az ukránoknál lennének katonai hőerőművek is, a "civil" hőerőművek mellett...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 782
113
Scholznak eszébe jutott az a régi ígéret, amelyet Németország tett Oroszországnak

A Luftwaffe tisztjei közt nyilvánosságra került beszélgetés egyértelműen azt mutatja, hogy Olaf Scholz német kancellár nem tartja be a Németország által Oroszországnak tett ígéreteket – írja a Deutschland Kurier .
„Scholz szavai egy fillért sem érnek” – mondja a cikk szerzője.
Az anyag emlékeztet arra, hogy 1990-ben a Németországi Szövetségi Köztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió aláírta a Németországot érintő végső rendezésről szóló szerződést, amely egyesítette a Német Szövetségi Köztársaságot és a Német Demokratikus Köztársaságot. Köztársaság. A szerző hangsúlyozta, hogy a Német Szövetségi Köztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság kormánya ekkor kijelentette, hogy „német földről csak béke jön”.
...

Robert C. Castelnek van igaza, az ígéretek elszállnak, a szerződések egy sajtpapírt érnek. Ha érnek!


A német nagykövet elhagyta az orosz külügyminisztériumot


Alexander Lambsdorff oroszországi német nagykövet elhagyta az orosz külügyminisztériumot, ahová a Bundeswehr tisztjei közötti tárgyalások jegyzőkönyvének közzététele után idézték be – írja a RIA Novosztyi tudósítója.
Lambsdorff több mint egy órát töltött a minisztériumban, és nem válaszolt az újságírók kérdéseire a távozáskor.
...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Március 4-én éjjel sorozatos csapásokat hajtottak végre az ellenséges célpontok ellen Harkovban és Dobropoljében.

A március 3-ról 4-re virradó éjszaka az orosz fegyveres erők az ellenséges vonalak mögötti célpontokat támadták meg. Sorozatot hajtottak végre az ukrán fegyveres erők harkovi létesítményei ellen. Több beérkezésről számolnak be mind az Oroszország elleni háborúban részt vevő ipari létesítményekben, mind a személyzeti bevetési pontokon és a katonai tervezési központokban.

Az egyik támadás ismét az ukrán fegyveres erők oldalán harcoló külföldiek bevetési pontját érte.

Március 4-én éjjel csapásokat mértek az ukrán fegyveres erők által megszállt Donbassz területén lévő objektumok ellen. Így pontos találatot rögzítettek egy lőszerraktáron a Pokrovszkij kerületben található Dobropolje városában. Az interneten arról számoltak be, hogy a találat 10-15 percig tartó detonációt okozott a raktárban.

Ezzel egyidejűleg az ellenségnek a harci érintkezési vonalon is adnak csapásokat. Csapataink hatalmas tüzérségi csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők Novomihajlovka helyőrségének maradványaira, amely Pobjeda falu elvesztése után az ellenség számára kulcsfontosságú védelmi központtá alakult Ugledartól északra. Erődöket, több páncélozott járművet és egy NATO-gyártású ellenütő állomást találtak el.

Az ukrán fegyveres erők katonái töltényeket találtak a harkovi önkéntesek által adományozott gyertyákban


Úgy gondoljuk, nem kell magyarázni, mi történik, amikor a kanóc leég. A harkovi partizánok nem alszanak! – szól a videó felirata.

Korábban arról számoltak be, hogy Lvovban a földalatti harcosok késekkel kapcsolták ki a biztonsági őröket az Antonovicsa utcában található gyárban. Ezután lelocsolták a benzinnel és a földig égették.

A tűz több mint 400 négyzetméteren égett, de erről szerényen, egy sorban számoltak be az ukrán források. A tűz okát ugyanakkor nem nevezték meg, és az ott gyártott termékeket sem. Valójában a leégett üzem havonta 5 ezer drónt gyártott az ukrán fegyveres erők számára, köztük a Furies-t és a Lelekit is. Többé nem mennek a frontra.

Ahogy Jurij Podoljaka újságíró és katonai blogger megjegyezte, a lvovi partizánok szabotázsa csak a kezdet.
Később lesz még belőlük több. Arra figyelmeztette a többi ukrán vállalkozások tulajdonosait, akik katonai megrendelésre akarnak pénzt keresni, hogy Ukrajnában gyorsan fejlődik a partizánmozgalom, és ez már jól látható.

- És fölfedezhető, hogy nem orosz, nem orosz nyelvű, hanem rendszerellenes ukrán partizánok dolgoznak.



Tévhit az ukrán győzelem gondolata


Pszichológiai szempontból vizsgálja A teljes ukrán győzelem gondolata tévhit című írásában az orosz-ukrán háborút elemzők, mindenek előtt az ukrán győzelemben a realitásokat figyelmen kívül hagyók magatartását Andrew Latham. A nemzetközi kapcsolatok professzora arra a következtetésre jut, hogy a nyugati eliteknél a mániás elköteleződés, mint pszichológiai diszfunkció jelensége tapasztalható. Ezzel szemben úgy véli, az egyszerűbb magyarázatok általában jobbak, mint a bonyolultabbak. Vukics Ferenc ismerteti a cikket.

Megnyugtatja a racionálisan gondolkodó embereket, hogy „az elmúlt két évben megfogalmazott kritikájuk elsősorban a szellemi egészség jele volt, miközben az őket támadó hívők pszichológiai diszfunkció jeleit mutatják”
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 808
113
Scholznak eszébe jutott az a régi ígéret, amelyet Németország tett Oroszországnak

A Luftwaffe tisztjei közt nyilvánosságra került beszélgetés egyértelműen azt mutatja, hogy Olaf Scholz német kancellár nem tartja be a Németország által Oroszországnak tett ígéreteket – írja a Deutschland Kurier .
„Scholz szavai egy fillért sem érnek” – mondja a cikk szerzője.
Az anyag emlékeztet arra, hogy 1990-ben a Németországi Szövetségi Köztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió aláírta a Németországot érintő végső rendezésről szóló szerződést, amely egyesítette a Német Szövetségi Köztársaságot és a Német Demokratikus Köztársaságot. Köztársaság. A szerző hangsúlyozta, hogy a Német Szövetségi Köztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság kormánya ekkor kijelentette, hogy „német földről csak béke jön”.
...

Robert C. Castelnek van igaza, az ígéretek elszállnak, a szerződések egy sajtpapírt érnek. Ha érnek!


A német nagykövet elhagyta az orosz külügyminisztériumot


Alexander Lambsdorff oroszországi német nagykövet elhagyta az orosz külügyminisztériumot, ahová a Bundeswehr tisztjei közötti tárgyalások jegyzőkönyvének közzététele után idézték be – írja a RIA Novosztyi tudósítója.
Lambsdorff több mint egy órát töltött a minisztériumban, és nem válaszolt az újságírók kérdéseire a távozáskor.
...
Amúgy a kurva anyját a németeknek. Mind a 2 világháború kirobbantásában nyakig benne voltak, most szeretnének egy harmadikat is a saját számlájukra? Tök igaza volt Churchillnek amikor anno szét akarta darabolni őket a háború végeztével és max csak mezőgazdasági termelést engedett volna meg nekik. Képtelenek tartósan a seggükön megülniük.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
F - 35-ok akciói Ukrajnában.

A házibarkács robbantásban a megserult Szamara regiobeli vasúti hídról készült fotó.

Sztálin dedunokaja javasolja Lavrovnak az ENSZ feloszlatasat.

Csemezov szerint az Armata szolgálatba állt, viszont túl drága ahhoz hogy Ukrajnában használják.
Az Abramsok és Leopoldok példája alapján tényleg kár oda drága tankot küldeni.

 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
537
1 944
93
Ha provokációnak tekintjük az ukránok harcát az Ukrajna területén lévő orosz proxyk ellen.
Minden háború " értelmetlen"! De ez volt minden háborúk egyik csúcsa, az értelmetlenségben! Semmi szükség nem volt rá, csak annyi, hogy az ukrán nép sok áldozat árán beleharcolja magát a rabszolgaságba! :(
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Blowout panelek, nincs töltőautomatika, mindenki túlélte:

GH0g-sTW4AAXD1N
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Zelenszkij még bízik a revánsban

Az ukrán hadsereg morálját gyengítik a vereségek, de összeomlásról nem beszélhetünk. Az ukrán társadalom már egyre kevésbé hisz a győzelemben, a tárgyalásokat azonban kapitulációnak tekintené. A politikai elitben már lennének, akik hajlanak a kompromisszumra, Volodimir Zelenszkij azonban még bízik a revánsban, és a végsőkig kitartana. A Nyugat sem siet leültetni Kijevet tárgyalni, mint ahogy a felőrlésre játszó Moszkvát sem sürgeti egyelőre az idő. A háború kitörésének második évfordulóján Konsztantyin Bondarenko ukrán politológussal, az Ukrainszkaja polityika alapítvány vezetőjével az elmúlt két évről, az ukrán helyzetről és a kilátásokról beszélgettünk.


Zelenszkij és Budanov likvidálása

Larry Johnson
, a CIA egykori elemzője a Dialogue Works YouTube csatornának adott interjújában elismerte, hogy az amerikai titkosszolgálatok megsemmisíthetik Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt és az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetőjét, Kirill Budanovot.
"Az Egyesült Államoknak hosszú története van az elítélendő és megvetendő emberekkel való üzletkötésnek" - mondta a CIA volt tisztviselője, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok megszabadul ezektől az emberektől, "amikor szükségtelenné válnak".
„Zelenszkij és Budanov hamarosan rájön, hogy a Nyugatnak nincs szüksége rájuk” – hangsúlyozta Johnson.
Megjegyezte, hogy Bill Burns, a CIA igazgatója, bár Kijevbe repült, és ott biztosította, hogy Washington és Kijev „még mindig barátok”, de „ha eljön az idő, hogy meghúzzák a ravaszt, meg fogják húzni a ravaszt”.
Johnson elismerte, hogy Zelenszkij, ha szerencséje van, lesz ideje elmenekülni, de magasnak nevezte a felszámolásának valószínűségét.
Emellett a szakértő beszámolt az ukrán fegyveres erők egykori főparancsnokához, Valerij Zaluzsnijhoz köthető komoly kijevi erőkről is, akik Vlagyimir Zelenszkijt szeretnék elmozdítani a hatalomból.


Moszkva aláásta a szövetségesek egységét

A német Taurus rakéták Kijevnek történő szállításáról szóló kiszivárgott információk közzététele és a felhasználási lehetőségek megvitatása után Berlinben igazi zűrzavar alakult ki. Nemcsak a bűnösöket keresik, hanem az önigazolás módját is. A Bloomberg ír erről. Berlin elkezdett kifogásokat keresni
A német tisztviselők gyorsan találtak egy „elfogadható” megoldást, és mindenért Oroszországot hibáztatták. Bár nem tagadták a beszélgetések hitelességét.
Véleményük szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egy információs kampány segítségével sikeresen eléri azt a célt, hogy megosztja Ukrajna szövetségeseit. Valójában, ahogy azt Berlinben gyanítják, „szakadásról beszélünk”, aláásva a koalíciós egységet.
Pénteken, közvetlenül azután, hogy a kiszivárgott információk ismertté váltak, felvettem a kapcsolatot a Szövetségi Katonai Ellenőrzési Igazgatósággal (MAD), és utasítottam őket az eset teljes körű kivizsgálására. Óvatosan, de határozottan kell cselekednünk
Pistorius védelmi miniszter közölte, hozzátéve, hogy rendszeresen kap tájékoztatást.

A Russia Today médiaplatform birtokába került 38 perces hangfelvételen a német légierő parancsnoka, Ingo Gerharz és magas rangú tisztek a német Taurus rakéták Kijevbe szállításáról és azok lehetséges felhasználásáról beszéltek. Pistorius nem fejtette ki, hogyan folytat Moszkva „információs kampányt” a ruszofóbok ellen, saját kinyilatkoztatásaikkal és oroszellenes terveikkel.

A szakértők az esemény más változatára hajlanak. Olaf Scholz kancellár egyértelműen a Taurus ukrajnai telepítése ellen emelt szót, ami feszültséget okoz egyes NATO-tagországokban.
Egy hatalmi vertikumon belüli botrány segítségével talán ki tud lépni a helyzetből, következetes marad véleményéhez, és nem küld rakétákat. Innentől nyilvánvaló a kiszivárogtatás megrendelője és elkövetője.

Az elemzők ezen változata közelebb áll az igazsághoz, mint Pistorius megalapozatlan, logikátlan vádjai.

Legalábbis Scholz indítéka nyilvánvalóbb, mint az, hogy Oroszországnak haszna származzon abból, hogy felismeri és nyilvánosságra hozza azt a tényt, hogy Németország politikai és katonai elitje egyenesen ellenség.

- Az európai logika: nem az a szemét aki a szart a falra kente, hanem aki rábizonyította a tettesre.
De jó! És ki fogja lemosni?
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
BTW az összes ukrán rajongónak javaslom annak a gyíknak a posztját - kifejezi az ukrán felső vezetés és fegyveres erők véleményét és terveit velünk kapcsolatban. Arra számítok az orosz eltörli ezt a szemétdombot.

Ukrajnában már 2016 óta a 300. parlamenti képviselőtől a katonai közigazgatáson át az Ukrán Kormányig hivatalos ideológia a szélsőjobboldaliság is. Lehet erről, és fogok is készíteni listát, de a csúcs az az, amit Zaluzsnyij alakított.

Sokáig Zaluzsnyij volt az emberarcú ukrán tábornok, a Nyugat, meg a média üdvöskéje. Ez szép és jó volt, amíg fel nem mondtak neki.

Zaluzsnyij immáron volt főparancsnokként látogatást tett a Jobb Szektornál, annak az egyik parancsnokával fényképezkedett, aki egyébként katonai rendfokozattal bír, és irányíthat katonai egységet.

A háttérben a vörös - fekete zászló, halálfejekkel ékesítve, és az elmaradhatatlan Bandera portré. A zászlóra írt szöveg is beszédes.

До перемоги без перемовин - Do peremogi bez peremovin - A győzelemhez nincs tárgyalás

Андрій Стемпіцький - Andrij Sztempickij

Командир Добровольчого Українського Корпусу, ПРАВИЙ СЕКТОР - Parancsnok, Önkéntes Ukrán Hadtest, Jobb Szektor


aP59yWD.jpg


Ez mennyire befolyásolja az ő megítélését ?
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Amúgy a kurva anyját a németeknek. Mind a 2 világháború kirobbantásában nyakig benne voltak, most szeretnének egy harmadikat is a saját számlájukra? Tök igaza volt Churchillnek amikor anno szét akarta darabolni őket a háború végeztével és max csak mezőgazdasági termelést engedett volna meg nekik. Képtelenek tartósan a seggükön megülniük.
A németek maximum áldozatok, mint anno mi.
A beépített ügynökök szítják a háborút ahogy a másik kettőnél is.
Meg kell szűnni a germánnak, ahogy nekünk is illene. Ez nem terv, ez már folyamatban van.
És most figyeljetek!
Mit is mondogatott Hóbagoly itt pár éve? Nem-e azt, hogy az egésznek van egy olyan oldala, ami megint a németek leveréséről szól. Vagyis a háború elsősorban nem csak az oroszokról szól, hanem a németekről. Szép lassan felhergelik az ukránokkal a medvét, aztán betolják a németeket is, mint részeseket. Elvégre minek is lehetne nevezni azt, amikor német rakétákkal, német tisztek közreműködésével rombolják le a Kercsi hidat.
Gondolkozzunk csak. Miért is kell ehhez a Taurus, amikor ott van a hasonló kvalitású francia/angol cirkáló rakéta? Miért ne tehették volna eddig meg az atlantisták, ha olyan nagyon akarják? Elvégre ott van az eszköz a kezükben, amiből eddig vagy 100-at elpufogtattak. Miért is kell 20 db. Taurus? Ha csak nem a németek közvetlen belekeveréséhez?
Lehet, hogy Scholz ezt akadályozta meg ezzel a mesterhúzással (kikotyogás és felvétel kiadása), hogy Németország megsemmisüljön. Remélem az orosz figyel és végre nem a botot fogja ütni, hanem a kezet ami tartja.
Hogy miért kellene Németországot eltörölni? Hát azért mert ezzel megszűnne annak veszélye, hogy a háború végével ismét összefog az orosszal. Biztos ami biztos, ki kell iktatni. Meg egyébként is. Bűnös nemzet.
Mennyire mondta annak idején Hóbagoly, hogy a német ellen fog vonulni az orosz mellet a NATO is. És itt mindenki csak nevetett. Kár, hogy már nem írogat. Az biztos, hogy én a Magyarországgal kapcsolatban tett megjegyzésire is figyelnék.
Hohó! Medvedjev az elképzelt jövőbeli Ukrajna-térképpel!

Kárpátalját VISSZAADNÁK!


1709550521448157.jpg
Amennyiben Oroszország azt akarja, hogy egy jó ideig ne álljon talpra Ukrajna, akkor olyan sebeket kell okozzon neki, ami ezt előidézi. A területének több részre osztása (lengyel, román, magyar, szlovák, belorusz és maga között) ilyen lenne. Ahogy mi sem tudjuk, hogy miként kezdjünk bele egy revízióba, mert azonnal minden szomszéd összefog ellenünk, úgy az ukránok sem fognak tudni tenni semmit. A nacionalizmusuk táplálta tűzön fövő saját levükben fognak főni.
Egyébként nem hiszem, hogy nekünk adná az orosz Kárpátalját.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113
Csemezov szerint az Armata szolgálatba állt, viszont túl drága ahhoz hogy Ukrajnában használják.
Az Abramsok és Leopoldok példája alapján tényleg kár oda drága tankot küldeni.

Eme logika mentén soha sehová nem lesz kuldve, mert mindenhová túl drága lesz, szoval propin kívul teljesen haszontalan. :rolleyes:

----------------------------------------------
PUTIN WARS: DRONE WARS


Magyarék horrorba illo csapdát állítottak egy orosznak:

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Miért is kell ehhez a Taurus, amikor ott van a hasonló kvalitású francia/angol cirkáló rakéta? Miért ne tehették volna eddig meg az atlantisták, ha olyan nagyon akarják? Elvégre ott van az eszköz a kezükben, amiből eddig vagy 100-at elpufogtattak. Miért is kell 20 db. Taurus? Ha csak nem a németek közvetlen belekeveréséhez?
1. nincs már annyi Storm Shadow / SCALP, hogy számítson (ukrajnában) - és ahogy a Luftwaffés beszélgetésből kiderült, Franciaország és az Egyesült Királyság sem rendelkezik már igazán átadható mennyiséggel
2. A Taurus egyrészt nagyobb hatótávolságú, másrészt jóval nagyobb harci résszel rendelkezik = messzebre megy és nagyobb kárt tud okozni
3. A németeknél a kezdetektől megvolt az óvatoskodás, emlékezzünk, az elején csak sisakot meg személyi felszerelést adtak át.

Én azt gondolom, hogy a német társadalomnak egy jó része (mondanám, hogy legalább a harmada, de nincs erre statisztikám) ellenzi a háborút, de még ennél is többen ellenzik, hogy az országuk belekeveredjen mondjuk fegyverszállítással. Ez érezhető volt a hozzáállásukon mindvégig. Van egy erősen atlantista (/atlantista befolyásoltságú) vonal a kormányukban, amely viszont ha törik, ha szakad, keresztülviszi a "mindenáron támogatjuk" vonalat.
Aztán ez a belharc ilyen kiszivárogtatásokban manifesztálódik, mint amit minap is láthattunk: van az atlantista vezetés, amely leadja a taskot a Luftwaffés katonai vezetőknek, hogy "találjatok már ki valamit, hogyan lehetne használni a Taurust úgy, hogy értelme is legyen". Ők meg csak megcsinálják, amit mond a főnök kér (tipikus német hozzáállás amúgy).
Ugyanakkor vannak a köreikben olyanok is, akik ezt az egészet nem akarják, és ha arra kerül a sor, szivárogtatnak.

Más:
Az ukránok jelen helyzetén szerintem az látszik, amit páran jósoltak a nagy fegyverszállítósdi hajnalán: ezt a szintű diverzitást egész egyszerűen képtelenség hosszú távon fenntartani. Gondolom még 2022-ben az volt a mondás, hogy nem gond, mert úgyse fog 2024-ig tartani a dolog, az ukránok visszafoglalnak, amit tudnak és az oroszok újra takaréklángra kapcsolnak.

Csakhogy a háború még mindig tart, és például csak harckocsiból fut náluk kb 6-8 posztszovjet típus és legalább ugyanennyi nyugati.
APC-ből, IFV-ből hasonlóan színes a felhozatal. Kézifegyverekből is. A csapásmérő légierejük maradéka az a kevesebb, mint tíz Szu-24, amelyről még tudnak csapást mérni (minap JDAM-ER-eket is használtak, sikeresen).
Mindezt egy olyan országban, amelynek épkézláb nehézipara (és így valódi szervizbázisa) igazából már nincs, gyakorlatilag komolyabb karbantartásokra és javításokra mindent ki kell küldeni az országból.

Erre az egyetlen valódi megoldás az lenne, ha az USA rendesen beleállna a dologba, és (hónapok alatt!) áthajózna mondjuk 500 Abramst meg 1000 Bradleyt (lőszerestül, mindennel), és emellett az ukrán határ közvetlen közelében kiépítené az ezekhez szükséges javítóbázisokat meg logisztikai központokat - hogy csak a legszükségesebbeket említsem. Ez nyilván nem fog megtörténni.

Az ukránok elbohóckodhatnak még sokáig az ilyen szimbolikus csapásaikkal, meg verhetik a mellüket, hogy ők aztán hány hajót süllyesztenek el a fekete-tengeri flottából (nekik persze már nincs elsüllyeszthető hajójuk amúgy), de igazából ők már az első pár hónaptól kezdve csak egy furcsa felvonulási területe (és emberanyag-utánpótlása) egy furcsa proxiháborúnak.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 808
113
Eme logika mentén soha sehová nem lesz kuldve, mert mindenhová túl drága lesz, szoval propin kívul teljesen haszontalan. :rolleyes:

----------------------------------------------
PUTIN WARS: DRONE WARS


Magyarék horrorba illo csapdát állítottak egy orosznak:

Mondjuk a ruszkit sem értem, hogy mi a francért akart felmenni érte? Nincs nekik sajátból elég? Azért annyi esze lehetett volna, hogy egy éles gránáttal megrakott drónhoz nem megyünk közel.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
339
1 491
93
Nem csodálom, ugyanis céljuk egy oroszbarát közép európa kialakítása..s Arestovych még nem kotyogott hülyeségeket
Akárhogyis egy BARÁTI ország úgy általában jobb mint egy ELLENSÉGES, részemről semmi bajom az oroszokkal és ottani forrásaim se jelezték hogy a közeljövőben el szeretnének foglalni minket. Igazából ukrajnát se akarják elfoglani csak kipucolnák a $zemetet.
Ellenben a magyar bort, minőségi mezőgazdasági termékeket annál inkább hiányolják.. ahogy nekünk se áratana az olcsó és elérhető energiahordozó úgy egyébiránt, meg versenyképesség ügyileg is.

Másrészről NATO Barátaink minden tőlük telhetőet megtesznek majd nehogy visszakapjuk Kárpátalját. Ezt a 'segítséget' illetően teljességgel biztos vagyok.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113