[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Zeze

Well-Known Member
2020. június 7.
76
260
53
A háború művészetének egyik legfontosabb szabálya, by Napoleon:
"Sohase szakítsd félbe az ellenfeledet, amikor hibázik!"

Minél több frontot nyitnak az ukránok, annál jobban szétforgácsolják az amúgy kisebb tartalékaikat az egyre hosszabb fronton. Ez az oroszoknak előny, ahogy az is hogy így nem erőd városokban kell a védekező ukikat leküzdeniük. Most tényleg úgy néz ki, hogy feltesznek mindent egy lapra, haztán hagy égjen szép nagy lángon mindkét végén az az ukrán gyertya!
Ez igaz, katonailag értelmetlen, talán nem a legjobb példa de csípőből az ugrik hogy a Tet offenzívának nem volt katonai kudarc a vietkongnak? amerikai siker volt. Viszont politikai és médiakatasztrófa volt az USA-nak. Ha már a háború művészete.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
830
8 212
93
Ez igaz, katonailag értelmetlen, talán nem a legjobb példa de csípőből az ugrik hogy a Tet offenzívának nem volt katonai kudarc a vietkongnak? amerikai siker volt. Viszont politikai és médiakatasztrófa volt az USA-nak. Ha már a háború művészete.
Az oroszok két dolgon bukhatják ezt a háborút. Ad 1 az orosz lakosság tömeges háborúellenessé válásával (mondjuk én erre igy a kurszki betöréssel kb 0 esélyt látok) ad 2 Kína kifarolásával. Erre sincsenek jelek. Az ukránok ellenben lassan de biztosan elfogynak, az átadható nyugati nehéztechnika szintén és nem tudják pótolni azokat. Minden egyes nappal rosszabb helyzetbe kerülnek. Sőt már Zaharova is kijelentette hogy nincs tárgyalás Ukrajnával. A Tet után a vietkongnak még eszméletlen mennyiségű humánerőforrás állt a rendelkezésére illetve a kínai és szovjet tamogatók sem akartak kifarolni az északiak mögül. Itt viszont már első fecskeként a németek bemondták hogy elfogyott a della....
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 588
70 233
113
Arra vagyok kíváncsi ha majd elfoglalták Moszkva az ukránok, mi lesz az új neve? Miszkva vagy mi?

Azert nem irigylem a terkeprajzolokat Kurszk kapcsán.

Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök szerint márcsak 17 millióan vannak.


Zsuravka is áttért Pokrovszk mellett.


Hemzseghetnek a drónok Kurszk irányában.


Nincs többé ingyenpenz, csak háborús régiobol érkezőknek.


Mivel északon támadást indítottak, ezért most délen kevés az ukrán fegyveresek lőszere.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 722
68 640
113

 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 147
15 912
113
Ukrán DRG behatolási kísérlet volt, nincsenek harckocsik, illetve tüzérségi harc a határon.

Azonban Ukrán csapat koncentrációt észleltek. A kurszki események után a teljes határon készenlétben állnak az orosz csapatok a határon
Donyeck irányában, Selidovotól északra

Az orosz hadsereg a vasút felől lépett be Novogrodovkába. Harcok folynak a településen keleti határaiban.


k-p-2024-08-22-055935945.png
k-p-2024-08-22-060414784.png
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 413
89 642
113
Nem biztos, hogy nem igaz. Ráadásul mint kiderült Szirszki térképe teljesen valós, az ukrán nagyon nyomulnak Kurszk régióban. Ha továbbra is ennyire tőkétlennek a ruszkik kurva nagy bajban lesznek.
Nem biztos.

"Tavaszi ébredés"? Két elemzés:


 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 023
48 865
113
Ez igaz, katonailag értelmetlen, talán nem a legjobb példa de csípőből az ugrik hogy a Tet offenzívának nem volt katonai kudarc a vietkongnak? amerikai siker volt. Viszont politikai és médiakatasztrófa volt az USA-nak. Ha már a háború művészete.
Ebben egyetértek természetesen.

Nem veszélytelen, az első pillanatban ezt még nem lehetett tudni, azt mondtam akkor hogy várjunk kb. egy hetet és kiderül. Nekem kiderült, bár tippem ellenére több mint 2 hete bent vannak meglepő módon az ukik Oo. hivatalosan elismert terülletén, ez egy PR akció, bár tény hogy sokkal nagyobb és elkeseredettebb mint a korábbi "orosz lázadók" Belgorodi csípkelődései, pár napos porátyái.

Szerintem mindenki meglepődött azon, hogy ennyire beleálltak most és főleg OTT, ekkora erőt betolva sík terepre, támadásba vetve.

Én is! De leginkább azért, mert ennek konkrétan semmi de semmi nyílt forrásból - amire én legalább is támaszkodni tudok - látható stratégiai előnye a PR-on túl nekem nem látható amit elérhetnek ezzel, őrűltségnek látom részükről azt amit csinálnak, egy elkeseredett csak oda útnak.

Közben csinálnak egyre hosszabb frontvonalat, hogy a relatív oroszoktól kisebb erőiket még jobban szétforgácsolják, nem igen látom ezt katonailag hogy gondolják...

Az oroszok meg 17 millió km2 - en vannak otthon, van bőven hova még úgy visszavonulni hogy semmi stratégiai fontosat nem adnak fel kis falvakon túl, de minden ilyennel nyújtják szét az ukrán logisztikát, hígitják a csapatsűrűséget, ha egyben maradnak akkor bekeríthetik őket, amíg mozognak lesállásokra csalhatóak, plusz az orosz légierő és légvédelem dolgozik a szárazföld felett hatalmas fölényben az ukránnal szemben. Az Orosz alkotmány szerint itt bevethető védelemben minden soros is, a kétes harcértékkel együtt is ez plusz ember az oroszoknak, akikkel az ukránoknak míg otthon maradtak volna, nem kellett volna számolni.


Szóval kíváncsian várom a végét, de a formális logika azt mondatja velem jelenlegi tudásom szerint, hogy ahogy az ukik morzsolódnak a donbasszban az erődjeikben is, idő kérdése és a kurszki betörésben nagyon nagy vesztesége lesz az AFU-nak, s tarthatatlan lesz a helyzetük.

Ha elfoglalnak még 1000, 2000, 5000km2-et az ukik véletlen mielőtt beszakad a donbassz akkor meg mi van? Szerintem semmi.
Politikai és médiakatasztrófa:

Ez nem az USA, ahol belebukik Vietnamba a kormány, ez Oroszország, egy ilyennel csak megmarhítják az eddig békés oroszokat is, aztán lesz több önkéntes...

A nyugati média véleményét szerintem leszarják már, a saját meg kapott egy nagy igazolást a nagy honvédő háború 2.0 narratívának.

Ja, Putyin meg ha népszerűtlen lesz az náluk pontisan azért lesz mert nem elég erős a népnek - most lett megválasztva nem rég - mire megint szavazás lesz az elnökről, már vége lesz nem ennek a Kurszki kalandnak, de ahogy én látom Ukrajnának is.

Ha mégsem, elköszön és jöhet a most keményfaszúnak felépített Medvegyev helyette. Attól tartok az az egész világon mindenkinek szar váltás lesz, de leginkább az ukránoknak, lengyeleknek, baltiaknak!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 588
70 233
113
A sorkatonak rol Kurszknal és máshol.
Úgy látom Kurszknal be lesznek forgatva hogy tapasztalatot szerezzenek, és ez igyis van rendjén.

"Az orosz jogszabályok szerint a sorkatonák fegyveres konfliktusokban való feladatok ellátására (az ellenségeskedésben való részvételre) két feltételt igényel : legalább négy hónapos katonai szolgálatot és katonai szakirányú képzést."


Fijjug, ez ultradurva csata volt. 1 db BMP-3 és pár dron szetvert Konopelka faluban egy kb századnyi gépesített ukronato elit fegyverest, felgyujtott egypar Mrapot meg M113-at közvetlen kozelrol, meg gyakorlatilag a fél falut.

Egy kis ikon lopikazas belefer az EU normákba? Csak mert kultúra.

A szafari vége, az egyikük egy asztmás írnok lehetett a tollbol és a sprebol kiindulva.

810-esek folyamatosan takarítanak.

.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 482
14 576
113
810-esek folyamatosan takarítanak.

A 810-esek inkább nézzenek a hátuk mogé, hogy ne legyenek elvágva

Orosz telegram: "Sajnos hátul [810Brig InfNaval] van egy kis UKR-különítményük, akik megpróbálják elszigetelni őket, és megtámadták Aleksandrovkát. Összességében nehéz helyzet. De a srácok kitartanak."
https://x.com/TuiteroMartin/status/1826359116337381596
https://t.me/yurasumy/17343

---
Az ukrán betörés és megszállás mélyebb lehet, mint amennyiről beszámolnak. Orosz beszámolók szerint a határ legközelebbi részétől több mint 30 km-re lévő Nechaev falut visszafoglalták az ukrán erőktol.
https://x.com/raging545/status/1826364816560378067


A Deep State jelentése szerint az ukrán erők átvették az irányítást Krasznooktyabrszkoje falu felett.

Ily módon teljesen megszakad a szárazföldi kapcsolat a Szeim folyó déli partjával Kurscsina Glushkovsky kerületében. Az orosz egységek most már pontonátkelőkkel vagy a folyón átúszva távozhatnak onnan.


Drónok támadták meg a "Marinovka" repülőteret Oroszország Volgográd régiójában. Helyi források arról számolnak be, hogy a reptéren lévő lőszerraktárak detonációba kezdtek, és az emberek evakuálására készülnek. A CÉG adatai arra utalnak, hogy nemcsak lőszerek, hanem repülőgépek is éghetnek. Az augusztus 19-i műholdfelvétel mintegy 14 Szu-24-es és 15 Szu-34-es repülőgépet mutatott ki a helyszínen.

 

Zeze

Well-Known Member
2020. június 7.
76
260
53
Ebben egyetértek természetesen.

Nem veszélytelen, az első pillanatban ezt még nem lehetett tudni, azt mondtam akkor hogy várjunk kb. egy hetet és kiderül. Nekem kiderült, bár tippem ellenére több mint 2 hete bent vannak meglepő módon az ukik Oo. hivatalosan elismert terülletén, ez egy PR akció, bár tény hogy sokkal nagyobb és elkeseredettebb mint a korábbi "orosz lázadók" Belgorodi csípkelődései, pár napos porátyái.

Szerintem mindenki meglepődött azon, hogy ennyire beleálltak most és főleg OTT, ekkora erőt betolva sík terepre, támadásba vetve.

Én is! De leginkább azért, mert ennek konkrétan semmi de semmi nyílt forrásból - amire én legalább is támaszkodni tudok - látható stratégiai előnye a PR-on túl nekem nem látható amit elérhetnek ezzel, őrűltségnek látom részükről azt amit csinálnak, egy elkeseredett csak oda útnak.

Közben csinálnak egyre hosszabb frontvonalat, hogy a relatív oroszoktól kisebb erőiket még jobban szétforgácsolják, nem igen látom ezt katonailag hogy gondolják...

Az oroszok meg 17 millió km2 - en vannak otthon, van bőven hova még úgy visszavonulni hogy semmi stratégiai fontosat nem adnak fel kis falvakon túl, de minden ilyennel nyújtják szét az ukrán logisztikát, hígitják a csapatsűrűséget, ha egyben maradnak akkor bekeríthetik őket, amíg mozognak lesállásokra csalhatóak, plusz az orosz légierő és légvédelem dolgozik a szárazföld felett hatalmas fölényben az ukránnal szemben. Az Orosz alkotmány szerint itt bevethető védelemben minden soros is, a kétes harcértékkel együtt is ez plusz ember az oroszoknak, akikkel az ukránoknak míg otthon maradtak volna, nem kellett volna számolni.


Szóval kíváncsian várom a végét, de a formális logika azt mondatja velem jelenlegi tudásom szerint, hogy ahogy az ukik morzsolódnak a donbasszban az erődjeikben is, idő kérdése és a kurszki betörésben nagyon nagy vesztesége lesz az AFU-nak, s tarthatatlan lesz a helyzetük.

Ha elfoglalnak még 1000, 2000, 5000km2-et az ukik véletlen mielőtt beszakad a donbassz akkor meg mi van? Szerintem semmi.
Politikai és médiakatasztrófa:

Ez nem az USA, ahol belebukik Vietnamba a kormány, ez Oroszország, egy ilyennel csak megmarhítják az eddig békés oroszokat is, aztán lesz több önkéntes...

A nyugati média véleményét szerintem leszarják már, a saját meg kapott egy nagy igazolást a nagy honvédő háború 2.0 narratívának.

Ja, Putyin meg ha népszerűtlen lesz az náluk pontisan azért lesz mert nem elég erős a népnek - most lett megválasztva nem rég - mire megint szavazás lesz az elnökről, már vége lesz nem ennek a Kurszki kalandnak, de ahogy én látom Ukrajnának is.

Ha mégsem, elköszön és jöhet a most keményfaszúnak felépített Medvegyev helyette. Attól tartok az az egész világon mindenkinek szar váltás lesz, de leginkább az ukránoknak, lengyeleknek, baltiaknak!
Én nem is az orosz lakosság szempontjából érzem ezt "érdekesnek" , hanem a nyugati. Akár oroszországot is meg lehet támadni anélkül hogy atomfegyverhez nyúlna, tehát bármilyen hagyományos fegyverzet átadható, eddig komoly félelem volt ennek az esetleges következményeitől a "nyugati" polgárokban ezért politikusaik sokszor blokkolták. Oroszország gyengeséget mutat amít szövetségesei ki fognak használni, nem vagyok kina "szakértő" de nehezen tudom elképzelni hogy ne rontana ez az orosz tárgyalási poziciókon jelentősen. Az amerikai választásokat pedig lehet hogy orosz szempontból jobb ha Kamala nyeri mert milyen üzenete van már ennek Trump számára. Érdekes volt hallgatni baráti társaságban az ukrán betörésről a beszélgetéseket, nem értik hogy lehetséges ez, nyilván nem hobbijuk a történelem ezért nem látják, hogy katonailag mennyire értelmetlen ez de elmondhatom hogy eddig szinte kivétel nélkül oroszország "pártján" álltak a háború során és most teljesen elbizonytalanodtak, nem tudják "értelmezni" hogyan lehetséges ez. A háborúról "felépített világképük" összeomlott. Szerintem a nyugati közvéleményt is nagyban befolyásolják a mostani események.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 413
89 642
113
Ezeket az elemzéseket ajánlom mindenki figyelmébe, főleg azokéba, akiknél Putyin főleg idióta, béna, hülye, gyáva, stb., és az ukránok 30-50k+ erővel támadnak, minden oké náluk, a béna oroszok mindjárt összeomlanak, ukránék mindjárt Moszkvában vannak:

Kik is harcolnak és mi ez (célok?), miért nem Donbasszból vontak el erőket az oroszok:

Britek terve?

A NATO igenis részt vesz a konfliktusban?

Remek a Keresztapa 2 hasonlat! A vörös vonalakról:

Ki is ez a "béna, gyenge, hülye, korrupt, buta, mindjárt meghal, megbolondult, vörösvonal csak virtuálisan létezik, amúgy meg gyáva oroszok" Putyin? Avagy, hogyan démonizálta Putyint a nyugat:

Putyin alatt jobb lett az oroszországi zsidók sorsa?

Végezetül, Simplicius mai elemzése:
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 844
9 599
113
Ezeket az elemzéseket ajánlom mindenki figyelmébe, főleg azokéba, akiknél Putyin főleg idióta, béna, hülye, gyáva, stb., és az ukránok 30-50k+ erővel támadnak, minden oké náluk, a béna oroszok mindjárt összeomlanak, ukránék mindjárt Moszkvában vannak:

Kik is harcolnak és mi ez (célok?), miért nem Donbasszból vontak el erőket az oroszok:

Britek terve?

A NATO igenis részt vesz a konfliktusban?

Remek a Keresztapa 2 hasonlat! A vörös vonalakról:

Ki is ez a "béna, gyenge, hülye, korrupt, buta, mindjárt meghal, megbolondult, vörösvonal csak virtuálisan létezik, amúgy meg gyáva oroszok" Putyin? Avagy, hogyan démonizálta Putyint a nyugat:

Putyin alatt jobb lett az oroszországi zsidók sorsa?

Végezetül, Simplicius mai elemzése:
Ha bárki leírta volna a háború első napjaiban hogy két és fél év múlva ez lesz sírva röhögtetek volna és ezt ti is tudjátok
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 824
14 875
113
Ha bárki leírta volna a háború első napjaiban hogy két és fél év múlva ez lesz sírva röhögtetek volna és ezt ti is tudjátok

Hogy a nato olyan gyenge, hogy mindent beleadva, saját védelmi képességeiket aláásva sem tud elegendő fegyvert adni?
Na ezt nem gondoltam volna.
Hogy az usa sem képes elegendő mennyiséget gyártani tüzérségi lövedékekből, tüzérségi gránátból és évek alatt se képes ezt felfuttatni?
Ezt sem gondoltam.
Ahogy azt sem, hogy a hordozóit jemen parjai közelébe se meri vinni.

De ahogy már az első napon is írtam, az ukrán támadásnál ezt vártam. Sőt nagyobb erőt, mélyebben benyomulva.

A nato és az orosz papírformák ugyanugy borultak.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 050
57 566
113
Hát, nézem Oo-t és csak csodálkozom, hogy mire is elég egy olasz gdp? :)
Mi a fenét csinálnak az olaszok a pénzükkel, mert azért nem élnek olyan hajdejón, az infrastrukturájuk se csilivili,nagyvárosaik nagyrészben kosztelepek, egészségügy is elég lerobbant, seregük is gyengécske, atomerő sehol stb.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 581
5 424
113
Mondjuk érdekes nézni azokat a videókat amikor BMP találkozik MARP-okkal. Az biztos hogy gyorsan lehet azokkal az erősen túlterhelt járművekkel épített úton előrenyomulni, ott eléggé gyorsak is. De ha összefutnak BMP-kel abból komoly probléma keletkezik . Ezek a járművek nem tudnak lemenekülni az épített utakról. Ha mégis megpróbálja akkor borulás, elakadás következik be, a vége pedig a megsemmülés. Nagyon érdekesnek tűnik, bár valószínű rendelkeznek páncéltörő eszközökkel azok menet közbeni bevetése nem lehetséges.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 785
17 586
113
Hát, nézem Oo-t és csak csodálkozom, hogy mire is elég egy olasz gdp? :)
Mi a fenét csinálnak az olaszok a pénzükkel, mert azért nem élnek olyan hajdejón, az infrastrukturájuk se csilivili,nagyvárosaik nagyrészben kosztelepek, egészségügy is elég lerobbant, seregük is gyengécske, atomerő sehol stb.
Mert oroszországban kevés a kutyakozmetika, műkörmös, személyi edző, lájf kócs, menedzser, jutúber, véleményvezér, celeb, pályázatíró, etc. ;) Hogy hol tartunk, arra jó példa volt egy izlandi feminista tüntetés, ahol az aktívkorú nők majdnem 100%-a egy napig nem dolgozott...zéró hatást gyakorolva a termelésre/üzemvitelre és gdp-re.