[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 826
14 900
113
Vagy csak cgi,mert a pac 3 ezeket röhögve szedi le,a Kinzsallal együtt.
:rolleyes:
Jól áll a hazugság?? Annyi gáz és kőolaj érkezik nagyságrendben, mint júniusban stb. Ez egy maszkirovka volt (orosz-magyar diplmomáciai hazugság), ami célja az ukrán segély ismételt elodázása..
https://www.valaszonline.hu/2024/08...35_KPEpttCp4cpUuMA_aem_RwynmI96IGmDHJ84Iq5ebw


Akkor mire fel volt az elismerés ukrán részről, miszerint igen! zsarolják magyarországot.

Beépített magyar, orosz ügynökök nyilazkozták az ukrán kormánytól?

Ne hülyéskedj már.. vedd észre, hogy ez nem az egybites full kretén magukat értelmiséginek gondoló tömeg.

Itt nem megy a következetesség nélküli hazudozás.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 897
95 104
113
Az egy dolog, hogy lassú lesz az ukránok kiverése, ami mondjuk ciki.

De ha százasával adják meg magukat a teruletvédelmisek, az súlyos kudarc. Már ha hiteles.
Hát ez az ukrán támadás orosz oldalról eddig elég xarul néz ki.
Erre mondják, Putyin arcára fagyott a mosoly.

És hogy ne ukrán propi legyen Rybar. Érdemes elolvasni.
A harkovi offenzívát kopizzák az ukránok, valszeg a kurszki atomerőmű a cél. Azt elbukni akkora blama lenne, hogy fejek fognak hullani.
Lehet hülye kérdés, de korlátozott taktikai atomcsapás nem ilyen kezelhetetlennek tűnő helyzetre van??Hagynának elveszni egy atomerőművet?? Vagy beleállnak anélkül és megtartják?? Ez már Oroszország, nem Donbaszban bohóckodnak.



A Kurszk régióban tovább romlik a helyzet: az elmúlt órában többször is megerősítették az ukrán alakulatok legalább részleges ellenőrzését Szuja felett, valamint azt, hogy az ellenség előretolt páncéloscsoportja kivonult Korenevo határaihoz.

▪️ Az AFU egységek behatoltak Sudzha nyugati elővárosába. Az alföldön található település központja a „szürke zónában” található. Az orosz csapatok megtartják ellenőrzésüket a város keleti része felett, amely egy dombon található.

▪️ Ezzel egy időben az ukrán erők előrenyomultak Szudzsától délre: ezen a szakaszon megerősítik Gornal, Guevo és Kurilovka települések AFU általi megszállását. Az orosz UAV-kezelők felderítik a terepet, és célpontokat adnak ki az azonosított ellenséges állások tüzeléséhez, miközben a szárazföldi csapatok, a határőrök és a Rosgvardeys ellentámadást hajtanak végre.

▪️ Az északnyugati szakaszon az ukrán erők is kiterjesztették ellenőrzési övezetüket. Leonidovo és Ljubimovka falut elfoglalták. Ugyanakkor az orosz csapatok ellentámadást kíséreltek meg a közeli Zelenyi Slyakh falu irányába, de nem sikerült felszabadítaniuk a falut

A több egységből álló ukrán páncéloscsoportok egyike felderítő csatát hajtott végre a Rylsk - Suja autópálya mentén, és sikerült elérnie a Rylszktől mintegy 30 km-re délkeletre fekvő Korenevo működő település külterületét.


Illetve

Tekintettel a jelenlegi helyzetre az orosz határáttörés övezetében, az ellenség áttörése a kurcsatovi Kurszki Atomerőműbe valóban az egyik cél lehet. Ehhez azonban el kell haladni a csata sújtotta Sudzsa mellett, és észak felé kell haladni.

A valószínű útvonal Malaya Loklyán és Lgovon fog haladni. Utóbbiban a rendelkezésünkre álló információk szerint további védelmi vonalakat állítanak fel, a civilek kitelepítését pedig a tervek szerint. Nemcsak a Rosgvardiya egységeit, hanem a különleges célú erők és az FSB szakembereinek egységeit is telepítették a Kurszki Atomerőműbe, hogy biztosítsák a stratégiai létesítmény biztonságát.

Az ukrán haderők taktikáját figyelve világossá válik, hogy erődítményeinket, pontjainkat harc köti össze, miközben a kitörési csoportok és a felderítő-szabotázscsoportok haladnak tovább, a gyorsaságot hangsúlyozva. Pontosan ugyanezt a taktikát láttuk részben 2022 őszén, amikor elveszítettük Harkiv megye keleti részét.

Más kérdés, hogy ahogy már mondtuk, rendkívül nehéz lesz megtartani az így megörökített terepet. Tüzérségi és légicsapások alatt pedig egyszerűen lehetetlen lesz logisztikát létrehozni a megszállt területeken.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 210
81 522
113
Az a határtól, közúton kb 80km. Nem fogják elérni.
Lehet, hogy pár FPV-t, vagy egyéb buzeráns drónt nekireptetnek, de ennyi.
Nem is az a lényeg, hanem az, hogy az oroszok nem hagyhatják, hogy ukrán katonák orosz földön legyenek. Ez pont ugyanolyan tehermentesítő célú támadás az ukránok részéről mint amilyet már az oroszok is csináltak. A cél az, hogy erőket vonjanak el az oroszok máshonnan. No meg egy napi közel 250 millió m³ kapacitású földgázvezeték is van Szudzsa városánál...
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 690
15 227
113
Nem is az a lényeg, hanem az, hogy az oroszok nem hagyhatják, hogy ukrán katonák orosz földön legyenek. Ez pont ugyanolyan tehermentesítő célú támadás az ukránok részéről mint amilyet már az oroszok is csináltak. A cél az, hogy erőket vonjanak el az oroszok máshonnan. No meg egy napi közel 250 millió m³ kapacitású földgázvezeték is van Szudzsa városánál...
Otthon van Iván.
Bevethet párszáz k sorost.
Nem kell elvonnia sehonnan semmit, inkább előmozgatni.
Amúgy nagyon gáz amit egy háború 3-ik évében Ivánék művelnek.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 481
10 702
113
Hát ez az ukrán támadás orosz oldalról eddig elég xarul néz ki.
Erre mondják, Putyin arcára fagyott a mosoly.
Tegnapi hozzászólásomban azt mondtam hogy nem hiszem el annyira abszurd ennek a támadásnak a híre. Politikailag ez nagyon kellemetlen az orosz vezetésnek. De katonailag? Azért az egy dolog hogy Pál már arról tudósít hogy néhány ukrán katona fára mászva már moszkvát is látni véli, attól még ha 50 km mennek előre az ukránok sem olyan mintha mi veszítenénk el két nap alatt Debrecent.
Megvolt az áttörésük, megvan a jó taktika a gyors mozgásra, de látni kell hogy már elég sok videó jött a szétlőtt járművekről, egész oszlopokról, és kötve hiszem hogy a múlthéten összefogdosott emberek vesznek ebben részt, itt a legjobb egységeiket használják fel, kitéve őket az orosz légierőnek, és minél mélyebbre mennek annál nagyobb a rizikó az utánpótlásban, ha a politikai blamát nem néznénk még mondhatnánk azt is hogy a sikereikkel még több erőt vetnek be, még mélyebben, de ezt még az orosz propaganda is nehezen tudná eladni otthon, a halott civilek miatt lehetne orosz bucsát csinálni, de az sem jó nekik politikailag.

Az atomerőmű logikus célpont lenne, mert más értele ennek nincs ha nem mennek valamiért, más meg nincs ott, befészkelik magukat és tárgyalási alapnak használják, valószínűleg ez a motiváció a katonákban is, támadni eddig is megtudták volna, mint ahogy a krímet is megtudják, de az már tudjuk milyen választ váltana ki, ez egy merész kísérlet lehet de elfoglalás nélkül semmit nem ér. A területfoglalás, a front nyújtás a gyengébbik fél részéről értelmetlen, főleg a nagy orosz pusztában. A történet amúgy az hogy az amerikaiak nem tudtak erről, de valószínűleg ők is kíváncsiak arra hogyan kezel Oroszország egy ilyen szituációt, ilyen méretű támadást.

Amit még érdemes lehet megemlíteni az az állítólagos sok orosz fogoly, ugye a határnak azon az oldalán a sorozott gyerekek is ott vannak, bár ez csak az én spekulációm hogy azok sorozottak, de ha a hivatásosakat lepik meg azok is reagálhatnak hasonlóan. Minden helyzet más tud lenni.

Nagyon velős kijelentéseket kár még tenni, aggódjanak a résztvevő felek. Engem meglepne egy tartós ukrán siker amit kamatoztatni lehet, de itt bármi megtörténhet ezt már láttuk.

Mellesleg a többi frontszakaszon folytatódott az orosz előrehaladás, bár gondolom a légierőn kívül más egységeket aligha vonnának el onnan.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 784
7 890
113
Az a határtól, közúton kb 80km. Nem fogják elérni.
Lehet, hogy pár FPV-t, vagy egyéb buzeráns drónt nekireptetnek, de ennyi.
Hát ez az ukrán támadás orosz oldalról eddig elég xarul néz ki.
Erre mondják, Putyin arcára fagyott a mosoly.
Taktikai atomra én is gondoltam végső esetben, mert saját terület lenne. Ha a szél Ukrajna felé fúj az pech.
De szerintem nem lesz rá szükség. Sőt zsákolni kell.
F-16-okra figyelni. Esetleg megszórni pár repteret elővigyazottságból. Fotelből.
 

Zeze

Well-Known Member
2020. június 7.
76
262
53
Taktikai atomra én is gondoltam végső esetben, mert saját terület lenne. Ha a szél Ukrajna felé fúj az pech.
De szerintem nem lesz rá szükség. Sőt zsákolni kell.
F-16-okra figyelni. Esetleg megszórni pár repteret elővigyazottságból. Fotelből.
Nincs az propaganda ami el tudná adni a taktikai atomot, kudarc beismerés lenne, politikai öngyilkosság.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 323
10 862
113
Nincs az propaganda ami el tudná adni a taktikai atomot, kudarc beismerés lenne, politikai öngyilkosság.
De nem is hiszem, hogy szükségük lenne rá. Ha nem tudnak összekaparni otthon a regulárisból akkora haderőt egy-két nap alatt, hogy megfogja ezt az ukrán betörést és vérbe fojtsa, akkor Oroszországnak vége van, pár év és behintik sóval, mert ez olyan gyengeség jele lenne, amivel nem élik túl a következő éveket sem. Épp ezért igen valószínűtlen, hogy így van, ha így lenne, akkor már rég pánikszerűen próbálnák lezárni a háborút.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 422
89 684
113
Tegnapi hozzászólásomban azt mondtam hogy nem hiszem el annyira abszurd ennek a támadásnak a híre. Politikailag ez nagyon kellemetlen az orosz vezetésnek. De katonailag? Azért az egy dolog hogy Pál már arról tudósít hogy néhány ukrán katona fára mászva már moszkvát is látni véli, attól még ha 50 km mennek előre az ukránok sem olyan mintha mi veszítenénk el két nap alatt Debrecent.
Megvolt az áttörésük, megvan a jó taktika a gyors mozgásra, de látni kell hogy már elég sok videó jött a szétlőtt járművekről, egész oszlopokról, és kötve hiszem hogy a múlthéten összefogdosott emberek vesznek ebben részt, itt a legjobb egységeiket használják fel, kitéve őket az orosz légierőnek, és minél mélyebbre mennek annál nagyobb a rizikó az utánpótlásban, ha a politikai blamát nem néznénk még mondhatnánk azt is hogy a sikereikkel még több erőt vetnek be, még mélyebben, de ezt még az orosz propaganda is nehezen tudná eladni otthon, a halott civilek miatt lehetne orosz bucsát csinálni, de az sem jó nekik politikailag.

Az atomerőmű logikus célpont lenne, mert más értele ennek nincs ha nem mennek valamiért, más meg nincs ott, befészkelik magukat és tárgyalási alapnak használják, valószínűleg ez a motiváció a katonákban is, támadni eddig is megtudták volna, mint ahogy a krímet is megtudják, de az már tudjuk milyen választ váltana ki, ez egy merész kísérlet lehet de elfoglalás nélkül semmit nem ér. A területfoglalás, a front nyújtás a gyengébbik fél részéről értelmetlen, főleg a nagy orosz pusztában. A történet amúgy az hogy az amerikaiak nem tudtak erről, de valószínűleg ők is kíváncsiak arra hogyan kezel Oroszország egy ilyen szituációt, ilyen méretű támadást.

Amit még érdemes lehet megemlíteni az az állítólagos sok orosz fogoly, ugye a határnak azon az oldalán a sorozott gyerekek is ott vannak, bár ez csak az én spekulációm hogy azok sorozottak, de ha a hivatásosakat lepik meg azok is reagálhatnak hasonlóan. Minden helyzet más tud lenni.

Nagyon velős kijelentéseket kár még tenni, aggódjanak a résztvevő felek. Engem meglepne egy tartós ukrán siker amit kamatoztatni lehet, de itt bármi megtörténhet ezt már láttuk.

Mellesleg a többi frontszakaszon folytatódott az orosz előrehaladás, bár gondolom a légierőn kívül más egységeket aligha vonnának el onnan.
Egy jól felépített, NATO inteles, utolsó PR akciót látsz, mielőtt Irán és Izrael ellopja a showt. A mostani esetben cél a civil lakosság és az egyház elleni erőszak, miután a Strykereket már az elején kicsinálta a muszka, amikre a támadást építették.

Amikor volt a terrortámadás, abban a hónapban 3x annyian jelentkeztek katonának, mint korábban adott hónapban.

Ez egy 1945 márciusi német támadás szintű erőelqurás, semmi más. Ugyanúgy, a legjobb egységek, a legjobb jelenlegi technika, ugyanúgy reménytelenül.

Annyira "izgulnak" a ruszkik, hogy megerősítették a szíriai egységeiket, és továbbra ia ingáznak Oroszország és Teherán között a technikával és kezelőkkel.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 076
33 241
113
Kevés az a pilótamennyiség, még arra a kevés F-16ra is...
(Számomra érthetetlen, ha bármelyik hadsereg elengedi a kiképzett pilótáit, a kijeviek miből tudnák fizetni)
A Krím ellen tengeri támadás?
A 41esek?...Chasov Yarnál még megvoltak...
Kifosztásban? A gyilkosságokkal mi van?
Végülis, ha már kifizették...
Lengyel légió ukránokból...cseh légió....
(azért jó nagy mocsok ezek is)
Biztos alapokon áll a hrivnya
Ja, így könnyű...
A kis pimasz panasz...
Szerintem tüntessenek...el...
Ügyes...hohullarablók..
Megy ez...
Kifulladtak...
Mi is van azzal a nagy áttöréssel?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 497
7 524
113
Amúgy nagyon gáz amit egy háború 3-ik évében Ivánék művelnek.

- a frontvonalon azért alkalmazzák kizárólag a kiscsoportos harcászatot az oroszok mert nem tudnak erőt koncentrálni úgy hogy azt az ukrik ne vegyék észre, ne verjék szét távolról, vagy legkésőbb amikor a gépesített egységek megindulnak azokat ne kapják szét a drónok. itt most azt láttuk hogy az ukrik tudtak úgy erőt koncentrálni hogy az oroszok ne vegyék észre, ha észrevették ne tulajdonítsanak neki jelentőséget, ha tulajdonítottak mégse vittek oda saját erőt, és az ukrik gépesítve tudtak bemenni és (viszonylag) nagy területet elfoglalni, vita azon van egyelőre hogy azok a nagyobb technikák mennyiben vannak szétkapva
egyértelmű orosz blama az egész
  • a kharkovi művelet eredményének tulajdonítottuk eddig a donbaszban megindult előrehaladást, mondván hogy az ukránok annyira kifogyóban vannak az erőforrásból hogy onnan kellett azokat elvinniük. lehet hogy van ott még mégis ukrán tartalék mert ez a kurski társulat is valahonnan előkerült és láthatóan nem tegnap sorozták őket
  • 2022 február kapcsán az egyik leggyakrabban elhangzó toposz hogy az orosz felderítés egy kalap xar, azt mondta az orosz vezetésnek amit az hallani akart, tehát hogy az ukránok vagy átállnak vagy megadják magukat de ellenálllás nem várható (és láttuk a képeket a piros lámpánál az ukrán civil járművek közt álló orosz bmp-ről). kérdés hogy tegnapelőtt miről jelentett az orosz felderítés, látott-e bármit az ukrán felvonulásból, vagy jelentette amit az orosz vezetés hallani akart az ukrán tartalékok hiányáról a lakossági ellenállásról a sorozások ellen az összeomló donbasszi frontról ami alapján aztán az orosz vezetés kizárta hogy szuminál bármi is történhessen és ne hagyjon ott releváns erőt, hol van vajon a hiba, a terepi információknál azok feldolgozásánál vagy simán csak a szokásos autokráciákra annyira jellemző "hányat fialjon a disznó" jelenséget látjuk újra és újra és újra...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 024
48 920
113
Ukrán "Ardennentámadás".
Eredmény ismert. :)
Összevissza hírek jönnek, szerintem várni kell legalább egy hetet, aztán meglátjuk.

Tény hogy vakmerő támadás ez ukrán részéről, de hogy megérte e nekik, abban én sem vagyok biztos, ha szétvágják az oroszok a nehéztechnikát alattuk, elvágják az utánpótlást, az ukránok megint feláldoznak a jól képzett erőkből a PR oltárán kb. pár nap kommunikációs sikerért jó sokat.