[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 587
79 775
113
ulippo

Ha nincs egy 9N314M harci részed akkor a helyszínen talált nyomokból,hogy tudod megmondani,hogy azok egy 9N314M-hez tartoznak.Azt meg lehet mondani,hogy BUK vagy nem de ennyi semmi több.Gyártási szám?Talán ők gyártják,hogy pontosan be tudják azonosítani a harci részt gyártási számról?
 
T

Törölt tag 1526

Guest
emel

A hollandok végeztek virtuális teszteket, abban lehet szimulálni a légnyomást, belső nyomást, sebességet, elég modern szimulációk vannak, nem véletlenül szimulálnak mindent virtuálisan, repülőket, hajókat, épületeket.

Élő kísérletben megismételni ezt az esetet valószínűleg lehetetlen, túl sok a változó az időjárástól kezdve a pontos mértékekig, hiába küldenének fel akár egy valódi Boeinget és lőnének rá egy valódi BUK-ot, az aligha robbanna pontosan ott és úgy.

A szimuláció viszont fordított volt, ott a robbanás eredményéből fejtették vissza a kiinduló körülményeket.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
dudi

Szerintem többet tudnak mint mi, sőt ebben biztos vagyok. Tuti nem a Wikipédiáról vették a 9N314M, mert ott a harci fejek között ilyen nincs is említve. Szerintem többet tudnak mint amit most bemutattak, de a bemutatott vizsgálatnak a többi nem képezte részét, mert az már a bűnügyi vizsgálat része. Sőt, ha ez a rejtélyes 9N314M annyira releváns részlet, akkor lehet túl is lépték a jelentés kereteit.

Lásd, a jelentés ugyebár nem nevez meg felelőst, mégis úgy tűnik, hogy Moszkva magára vette és máris kétségbe vonja, pedig őket nem nevezték meg csak a robbanófejet.

Nézd meg a http://www.onderzoeksraad.nl/ nyitólapját, elég lényeges helyen az első sorban ott áll az 9N314M warhead. Ha ez tévedés vagy hazugság akkor azért nekik kell vállalni a felelősséget, másfél év telt el míg ezt leírták, biztos kétszer is meggondolták és nem csak dobókockával dobtak ki egy karaktersorozatot.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 587
79 775
113
ulippo

Elvileg egy olyan rakétát és ezzel együtt harci részt neveztek meg ami pont nincs az oroszoknak,hisz ők már nem használnak sima BUK-ot csak BUK M1/2-t.Azért fontos ez mert a hollandok szerint egy 9M38 rakétához tartozó 9N314M harci rész nyomai találták.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 337
20 782
113
Mennyire pontos egy 30 éves BUK? Eléggé. Amennyire kell. Azért volt rendszerben.
30 év? Az 1985. Éppenséggel már 1960-ban is leszedték az U-2-t. Még 25 évvel 1985 előtt. Az is annyira volt pontos amennyire kellett. Pedig az 20 km-en repült, nem 10 km-en.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az, hogy mi van hadrendben nem egyenlő azzal, hogy mi van raktáron. Márpedig ott ahol még 80 éves T-34 is akad raktáron ott 30 éves rakéta is fellelhető még. De ha mindkettejüknek volt 9M38 rakétája, akkor lehet érdekesebb az a kérdés kinek volt 9N314M robbanófeje?

A másik dolog pedig, ha tényleg azt támasztja alá a jelentés, hogy olyan rakétával lőttek ami csak az ukránoknak volt, akkor miért Moszkva veri az asztalt és miért ők vonják kétségbe a jelentést? Akkor nekik örülni kéne és az ukránoknak kéne hisztiznie meg új jelentést követelnie.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 003
87 699
113
http://www.origo.hu/nagyvilag/20151014-moszkva-az-ensz-hez-fordult-a-lelott-malaj-gep-ugyeben.html
"A holland repülésbiztonsági hivatal szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint egy orosz gyártmányú Buk rakéta találta el a gépet..."

Orosz gyártmányú? :D

Óh, index, te seggnyalók legseggnyalóbbika!
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
dudi

Komoly felelősség az övék is, ha ezt így ki merték jelenteni akkor ezt már vállalniuk kell és ezután bizonyítani is. A jelentésben ezzel kapcsolatban a roncsokban és testekben talált darabokra hivatkoznak, köztük sorozatszám részleteket is tartalmazó darabokra, valamint festéknyomokra és a robbanóanyag kémiai elemzésére.

De lehet még más is, például a rakéta viselkedése. Az a rakéta tökéletesen működött, radarirányítású volt és csupán pár méterre a pilótafülkétől robbant. A BUK-család vajon melyik generációtól kezdve lehet ennyire pontos? Úgy tudom az ukránoknak olyan régi szovjet BUK-juk van, aminek az utolsó példánya harminc éve jött ki a gyárból. Vajon az a széria már volt ilyen pontos? És amúgy nem járt le már az élettartama?

Ha igaz az, hogy modern BUK volt, az bizony a felelőst illetően is releváns dolog. Azt nem tudom, hogy 9N314M mennyire modern, mert a neten semmi sincs róla. Ha a 9N314M egy új típus amit Ukrajnában teszteltek (ez csupán az én hipotézisem), akkor nincs miről beszélni mert akkor minden világos. Ha így van, akkor az sem meglepő, hogy Moszkvának nem tetszik a jelentés.

Itt írtam.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
A gép lelövéssel menjetek át a másik topicba van hozzá külön.
Már meglátva a 40 hsz azt hittem beindult az ukrán buli erre jönnek a gép lelövéssel pfff
 

jumbo

Member
2015. július 31.
69
0
6
Van MH17 topic, ott kellene ezt - a szerencsétlenség utóéletérő szóló - diskurzust folytatni. Szerintem.
Köszönöm.
 

harcosamazon

Member
2015. szeptember 1.
98
0
6
Ignorálja már mindenki ulippot pls! A topikot olvasók 90%-a nem kíváncsi a faszságaira, de mindig van valaki, aki válaszolgat neki, így óhatatlanul az arcunkba van tolva ulippocska. Én már tanultam belőle és ignoráltam. Könyörgöm, tegye ezt mindenki!
 

harcosamazon

Member
2015. szeptember 1.
98
0
6
Az ukrán hadsereg október elejétől kezdve 61 esetben szegte meg a tűzszünetet – írja Novorosszia hírügynöksége. Erről Eduard Baszurin, a donyeckiek egyik katonai parancsnoka nyilatkozott.

„A DNR (Donyecki Népköztársaság) felkelőinek és településeinek bombázáshoz 21 db 122 mm kaliberű tüzérségi lövedéket és 82 db 120 és 82 mm-es kaliberű aknát használtak. Az ukrán katonák október elsejétől 61-szer szegték meg a tűzszünetet” – mondta Baszurin. Az ukrán hadsereg páncélosokat, BMP-ket és lőfegyvereket is használt. Baszurin szavai szerint ez csak azt bizonyítja, hogy az ukránok meg akarják szakítani a minszki folyamatot. A DNR nehézfegyverzet kivonása október 18 után kezdődik, de csak abban az esetben, ha a tűzszünet érvényben marad.

Forrás: NovorosInform
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Ulippo indirekt módon mindenkit az ukránok és a törzsfőnökük ellen hangol.
Honnan tudjátok, hogy nem ez Ulippo igazi célja? ;D
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 910
15 223
113
Ulippo indirekt módon mindenkit az ukránok és a törzsfőnökük ellen hangol.
Honnan tudjátok, hogy nem ez Ulippo igazi célja? ;D


Az eddigi véleményformáló munkásságáért mindenesetre az Oroszoktól jutalmat, az ukriktól kötelet érdemelne...
 
T

Törölt tag 1526

Guest
A fegyverzetkivonás harmadik fázisa (82mm aknavetők) ma kezdődik a luhanszki régióban.
Pushki3.jpg
 

harcosamazon

Member
2015. szeptember 1.
98
0
6
Oroszország felkészül Ukrajna fizetésképtelenségére

Amennyiben Ukrajna nem fog hárommilliárd dollárt fizetni Oroszországnak, akkor ez azt jelenti, hogy fizetésképtelenné vált – írja a Rusvesna Anton Sziluanovra, a Pénzügyminisztérium vezetőjére hivatkozva. „Egy konkrét tervet készítünk arra az esetre, ha Ukrajna fizetésképtelenné válna.

Amennyiben decemberben nem fognak fizetni, akkor ezt úgy fogjuk értékelni, mint a fizetésképtelenséget, amikor egy ország képtelen törleszteni adósságait egy másik országgal szemben az IMF programjainak ellenére is” – mondta Sziluanov.

„Az ukrán kollégával folytatott találkozó alatt meghatároztam az álláspontunkat, miszerint Ukrajna tartozása Oroszország előtt hivatalos, és nem lehet kereskedelmi tartozásnak tekinteni, amiről most tárgyalások folynak Ukrajna kormányával. Ez egyik kormány tartozása egy másik kormány felé” – mondta Sziluanov. Magyarázata szerint ezt az összeget már a következő évi költségvetésben is betervezték, és mivel a kötvényeket az angol jog szerint bocsátották ki, ezért szükség esetén nemzetközi bíróságokhoz fognak fordulni.

Putyin elnök szerint az IMF-nek pénzt kellene nyújtania Ukrajnának, hogy törlessze adósságát. „A szerződés szerint már régen jogunk van a tartozás törlesztésének követelésére még december előtt, de pont azért nem éltünk ezzel, hogy ne hozzuk kényelmetlen helyzetbe az ukrán partnereinket és ne súlyosbítsuk az így is nehéz gazdasági helyzetet, a pénzünket viszont adják vissza” – mondta Putyin.

„Az IMF miért nem akar hárommilliárdot adni Ukrajnának, hogy törleszthesse adósságát?” – kérdi Putyin megjegyezve, hogy megkérte a pénzügyminisztert tárgyaljanak erről a Nemzetközi Valutaalappal

Forrás: Rusvesna
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Ukrajna egytrillió dollár kárigényt nyújtott be Oroszországnak a Krímen és Donbaszban okozott károkért és veszteségekért.
TRILJOEN.jpg
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Donyecki gyerekek tanulhatnak majd Kárpátalján
744x400xdonyecki-gyerekek-tanulhatnak-majd-karpataljan.jpg,qitok=rB_XJvkj.pagespeed.ic.Yvsp8BEdBS.jpg


Kárpátalja és Donyeck megye rendfenntartói összetartási programot szerveznek a háború sújtotta területeken élő gyerekek számára. A program, melynek szervezői Kárpátalja és Donyeck megye rendőr-főkapitányságainak vezetői, Szerhij Knyazev és Vjacseszlav Abroszkin, kereteiben a frontvonal területein élő gyerekek két hétig tanulhatnak majd kárpátaljai iskolákban.

A program továbbá lehetővé teszi, hogy a gyerekek megismerkedhessenek Kárpátalja kultúrájával, megoszthassák a helyi társaikkal élményeiket. A Donyeck megyéből származó gyerekek számára kirándulásokat és kulturális programokat is szerveznek. A projekt első szakaszában a Szolyvai járás iskolái vesznek részt.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
A megszállt területeken egyre több a panasz

A megszállt kelet-ukrajnai területeken egyre több probléma merül fel a kommunális szolgáltatásokkal kapcsolatban, ezúttal a luhanszki települések maradtak víz nélkül.

Különös problémát jelent Luhanszk helyzete, ahol a vízellátás problémáját a környező települések rovására próbálják megoldani. Az utóbbi időben a legtöbb Luhanszk megyei község víz nélkül maradt, a környező városok vízellátása pedig csak részleges. Ukrajna korábban már mintegy hatmillió hrivnyát utalt ki a donyecki és luhanszki régiók megsegítésére, a háború sújtotta Sztanicja Luhanszka településhez pedig humanitárius segélyt küldött az állam.

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/megszallt-teruleteken-egyre-tobb-panasz