Számokat mondott RFK.
600 ezer ukrán halott és több mint 100 ezer orosz eddig az állás szerinte.
Ez szerintem is teljesen reális lehet. És legalább ennyi a rokkant és a súlyosan sérült.
Számolás nélkül is brutális arányaiban a különbség a végleges veszteségekben és a két társadalmat majd ezután megterhelő fizikai és/vagy mentálisan rokkantak számát tekintve.
Fogadjuk el kiindulási alapnak ezeket a végleges veszteségadatokat.
Nyugodtan kerekíthetünk fel-le minden számolásnál, a végeredménynél nem emiatt lesz drámai eltérés..
Az oroszoknak 144 milliós lélekszámot hoz a wiki.
Ennek a felével számoljunk, hiszen a harcokban leginkább férfiak vesznek részt.
Vegyük az átlagéletkorukat 65 évnek.
Mivel mindenki meghal az eddigi tapasztalatok szerint egyszer..., ezért ez azt jelenti, hogy békében évente 1.1 millió orosz férfi hal meg.
Ennek legyen a harmada a harcokban részt vevők/meghaltak száma, hiszen a középső harmad a veszélyeztetett a merítésben.
Bár békeidőben a halálozás igencsak eltérő arányban érinti a különböző deciliseket, itt ebbe most nem kívánok belegabalyodni, mert háborúban viszont ez nem számít...
Nekem egy olyan szám jött így ki, hogy a
két és fél év alatt, békeidőben, a középső harmadban, nagyságrendileg 900000 férfi lehetne az aki meghalna Oroszországban - ha - hangsúlyozom - a különböző decilisek egyforma arányban halnának meg.
Ehhez képest 100000 orosz halottat említ RFK.
+10%. "Nem jó, de nem is tragikus" arány. Nyilván tekintsünk el a több évtizednyi pótolhatatlanságtól.
Ukrajna:
Na itt nagyobb bajban vagyunk - minden szempontból.
Pl. nem tudjuk a lélekszámot. Szkeptikusabbnál szkeptikusabb számokat olvasunk.
Pláne nem tudhatunk hiteles számot a minket érdeklő decilisekben az országból rengeteg távozó miatt.
De legyen a kiinduló teljes szám mondjuk 30 milliós lélekszám.
A férfiak száma ennek a fele, s legyünk nagyvonalúak, hogy itt is csak a férfiak harmada megy a vágóhídra.
A videók nem ezt támasztják alá, de legyen.
itt is számoljunk békeidős 65 évvel - ne bonyolítsuk.
Itt az orosz szám helyett 76 ezres szám jön ki (hangsúlyozva, hogy egyforma békeidős halálozási arányt számolunk itt is, ami itt is totálisan inkorrekt).
Akkor ez 2.5 év alatt 190 ezer lenne.
Rosszul számoltam valamit? (Matekból sajnos mindig kettes voltam)
S akkor ehhez hasonlítsuk a 600 ezret. Uh...
Brutális arány.
Ez egy nép
kiirtatása.
Hogy most ki által, arról úgysem fog itt senki senkit meggyőzni.
A harcok intenzitásának csökkenése, egy diktátum kikényszerítése szerintem lassan belátható közelségbe kerülhet.
(Igyekszem szabatosan fogalmazni)
Utána érdekes lenne majd a tanulságokat elemezgetni - adatok napvilágra kerülése után, vagy hogy pl. hogy ez a konfliktus is téves elemzésekre fogja sarkallni a stratégákat mindkét oldalon, hiszen az oroszoknak marginális légierő ellen kell most harcolni, nem lettek kiütve a távolsági felderítő radarjaik a nemnato által, de ők sem az ellenségük infrastrukturális szívét, ütőereit kiiktatva harcoltak tovább, stb, stb.
A kelet-ukrajnai domborzati viszonyok ugyanúgy téves következtetésekre fognak vezetni, mint a sivatagi harcok stb.
Már csak az a kérdés, hogy ezek elemezgetésére lesz e összegzett lehetőség e topikban, vagy - a nemnato narratíva nem túl szerencsés megvilágítódása miatt - megint lesznek szívesek deaktiválni a topikot, mint a 2018-ban azzal a kifogással, hogy nincs lövöldözés, nincs itt semmi látnivaló.
A lövöldözésnek vége. Topik lezárva.
De akkor miért aktív minden más égtáj topikja, ha nincs is fegyveres konfliktus?