[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Boki.... Ha olvastad volna, én már az elején nem csodálkoztam. Hruscsov hülyeségét hozták helyre....
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
"Hmm... azért kicsit árnyaltabb a helyzet a ma Oroszországa és a múlt Szovjetuniója közt.
Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a hidegháborút az akkori világ a következőképpen állt fel:
Volt ugyebár a fejlett "Nyugat" mint egyedüli energiaimportőr és a visszamaradott "Kelet" mint energiaexportőr. A meccs meg arrol szólt, hogy a "Nyugat" mindent bevet, hogy az energiaárakat alacsonyan tartsa 1, hogy jól járjon, 2, hogy a szovjeteknek ne legyen pénzük.
Viszont napjainkban nem a "Nyugat" az egyedüli energiaimportőr, hanem felkapaszkodott még pár ország pl BRIC többi országa, akik szarnak mejd egy "Nyugat" álltal diktált embargóra és hajlandóak lesznek a továbbiakban is vásárolni. "

Helló!

Természetesen ebben igazad van (árnyaltabb és másabb már a helyzet), annyit próbáltam csak jelezni, hogy a nyugati hatalmak jó eséllyel katonai konfliktust direktben nem vállalva más eszközöket fognak bevetni a nemtetszésük jeléül. Ehhez a diplomácia mellett a gazdasági eszközök is rendelkezésre állnak (nyilván ennek fokozatait is át kell gondolni).
A hidegháborút a USA vezette nyugati világ nyerte meg az előbbinél árnyaltabb eszközrendszerrel, van tehát hová visszanyúlni. Ezt azért most amerikai szakértők publikálják is rendesen.

És nem csak az EU energiafüggősége jelent egyoldalú veszélyt. Hanem Oroszország is sebezhető azért gazdaságilag.
A BRICS országok energiaellátása esetén azért Brazília, India, Dél-Afrika + az ide sorolt Indonézia is odébb vannak, és a szállítási pályák+ kapcsolatok sincsenek kiépítve megfelelően. Kínával nem tudom most pontosan mi a helyzet, de én még csak fejlesztési tervekről tudok. A kiépített és nagy kapacitású energiaszállítási rendszerek pedig elsősorban Európához kötik Oroszországot (két oldala van ennek a függőségnek).

Én még azon gondolkodtam, hogy nincs új a nap alatt, Oroszország most is a cári irányokon és a Szovjetúnió fő földrajzi stratégiai irányai mentén halad. A Kaukázus biztosítása, most a Krím megszállása is ebbe az irányba mutat. (Ha jól emlékszem az utóbbit, az 1700-as évek vége felé foglalta el a törököktől.)
Nincs vajon igaza az amerikaiaknak, hogy XVIII és XIX. századi törekvések és eszközök jelennek meg újra?
Kijátszva ebben a korábban, sok esetben tudatosan betelepített orosz kisebbséget (?).

Üdv:

B.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nagyjából felbecsülhető a kelet és nyugat-ukrán hadseregek leendő szeparációja (a hét folyamán valamikor):

http://img853.imageshack.us/img853/1703/3pjp.jpg

Az orosz többségű területeken állomásozó csapatok valószínűleg csont nélkül átállnak, az oroszbarát területeken állomásozók látszólag kitartanak majd néhány napig, az ukránbarát területre jutók pedig látszólag engedelmeskednek, de a harcértékükben és egyáltalán a bevethetőségükben nem hiszek az oroszok ellen.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 170
113
Érdekes húzás volt a washingtoni nagykövet visszarendelése is. Így nincs kit bekéretni és leteremteni, úgymond megalázni. Az orosz nagykövet washingtoni leteremtése egyenlő Oroszország leteremtésével. Ezt megelőzték, így Obamától elvéve ezt a lehetőséget, az amerikai elnöknek kellett közvetlenül telefonon kommunikálni, kihagyatva velük egy lépést a sakkban. Egy ilyen telefonos egyeztetésen sok múlik, ilyenkor már egyből láthatóvá válhat, hogy kinek milyen eszközök is vannak ténylegesen a kezében.
És ahogy elnézem, ezt rögtön az elején fel kellett mutatni.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Bagira......
Jól látod...... Az orosz törekvések fő irányai az utóbbi 300 évben arra irányultak, hogy
1. kijussanak a Földközi-tengerre
2. Fagymentes kikötő a Csendes-óceánhoz
3. az európai politikában nagyobb súly...
Az elsőt először Napoleon adta nekik, amikor Máltát Pál cárnak adta. Akkor a cár volt történetesen a Máltai Lovagrend Nagymestere. Az angolok lesz..ták és elfoglalták.
A másodikra példa Kína felosztása, amikor ivánék megszerezték Port Arthurt.
A harmadik pedig folyamatos próbálkozás....
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Éjszaka már megvolt első légi harchelyzet Krim-nél. Interfax-Ukraina szerint orosz vadászgépek kétszer léptek be ukrán légtérbe. Egy esetben felszállt egy mirgorodi készenléti Szu-27-es. Részletek nincsenek....
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 640
886
113
Amúgy, lehet én vagyok a hülye, de mintha az ukrajnai orosz cuccokon rajta lenne egy E betű, mint export és így azért kicsit "silányabbak",az ukrán cuccokról nem tudok semmit.

Mit tudni a modern cuccok mekkora része maradt az ukránoknál? Kb hány fő és milyen technikák álltak át, vagy tették le a fegyvert?

Az is érdekelne,hogy a ruszkik mekkora területet látnak (pl radarral , légvédelemmel) és mekkora területet tudnak - azonnal - biztosítani?

Az USA most nevetséges...

Ha háborúra készülnek, akkor a pozsonyi csatás helyzettel találják szembe magukat, nem kis hasonlatban. (A pozsonyi csata lényege, az hogy megmutatta, akár 10x túlerő is lenyomható,ha a mi általunk kiválasztott területre visszük át a harcot (mi kontrolláljuk).)

Már pedig, itt a ruszkik vannak hazai pályán. Hogy miért? Ők gyorsan, nagy mennyiségű erőt képesek átszállítani Ukrajnába.
Az amcsiknak hát... elsőnek meg kell tudnia, kik azok a szövetségeseik akik biztosítanak a közelben nekik repteret,logisztikai segítséget. Ez lehetne románia, de .... ez nekik öngyilkosság is lehet. Mire az amik oda érnek (a hajók lassúak, a vadászgépeknek logisztika is kell) tehát jelentős idő veszteség, míg ha a ruszkik akarják Istanbul után a nemzetközi vizeket lezárják az amcsi hajók elől akkor bizony nekik nyalóka lehet, hisz ha támadnak, akkor a halálba küldték a flottájukat, szép lassan feldarabolhatják őket. A ruszkiknak az S 400 és S 300 van akkora hatótávjuk,hogy a berepülő gépeket megfélemlítsék, pl a Kecskemétről felszálló griffeket is lelőhetnék az ukrán határtól kicsit távolabbra.

Lényeg a lényeg, amíg az amcsik érkeznének az oroszok 6 féle forgatókönyvet megírnak és felkészülnek rá. Ami azért nem mind 1. Kecskeméten kívül nem tudom hány reptér lenne alkalmas katonai gépeknek (esetleg pápa), de nem hiszem,hogy belekeverednék egy ekkora harcba. Ráadásul szerintem itt a legérintettebbek a Fekete - tenger parti államok, akik meg nem igazán ugrálnának olajosan a tűzbe..
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Pela3......
NEM..... Az USA soha nem fog Ukrajna miatt vérezni.... Ha erre sor kerülne, az egyenló lenne az Apokalipszissel...
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Aszongya Jacenyuk, ők bizony nem adják fel a Krím-félszigetet. Szerintem ők MÁR nincsenek abban a helyzetben, hogy ezt megtegyék.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 640
886
113
Pela3......
NEM..... Az USA soha nem fog Ukrajna miatt vérezni.... Ha erre sor kerülne, az egyenló lenne az Apokalipszissel...

Ezzel tisztában vagyok, vagyis reméljük.. :)

Amúgy amit leírtam elég nagy szerepet játszhat benne.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az oroszok lassan már saját hazájukban is kissebbségben lesznek.
Ha meg tényleg embargóznak, akkor az oroszok ismét Ileken, és Tupoljeveken fognak repülni.
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
204-as vadászgépes ukrán bázis átállt Krimhez. Ez 49 db gép : 45 db Mig-29 és 4 db L-39 + 800 fő.....Bár csak 4 db repülhető...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 280
7 751
113
13.55 |
Hidat épít Oroszország Krímre

A Kercsi-szoroson átvezető, Oroszországot a Krímmel összekötő híd építését rendelte el az orosz kormányfő. A krími kompkikötőt már az orosz katonák uraják.
13.52 |
Lavrov nem javasolja Oroszország megbüntetését

Oroszországnak már kész a válasza az esetleges gazdasági szankciókra. Szergej Lavrov külügyminiszter Brüsszelben óva intette a nyugati országokat, hogy így büntessék Oroszországot, és úgy vélte visszás egy ilyen helyzetben olyantól büntetést kapni, aki a mostani helyzetet okozta Ukrajnában. Lavrov szerint az orosz katonai előrenyomulás célja kizárólag a civilek védelme.
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Most olvasok: több ezres tömeg orosz zászlókkal ostromolja Odesszai polgármesteri hivatalt.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
More Russian Troops in Crimea
http://www.youtube.com/watch?v=CE4DsWyhVcg

Residents of Odessa at the rally against the intervention of Russia in Ukraine
http://www.youtube.com/watch?v=PXPZwK8EnRs

Russian Provocateurs Dressed in Civilian Stormed State City Administration in Donetsk Ukraine
http://www.youtube.com/watch?v=RGMkZsqTMpM