[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 781
113
A Foreigh Combotant ( https://foreigncombatants.ru/index.php?title=Adrien_Bodon ) szerint 2024. február 1-jén az orosz csapatok Ukrajnában megsemmisítették Adrien Bodon de Mauny-Pajol francia grófot.
A gróf 2024 januárjában érkezett Ukrajnába harcolni, majd 3 héttel később az orosz hadsereg megsemmisítette a Herszon régióban.

Bodon volt a Shark UAV kezelője, amely kijavította a HIMARS MLRS csapásait. Miközben a Herson régióban HIMARS-ra vadásztak, egy orosz drón észlelte egy ellenséges UAV legénységét, majd lecsapták azt. Bodonnal együtt megölték Gennagyij Germanovics francia légióst.

Ez a gróf egyike annak a sok francia embernek, akiket orosz csapatok öltek meg Ukrajnában. Hamarosan még több lesz belőlük.


Orosz Védelmi Minisztérium:

A mai napon az Orosz Föderáció Fegyveres Erői nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi, tengeri, földi fegyverekkel és pilóta nélküli légi járművekkel csapást mértek energetikai létesítmények, katonai-ipari komplexum, vasúti csomópontok, arzenál, az ukrán fegyveres erők és külföldi zsoldosok bevetési helyei.

A sztrájk következtében a fegyvereket, haditechnikát és lőszert gyártó és javító ipari vállalkozások működése szervezetlen volt.

Emellett megsemmisültek a NATO-országokból Ukrajnába szállított külföldi haditechnikai eszközök és fegyverek, megzavarták az ellenséges tartalékok frontvonalba történő átadását, valamint megsérültek az ukrán fegyveres erők egységei és zsoldosai azokon a területeken, ahol a harcképesség helyreállítása folyamatban volt.
A hatalmas sztrájk minden célja megvalósult.

Március 16. és 22. között területünk ágyúzására, az orosz határ menti települések áttörésére és elfoglalására irányuló kísérletekre válaszul a fegyveres erők 49 megtorló csapást hajtott végre nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi indító fegyverekkel, köztük Kinzhal aeroballisztikus hiperszonikus rakétákkal, rakétarendszerek és pilóta nélküli légi járművek.

A csapások eredményeként az Ukrán Fegyveres Erők döntéshozó központjai, repülőtéri infrastrukturális létesítmények, fegyverek és katonai felszerelések javítására szolgáló műhelyek, UAV-k és pilóta nélküli hajók tárolóraktárai, logisztikai bázisok, valamint különleges műveletek ideiglenes bevetési pontjai erőket és külföldi zsoldosokat találtak el.


Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkárának nyilatkozatai az „Érvek és tények” című kiadványnak adott interjújában

Főbb pontok:


▪️Oroszország háborúban áll : különleges hadműveletnek indult, de a nyugati szerepvállalás háborúvá változtatta.

▪️Az orosz területek egy részét de facto megszállta a kijevi rezsim, új régiókat kell felszabadítani, és meg kell védeni az ott élőket.

▪️Oroszország továbbra is fellép annak érdekében, hogy Ukrajna katonai potenciálja ne veszélyeztesse állampolgárainak és területeinek biztonságát.

▪️Oroszország nem engedheti meg, hogy határain olyan állam létezzen, amelynek dokumentált szándéka, hogy bármilyen módszerrel elvegye tőle a Krímet, nem is beszélve új régiók területéről.

UPD . Később Dmitrij Peszkov tisztázta, hogy az SVO státuszát illetően jogi változás nem történt : de jure különleges katonai műveletről van szó, de de facto háborúvá fajult.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
ukrán infografika a mai támadássorozatról:
hcu0dKDx_o.jpg


Amiről biztosan tudunk:
A Dnyipró vízerőmű turbinaházát kivonták a forgalomból. Illetve úgy tűnik, az ukránok jó ideig búcsút inthetnek a harkovi 5-ös számú hőerőművűknek is.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 660
113
Na ezt is megérhették a NAFOS kollégák. Amit hiánoyltak, a különleges hadművelet átalakul háborúvá. Most már lehet tapsikolni. :(

De különleges az maradt? Vagy csak sima háború?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
HÉJA, HIÉNA, SAKÁL NÉPMESÉK:

Lebukott Ukrajna egyik legfontosabb szövetségese: nemzetközileg tiltott fegyvereket adott át


Ukrajna által használt M-21 FK „Feniks” („Főnix”) rakéták maradványairól kerültek elő fényképek. A kazettás lőszerek különlegessége, hogy azokat egyedül Lengyelország gyártja, Varsó pedig korábban nem jelentette be, hogy szállít Kijevnek a nemzetközi közvéleményben nagy port kavaró, vitatott lőszerekből, – írja a Portfolio.

Lengyelország, Ukrajnával, Oroszországgal és az Egyesült Államokkal egyetemben soha nem ratifikálta a kazettás lőszereket tiltó szabályozást. Oroszország a háború kezdete óta használt kazettás bombákat, de nagy nemzetközi tiltakozást okozott az amerikai DPICM kazettás bombák szállítása is.
Varsó korábban nem jelentette be, hogy Washingtonhoz hasonlóan ő is szállít kazettás lőszereket Ukrajnának.

- Egy kis helyreigazítás: Először a kaprok használtak amerikai gyártmányú kazettás bombát, erre válaszul használják a muszkák is.



Amerika igazi célja Kína gyengítése


A háború végét még nem látni, a stratégiai célokat viszont igen. Washington legfőbb célja, hogy Oroszországon keresztül is Kínát gyengítse. Orietta Moscatelli olasz újságíróval, a Limes geopolitikai magazin elemzőjével, az Askanews hírügynökség külföldi kiadásainak főszerkesztőjével, a Putyin és a putyinizmus a háborúban című könyv szerzőjével az orosz-ukrán háborúról, és az orosz politikai rendszer természetéről beszélgettünk.
Folyamatosan változik a háború dinamikája, és ma is különböző forgatókönyvek lehetségesek. Ma már egyértelmű, hogy elhúzódó, felőrlő háborúval állunk szemben, de azt nem látjuk, hogy az elfoglalt területeket tekintve hol fog megállni (Oroszország). Kizárni a háború eszkalálódását sem lehet.
Egyetértek Ferenc pápával, aki szerint a harmadik világháború már folyik, és ennek Ukrajna csak az egyik frontja.



„Ti hitvány szónokok, miért zajongtok újra?” – Puskint idézi Medvegyev a gallkakasoknak


Az Ukrajnában tartózkodó francia csapatok megsemmisítése az orosz fegyveres erők kiemelt és dicsőséges feladata lenne – írta az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Dmitrij Medvegyev a Telegramon, hangsúlyozva, hogy ez egyenértékű volna a francia vezetés guillotine általi lefejezésével, hiszen a franciák darabokra tépnék vezetőiket megölt fiaik láttán.
„Megsemmisítésük fegyveres erőink elsőrendű és dicsőséges feladata volna, a francia vezetés gallkakasai számára viszont egyenértékű lenne a guillotine-nal.”
„És jó lecke lenne Európa többi nyughatatlan marhájának!”


A franciáknak nem szabadna abba a hibába esnie, hogy tesztelik az orosz hadsereg készenlétét


Oroszország nem javasolja senkinek, hogy tesztelje az orosz hadsereg készültségét - mondta Alekszandr Grusko, az Orosz Föderáció külügyminiszter-helyettese. Macron francia elnök kijelentését kommentálta, hogy európai csapatokat küldjön Ukrajnába.

"Senkinek nem tanácsolnánk, ahogy Ön fogalmazott, hogy "teszteljen le minket", és kísérletileg tesztelje országunk felkészültségét a megfelelő és kemény válaszra" - mondta Alekszandr Grusko.
Szerinte az ukrán konfliktus eszkalációjának kockázata jelentősen megnő. ha a NATO-országok "egyénileg vagy egy koalíció részeként megkísérelnek nyíltan belépni Ukrajnába".

InfoBRICS: Franciaország hadat üzen Oroszországnak – A francia hadsereg brutális vereséget szenved

Franciaországnak nincs elég ereje ahhoz, hogy szembeszálljon Oroszországgal egy nyílt ukrajnai konfliktusban – írta Lucas Leiros, a Geostratégiai Tanulmányok Központjának elemzője a InfoBRICS-en.
„Nem valószínű, hogy Franciaország valóban készen áll egy elhúzódó konfliktusra.
Egyetlen európai ország sem rendelkezik elegendő katonai erővel ahhoz, hogy nyíltan szembeszálljon Oroszországgal.
Oroszország fölénye ezen a téren vitathatatlan tény” – hangsúlyozta Lucas Leiros.
Lucas Leiros szerint a nyugati katonák megjelenése Ukrajnában hadüzenetet jelent Oroszországnak.
Ebben az esetben az orosz hadseregnek minden joga meglesz arra, hogy csapást mérjen a francia vagy bármely más katonai alakulat helyszínére és katonai felszerelésére.
A NATO-erők az orosz fegyveres erők kiemelt célpontjává válnak – tette hozzá Lucas Leiros.
Lucas Leiros azonban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Franciaországot saját hamis propagandájába foghatjaés tegyen egy katasztrofális lépést.
„Tekintettel a növekvő franciaországi harcra, a hatóságok valószínűleg nem csak azt hiszik, hogy az „orosz fenyegetés” valós, hanem azt is, hogy Franciaország valójában „készen áll a háborúra”, ami olyan akciókat indít el, amelyek az egész országban biztonsági összeomláshoz vezetnek. Európában is” – zárta Lucas Leiros
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 697
113
▪️Oroszország nem engedheti meg, hogy határain olyan állam létezzen, amelynek dokumentált szándéka, hogy bármilyen módszerrel elvegye tőle a Krímet, nem is beszélve új régiók területéről.
Lesz orosz szomszédunk.
Úgy sejtem a románoknál e pillantban elkezdett valami ősi reflex beindulni...
▪️Oroszország háborúban áll : különleges hadműveletnek indult, de a nyugati szerepvállalás háborúvá változtatta.
Innentől szélesebbkörben bevethető a haderő, ennyi. Vagyis az ukrán megroppant és készülnek a teljes erejű lökésre. 2 évükre (és a lassan kiépülő precióós csapásmérő képességre) volt szükség, hogy elérjék a feltörést. Anélkül a területszerző támadás túl nagy veszteségeket szenvedett volna. Így már nem fog.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113
Hülye oroszok, első 7 nap után ezt kellett volna. Talán megkíméltek volna sok sok ezer orosz és ukrán életet.
Semmi nem változott volna, ahogyan ettol se változik semmi.

Csupán már túl kevés az onkéntes, akármenyi pénzt is kínálnak (múlt évhez képest kb huszadára csokkent az érdeklodés). Így megint mobilizálniuk fog kelleni pár szaz ezret, csak valamivel óvatosabban, mint legutóbb. Fo, hogy ne zavarják meg túlsagosan a lakosságuk komfortzónáját.

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 847
35 427
113
‼️‍☠️ Harkovban rendkívül nehéz a helyzet: a város teljesen áram nélkül maradt, az oroszok megpróbálták megsemmisíteni az összes energetikai létesítményt - mondta az Ukrenergo vezetője.
▪️ Az előzetes adatok szerint legalább 18 S-300-as és "Iszkander" típusú rakéta csapódott be a harkivi és a régióbeli objektumokba.
▪️" A legnehezebb a helyzet Harkov városában, ott az ellenség szó szerint megpróbálta megsemmisíteni az összes fő energetikai létesítményt, amely a várost táplálja. És, ha a Harkovi régióban az energiaellátás helyzete stabil, akkor magában Harkovban rendkívül nehéz a helyzet" - mondta az "Ukrenergo" Kudrytskij vezetője.
▪️ Most Harkov teljesen áram nélkül van - mondta korábban Terekhov polgármester.
Harkovban nem működnek a közlekedési lámpák, a rendőrség kézzel szabályozza a forgalmat a legnehezebb kereszteződésekben.
t.me/RVvoenkor

⚡A rakéta eléri a célt, és csalikat lő ki, hogy megvédje a potenciális légvédelmi tűztől, a Dnyeper vízerőmű felvételei alapján a légvédelem nem működött, vagy nagyon gyengén működött.

Éjszakai támadások Kharkov ellen, aminek következtében a város nagy része ma áram nélkül van. Több hőerőmű és alállomás megrongálódott, egyes esetekben a károk nagyon súlyosak voltak.

❗️A dnyeperi vízerőművet jelentős pusztítás miatt működésképtelenné tették, nyolc csapást szenvedett el – jelentette az ukrán ügyészség
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 128
113
Mitől lehetünk abban biztosak, hogy az amerikai választások eredménye befolyásolja azt a geopolitikai célkitűzést ami az ukránok mögé állította a Nyugatot?
Miért nem jöhet szóba az, hogy az ukrán haderő vagy annak elemei képesek önállóan dróntámadásokat intézni az ellenséges logisztika elemei ellen? Hosszú ideje csinálják, most éppen a közelebbi finomítókat kezdték el kiszedni az orosz logisztikai útvonalak megnyújtása érdekében. Nem valószínű, hogy az olajipari részvények árfolyama jobban érintené őket annál, hogy van-e az ellennek üzemanyaga, vagy általában véve mennyire gördülékeny a logisztikája.
Több helyen zajlanak a nemzetközi olajszállítást befolyásoló események, biztos, hogy kifejezetten az ukrán drónozás mozgatta (ha mozgatta/ja, nem néztem) az árfolyamokat?
A finomítók új berendezései nem két nap alatt készülnek, minimum pár hónapra kiesik egy jó ütéssel, úh. még lemehet a nyersolaj ára ha követem a fenti logikát. Addig meg valaki keres.
Mondjuk nem a Pravda írta hanem a Financial Times, lehet, h picit szélesebb a rálátásuk mint neked. De persze lehet igazad is, "az ukrán haderő vagy annak elemei képesek önállóan dróntámadásokat intézni az ellenséges logisztika elemei ellen". Az az ukrán haderő, amelyik önállóan a s.ggét nem képes kitörölni, ahol a kicsit komolyabb technikákat már csak NATO kezelők tudják irányítani, amelyik csak a NATO felderítési adatok miatt tart ott, ahol és még így is vesztésre áll. :D
De különleges az maradt? Vagy csak sima háború?
Neked Meszike "különleges", mint minden háború... :D Tudod, ez olyan, ahol visszalő az ellenség, nem bilincsben csoszog előtted... :D
Semmi nem változott volna, ahogyan ettol se változik semmi.

Csupán már túl kevés az onkéntes, akármenyi pénzt is kínálnak (múlt évhez képest kb huszadára csokkent az érdeklodés). Így megint mobilizálniuk fog kelleni pár szaz ezret, csak valamivel óvatosabban, mint legutóbb. Fo, hogy ne zavarják meg túlsagosan a lakosságuk komfortzónáját.

Palkó, te hiszed is, amiket néha idehánysz? Azért még mindig van havi pár ezer önkéntesük, nem úgy, mint a kaproknak, ahol már lassan hálóval meg szigonnyal kell újoncot fogni.
Te tényleg olyan vagy, hogy elhiszed, hogy a nap azért kel és nyugszik, mert te azt akarod. És most éppen akarod... :D :D :D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Macron elismeri, hogy Ukrajna hamarosan bukik, súlyos vereséget szenved

Ukrajna a közeljövőben súlyos vereséggel nézhet szembe, "Ukrajna nagyon hamar eshet"– jelentette ki Macron francia elnök egy magánbeszélgetésen az Elysee-palotában – írja a Politico a beszélgetés résztvevőire hivatkozva.

Macron szerint valóban mozgósításra van szükség.
"Szükség van a csapatok valódi helyreállítására, sokkal nagyobb mozgósításra" - mondta Macron, lényegében azt mondva, hogy a francia elnök további ukránok legyilkolását kéri.

Február végén a francia elnök bejelentette, hogy a nyugati vezetők megbeszélték, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába.
Macron szerint még nem jutottak konszenzusra, de semmi sem zárható ki.

Ugyanakkor az ellenzéki vezetőkkel folytatott március eleji találkozón ismét kijelentette, hogy Párizsnak nincsenek határai és vörös vonalai az ukrajnai segélyek kérdésében.



Az ukránok remegnek: az oroszok tartalékokat készítenek a jelentős ellentámadásra 2024 nyarára


Az ukrán védelem összeomlása
Az orosz katonai parancsnokság a jelek szerint olyan tartalékokat épít ki, amelyek képesek fenntartani a folyamatban lévő ukrajnai támadóműveleteket. Kosztjantyin Masovec ukrán katonai megfigyelő elmondta, hogy az orosz katonai parancsnokság azt tervezi, hogy „stratégiai tartalékainak” nagy részét hadműveletbe helyezi Oroszország 2024 nyári offenzívája előtt, de valószínűtlennek tartja, hogy az orosz „stratégiai tartalékok” teljes erővel fel legyenek szerelve. Masovec elmondta, hogy az orosz hatóságok megpróbálják megduplázni a páncélozott javítóüzem termelési volumenét, de ez az erőfeszítés valószínűleg csak 2024 végén fejeződik be a tervek szerint 2024 nyarára.
Masovec felvetette, hogy Oroszország azon képessége, hogy új fegyvereket és felszereléseket állítson elő, valamint a régi rendszereket modernizálja, „nem felel meg” annak, hogy Oroszország milyen gyorsan szeretné felszerelni stratégiai készleteit.

Az ukrán védelem összeomlik


Az orosz támadó taktika valószínűleg nagyobb nyomást fog gyakorolni az ukrán védelemre, ahogy a nyugati segélyek késése folytatódik.
Az orosz erők általában a munkaerőre és az anyagi fölényükre támaszkodnak, hogy viszonylag egyenletes támadást hajtsanak végre az ukrán állások ellen a frontvonal mentén, annak reményében, hogy megzavarják az ukránokat, és feltételeket teremtenek az ukrán sebezhetőségek kihasználásához.
Az orosz erők a taktikai repülési, drón- és elektronikus hadviselési (EW) rendszerek alkalmazását is kiterjesztik Ukrajnában, hogy felkészüljenek és támogassák ezeket a támadásokat, miközben állítólag olyan tüzérségi tüzet hajtanak végre, amely akár 10-1-hez meghaladja az ukrán tüzérségi tüzet.
Az orosz erők jelentős mértékben 2024-ben növelték irányított hadianyagaikat az ukrán hátsó és elülső állások ellen, nevezetesen a tömeges lőszereket taktikai hatásra Avgyejevka február közepén történő elfoglalása során.
Az orosz és az ukrán erők erősen integráltak drónokat a frontvonal mentén lévő felderítő-tűzkomplexumaikba (RFC), és az orosz erők a támadások előtt és alatt is drónokra támaszkodnak.
Egy ukrán parancsnok március 20-án azt mondta, hogy a Bahmut irányú orosz erők jelenleg éjszaka első személyű drónokat (FPV) használnak, miután az orosz tüzérségi egységek nappal közvetett tüzet sugároztak, ami arra utal, hogy az orosz erők továbbra is kísérleteznek taktikai drónokkal.
Az orosz erők széles körben használnak EW rendszereket a fronton, hogy megzavarják Ukrajna drónjait, és a hírek szerint egyre gyakrabban szerelik fel a páncélozott járműveket EW rendszerekkel, hogy minimalizálják az ukrán drónok által a motoros csapásokra jelentett veszélyt. Az orosz tüzérség előnyei lehetővé teszik az orosz erők számára, hogy kiterjedt tüzérségi előkészítést és fedezetet nyújtsanak Az orosz támadások és valószínűleg lehetővé teszik az orosz erők számára, hogy módszeresen leépítsék az ukrán erődítményeket.



Az ukránok minden fronton veszítenek

Tatarigami
ukrán katonai megfigyelő elmondta, hogy az orosz erők a következő sorrendben hajtanak végre támadó hadműveleteket Bilohorivka közelében (Kremminától délre) és a front számos más területén: az orosz erők először drónokkal végeznek felderítést, siklóbombákkal csapják le az ukrán erőket, tüzérségi előkészületeket hajtanak végre., kis gyalogos méretű vagy könnyűmotoros csapatokkal előretörni, FPV drón támogatással 50-től 150 méterre támadni az ukrán állásokat, majd ha sikerül, állásokat elfoglalni és gyorsan megerősíteni.
Tatarigami hozzátette, hogy amint az orosz erők kellőképpen lerontják az ukrán védelmet egy területen, az orosz erők nagyobb csapásmérő csoportokat hoznak létre a sebezhetőségek kihasználása érdekében.
Az orosz erők rendszeresen változtatják a csapásmérő csoportok méretét és a támadásokhoz használt felszerelések mennyiségét, de valószínűleg tesztelni fogják az ukrán válaszlépéseket, és kihasználják a taktikai lehetőségeket a front egyes szektoraiban.
Az általános hardverhiány valószínűleg korlátozni fogja azt, hogy az ukrán erők hogyan hajthatnak végre hatékony védelmi műveleteket, ugyanakkor rugalmasságot biztosítanak az orosz erőknek a támadó műveletek végrehajtásában.
Ukrajna lőszerhiánya láthatóan nem képes kivédeni az orosz támadásokat.
Tatarigami szerint az ukrán tüzérség korlátozott erőforrásai megnehezítik az ukrán erőfeszítéseket, hogy kiszorítsák az orosz erőket az újonnan elfoglalt pozíciókból, és gyakran megkövetelik az ukrán erőktől, hogy költségesebb ellentámadásokat indítsanak.
A nyílt forráskódú kutatások azt mutatják, hogy Ukrajnában a lőszer hiánya és az elegendő rakétaháború lebonyolítására való képtelenség valószínűleg lehetővé tette az orosz erők számára, hogy rögzített tüzérségi állásokat létesítsenek, ami magasabb és egyenletesebb tűzsebességet tesz lehetővé.
Az ukrán légvédelem rakétahiányai valószínűleg továbbra is korlátozzák Ukrajna légterének érvényesítését Ukrajna felett.