[HUN] Aero L-39 Albatrosz

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
3 185
7 780
113
Lehet tudni mennyi a "darab ára" az L-39NG-nek?
Ez attól fug, mi minden a "csomag" része. 2019-ben arról volt szó, hogy a cseh LOM vesz négy darabot kb 43-44 millióért, de nem let mindmáig abból semmi.

L-39NG-t eladták Vietnámnak és Ghánának is nem olyan rég...
Ghana pedig 111 393 400 euróért szándékozot vásárolni 6 darab NG-t, de végul viszatáncolt
https://www-timesaerospace-aero.tra...tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc
és elindult amerikai irányba:
https://www-blogbeforeflight-net.tr...tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

Kóreaiak szerint még a négy Szenegali gép se nem biztos és saját sikerukkel számolnak:
http://www.businesskorea.co.kr/news/articleView.html?idxno=84342
... mivel a négy 2018-ban leszerzodot gép szállítása el volt halasztva határozatlan idore:
https://czechairforce-com.translate...tr_sl=cs&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc
Ezek viszont konyu csapárméro verziók lennének, szoval ott a fejlesztéssel lehettek problémák és eltolódások.

Vietnamról pedig mindmáig nem tudni túl sokat, múlt év végén jot ki egy cikk néhány infóval (de az ár például még mindig nem ismert)
https://www-e15-cz.translate.goog/b...tr_sl=cs&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc
A cikk kiadása idéjén még csak rakosgatták oszze az elso ot gépet ...
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
2 947
5 994
113
Rajtad kívül kik gondolnak még rá hiperszuper harci repülőként? :rolleyes:
Akik lehetséges harci feladatokat kezdtek sorolni. Szerintem ez egy alapszintű kiképzőgép pl. a Zlin-143 után hogy sugárhajtású technikát is gyakorolják. Másra csak elborult esetnen jó, anno állítólag Chmelak-ra is függesztettek gázpalackot bomba gyanánt a szerbek vagy horvátok...
 
 • Tetszik
Reactions: borisz and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
9 176
15 981
113
Akik lehetséges harci feladatokat kezdtek sorolni. Szerintem ez egy alapszintű kiképzőgép pl. a Zlin-143 után hogy sugárhajtású technikát is gyakorolják. Másra csak elborult esetnen jó, anno állítólag Chmelak-ra is függesaztettek gázpalackot bomba gyanánt a szerbek vagy horvátok...
Pedig felderíteni is akarnak vele - bármit is jelentsen ez...
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
195
252
63
Szerintem itt a cég életben tartása a lényeg, hiszen 2 éve annak 100 %-a a Magyarországon bejegyzett AERO Investment Partners Zrt. (Amiben a részvények 51 %-át bizonyos Tombor András birtokolja.)
- Szerintem is ez lehet a háttérben, mivel kb akkoriban volt arról szó hogy valami saját repülő fejlesztés lesz! Hogy mire gondóltak akkor azt nem tudom. No de ha ez a cég magyar lesz kis-hazánkba áttelepül, s az embereknek munkát biztosít ami által a munkásoknak a tudása a repülőgép fejlesztéshez nő akkor talán megéri a befektetést.

- Az lehet hogy most, jelen pillanatban ez a gép nem a legmegfelelőbbnek látszik ,- (ahogyan olvasom itt a válaszokat) - azért van egy-két sanda gondolatom. ;)
- Remélem előrefelé megyünk s nem hátra. :oops:
- Szerintem kevés az az 51%.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby and ZeiG

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
9 176
15 981
113
Egy valamire még jó lehet: légvédelmiseknek célt repülni!
Arra Gripen repülő órája drága lenne. Ha tesznek rá valamilyen zavaró konténert, akkor EW környzetben is gyakorolhatna légvédelem. A felderítéshez - amire szánják - amúgy is kell valamilyen zavaró konténer vagy különben gyorsan lelövik ez a madarat...

 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
518
1 506
93
Nézd, én a tendenciákat világszinten nézem (miért drón veszi át ezt a szegmenst - túl veszedelmes emberre), ellenben a pilótaszemponthoz hozzá tudok szólni tapasztalatból.

Arról van szó, hogy minden FNPT II-ben töltött órám legalább 3x annyit ér, mintha mondjuk egy Diamnondba ültem volna. Utóbbi repülőgép igen - és ennyi. Segít érezni a seggem alatt a gépet - ellenben egy szint felett már nem az kell. Egy katonai pilótának pedig már főleg nem az kell. A cockpit környezet, a képességek, a gép paraméterei kellenek ott már, az, hogy repül kevés.
A szimulátorban olyanokat tudsz gyakorolni, amiről nem is álmodhatsz repülőgépen, mert annyira drága, annyira specifikus vagy veszélyes - mondjuk emergency procedure vagy hogy lőnek rád. És azt mondom, hogy oké lenne a gépbeszerzés gyakorlási szempontból - ha meglenne egy elképesztően felszerelt high end szimulátorpark, ahol a srácok egy században képesek összekötve gyakorolni. De nincs.
Ez a beszerzés egyszerűen nem oda való, ahol annyi minden más nincs meg. Mert ez csak egy kiképző könyű gép, harci értéke nulla, így csak akként tudok rá tekinteni. Arra meg elavult és egy szimpark sokkal többet adna.
Ertem az erveidet, de akkor miert tart fenn szinte minden europai allam jet kikepzo gepeket? Valami hasznuk csak van akkor, nem?
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 855
2 187
113
Dedikáltan gyakorolni vették.
Olcsóbb mint egy Grippen.
Mali-ban, csak hogy egy példát hozzak, simán elrepkednek, és tudnak hozzáteni a közöshöz, úgy hogy a pilótáink is gyakorolnak.
Attól lesz összfegyvernemibb hogy nem csak 2 nap repülnek a gépek néhány órát, hanem mehetnek éjjel-nappal.
Ebből levegőbe lehet emelni akár 6-ot is egyszerre, nem kell centizgetni a repidőt és szervizelést, mert kb filléres tétel egy Grippenhez képest az üzemeltetése.
" Mali-ban, csak hogy egy példát hozzak, simán elrepkednek, és tudnak hozzáteni a közöshöz, úgy hogy a pilótáink is gyakorolnak."
Onnan már vagy egy hónapja meg akartak pucolni a fansziák a wagner miatt.
 
 • Tetszik
Reactions: Venom85

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
9 454
24 373
113
Az Aero Vochody-nak jelenleg van valamiből érdemi bevétele? Mikor adott el utoljára repülőt?
Nem csak repülőt gyárt, alkatrész beszállító is.
Itt van, hogy miket szállítanak be (a képekre kattintva részletesebb szemléltetés van):
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby