[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Borzalmas helyzetben vannak az ukránok

Az ukrán légvédelmi rendszerek némelyikéhez szükséges lőszerek március végére csaknem teljesen elfogyhatnak − jelentette a The Washington Post meg nem nevezett nyugati tisztviselőkre hivatkozva.

Ukrajna eddig minden öt, városai ellen irányuló rakétából négyet megpróbált lelőni, de a védelmi rendszereihez szükséges lőszerek hiánya miatt hamarosan arra kényszerülhet, hogy minden ötből csak egyet célozzon meg
− mondta az egyik tisztviselő a The Washington Postnak. Az újság által idézett tisztviselők a múlt hónapban a müncheni biztonsági konferencián találkoztak az ukránokkal.

Volodimir Zelenszkij elnök egyik vezető tanácsadója a The Washington Postnak azt mondta, nagy a valószínűsége annak, hogy nyárra az oroszok jelentős területi előnyökre tesznek szert Ukrajnával szemben, ha nem érkezik újabb amerikai támogatás.

Az emberek nem értik, milyen rossz helyzet van jelenleg a fonton. A morál alacsony. A fiatal férfiak attól félnek, hogy a fegyverhiány miatt mozgósítják őket, és meg fognak halni
− mondta a tanácsadó, akit a Washington Post idézett.

Ukrajnára egyre nagyobb nyomás nehezedik, mivel lőszerkészletei fogynak, és egy külföldi amerikai segélytörvényt a politikai harcok miatt a Kongresszusban blokkoltak. A törvényjavaslat 60 milliárd dollárt különítene el Ukrajnának, de a Fehér Ház és a kongresszus más tagjainak nyomása ellenére hónapok óta elakadt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 358
77 039
113
Az Orosz Fegyveres Erők lelőttek egy amerikai ellenséges helikoptert (UH-60 “Black”) csapatokkal a fedélzetén!!!!

Jevgenyij Poddubnij katonai tudósító egy amerikai gyártmányú helikopter megsemmisüléséről számol be, amely ukrán csapatokat tervezett partra tenni Kozinka határvárosban.

Az ellenséges repülőgépet az uhttps://vk.com/video-164483734_456273385krán Lukasovka térségében semmisítették meg. A katonai szállítóhelikopter fedélzetén legfeljebb 20 ember tartózkodott. Az ellenség partraszállást tervezett az orosz Kozinkiban, hogy a lakott terület feletti ellenőrzés látszatát keltse.

Más
Jelentés a határról

Objektív kontrollfelvételek.

A felvétel folytatása, ahol a légi felderítőnk egy ellenséges tankot észlel a faluban. Popovka ( Ukrajna). Ahogy korábban írtuk, a tankot az RPG-s srácaink.
találták el.
A felvételen egy megsemmisült ellenséges tank és ukrán söpredék holttestei láthatók. Látható még egy megsérült ellenséges gyalogsági harcjármű halott legénységgel és az ukrán fegyveres erők életben maradt katonái rejtőzködnek.

Rögtön felbukkan a fejemben egy történelmi párhuzam - egy égő ellenséges tank, a toronyon keresztekkel, a megrongálódott felszerelések körül szétszórt náci holttestek és a Szülőföld határait védő hősies határőrök.
(Vojennie Mnyenyie)


Más

A belgorodi régiót lövöldöző Vampire MLRS megsemmisítése,
A Csernyihiv melletti Lukashivka településről van szó?
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Az a bibi hogy az ukrànok halàltànca , a kozelèben sincs a NATO, és a nyugat haditechnikai potenciàljànak.
Az ukrànoknak àtadott fegyverrendszerek max màsod-harmad vonalasok, mèg akkor is ha a gyàrtàsi szàmuk alapjàn nem régebbiek mint 1-2 év.
Azon egyszeru oknàl fogva hogy a "hàlozat alapu" hadviselés elemeit egyszeruen nem adtàk àt nekik, az a minimàlis mennyiség amit mègis, azt "nyugati" turistàk kezelik. Gondold el NATO lègitàmogatàssal, aktiv link16-al, real time adatmegosztàssal milyen potenciàlt jelentenének a mostanàig rommà lovoldozott leo-k, abrahamsok, Challik, stb...Mert egyenlore csak a puszta fizikai paraméterek talàlkoznak, szervezeti szintu koordinàcio nèlkul. Ez meg 50-50.
Ezzel tisztàban vannak Ivànék is.
Tehàt Macaroni, vagy a szigetlako Suna, vagy a H@gyos Joe odapakol egy HDO-t,tokkal- vonoval, Ivànnak a taktikain kivul nem lesz màs vàlasztàsa, azon egyszeru oknàl fogva hogy elektronikai szegmensben ajto - ablak szituàcioban fogja magàt talàlni.
Ez így lenne HA, Ivánnak nem az élete múlna a háború megnyerésén.
DE az műlik.
Innentől kezdődően, ha NATO orosz háború lesz, akkor nem lesz semmilyen nyugati csilivili hókuszpók, vagyis hálózati hadviselés, meg azt is látják amit Iván enni akar. Le lesz minden seperve égről, űrből, tengerről. Nincs amit veszíteni alapon. Ezzel megszűnik a nyugat azon előnye amire oly sokan mindent feltesznek, holott nem kellene, ugyanis az egész még soha nem vizsgázott élesben egy komoly haderő ellen. És igen, menni fognak a taktikai nukik is, igaz csak ukrán területekre, de az épp elég lesz a NATO elbizonytalanításához. Ha pedig valamelyik atomhatalom ezrét cserében orosz területet támad nukleáris fegyverrel akkor konyec filma, mindenkinek.
Ha bemennek a franciák meg még egy pár eszetlen, jól meg lesznek csapkodva. Aztán meglátjuk mi lesz. Mert az 5. cikkely nem áll. Ha román vagy lengyel területről bombáznák az oroszt és az szétlövi a repterket, akkor sem éled az ötös, ugyanis nem szövetségi akció. S ha mégis az lesz, akkor redőny. USA-nak is!
Ezt Putyin is elismerte, konvencionàlis hàboruban esélytelenek a NATO -val szemben.
Na ez az. Ezért fog már első 24 órában nem konvencionális háborút csinálni. Le a műholdakkal és AWACS-okkal. Aztán Dzsiájdzsó mehet iránytűvel ahová akar.
Fals azaz info hogy nincs loszer, nincs technika....Ami a "Kell àladék"-ban elo van irànyozva az megvan mindenhol. E felett (!) nincs màr cucc amit adhatnànak.
Ez szerintem is így van.
Magànbeszélgetésekben màr kifejtettem néhàny forumtàrsnak, hazugsàg hogy europa nem tud gyàrtani!
Azért nem gyàrt, mert a nehézipar magànkèzben van, elore lekotott civil megrendelésekkel. A seregekkel senki nem szeret uzletelni, mert sz@r partner, modositgat, finnyàskodik, szarul fizet és késon.
Ha elrendelik a hadiàllapotot, és ezek az ipari gigantumok peres eljàràsok nélkul el tudjàk engedni a nemritkàn évtizedes intervallumban előre megkotott civil szerzodéseiket, lesz csoda.
Nem lesz semmi csoda, mert nem lesz amiből gyártani. Ha máshonnan hoznák mint Oroszország, akkor túl nagy lesz a lánc, amit könnyű megszakítani. Főleg, hogy egy Vh.-us környezetről beszélünk. Úgy fognak járni mint a németek a II. Vh. alatt. Meg volt a tudás és az ipar csak éppen nem volt amiből gyártani. Hiába a sok pénz és kimagasló GDP, egyikkel sem lehet ágyút tölteni és önteni. Az USA sem jóemberségből nem adja oda azt az 50 milliárdot ukránoknak, hanem mert ha megszavaznák, kiderülne, hogy nincs amit venni rajta. Mert nagyjából az van, hogy az aljára értek annak a készletnek, amit még oda lehet adni. Szóval nagy blama lenne, hogy van pénz, de nincs amit venni rajta. Így inkább eljátszatják a Repekkel, hogy vétóznak, mert nekik nem tetszik annyira valami.
Ugyanez vonatkozik a legénységre is....Hàny szàzalèk is a szolgàltato szegmens az EU-ban? Na egy hadiàllapot esetàn az mennyi fo? -A verzio, éhendoglik, -B verzio erovel munkaszolgàlat, -C verzio onkéntesen belèp a seregbe, és eltartja a csalàdjàt a zsoldbol, szoc juttatàsokbol.
Az asszonyokkal meg maradnak a migrik otthon...làsd ukràn menyecskék nem gyenge karrierjèt a nyugati orszàgokban.
Nem azzal van a baj jelen nyugati emberanyaggal, hogy nem lehetne valami módon bekényszeríteni a frontra, hanem az, hogy a harci képessége (mentális és fizikai állóképessége) a padlón avn. Kényelmes életviteléből kifolyólag, egy hetet sem bírna ki olyan mostoha körülmények között mint amit az ukrán front produkál. Komolyan gondolod, hogy egy nyáron csak klímával, télen minimum 22 fok meleggel létező nyugati fiatal, komoly ellenfél lenne az oroszoknak ha csak nem valami konténerből a dronokat vezetné. Maximum ez az amire el tudom képzelni őket. El tudna egy is közülük egy nyuszinak a nyakát vágni?
Az a baj hogy "szurkolunk", az egyik csapatnak, mint egy sport esemènyen....
Pedig nagyon a peremen billegunk, és szurkolokbol pikk - pakk jàtékosok leszunk egy profi esemènyen, ràadàsul a sajàt kertunkben - konyhànkban.
Nem billegünk sehová. Aki menni akar az menjen. Mi magyarok nem fogunk. S ha nem tetszik az önkéntesen bevonulni vágyóknak az az ő bajuk. Majd acsarkodnak. Ha pedig az 5. cikkelyt kihozzák valahogy, akkor majd meglátjuk.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 093
113
Úgy látom nem szóltak neki, hogy a F.O.S médiás bohócszínpadi mutatványában az egy tiltott szó és fogalom, a gomb nyomkodási hajlamáról nem beszélhet, és az elődje is ezért bukott..

Így Ő is 44 kemény kormányzási nap után, fejjel előre, villámgyorsan ment a süllyesztőbe Bojo után.

Ezzel világrekordot döntött az angol miniszterelnöki bukási tempóban.
Ugyan, miniszterelnökként egy ilyen benyögés az eszkalációt szolgálta. Ez volt a szerepe, nehogy lanyhulhasson a háborús pszichózis.
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
501
2 655
93
Személyszerint engem igen megrémít a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetés, és a 3. világháborús eszkaláció emlegetése naponta kb. ezerszer... Holott a tömegpusztító fegyvereknek vannak egyébb fajtái pl, vegyi, meg biológiai is, amik megkímélik az infrát, és "csak" az emberek,ill állatok hullanak el a bevetésük területein. Ezen fegyverek is rendelkezésre állnak, és holott nem esik róluk szó, attól még igencsak végzetesek.. Hallottam, hogy az ukrán kuleba külügyérnek már elege van az eszkaláció emlegetésétől, és az orosz fenyegetés csak blöff... Azért ez a háború már maga az eszkaláció, és úgylátszik az ukri külügyéren kívül mindenkinek világos, hogy az oroszok nem beszélnek a levegőbe.... Szóval van a nukleáris fegyvereken kívül épp elég más, tömegek lemészárlására alkalmas vegyi vagy biológiai eszköze az oroszoknak is, hogy megtizedeljék európa lakosságát.. De más kontinenseken lévő országokat is.... Ideje lenne végre leülni, és érdemben tárgyalni...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
Az a bibi hogy az ukrànok halàltànca , a kozelèben sincs a NATO, és a nyugat haditechnikai potenciàljànak.
Az ukrànoknak àtadott fegyverrendszerek max màsod-harmad vonalasok, mèg akkor is ha a gyàrtàsi szàmuk alapjàn nem régebbiek mint 1-2 év.
Azon egyszeru oknàl fogva hogy a "hàlozat alapu" hadviselés elemeit egyszeruen nem adtàk àt nekik, az a minimàlis mennyiség amit mègis, azt "nyugati" turistàk kezelik. Gondold el NATO lègitàmogatàssal, aktiv link16-al, real time adatmegosztàssal milyen potenciàlt jelentenének a mostanàig rommà lovoldozott leo-k, abrahamsok, Challik, stb...Mert egyenlore csak a puszta fizikai paraméterek talàlkoznak, szervezeti szintu koordinàcio nèlkul. Ez meg 50-50.
Ezzel tisztàban vannak Ivànék is.
Tehàt Macaroni, vagy a szigetlako Suna, vagy a H@gyos Joe odapakol egy HDO-t,tokkal- vonoval, Ivànnak a taktikain kivul nem lesz màs vàlasztàsa, azon egyszeru oknàl fogva hogy elektronikai szegmensben ajto - ablak szituàcioban fogja magàt talàlni.
Ezt Putyin is elismerte, konvencionàlis hàboruban esélytelenek a NATO -val szemben.
Fals azaz info hogy nincs loszer, nincs technika....Ami a "Kell àladék"-ban elo van irànyozva az megvan mindenhol. E felett (!) nincs màr cucc amit adhatnànak.
Magànbeszélgetésekben màr kifejtettem néhàny forumtàrsnak, hazugsàg hogy europa nem tud gyàrtani!
Azért nem gyàrt, mert a nehézipar magànkèzben van, elore lekotott civil megrendelésekkel. A seregekkel senki nem szeret uzletelni, mert sz@r partner, modositgat, finnyàskodik, szarul fizet és késon.
Ha elrendelik a hadiàllapotot, és ezek az ipari gigantumok peres eljàràsok nélkul el tudjàk engedni a nemritkàn évtizedes intervallumban elore megkotott civil szerzodéseiket, lesz csoda.
Ugyanez vonatkozik a legénységre is....Hàny szàzalèk is a szolgàltato szegmens az EU-ban? Na egy hadiàllapot esetàn az mennyi fo? -A verzio, éhendoglik, -B verzio erovel munkaszolgàlat, -C verzio onkéntesen belèp a seregbe, és eltartja a csalàdjàt a zsoldbol, szoc juttatàsokbol.
Az asszonyokkal meg maradnak a migrik otthon...làsd ukràn menyecskék nem gyenge karrierjèt a nyugati orszàgokban.
Az a baj hogy "szurkolunk", az egyik csapatnak, mint egy sport esemènyen....
Pedig nagyon a peremen billegunk, és szurkolokbol pikk - pakk jàtékosok leszunk egy profi esemènyen, ràadàsul a sajàt kertunkben - konyhànkban.
Bèke kell, minnél hamarabb. Nem vèletlenul hiànyolom a hàborut jàrt katonàk politikai pàlyafutàsàt!
Legalàbb lenne mindenhol egy olyan réteg , akik tisztàban vannak azzal mit is jelent egy hàboru.
(Afganisztàn, Irak màsodik invàzioja, stb nem volt hàboru. Nèpnevelés szimplàn. Mint Hadi vagy Hàborus cselekmèny, ezekre hivatkozni égo, sima belugyi hancurka "banda"-k ellen , és pont.)

Egyik meglátásodat vitatnám. A sorosokat az oroszok sem nagyon akarják ukrajnába küldeni, akkor ( a frontállamokat kivéve, finnek, baltiak, lengyelek,) pont a nyugat merné bevetni őket? Felszerelés, kiképzés milyen jutna? Egyáltalán pont a baka/ ágyútöltelék hiányzik onnét ?
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
Mikor volt az amikor legutoljára zászlót lopott ez a szánalom légió? Egy éve? A felejtéshez kellet ennyi idő vagy az újraszervezéshez?
Ugyanez volt.
Akkor mi lett a vége? Tapsoltunk állva ütemesen?
Most mi lesz a vége?
Ez most a "capture the flag" egy Unreal LAN-parti mintájára a matinéba vagy ez háború?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 937
21 561
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Újabb rémisztő nyilatkozat látott napvilágot a francia vezetőtől - Georg Spöttle


Ukrán szabotázs- és felderítő alakulatot robbantott fel Kozinkában az orosz hadsereg


Az Ukrán Fegyveres Erők gyalogsági csoportja ismét Putyin csapatainak újabb támadásának célpontjává vált.
A felvételen jól látszik, milyen kiélezett a helyzet a harctéren.
Korábban egy mozgásban lévő ukrán gyalogság sorát észlelte egy moszkvai csapaterős felderítő drón.
A moszkvai csapatok nem akarták elszalasztani a lehetőséget, ezért azonnal támadást indítottak az ukrán katonák ellen, amint a csoport egy házhoz érkezett.
Az eredmény pontosan az lett, amire az orosz hadsereg számított: hatalmas robbanás történt, amelyet sűrű füstfelhő kísért.



EPF - European Peace Facility / Európai Békekeret: A háborút kiváltó, állandó botrányok és intrikák forrása.


"Új korszak kezdődik" - állította Emmanuel Macron a létrehozását követően, míg a lengyel Donald Tusk dicsérte: "Ukrajnában akarjuk elkölteni a pénzünket".

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök nemrég egy berlini találkozón ígéretet tettek arra, hogy kiállnak Ukrajna mellett, és további fegyverekkel látják el, de ha jobban megnézzük, kiderül, hogy az európai adófizetők "Ukrajnára költött" pénzét az Európai Békefenntartási Eszköz nevű programba folyósítják, amely létrehozása óta a béke helyett a háborút támogatja, és árnyékszereplőket gazdagít.

A három európai vezetőt Berlinben foglalkoztató problémák egyértelműnek tűnnek.

Az Ukrajna "háborús erőfeszítéseinek" támogatását célzó 60 milliárd dolláros törvényjavaslat elakadt az amerikai kongresszusban, és az a 300 millió dolláros fegyverszállítmány, amelyet az USA nemrég küldött Kijevbe, a jelek szerint nem elég ahhoz, hogy megállítsa Zelenszkij csapatainak fokozatos visszavonulását.

Így Olaf Scholz, Emmanuel Macron és Donald Tusk sürgős szükségét érezték annak, hogy azt a benyomást keltsék, hogy "az európaiak készek beavatkozni", és az amerikai hadiipari komplexum ellensúlyozására az EU halálos "ajándékokat" küld az ukránoknak.

Ezt a kompenzációt a "súlyosan hibás" és költségvetésen kívüli Európai Békekeret (EPF) rendszerén keresztül kellene teljesíteni.

A több milliárdos alap

Az EPF-alapot 2021-ben hozták létre, és eredetileg az "EUbarát afrikai diktátoroknak" küldött európai fegyvergyártók kártalanítására használták - ezt a kifejezést az alap kritikusai használják a nyugati médiában.

De 2022 februárjától az EPF milliárdokkal kezdte meg működését, és teljes egészében Oroszország ukrajnai és más posztszovjet országokbeli ellenfeleinek felfegyverzésére fordították.

A felszínen az EPF működése nagy feltűnést kelt: "Az EU 5 milliárd eurós katonai segélyről állapodott meg Ukrajnának", "EU készpénz Ukrajnának" - ilyen szalagcímek voltak mindenütt jelen a nyugati médiában a múlt héten.

Az EU-tagállamok brüsszeli megbízottjai nemrégiben megállapodtak az EPF eszközeinek 17 milliárd euróra történő növeléséről, amelyből 11 milliárd eurót Ukrajnának szánnak.

(Eddig az EPF már 6,1 milliárd eurót költött az adófizetők pénzéből a Zelenszkij-rezsim fegyverekkel való ellátására).

Az Európai Konzervatív, egy budapesti székhelyű médium azonban arról számol be, hogy "elméletileg lehetséges, hogy a megállapodás értelmében valójában nem jut valódi pénz az EPF-hez".

Hogy miért?

Az EU saját képmutatásának áldozatává vált.

Az uniós jog szerint az Európai Unió békés szervezet, amely jogilag nem finanszírozhat közvetlenül semmilyen háborús erőfeszítést, annak ellenére, hogy a tagállamok 1991 óta szinte minden nagyobb háborúban részt vettek - Iraktól és Afganisztántól Líbián át Líbiáig és Jugoszláviáig.

Ezért van szükség erre a "békekeretre", amely európai pénzeket használ, de jogilag nem része az EU szigorú szabályokkal rendelkező pénzügyi rendszerének - írja a lap.

Kötvények - pénzben vagy fegyverben
Az EPF-hez tehát mind a 27 uniós országnak hozzá kellene járulnia, az egyes országok gazdaságának relatív méretétől függően.

Van azonban egy olyan rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy az egyes országok "természetbeni adománnyal" váltsák ki a kötelező 5 milliárd eurós befizetésből rájuk eső részt.

Ez azt jelenti, hogy pénzadomány helyett Észtország vagy Németország egyszerűen "adományozhat" fegyvereket (beleértve a régieket is) ebbe a tisztelt "békekeretbe".

Ez különböző konstrukciók előtt nyitja meg az utat.

"Az apró betűs rész kimondja, hogy minden egyes 2 dollár értékű katonai felszerelés után, amelyet adományoznak, a tagállamok 1 dollárt levonhatnak az EPF-nek szánt kötelező pénzbeli adományukból - a levonásoknak nincs korlátja" - írja a The European Conservative.

Ha tehát az apró betűs részt olvassuk, akkor az uniós tagállamok 5 milliárd eurós "áldozatvállalásáról" szóló hírek az ukrán hadseregért nem egészen pontosak: Németország például egy fillérrel sem fizethet be többet az alapba.

Mint a Politico beszámol róla, Németország volt az ukrán hadsereg legnagyobb adományozója, 17,7 milliárd euró értékben adott katonai szállítmányokat.

Most Németországnak évente 1,2 milliárd eurót kellene befizetnie az EPF-be, de mivel egy év alatt legalább 2,4 milliárd euró értékben ad fegyvereket Ukrajnának, Németország mentesül minden kötelezettség alól, hogy pénzt fizessen az alapba.

Az észt botrány: Azzal, hogy megmutatja nekik a pénzt, fegyvereket kap saját használatra

Ha azonban Németország a legnagyobb adományozó, akkor Észtország a legokosabb adományozó.

Az év elején a Politico azzal vádolta Észtországot, hogy kihasználja az Európai Tanács által az EPF-re vonatkozóan elfogadott szabályok kiskapuját.

A brüsszeli bürokraták elfelejtették tisztázni, hogy az uniós tagoknak hogyan kell kiszámítaniuk az ukrán hadigépezetnek az Európai Békekereten keresztül küldött fegyverek beszerzési árát.

Így Észtország (amelyet Lettország és Litvánia követett) jelentősen túlbecsülte az általa biztosított régi szovjet fegyverek értékét.

Az EPF azonban továbbra is adta Észtországnak a pénzt, amelyet a tisztviselők később az ország védelmi és fogyasztási igényeinek kielégítésére használtak fel.

"Ők [az észtek és más EU-tagok] a maradékot Ukrajnába küldik, majd később vadonatúj hadianyagot vásárolnak országuknak az uniós pénzből" - írja a Politico.

A The European Conservative által idézett uniós ellenőrök szerint a Kaya Kallas miniszterelnök vezette észt kormány magatartása "különösen kirívó eset".

Észtország "vezette az EPF visszaélési programjainak listáját", 91%-os kártérítést követelve az adományozott régi fegyverekért, ami csak tavaly 135 millió eurót tett ki.

Az új NATO-tagok, Finnország és Svédország szintén hatalmas visszatérítéseket követeltek, Macron Franciaországa pedig ragaszkodott 71%-hoz, plusz ahhoz a kötelezettséghez, hogy csak európai gyártású fegyverekkel működjenek.

"Mindent egybevetve, ez egy méltatlan történet - a nyugati országok dicsekednek az Ukrajnának nyújtott állítólag önzetlen katonai segítségükkel, ahogyan a szíriai lázadóknak nyújtott segítségükkel is dicsekedtek.

Ennek eredményeképpen Szíriában és Ukrajnában súlyos károkat okoztak a nagyrészt nyugati gyártású fegyverek" - kommentálta Sonja van den Ende moszkvai nemzetközi ügyek elemzője, aki a közel-keleti háborúkról tudósított.

"De a valóságban ez a katonai segély nem önzetlen.

Az EPF példáján láthatjuk, hogy ez a támogatás valójában a nagy fegyvergyártók és a nyugati kormánytisztviselők zsebének megtöméséhez járul hozzá".

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 389
113
Hatalmasat zuhant az orosz fegyverexport, négy év alatt visszacsúsztak a 3. helyre. Manapság már ciki a világban orosz fegyvereket venni.
opazme'
Az fel sem tűnt, hogy a hadiiparuk az SMO-t támogatja éppen ezerrel?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 359
113
Ugyan, miniszterelnökként egy ilyen benyögés az eszkalációt szolgálta. Ez volt a szerepe, nehogy lanyhulhasson a háborús pszichózis.
Létezik túlbuzgó oligarcha-politikus bohóc is, aki eltéveszti a kottalapozást , előre ugrik, és olyan dolgokat ad elő, ami későbbiekre van tartogatva. Ilyen bohóc-balesetek előfordulnak , hogy a játékuk kissé fals az éppen előadott darabban.. Figyelmetlenség, túlzott önbizalom túltengés, hogy tudja mit kell előadnia, fejből is?
Abban teljesen igazad van, hogy ezen a F.O.S média világszinpadon zajló bohóc-politikus előadások, melyek narratíváját valahol a messzeségben távolban írják, csak a polgárok figyelmének elterelését szolgálják a világ gazdasági-politikai átalakításáról. Ilyen álcázó-áldozófüst Ukrajna égetése is, mely mögűl azért kilóg a patás lába... no nem a lóé..

Ott ma sem egy valódi háború zajlik hanem valami más.. Két ilyen ország közt (egyik az USA-EU által proxizott Ukrajna) a másik az orosz, elképzelhetetlen hogy 2 év alatt csak ennyit mozgott az 1200 km-es frontvonal ...

Emlékezzetek, a kezdetekkor nyilatkozó katonai szakértők 10 nap - 2 hetet adott Ukrajnának. Szerencsénk hogy nem így lett, 40 milliós menekültáradat borította volna fel az EU-t.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 537
113
Budapest, orosz elnök választásra sorban álló szavazok.

Vajon meglesz a 90% Putyinnak? Sohasem volt ennyire népszerű.
Jól osszehozta az oroszokat a nyugat és megerősítették Putyin az elnöki székben. Valahol hihetetlen hogy minél inkább tönkre akarják tenni Oroszországot, az annál inkább erősödik, egységesedik.

Na ilyen embereket támadnak meg az ukran/Nato katonák...
Ezért nincs lőszeruk az orosz katonák ellen?

Jean Fracois Ratel francia zsoldos már nem megy haza.

Ukran Mi-24 végleg földet ért.

Lelőtt ukrán Tu 143 dron roncsai.
Tényleg amit hozzánk küldtek be két éve azzal a sztorival mi lett?
Nagy a csend róla.

 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 350
10 740
113
Lesznek francia csapatok Ukrajnában. Nem lesznek vörös vonalak. Én vagyok Franciaország elnöke, és én döntök” (Macron)
A qrva anyád de büdös csigazabáló! A saját kis játékaidat játszod, de a mi életünk és halálunk a tét! Remélem még látni fogod a Notre Dam rombadőlését mielőtt végleg elhamvadsz...
Bocs, de ez nagyon kikívánkozott belőlem. Ez a nagyorrú buzi egész Európa jövőjével hazardírozik és nincs aki megmondja neki, hogy húzzon már bőrt a fogára, mert előbb-utóbb valaki levadássza! Aztán hamuként lehet ő "Franciaország elnöke", az már senkit nem fog érdekelni. Mivel utolsó ciklusa, így könnyedén emeli a tétet, neki ez már nem kerül semmibe... Rohadék!

A Shrek készítői próféták voltak:
"...A házasság érvényes és király vagyok! Látjátok? Látjátok!?
...
Király vagyok!
Kiabálta (Mikron) Farquaad nagyúr.
Én leszek a rend! Én leszek a tökély! Én leszek a... s jött vala a sárkány, akit a (muszka) szamár nem félt használni...


Ez a csütörtöki sanda gyanúm hamarabb és pregnánsabban bejött, mint gondoltam
:eek:


"..Szirszkij már többször bizonyította, hogy hajlandó a húsdarálóba dobni az embereket, legyen szó a 2015 eleji debalcevói csatáról vagy a tavalyi artyomovszki (korábbi nevén Bahmut) csatáról, mindkettőt elveszítette..."

...a debalcevói katlan...
Milyen legendás videókat láttunk arról akkoriban ebben a topikban, ahogy az ukrán erők menekültek/menekülni próbáltak mindennel, ami gurult.
Emlékeztek rá?
Tiszta Mad Max volt.
Azokból a videókból valami megmaradhatott még eltüntetés nélkül?






Aztán nehogy kiderüljön, hogy netán Kína, Irán, afrikai ex francia gyarmatok eztán bejelentik, hogy akkor ők meg mostan beállnak hasonlóan az oroszok mögé, hogy ők se maradjanak egyedül.

Akkor azért megnézném Micron arcát...

Én már még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez a fegyveres rész csak egy fejezet lesz a nyugat és a világ többi része között, s akkor beindul az eddig csak készenlétben tartott teljeskörű gazdasági leszámolás.
Mert akkor csak egy érdektelen műsor lesz az, hogy Biden vagy Trump...
"...Aztán nehogy kiderüljön, hogy netán Kína, Irán, afrikai ex francia gyarmatok eztán bejelentik, hogy akkor ők meg mostan beállnak hasonlóan az oroszok mögé, hogy ők se maradjanak egyedül..."
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Ez csak egy magánvélemény lesz, nem állítom, hogy így van, de egy kicsi esélyt ennek még adnék:

Macron világháborús fenyegetésének időzítése szépen egyben esett az oroszországi választásokkal. A sebtében összehívott francia-német-lengyel találkozó majd az egymást követő, a feszültséget tovább fokozó macroni nyilatkozatok az alábbiakat elérték:
  • Sokkal hatékonyabban mozgósította Putyin oldalán az orosz társadalmat, mint bármilyen putyini propaganda, most azok is elmentek Putyinra szavazni, akik egyébként lehet, hogy otthon maradtak volna. Nem a Nyugati médiavélemény a lényeg, hanem az orosz társadalom véleménye.
  • Néhány fehér öves azonnal lapot terített és egymásra licitálva ujjongtak a háborúért, élen mindjárt a lett elnökkel, aki kijelentette, hogy „Oroszországot el kell pusztítani”. Ezzel a lettek gyakorlatilag validálták Lavrov 2022-es médiában is lehozott akkori véleményét. Ezzel egyetemben sikerült felfedni előre azt is, hogy kik azok, akik készek lennének hadba lépni. https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20240315-lett-elnok-oroszorszagot-el-kell-pusztitani
  • Nyilván sem a macroni háborús dobpergés, sem néhány európai állam túlzott háborús lelkesedése nem aratott teljes és osztatlan sikert sem az EU-n, sem a NATO-n belül, sem Stoltenberg, sem Washington nem tört ki üdvrivalgásban.
Összesítve: Macronék rásegítettek Putyin elnökválasztására, ezzel párhuzamosan még inkább meggyőzték az orosz társadalmat, hogy a Nyugat támadni akar és Putyinnak van igaza, közben sikerült zavart kelteni a Nyugati szövetségesi rendszeren belül is, ami már előjáték lehet többek között Franciaország újra pozícionálásához, ha esetleg nem minden úgy alakulna a jövőben, ahogy a jelenlegi európai politikai elit szeretné.

Tudom-tudom, Afrika meg a Száhel-övezet és a Wagner, de Párizsnak ezen felül is van még néhány komoly sérelme, biztos rémlik még mindenkinek, amikor az ausztrál tengeralattjáró bizniszből simán kitették Párizs szűrét az angolszász barátai, méghozzá úgy, hogy ezt a kellemetlen tényt gyakorlatilag a médiából tudták meg az Elysée-palotában.

Mint írtam, lehet, hogy totál fals gondolatsor és csak olcsó "reménykeltés" a fenti iromány, mert valójában tényleg begőzöltek és tényleg háborút hoznak Európára, ha törik, ha szakad, de azt a luxust én még megengedném magamnak, hogy a fentiekben vázoltakra adok egy minimális sanszot. Ha tovább gondolom a dolgot, akkor nem zárható ki Haubagoi egykori eszmefuttatása sem a témában, de ha a fentiek esetleg helytállóak is lennének, attól még persze ugyanúgy jöhet egy háború Európa nyakába, csak annyi lesz a különbség, hogy kissé „kontroláltabb” lehet a vége. A rossz hírem, hogy ettől még persze Európa kidögölhet simán, kontrollálva is.

Egy gondolat (inkább cikk) a X-en megjelent kínai hírrel kapcsolatban, ami alapján akár még igaz is lehet a kínai védelmi minisztériumnak tulajdonított kijelentés:
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 840
35 414
113
Putyin – az ukrán fegyveres erők orosz területre való behatolási kísérleteiről:

A határzónában az ellenség egy 5000 fős csoportot koncentrált. A veszteségek általában elérik a 40%-ot, amelyek 35%-a visszafordíthatatlan. Ha nekik így tetszik, akkor elvileg örülünk neki. Értelmetlenül támadnak, ez nekik egy ilyen húsdaráló. Nekünk ez még előnyös is, hadd próbálkozzanak. Ez azt jelenti, hogy kevesebb olyan személy lesz, akivel együtt kell részt vennünk az ellenségeskedésben a frontvonal más szakaszain. De általában az orosz fegyveres erőké a kezdeményezés, és néhány területen srácaink egyszerűen felaprítják az ellenséget. Fokozatosan, óvatosan, de minden nap.


 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 359
113
A Shrek készítői próféták voltak:
"...A házasság érvényes és király vagyok! Látjátok? Látjátok!?
...
Király vagyok!
Kiabálta (Mikron) Farquaad nagyúr.
Én leszek a rend! Én leszek a tökély! Én leszek a... s jött vala a sárkány, akit a (muszka) szamár nem félt használni...
Lehet hogy a forgatókönyv író irodák néha egymás kútfőjéből merítenek, vagy meló után egy kis fusiként a másik csapatban is "alkotnak". Nuland megjelenése, valamint a Majdani Forradalmi Játékok szervezése és végrehajtása is egy az egyben hollywoodi produkcióra hajazott.
Pld 2013 dec 22-én délelőtt egy fényképen 2 csinos egyetemista korú kislány, a hideg ellenére seggig érő miniben, kezükben 2 tálcán mennek a hivatalos , sárga munkavédelmi sapkás barrikád építő és karbantartó, hivatalos munkásokat lelkesítendő , kinálgatni. Az egyik tálca feles vodkás poharakkal , a másik presszó kávékkal volt dugig tele.
Kérdezgettem ukrán illetve orosz ismerőseimet, hogy ez arra felé tán valami népszokás, de mindenki értetlen arccal nézett rám..