Ha esetleg valaki kerülné az ukrán topicot
Лучшие в АДУ (kb "A legjobb a Pokolban")
Ez egy háborús film, (nyilván) az orosz-ukrán konfliktusról, ha jól értettem Wagneres szemszögből, néhány tűzcsoport nem túl hosszú életén keresztül veszi végig, hogyan is verekedik végig magukat 4 épületen egy szétlőtt ipari környéken, egy meg nem nevezett városban, valahol ukrajnában. Hogy az utolsó épület legfelső emeletéről célt jelöljenek ki egy Szu-25-nek
Épületharc, tüzérségi párbaj, gyakorlatilag non-stop lőnek, hullanak a katonák mindkét oldalon. Kb 2 órás a film és a történések valós időben vannak megjelenítve. A "színészek" szerintem konkrétan (ex)katonák lehettek: én ennyire flottul mozgó, a fegyvert szakszerűen kezelő színészeket filmen még nem láttam. A ruházat, a pirotechnika, a hangok, minden ami "kellék" szintén nagyon a helyén van. Rengeteg lassított felvételt használtak, nem csak a lövészeknél, de a tüzérségi jeleneteknél is.
Egyébként néha nem voltam benne biztos, hogy csak vaktölténnyel lőttek
Engem nagyon megfogott. Természetesen nagyon heroikus a rövidke történet (kb mindenki meghal), de ami különösen érdekes, hogy az ukrán katonák egyáltalán nincsenek dehumanizálva, érző-gondolkodó emberként vannak megjelenítve - Méltó ellenfélként.
Nincs nácizás, hoholozást nem hallottam, semmi hasonló. Meglepő volt.
Kíváncsi vagyok, valaha lesz-e ennek bármilyen párja ukrán oldalról (=ahol az oroszok nem féktelen ork hordának vannak feltüntetve). Szerintem nem lesz.