[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 548
21 097
113
Bebizonyosodott az is, hogy az új csili-vili T-90 nem, hogy a levegő-föld rakéták de a 30 éves ATGM-ek ellen se ér sokat, hiába modernebb felfogás szerint készül/újabb, a... a mivan? :D

Soha nem feladata egy MRAP-nek, hogy 30 milis gépágyúk tüzétől közvetlen közelről védjen. Akkor az orosz harckocsik is csak COIN-ra valók mert megesett már, hogy egy Bradley a 25-ös g.á.-val harcképtelenre lőtt egyet...
Rosszul elsült harcászati helyzetekből ne következtessünk már komplett járműkategóriák bukására....

Az oroszok ügyes lesállásokat hajtanak végre a manőverező ukrán erőkön. Ennyi látszik, nem több.
Így van. Az is látszik, hogy a NATO "csodafegyverek" (Leo2, Abrams, Challenger) lófaszt sem érnek az aknák és a kézi páncéltörők ellen. Azaz megállapíthatjuk, hogy minden technikai felsőbbrendűségi érzés mehet a kukába, csak a harci tapasztalat és az elszántság játszik.. De ki is hitte jobban, hogy a technikai felsőbbrendűség mindent visz? Sztem nem az oroszok... :)
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 030
8 760
113
Azt azért kár lenne tagadni, hogy az MRAP nem rendes háborúba való. A védettség - mozgékonyság - tűzerő hármas követelményt alap szinten, vagy még úgy sem teljesíti.
A védettsége max nehéz géppuska ellen van meg. Persze lehet mondani, hogy az orosz BTR-ek sem védettebbek.
Viszont az MRAP fegyverzete (már ha van egyáltalán, mert a legtöbbnek nincs) nagyon könnyű és használhatatlan bármi ellen, aminek érdemi páncélzata van, vagy értelmezhető vastagságú, tömörségű fala. Gyakorlatilag csak nyíltan elhelyezkedő élőerő és páncélozatlan technika ellen hatásos a rá gyógyított alapvetően gyalogsági fegyver (már ha van neki), nem túl nagy távolságból. Ehhez képest még a BTR-ek régebbi változatai is messze komolyabb tűzerővel bírnak. Mert a páncélozott szállító harcjárműveket legalább részben harctámogatásra is tervezik, az MRAP-ok meg javarészt csak szállító eszközök.
Az MRAP eredetileg könnyű jármű kategóriának volt szánva, de ma már úgy meghíztak, hogy nehezebbek az orosz BTR-eknél, BMP-knél. Viszont mivel egy teherautó alváz felpáncélozásáról van szó, a kerekek mérete és száma kevés a megnövelt tömeghez képest. BTR-82A-nál nehezebb MRAP-ok próbálnak 4 keréken karistolni. A BTR-nek meg 8 db, nagyobb méretű és kisebb nyomású kereke van. (Meg a Strykernek is és a többi hasonló kategóriás kerekes páncélozott szállító harcjárműnek.) Lazább talajon az MRAP-ok hajlamosak elakadni. Az akna elleni védelem érdekében az MRAP-ok ráadásul magas építésűek, így borulékonyak. Az orosz BTR-eknél és BMP-knél alapnak számító úszóképesség az MRAP-oknál hiányzik.
Jó nagy, magas, könnyen kilőhető, terepen esetlenül mozgó, időnként elakadó, felboruló célpontot nyújtanak. A kézi fegyverrel felszerelt határőrökön áttörtek, de ahogy érdemi tűzerejű eszközzel találkoznak, elvéreznek.

Az MRAP-ok az aszimmetrikus hadviselés termékei. Ahol eleve csak megszállt terepen való mozgásra használják, nem frontális támadásnál és azt feltételezik, hogy az ellenségnek kézi fegyvernél komolyabb eszköze nincs és aknákat, rögtönzött csapdákat telepít, lesállásokból lövöldöz, rajtaütéses támadásokat hajt végre kézi fegyverekkel. Csak az volt velük a cél, hogy a gyalogságot legalább a kézi fegyverektől védetten szállítsák, a lehető legolcsóbb eszközökkel és nem több. Emiatt egy sor kompromisszumot kötöttek a harcászati képességek terén. De az olcsóságuk is csak relatív. Ma már 0,5 - 1,0 millió dolláros kategóriába tartoznak, de van amelyikre a 2 milliós árcédulát is ráakasztják. Ez a nyugati páncélos technikához képest olcsóbb, de az oroszok ennél kevesebből simán gyártanak maguknak BTR-t (BTR-82A 30 millió rubel alatt, ami most bő 300 ezer dolcsi), sőt nem sokkal többől még BMP-3-at is (90 millió rubel, azaz 1 millió dollár alatt). Egy használt BMP-2 ára alacsonyabb, mint egy használt MRAP-é, sőt még BMP-2M szintre korszerűsítve is befér 30 millió rubel alá és a terepjáró képesség, úszóképesség, tűzerő, sőt szemből még a védettség terén is még az alap BMP-2 is (sőt még az a BMP-1 is, amit mi kidobáltunk) messze többet tud az MRAP-oknál.

Ezért aztán amikor találkozik a nyugati MRAP és az orosz BTR/BMP, akkor az utóbbiak nyernek, pedig nem kerülnek többe és ugyanúgy elviszik a lövészrajt. Ezt hiába tagadná bárki, már a papíron meglévő képességekből is következik és számos felvétel is bizonyítja.
Sőt ha Stryker és orosz BTR/BMP találkozik, akkor is jellemzően az olcsóbb orosz technika megeszi reggelire az ugyanolyan kategóriás, sokszorosan drágább nyugatit, a tűzerő különbség miatt.
Az orosz vasakat csak a dupla olyan nehéz, jellemzően nagyságrenddel drágább, legalább 25-30 milliméteres gépágyúval és esetleg páncéltörő rakétával szerelt nyugati technika lövi ki.

MRAP-okat nem azért adnak az ukránoknak, mert azok ebben a háborúban jól használhatók lennének. Hanem azért, mert viszonylag sok van belőlük, még gyártásban vannak és más nyugati páncélos technikánál olcsóbbak. De ettől még egy ilyen háborúban csak mozgó koporsók. Ha nyugati katonákról lenne szó, eszébe sem jutna a nyugatnak egy ilyen háborúban MRAP-okat használni. Csak hát az ukrán katona értéke a nyugatiak szemében közelít a nullához.
Jaj istenem. Az Iraki rendfentartás és kivonulás után, az amcsik a MRAP flottát nagyon olcsón meg ingyér kinálták, a NATO országoknak, harmadik világnak, mindenféle béketámogató stb. üzletbe, segélyként stb odaadni. A flotta másik részét a belbiztonsági erőknek (sherifek, városi SWAT-ok, stb. kapta ingyér - militarizálva a rendőrséget, és éppen ellenkező hatás érve el, mert a bűnözök a levetett katonai fegyverzetek miatt még inkább felfegyverkeztek).. Egy harmadik részt erdészetek, nemzeti parkok, tűzoltóságok kapták és szívnak vele, a nem terepjáró voltuk miatt. A MRAP egy rossz válasz volt COIN esetén telepített IED-t ellen.. Viszont USA módon, kurva sokat gyártottak relatíve rövid idő alatt, és nem igazán állították le gyorsan a gyártást a szerződések és lobbyérdekek miatt. Ennyi
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 209
81 508
113
Jaj istenem. Az Iraki rendfentartás és kivonulás után, az amcsik a MRAP flottát nagyon olcsón meg ingyér kinálták, a NATO országoknak, harmadik világnak, mindenféle béketámogató stb. üzletbe, segélyként stb odaadni. A flotta másik részét a belbiztonsági erőknek (sherifek, városi SWAT-ok, stb. kapta ingyér - militarizálva a rendőrséget, és éppen ellenkező hatás érve el, mert a bűnözök a levetett katonai fegyverzetek miatt még inkább felfegyverkeztek).. Egy harmadik részt erdészetek, nemzeti parkok, tűzoltóságok kapták és szívnak vele, a nem terepjáró voltuk miatt. A MRAP egy rossz válasz volt COIN esetén telepített IED-t ellen.. Viszont USA módon, kurva sokat gyártottak relatíve rövid idő alatt, és nem igazán állították le gyorsan a gyártást a szerződések és lobbyérdekek miatt. Ennyi
Miért is volt rossz válasz?
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord and PPP

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 148
15 920
113
Kurszk: a helyzet mindenhol kiegyenlített, és a mi ellenőrzésünk alatt áll

Pavel Kukushkin katonai tudósító

▪️ A Kurszk régióban négy körzetben zajlanak harci műveletek. Glushkovszkijban az ellenség az általunk kialakított pontonátkelőhelyeket próbálja megtámadni. Nem járnak sikerrel: az ukrán Szu-27-est éppen ebben az irányban lőtték le.

▪️ A Korenyevszkij körzetben is az ellenség próbál elérni Olgovkát, de eredménytelenül.

▪️ A Lgov régióban a „Donbass Vad Hadosztálya” harcosai felszabadították Nechaev falut, és elkezdtek előrenyomulni. Sikereink vannak a Sudzhansky kerületben is: a 810. dandár tengerészgyalogosai az Akhmat különleges erőkkel Martynovka térségében dolgoznak és tisztítják a lakott területeket.

▪️ A védelmi vonal stabilizálódott, előre halad, megkezdődik a lakott területek megtisztítása, felszabadítása.

▪️ Az ellenség erősítést próbál átadni, de légideszant erőink elég pontosan dolgoznak. A felderítés eredményei alapján támadásokat hajtanak végre a páncélozott járművek, a lőszerraktárak és a személyzet koncentrációi ellen Sumy térségében. Így most nagy nehézségeik vannak az erősítéssel . És van egy tendencia a páncélozott járművek használatának csökkentésére.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 024
48 916
113
Jaj istenem. Az Iraki rendfentartás és kivonulás után, az amcsik a MRAP flottát nagyon olcsón meg ingyér kinálták, a NATO országoknak, harmadik világnak, mindenféle béketámogató stb. üzletbe, segélyként stb odaadni. A flotta másik részét a belbiztonsági erőknek (sherifek, városi SWAT-ok, stb. kapta ingyér - militarizálva a rendőrséget, és éppen ellenkező hatás érve el, mert a bűnözök a levetett katonai fegyverzetek miatt még inkább felfegyverkeztek).. Egy harmadik részt erdészetek, nemzeti parkok, tűzoltóságok kapták és szívnak vele, a nem terepjáró voltuk miatt. A MRAP egy rossz válasz volt COIN esetén telepített IED-t ellen.. Viszont USA módon, kurva sokat gyártottak relatíve rövid idő alatt, és nem igazán állították le gyorsan a gyártást a szerződések és lobbyérdekek miatt. Ennyi
Nem értem miért miért jaj istenem a nyitányod, miután leírod gyakorlatilag ugyan azt amit itt többben is leírtunk, lényegét tekintve 100%-ban, nem arra való amire az ukik használják, csak ingyen ez is jó, meg hát ha ez van, vagy az az opció hogy max egy lada/mehetsz gyalog, akkor azért jobb az MRAP.

De háborúba nem való, mind ezt írtuk.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
3 028
12 365
113

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
662
2 973
93
Ukrán parancsnokok motiválatlan hadköteleseket hibáztatnak az elveszett területekért – AP (RT)

Az újonnan besorozott ukrán katonák gyakran hiányosan kiképzettek és hiányzik belőlük a hajlandóság az Oroszország elleni harcra – jelentette csütörtökön az Associated Press a helyszíni parancsnokok panaszaira hivatkozva.
A hónap elején Kijev a legjobban felszerelt és legtapasztaltabb katonáit küldte, hogy orosz területeket foglaljanak el Kurszk régióban, azt állítva, hogy a manőver enyhíti a nyomást a frontvonal más részein, és megerősíti Ukrajna pozícióját a Moszkvával való esetleges béketárgyalások során. Ennek ellenére az orosz erők előrehaladása a frontvonal más területein folytatódott.
Az ukránok továbbra is területeket veszítenek, részben a Kijev által az idén bevezetett új katonai mozgósítási rendszer alapján besorozott csapatok alacsony színvonala miatt – közölte a hírügynökség.

"Néhány ember nem akar lőni. Látják az ellenséget a lövészárkokban, de nem nyitnak tüzet” – mondta egy csalódott zászlóaljparancsnok. – Ezért halnak meg embereink.

Néhány új katona nem tudja, hogyan kell összeszerelni a puskáját, és nem érti még egy kis egység alapvető taktikáját sem - mondta a tiszt. Egy vezető nem lehet biztos abban, hogy az ilyen emberek képesek-e parancsokat végrehajtani – tette hozzá.
A parancsnokok és a katonák olyan újoncokat írtak le, akik „nem tudnak célokat eltalálni, és nem ismerik az alapvető tereptant” – közölte az AP. Néhányan nem hittek parancsnokaik parancsában, és egyszerűen elmenekültek.

„A fő probléma az újonnan érkezők túlélési ösztöne” – mondta egy veterán katona a híroldalnak. „Korábban az emberek az utolsó pillanatig tartották a pozíciót. Most már akkor is visszavonulnak, amikor enyhe tüzérségi tüzet kapnak a lőállásokban. Az újoncok között van néhány motivált ember, de „csak nagyon-nagyon kevesen” – tette hozzá.

A kurszki bevonulás előtt Moszkva tűzszünetet ajánlott Kijevnek, cserébe azért, hogy lemond NATO-tagságáról, és kivonja csapatait az Oroszország által igényelt területekről. Orosz tisztviselők szerint az ügylet lekerült az asztalról belátható időre.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 483
14 578
113
A "Conro Trader" komp, amelyet ukrán támadás érte, elsüllyedt "Kavkaz" kikötőjében (a Kercsi híd közelében)

A kompon 30 üzemanyagtartály volt és legfeljebb 5 fős személyzete.



A Harmadik Rohamdandár bejelentette, hogy offenzívát kezdenek Harkiv régiójában.


Ukrajna az elmúlt napokban a lehető legnagyobb távolságra kiterjesztette frontját. A RuAF-nak körülbelül 1500 km-es külső LOC-jai vannak, hogy fedezzék a Hersontól egészen Brjanszkig terjedő fenyegetést. Ukrajnának csak a távolság felét kell megtennie, hogy egyik frontról a másikra jusson.
https://x.com/FreudGreyskull/status/1826580663278969041

Műholdfelvételek mutatják a mai támadás utóhatásait a "Marynivka" repülőtéren. Több teljesen elpusztult hangár és nagy kiterjedésű, felperzselt fű látható. Az előzetes jelentések szerint egy repülőgép-lőszer-tároló is megsemmisült, és több vadászgép is megsérült.
https://x.com/wartranslated/status/1826651599407636798

Kotenok katonai tudósító panaszkodik a védelmi építmények építésének késése miatt Kurszkban és Kurcsatovban. Megdöbbent a helyi vezetők eredménytelensége, és az alaposan korrupt rendszer, amelyben mindent az utolsó pillanatban kell megtenni.
https://x.com/wartranslated/status/1826545821099155932

A kurszki Roman Alekhin a régió erődítményeivel kapcsolatos szomorú helyzetről számol be. Elmondása szerint most is furcsa, vízzel elöntött helyeken épülnek az új árkok, ahol a mozgás lehetetlen. Korrupcióra és a vezetés hiányára panaszkodik.
https://x.com/wartranslated/status/1826536813420327267

Az ukrán légierő légicsapása GBU-39 bombákkal a Kurszk régióban lévő szakasz bázisára.

"Eltalálták az Orosz Föderáció légibázisának parancsnoki állomását, az EW-egységet, felszereléseket, fegyvereket és legfeljebb 40 katonát."
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1826681390814921208

A JDAM-ER irányított bombáinak sorozata az orosz megszállók ellen, akok blokkolva nammak a vovchanszki aggregátumgyárban – 39. BrTA.
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1826686970191643111
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 422
89 680
113


GVlYycyWsAA5Elp
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
949
5 459
93
amennyiben bebizonyosodik ennek az információnak az igazságtartalma, akkor kérném a tiszlet ukrofanokat, hogy nyilatkozzanak arról, miért is jó nekünk egy atomterrosrista állam támogatása.
egyben jó lenne, ha tennének ilyen nyilatkozatot az EU ukránpárti vezetői is.

szerintem nem jó dolog atomerőművekkel baszakodni, mert ha véletlenül baleset történik, akkor már mi sem fogunk tartós tejet venni :(
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 209
81 508
113
Nem értem miért miért jaj istenem a nyitányod, miután leírod gyakorlatilag ugyan azt amit itt többben is leírtunk, lényegét tekintve 100%-ban, nem arra való amire az ukik használják, csak ingyen ez is jó, meg hát ha ez van, vagy az az opció hogy max egy lada/mehetsz gyalog, akkor azért jobb az MRAP.

De háborúba nem való, mind ezt írtuk.
Így van. Azt azért látni kell, hogy az ukránok nem azzal harcolnak amivel akarnak, hanem amit kapnak!!!

Való az MRAP háborúba, csak specialis feladatokra, nem pedig mint APC plána nem mint IFV.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 520
11 946
113
Igen, itt minden nagyról többet gondolt szerintem mindenki, néhány lufi kipukkant Afganisztánban, Jemenben, Gázában, Ukrajnában.



Bebizonyosodott számomra hogy az új csilli-villi MRAP nem hogy BMP/IFV, de még a BTR80/APC komolyabb tűzerővel ellen se ér sokat, hiába modernebb felfogás szerint készül/újabb, a COIN az nem háború, rend és békefenntartás/kikényszerítés bukott államokban meg egy összfegyvernemi háború két külön játék...


Ezt elismerem, vita nincsen. Azt kell hozzátenni gyorsan, hogy eszembe se jutott volna, hogy pl. a németeknek megéri beleállni ennyire annak az árán is, hogy deindrusztializálódnak. Ez a háború meg nagyon nem SVO, és nagyon nem CSAK egy orosz- ukrán már.

Azt se gondoltam volna amúgy, hogy az USA úgy menekül Afganisztánban ahogy, hogy Afrikát bukják a franciák, a Hamasz meg tudja csinálni október 7.-ét, meg hogy még talpon vannak, Izraelt fogja az USA hogy ne menjen be Libanonba etc.

Csupa meglepetést hozott az elmúlt 5 év.
Régen, ha megfogtál egy fémkilincset, az fémből volt. Ha megtapogattál egy fa szekrényt, az fából volt, ha valami könnyűnek látszott, az könnyű volt, ha tartósnak, az tartós.
Egy tömeghadsereg nagy tömeg volt, egy nagy kapacitású ipar ontotta a termékeket, stb.
A profik profik voltak, az amatőrök meg amatőrök:rolleyes:...

Egy ismerősöm mondogatta már a kilencvenes években (S akkor még hol volt a net, a social media, meg minden "áldás", ami a mai világunk "ajándéka"!?):

Régen minden az volt, aminek látszott, most meg minden látszik valaminek.

Szerintem minden sorodra megadja a választ...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 053
57 583
113
amennyiben bebizonyosodik ennek az információnak az igazságtartalma, akkor kérném a tiszlet ukrofanokat, hogy nyilatkozzanak arról, miért is jó nekünk egy atomterrosrista állam támogatása.
egyben jó lenne, ha tennének ilyen nyilatkozatot az EU ukránpárti vezetői is.

szerintem nem jó dolog atomerőművekkel baszakodni, mert ha véletlenül baleset történik, akkor már mi sem fogunk tartós tejet venni :(
Nekik szabad, mert a mi értékeinket védik. :)
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 657
18 819
113
Talán ami ebből a legérdekesebb, hogy információk szerint az ukránok a Kurszk Belgorod Brianszk vonalon az összes megmaradt ütőképes haderejüket oda koncentrálták 100-200K nagyságú erőt amivel több mint valószínű, hogy egy utolsó nagy támadásra készülnek.