És már megint ott tartunk, hogy ha rákérdezek a te "korszerű fegyvereket felvonultató hadszínteredre", akkor neki zavarnál egy BJT-t a szerb légvédelemnek reflexből. Mondjatok már olyan BJT gépeket, amelyek jó SEAD képességgel rendelkeznek egy modern légvédelmi üteg ellen!
Én egy ilyenről sem hallottam és a nyugati lapokban ha ez szóba kerül, akkor még Gripenből is nem darab-darab összehasonlításról beszélnek, hanem vadászszázadokat terveznek levegőbe emelni egyetlen Sz-300-as és köré épített védelem ellen.
Akkor miről beszélsz modern fegyverek ellen bevetni? Megint ökörségből indulunk ki, hogy egy BJT-től elvárjuk, hogy olyan képességei legyenek, mint egy Gripennek vagy még annak se. Az a trainer a GripenD és azt hittem, azt már átbeszéltük, hogy lehet olyan koncepció mellett érvelni, hogy csak ez legyen a pilóták képzésére, mert ez megfelel a minden harci körülmények között bevethető feltételnek, de annak olyan költségei vannak. (De még egy AJT sem arra való, hogy te földi védelem hatókörében cirkálj.)
Megint a másik ökörség, amit csak itt olvasok, máshol nem, hogy kiképzett pilótáknak kellene repülniük ezekkel a gépekkel. A kiképzőgép fő funkciója, hogy még ki nem képzett pilóták repüljenek vele.
Olvass vissza az AJT-ről mondottaknak! Hogy jelenleg is használunk tudtommal külön BJT-t és külön AJT-t a pilótanövendékek képzésénél, csak eddig mind a kettőt béreltük más országoktól, ha úgy fogjuk fel a külföldi taníttatást. És igen, attól még, hogy a kormány nem akar külföldre fizetni a BJT szintért, még nem szűnik meg az igény az AJT szintre sem.
És pont itt voltak észrevételem, hogy erről mintha süket meg vak lenne mindenki, mikor kérdésként felvetem, hogy van-e már döntés arról, hogy ennek a szintnek mi lesz a sorsa? Mert ha van és teljes mértékben az olasz kiképzés, akkor szerintem nincs gond. Idehaza megismerkednek a fiatalok a Zlin után egy modern sugárhajtású pilótafülkéjével (ami gyakorlatilag közel megegyezik leírás szerint egy F-16 vagy más modern vadász avionikájával, ledobja az első bombáját, mindent átvesz, ami a BJT-hez kapcsolódik. És megy nyugati oktatók keze alá tanulni AJT szinten lévő dolgokat, ahol már van radar meg minden.
De ha nincs még döntés arról, hogy mi NATO kiképzés keretében szeretnénk az AJT-nek megfelelő tudást igényelni..., na akkor olvass vissza, milyen félelmeim voltak.
Az Alba konténer hurcolását meg ne velem, hanem például
@Szittya val beszéld meg, aki már a vásárlás bejelentése előtt is lelkesedett ezért! És megint vissza fogunk kanyarodni oda, hogy a koncepcióról senki nem beszél, csak arról, hogy "korszerű fegyverek ellen", aminek értelme nincs. Missziós környezetben nincs korszerű fegyver még egy kiképzőgép ellen sem. A NATO műveletben azzal kezdenék az egészet, hogy a vadászgépek letakarítanak minden ilyet. De amikor
@Filter felveti ezt, akkor meg jön a mantra, hogy hát légvédelmi eszközök ellen védtelen.
Szerintem értelme nincs bele kezdeni ebbe újra.