[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 592
113
@Lator ,áthozom ide,mert egyrészt ide való,másrészt itt nincs 2 órás késleltetés.
Propibrigádrol csak annyit,hogy miközben semmit nem tudnak a haderőalkalmazásrol,és nem is érdekli őket,tipikus propipatkány személyeskedő,karakterromboló sértegetéssel operálnak,és csak propit teritenek.Én már rég kiváktam volna őket a fórumrol,mert csak rombolják a fórum régebben hadtudományi munkákban megjelenő módon elismert szinvonalát.
A dronok egy technikai fejlődés.De hadműveleti szinten valójában nem jelentenek akkora változtató erőt,mint gondolod.Tulajdonképpen nem jelentenek mást,mint a légi veszély (mind felderités,mind csapásmérés szemponjábol) egy újabb formáját,amit a technikai fejlődés megjosolható módon lehetővé tett.
Az azeri-örmény meccsnél a Bayraktan lett kikiáltva szuperfegyvernek.És akkor ugyan igy helikopternek lettem,bélyegezve,mikor azt irtam,hogy azért ez egy modern légvédelemmel szemben nem fog igy működni.......És az ukrán meccs alatt az orosz légvédelem ellenében nem is tündököl annyira a Bayraktan.
Maga a hadművészet annyira nem változik.A technikai szinvonal,amivel kivitelezik,az fejlődik.Ez a kivitelezés módját változtattja,de az alapelveit nem.
Vegyük Mohácsot párhuzamnak.Lajos király tudta,hogy jönnek a törökök.Tudta,hogy milyen útvonalon,és milyen időszakban jönnek.Tudta,hogy mik a hadműveleti lehetőségeik.Hogy nem valós időben?Nem,mert a kor technikai lehetőségei azt nem tették lehetővé.A z Oszmán Birodalom vezetői is tudták,hogy a magyarok kb mit tudnak,és mit tehettek.Mivel éltek?Dezinformációval,hogy bizonytalanságba tartsák a magyar vezetést addig,mig az információ biztossága már nem számit.Mert az idő nem engedi az információ tudásának kihasználását.Szapolyai ezért késett le a csatárol.
Ugyan az most is megvan.22ben hiába tudta mindenki,hogy egy támadó műveletre alkalmas orosz haderő sorakozott fel az ukrán határon.A hadgyakorlat volt az a dezinformációs elem,amivel elérték az oroszok,hogy maga a támadás mégis meglepetésszerű legyen.
Vissza Mohács példájához.Hiába már a biztos tudás is az ellenség hadműveleti szándékárol,ha nincs meg az erő,annak megakadályozására.És az oszmán hadsereg előrenyomulásának sebessége meg időben lehetetlenné tette a lehetséges erő összavonás maximalizálását (nem mintha olyan sokat számitott volna)
Ma ugyanez megvan.csak a sebesség más.Gyorsabb a hirszerzés,de gyorsabb a lehetséges hadműveleti sebesség is.Vagyis a gyorsan megszerzett információ gyorsan el is avulhat.A hirszerzés gyorsaságát a hadműveleti sebesség ellensúlyozza,ellensúlyozhatja.
Harcászati téren is jó példa Miohács.Mig hadműveleti szinten a magyar vezetés valójában jol informált volt,harcászati szinten nem.A kor harcászati felderitését a könnyűlovasság biztositotta.Oszmánok ezt egyszerűen könnyűlovassággal blokkolták.Egyszerűen telitették a fősereg előterét akindzsikkal,kik egyrészt harcászati felderitést végezték,másrészt blokkolták a magyar harcászati felderitést.
Ezeket az 500 évvel ezelötti hadműveleti modszereket ma is lehet alkalmazni,csak a mai kor technológiai szinvonalán.Ez nem hadművészeti,vagy technikai kérdés,hanem pénzügyi.Az ehez szükséges technológia már 30+ éve rendelkezésre áll-csak meg kell venni (persze a mai,korszerű formályát).
Vegyük a dronfelderités kérdését.Kis dronok kicsi felderitési kapacitással is rendelkeznek-alacsony szintű harcászati probléma.Egy mikrodronra egész egyszerűen nem fér rá egy komolyabb felderitő rendszer.
A nagy dronok,meg egyszerűen nagyok.Minnél mélyebb a felderitési képességük,annál nagyobbak.Azok meg már elég nagyok,hogy a már elterjedt légoltalmi eszközökkel lelőhetők legyenek.Lásd a Bayraktan esetét a muszka légvédelemmel.
Még a műholdas felderités sem kivédhetetlen.És nem is mindenható.(lásd az ukránok meglepetésszerű kurszki támadását).Az adatforgalom zavarható,maguk a műholdak lelőhetőek.Az első műholdelfogó rendszerek már a 60as években fejlesztve lettek.Az ASAT rakéta is már 40 éves sikeresen lett inditva egy harcászati vadászgépről.......
ASAT_missile_launch.jpg

Standard SM rendszernek van műhold elfogásra alkalmas változata,és erősen gyanitom,hogy a V300,S300/400/500 rendszerek nagy hatótávu rakétáinak is lehetne technikailag ilyen változatát létrehozni.
De nem is muszály,mert a műholdak valójában nem adnak folyamatossan real time felderitési infót.
Szóval Ukrajnában nem a valósidejű felderités egyébként blokkolható léte miatt van állóháború,hanem a szembenálló felek jellege miatt.Ez ugyan az a helyzet,ami az Irak-Irán háborúban is előállt.
Hadművészetileg ebben semmi új nincs.Ugyan az a hadműveleti patthelyzet állt fent anno a Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom között 1521ig.Törökök azonban ez alatt ugyanúgy egy felmorzsoló harcit folytattak a magyar védelmi rendszerrel szemben,mint most az oroszok egy felmorzsoló harcot folytatnak az ukrán védelmi rendszerrel szemben.Az alkalmazott technológia,és ebből következően az időlépték is más,de a hadműveleti helyzet ugyan az.
Szóval hadművészetileg semmiféle meglepetés sincs ebben a háborúban.
És harcászati szinten sincs.Igazábol ezt a most előállott technológiai helyzetet már a 90es évek végére várták,csak a hosszú béke miatt leálltak a fejlesztések,elmaradtak a rendszeresitések.Semmiféle dronforradalomrol nincs szó,ez sima organikus fejlődés.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
3 097
13 015
113
Orosz teknős tank akció közben, ha jól számoltam 8 dróntámadást hordott ki lábon a kis teknőc... Hihetetlen. Valószínűleg a dróntámadásokról összeállított videók 'best of' tipusúak lehetnek, eszerint a vidó szerint azért ez a design elég sok dróntámadást hárítani tud.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

szerk. nekem ugy tunik 2 kulonbozo tankrol van a video.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
8 622
55 009
113

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 318
33 709
113
Megérkezett az orosz válasz a trumpi felvetésekre/ultimátumokra

Avagy Rjabkov szerint:
Először is szeretném megérteni, hogy az amerikai fél milyen alapon kíván a rendezés felé haladni. Ha az elmúlt napokban hallott jelek alapján történik, akkor ez nem lehetséges 100 nap alatt vagy még azután sem. Ha több realizmus mutatkozik Washington hozzáállásában, akkor talán elindul valamiféle folyamat, amelynek ütemét ma még szintén nehéz megjósolni.
Most már juszt is oda fogom írni minden kommentbe, hogy émmegmondtam

Also Bloomberg szerint az európaiak győzködik Trumpot, hogy küldjön az USA is békefenntartókat Ukrajnába (miközben még mindig nem értik meg, hogy nem ez a megoldás és az oroszok nem mennek ebbe bele - szerk.)

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 550
59 432
113
Megérkezett az orosz válasz a trumpi felvetésekre/ultimátumokra

Avagy Rjabkov szerint:

Also Bloomberg szerint az európaiak győzködik Trumpot, hogy küldjön az USA is békefenntartókat Ukrajnába (miközben még mindig nem értik meg, hogy nem ez a megoldás és az oroszok nem mennek ebbe bele - szerk.)

Sebaj,az idő ukrajnának dolgozik,kicsit megtörte a fejlődésük lendületét,ez a provokálatlan,Orosz agresszió,ami amúgy is lenyűgöző volt 91 után,ahogy a gonosz cccp megfeküdt,és végre visszakapták évezredes államiságukat,jólétüket,virágzó kultúrális,társadalmi,és gazdasági életüket,globális vezető szerepüket a műszaki innovációkban,orvos tudományban,meg mindenhol is.
A kisebbségek jogainak érvényesítését meg sem kell említsem,hiszen a nagyon fejlett nyugati világban is csak mint az ukrán mintára hivatkoznak ez ügyben.
Amúgy szerintem már így szabadulnak az usákok a forró krumplitól,mostmár többe kerül nekik a leves mint a hús,tessék lássék még izmoznak,hogy minél kevesebb maradjon ukrajnából,annál kevesebb gond van vele,de ez kb látható volt az utóbbi évszázadok,angolszász szövetségeseinek a történelméből,csak sokan vagyunk,akik semmiből sem tanulnak,semmiből sem értenek,így menetrendszerűen fel lehet ültetni ugyanazon országokat ugyanarra rezsóra,hja.
Most itt van újra a jó,öreg apokalipszis,vagyis fel lebben a fátyol,hogy tanulhassunk belőle,beláthatunk a globális kloáka belsejébe,de mi mással vagyunk elfoglalva,ez van.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 524
29 282
113
Ez egy muszkafan látásmód.Ennyi.
Mert erősen ellene vagyok,hogy az orosz birodalmi imperializmus újra ránk tegye a mancsát,de ettől még elismerem az orosz mérnököket és hadtudósokat.Én olvastam Tuhacseszkijt és Rumjancevet.Te?

Meg orosz oldalakon olvasottak alapján.Olvasd Te is őket.Javaslom kiindulási alapnak a Topwar.ru oldalt.
Még videó is van belinkelve,amin a használó orosz katona mutatja be a fegyvert (érdekessége,hogy alkalmas puskagránát inditására is.)
Kedves Negan !

ezzel a "muszkafanozással" tetted magad nálam ignore-ra !

Az általad idecitált (állítólag olvastad,bár kétlem) Tuhacseszkij ( helyesen Tuhacsevszkij de biztos leütési hiba) , illetve Rumjancev ...

mind Rumjancev (pláne hogy a XVIII-ik században élt) mind Tuhacsevszkij óta rengeteg minden változott a hadviselésben! még ha vannak alapértelmű dolgok is mint pl Szun-ce,de ezekre ne hivatkozz, mert pl ha láttad a Hattyúk tavát attól sem leszel ornitológus !! :)

megnéztem a Topwar.ru oldalt (ha már ezt említed) ott sincs leírva amit állítassz ,de idézlek : .Észak koreai hadfelszerelést használnak,mert nincs elég saját.Type73 gp orosz katonánál.

erre az állításodra kértem Tőled bármiféle igazolást ..

"Az a probléma, hogy idehozol az állításod igazolására egy azaz 1 db képet, valahonnan, és erre a képre alapozva vonsz le köveztetést! :D
de mutass be komplett alakulatot ezzel a fegyverrel, hogy ezt rendszeresítették és azonnal megkövetlek! "

és ezért a kérdésért vagyok muszkafan,mert egy állításod (am iszerintem marhaság) igazolására kértelek ?

és erre előhozod itt a topwar.ru oldalt mint hivatkozási alapot mert ott olvastad ?

ezt írtad : Meg orosz oldalakon olvasottak alapján.Olvasd Te is őket.Javaslom kiindulási alapnak a Topwar.ru oldalt.

képzeld el kedves Negan ..elolvastam .. egy szó nem esik benne arról,hogy rendszeresítve lenne az oroszoknál ez a típus, akkor te mire alapozod ? hozod ide a dezinfót ? (ráadásul hajól emlékszem 2 vagy 3 bejegyzés is foglalkozik a fegyverrel)

a kommentelők zöme (köztük van olyan aki megjárta az SVO-t is) tagadja a "géppuska hiányt",amire Te is utalni próbálsz ..
/de ha Te jobban tudod mint aki ott volt, akkor én kérek elnézést .legyen igazad .. kb.dudi magasságaiban jársz lassan, ott se vagy de te is jobban tudod :D /

azt írja az egyik,hogy PKP-ből tényleg nem látott sokat,de RPK,és PKM van bőven,/bizonyára még pár régi RPD is fellelhető a ruszkiknál. ezért sem kellene a Type-63 azt mondjuk én állítom/ , egyedül a tárak mennyiségét veti fel,a kommentelő hogy azokból lehetne több ..

azt már egy ideje tudjuk ,hogy a ruszkik kifogytak mindenből,már talán kétszer is,ráadásul mosógépchipeket lopkodnak hogy működni tudon a hadigépezet ..

-nincs elegendő rakétájuk,nincs elegendő harckocsijuk,most már géppuskára sem futja a csóró muzsikoknak ??

most mi fogyott el a fa vagy az acél Oroszországban,hogy képtelenek legyártani a frontra szükséges géppuska mennyiséget ? (ehhez képest vígan mennek a vasúti szerelvények ,ráadásul nem a bemondásomra hanem videón dokumentálva,megpakolva hadianyaggal a frontra)

ám ami köztudott az az orosz fegyverek legendás "megbízhatatlansága" és az hogy ezek pár év alatt lesznek "működésképtelenek" ..
tehát egy 20-30 éves orosz géppuska már nem használható,semmire nem jó,lőni nem lehet vele stb stb .. ugye ?
ezért kell nekik a régi fos északi fejlesztésű gépfegyver úgy,hogy már azt maguk az észak-koreaiak is kivonták és helyette a Type-82-es típust használják ..

szóval eljutottunk oda végül,hogy az orosz hadiipar annyira lecsicskult,hogy képtelen önmagának egy kabátgombot, egy cipőfűzőt legyártani, és inkább az elavult Észak-Koreai fegyverekre kell koncentrálnia ... azokkal kell beérnie, szóval a ruszki hadiipar az észak-koreai mögött kullog. zseniális .. és én vagyok a szemellenzős muszkafan,és én vagyok elrugaszkodva a valóságtól ? amikor az állításodat kellene bizonyítani,vagy érvekkel alátámasztani akkor jön a muszkafan kártya ? :D ( itt konkrétan a géppuska kérdéskört vitatom a Koksan löveg egy másik téma lehetne hogy miért került oda .. leírták többen isvolt róla szó,keresd meg ne legyél rest .. vagy akár az iráni drónokat is .. kilehet egyébként logikázni,de mivelmegtették helyetted így ezzel márne törödj használd a kereső funkciót)

itt lesz a videó a géppuskáról ,jó szórakozást hozzá .. azt írják hogy az orosz katona egy Észak-koreai géppuskát vizsgál ! : (ha netán angolul jobban értenéd akkor Russian Soldier Examines North Korean Type 73 Machine Gun )

tehát mégegyszer csak a Te kedvedért.. nem,nincs rendszeresítve a ruszkiknál a Type-63,nem volt és nem is lesz .. .. bárhogyan is szeretnéd ezt az egyébként ukrán állításokra hivatkozó szart sugallni .. és mivel megint elraboltál az időmből vagy 5 percet,amig ezt a kommentet megírtam, mész is ignore-ra ..legalább több hely marad az értékesebb kommentekre,nem kell szkakarbeuszként tolni a ganét magam előtt a tovább görgetéssel.

hogy kettönk közül kinek van igaza,azt meg döntse el a topic népe a saját belátása szerint,én nem próbálok sem görcsösen ragaszkodni hozzá, sem ráderőltetni a vélt igazamat, viszont próbálom logikus érveléssel alátámasztani,amit állítok, ez viszont neked nem megy ..

maradtam tisztelettel ..

A válasszal ne fáradj Ignore-on vagy

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 858
9 832
113
bízzunk benne hogy itt arról van szó hogy el kell valahogy bábozni a közvéleménynek hogy mindig is ukrajna akart tárgyalni az oroszok meg nem de a bátor új usa vezetés mégiscsak tárgyalóasztalhoz ültette a gonosz hókuszputyint

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 592
113
Kedves Negan !

Az általad idecitált (állítólag olvastad,bár kétlem) Tuhacseszkij ( helyesen Tuhacsevszkij de biztos leütési hiba) , illetve Rumjancev ...

mind Rumjancev (pláne hogy a XVIII-ik században élt) mind Tuhacsevszkij óta rengeteg minden változott a hadviselésben! még ha vannak alapértelmű dolgok is mint pl Szun-ce,de ezekre ne hivatkozz, mert pl ha láttad a Hattyúk tavát attól sem leszel ornitológus !! :)

megnéztem a Topwar.ru oldalt (ha már ezt említed) ott sincs leírva amit állítassz ,de idézlek : .Észak koreai hadfelszerelést használnak,mert nincs elég saját.Type73 gp orosz katonánál.

"Az a probléma, hogy idehozol az állításod igazolására egy azaz 1 db képet, valahonnan, és erre a képre alapozva vonsz le köveztetést! :D
de mutass be komplett alakulatot ezzel a fegyverrel, hogy ezt rendszeresítették és azonnal megkövetlek! "

és ezért a kérdésért vagyok muszkafan,mert egy állításod (am iszerintem marhaság) igazolására kértelek ?

és erre előhozod itt a topwar.ru oldalt mint hivatkozási alapot mert ott olvastad ?

ezt írtad : Meg orosz oldalakon olvasottak alapján.Olvasd Te is őket.Javaslom kiindulási alapnak a Topwar.ru oldalt.

képzeld el kedves Negan ..elolvastam .. egy szó nem esik benne arról,hogy rendszeresítve lenne az oroszoknál ez a típus, akkor te mire alapozod ? hozod ide a dezinfót ? (ráadásul hajól emlékszem 2 vagy 3 bejegyzés is foglalkozik a fegyverrel)

a kommentelők zöme (köztük van olyan aki megjárta az SVO-t is) tagadja a "géppuska hiányt",amire Te is utalni próbálsz ..
/de ha Te jobban tudod mint aki ott volt, akkor én kérek elnézést .legyen igazad .. kb.dudi magasságaiban jársz lassan, ott se vagy de te is jobban tudod :D /

azt írja az egyik,hogy PKP-ből tényleg nem látott sokat,de RPK,és PKM van bőven,/bizonyára még pár régi RPD is fellelhető a ruszkiknál. ezért sem kellene a Type-63 azt mondjuk én állítom/ , egyedül a tárak mennyiségét veti fel,a kommentelő hogy azokból lehetne több ..

azt már egy ideje tudjuk ,hogy a ruszkik kifogytak mindenből,már talán kétszer is,ráadásul mosógépchipeket lopkodnak hogy működni tudon a hadigépezet ..

-nincs elegendő rakétájuk,nincs elegendő harckocsijuk,most már géppuskára sem futja a csóró muzsikoknak ??

most mi fogyott el a fa vagy az acél Oroszországban,hogy képtelenek legyártani a frontra szükséges géppuska mennyiséget ? (ehhez képest vígan mennek a vasúti szerelvények ,ráadásul nem a bemondásomra hanem videón dokumentálva,megpakolva hadianyaggal a frontra)

ám ami köztudott az az orosz fegyverek legendás "megbízhatatlansága" és az hogy ezek pár év alatt lesznek "működésképtelenek" ..
tehát egy 20-30 éves orosz géppuska már nem használható,semmire nem jó,lőni nem lehet vele stb stb .. ugye ?
ezért kell nekik a régi fos északi fejlesztésű gépfegyver úgy,hogy már azt maguk az észak-koreaiak is kivonták és helyette a Type-82-es típust használják ..

szóval eljutottunk oda végül,hogy az orosz hadiipar annyira lecsicskult,hogy képtelen önmagának egy kabátgombot, egy cipőfűzőt legyártani, és inkább az elavult Észak-Koreai fegyverekre kell koncentrálnia ... azokkal kell beérnie, szóval a ruszki hadiipar az észak-koreai mögött kullog. zseniális .. és én vagyok a szemellenzős muszkafan,és én vagyok elrugaszkodva a valóságtól ? amikor az állításodat kellene bizonyítani,vagy érvekkel alátámasztani akkor jön a muszkafan kártya ? :D ( itt konkrétan a géppuska kérdéskört vitatom a Koksan löveg egy másik téma lehetne hogy miért került oda .. leírták többen isvolt róla szó,keresd meg ne legyél rest .. vagy akár az iráni drónokat is .. kilehet egyébként logikázni,de mivelmegtették helyetted így ezzel márne törödj használd a kereső funkciót)

itt lesz a videó a géppuskáról ,jó szórakozást hozzá .. azt írják hogy az orosz katona egy Észak-koreai géppuskát vizsgál ! : (ha netán angolul jobban értenéd akkor Russian Soldier Examines North Korean Type 73 Machine Gun )

tehát mégegyszer csak a Te kedvedért.. nem,nincs rendszeresítve a ruszkiknál a Type-63,nem volt és nem is lesz .. .. bárhogyan is szeretnéd ezt az egyébként ukrán állításokra hivatkozó szart sugallni .. és mivel megint elraboltál az időmből vagy 5 percet,amig ezt a kommentet megírtam, mész is ignore-ra ..legalább több hely marad az értékesebb kommentekre,nem kell szkakarbeuszként tolni a ganét magam előtt a tovább görgetéssel.

hogy kettönk közül kinek van igaza,azt meg döntse el a topic népe a saját belátása szerint,én nem próbálok sem görcsösen ragaszkodni hozzá, sem ráderőltetni a vélt igazamat, viszont próbálom logikus érveléssel alátámasztani,amit állítok, ez viszont neked nem megy ..

maradtam tisztelettel ..

Látom,azért mégse ignoráltál.....
Van fa és vasérc is Oo-ban.Ami nincs,az a megfelelő méretű gyártási kapacitás.Nincs meg már ott se a szovjet idők nagy kapacitású hadiipara.Újáépitéséhez meg hiányzik a tőke,és a szakképzett munkaerő.
Te is találtál már Type73 videót,most már a YT-on.Egy orosz kezében.Szerinted azt brahibol vitték oda?Nem.Azért,mert kell.....A lövészfegyvereknek is van élettartama.Mikor az lejár,felújitani,vagy cserélni kell.De 3 év háború után a letárolt készletek elfogytak,és az orosz gyártási kapacitás kevés a szükséglet kielégitésére.A van és a kell közötti különbséget pótolják az észak koreai raktárkészletekből.
Ugyan ez a helyzet a tüzérségi vonalon.Az,hogy a koreai lőszer minősége rosszabb,egy tolerálható tényező.Mert még mindig jobb a rosszabb minőségű löszer,mint a tüzérségi támogatás hiánya.
Ez a háború hadművészetileg semmiféle újdonságot nem hozott.És igazábol technológiailag sem.A legtöbb eszköz legalább protó szintjén megvolt már a hh végén.A dronok elterjedése is egy már vagy 50 éve megjosolt dolog (több.olvastam olyan 60as évekbeli szovjet hadtudományi munkát,ami már akkor leirta a most Ukrajnában alkalmazott dronokat-sőt,ennél technikásabbakat is....).Anno a 90es évekre várták ezt a "dronforradalmat",csak egész egyszerűen a "világbéke" kitörésével ez érdeklődés hiányában elmaradt.Az ellenük való védekezést is már fölvázolták akkor.80as évek végén már megjelentek a dronelháritásra képes eszközök,pl a programozható légi robbantású lőszerek.
Nem a dronok miatt van 3 éve állóháború,hanem a hadműveleti patthelyzet miatt.Nem a dronok miatt nem képes az orosz hadsereg hadműveleti manőverező hadviselésre,hanem mert nem tudja a mély hadműveleti csoportot sem támogatni,sem logisztikailag ellátni.Az USA meg azért tudott 2003ban mobil hadviselést csinálni Irakban,mert mind támogatni,mind ellátni tudta a hadműveleti csoportjait.A kulcs akkor az USAF volt,ami képes volt a levegőből ellátni és támogatni a támadó ékeket.SADF szintén meg tudta tenni,de egészen más okokbol,és más módon.

• Tetszik
Reactions: gafzhu

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 592
113
Folytatás....
Nem a dronok akadályozzák a mély manőverező harcot,hanem a dombaszi fronton a zárt frontvonal,illetve annak áttöréséhez elégséges harcászati súlypontképzéshez elegendő erő hiánya.Hadműveletileg szintén ez az erő,de főleg a logisztika hiányzik.Ha meglenne ez a hadműveleti képesség,simán hadműveleti katlanba zárhatnák a dombaszi fronton harcoló ukrán erőket,és azok vagy kitörnének,vagy ottpusztulnának az utánpótlás hiányában (22ben különben pont ilyen hadműveleti katlant probáltak sikertelenül létrehozni)
Lényegtelen,hogy ezt a műveletet műholdakrol 1-2 óránként végig lehetne fényképezni.Ezt az infót amúgy is megkapná az ukrán vezetés a lakosságtol.A hadművelet előkészitési fázisában meg még ma is lehetne rejteni műholdas felderités ellenében.A műholdak pályáját nyomon lehet követni,és az áthaladás idejére álcázni az eszközöket és csapatokat.Nagy műholdsűrűséget alacsonypályás műholdakkal lehet előállitani-azokat meg fizikailag le lehet lőni,igy megritkitva a számukat,illetve zavarni a kommunikációjukat.
Minden további nélkül ki lehetne épiteni olyan légoltalmi rendszert,ami képes a manőverező hcsop-ot megvédeni mindenféle dronfenyegetéstől.Elméletileg még a már létező,illetve már bejelentett orosz eszközökböl is.(fenetudja,a különben sokszor már 5-10 éve bejelentett fejlesztések milyen állapotban vannak,de a gondolatkisérlethez tételezzük fel,hogy hadihasználatra alkalmas szinten)
Ami a muszkának még tűzeszközö tekintetben hiányzik,az a dronelháritásra jármű szinten alkalmas ABM képes RCWS.De majd lesz az is.REH képében azonban már rendelkeznek egyedi járműre telepithető dronzavaró rendszerrel.
Szóval nem a dronok akadályozzák Ukrajnában a manőverező hadviselést,hanem az arra alkalmas erő hiánya.Pont,mint az Irak-Iráni háborúban.

• Tetszik
Reactions: G__G and gafzhu

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
3 130
13 786
113
Kedves Negan !

maradtam tisztelettel ..

Van egy rossz hírem, már régen elő lettek véve az RPD-k.

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 193
18 101
113
Megdöbbentő drónfelvételek: A 11. Hadsereg „Észak” csoportjának Orosz csapatai egy csomag aknával felszámolnak egy ukrán rohambúvóhelyet Glubokoje (Kharkov) külvárosában!

Drónfelvétel, amelyeken a Szu-25 Rook ajándékokat szór egy ukrop pozícióba.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 524
29 282
113
Van egy rossz hírem, már régen elő lettek véve az RPD-k.
pontosan ezt írtam ..van nekik szükség esetén akár az is,minek a Type-73 ?

Abban meg véleményem szerint semmi különleges nincs, ha egy katona megvizsgálja egy másik ország katonájának a felszerelését,fegyverét stb .. sőt az lenne a furcsa ha nem tenné .. végeredményben elég az embernek a saját példáját venni,bizonyára neked is van valami "hobbid" legyen az mondjuk akár a mobiltelefonok vagy a makettezés, egy bizonyos automárka favorizálása/megléte,bicikli,fényképezés,de tényleg bármit lehetne írni ..

látsz egy másik telefont/makettet/autót/bicajt/kamerát .. ne mond már nekem hogy azt nem fogod tüzetesebben megvizsgálni amint lehetőséged nyílik rá,pont ez történt a videón is,semmi többet nem kell belegondolni a történetbe,pláne meg ténykét közölni a nyilvánvaló hülyeséget,mindenféle bizonyíték nélkül.

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
521
2 618
93

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 550
59 432
113
Megdöbbentő drónfelvételek: A 11. Hadsereg „Észak” csoportjának Orosz csapatai egy csomag aknával felszámolnak egy ukrán rohambúvóhelyet Glubokoje (Kharkov) külvárosában!

Drónfelvétel, amelyeken a Szu-25 Rook ajándékokat szór egy ukrop pozícióba.

Nagyon jól muzsikálnak ezek a harckocsi aknák a fedezékek ellen is,kár,hogy oda kell vinni.kézben,motorizálni kellene valami drónnal.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
2 106
10 789
113
Putyin azt találta mondani ma: " Ha Trump 2020-as választási győzelmét NEM CSALJÁK EL, az ukrán háború valószínűleg MEG SEM TÖRTÉNIK!

---------------

És BLOKKOLJUK a szankcíókat!!! Végre https://index.hu/kulfold/2025/01/24...ajna-eu-brusszel-szankciok-orban-viktor-veto/
akkor miért nem csalták el a 24-est is?

Ellenzékből ment nekik a csalás, de kormányon meg már nem? mi a logika ebben?

Amúgy az első Trump adminisztráció kezdte Ukrajna felfegyverzését és kiképzését. E nélkül nem lenne ma Ukrajna.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
1 279
7 653
113
Putyin azt találta mondani ma: " Ha Trump 2020-as választási győzelmét NEM CSALJÁK EL, az ukrán háború valószínűleg MEG SEM TÖRTÉNIK!

---------------

És BLOKKOLJUK a szankcíókat!!! Végre https://index.hu/kulfold/2025/01/24...ajna-eu-brusszel-szankciok-orban-viktor-veto/
részemről támogatom ezt a fajta külpolitikát
szűnjenek meg a szankciók ebben a formában
amelyik tagállam akar, az majd szankciózgathat önállóan. senki sem akadályozza.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 958
32 902
113

---------------

Teljesen rossz a hozzáállásuk. Ukrajna bármit igér meg az EU is, azt simán felrúgják vagy nem tartják be. Most aláírnak egy papírt, hogy továbbra is jön a gáz, az olaj és nem lövik a török vezetéket, utána meg leszarják. A ki nem fizetett pénzeket kellene kérjék emellett az utolsó centig kifizetni jövő héten ha a szankciók meghosszabbítását akarják.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 346
6 476
113