[HUN] AK-63 modernizáció

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
17 758
24 346
113
@Szittya csak neked. ;)
Nagynehezen megtaláltam.
Elég jól leírja mi faszkodás ment ekörül is.
Bár itt hálistennek. :D
Így csak minimális darabszám készült.

nekem nem kell bemutatnod lőttem mind 3 verzióval. és az ára miatt az elejétől elleneztem amikor még a kezembe sem vólt a efgyver.
azértt mert az AK t az eggyik legbiztonságosabb karabélynak tartom nem jelenti azt hogy a kedvencem vagy ragaszkodnák hozzá.
alapból nem vagyok oda a karabélyért. szerintem nem sokra való fegyver...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
23 467
90 886
113
nekem nem kell bemutatnod lőttem mind 3 verzióval. és az ára miatt az elejétől elleneztem amikor még a kezembe sem vólt a efgyver.
azértt mert az AK t az eggyik legbiztonságosabb karabélynak tartom nem jelenti azt hogy a kedvencem vagy ragaszkodnák hozzá.
Ettől a biztonságos jelzőtől a fejem megfájdul...

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
3 792
9 147
113
Az értelmesen kivitelehető AK modernizációnak az tette be a kaput amikor valami hülye fasz a a deszantverziót választotta alapfegyvernek a fatusás helyett...

Mi az, hogy deszantverzió ?

Az Orosz AK-74M-nél és a Szajgáknál ott csak egyetlen modell létezik, és oldalra visszahajtható a válltámasza.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
4 469
9 238
113
alapból nem vagyok oda a karabélyért. szerintem nem sokra való fegyver...
A lényeg az lett volna a cikkben, hogy kb mennyit gyártottak. :mad:
Krissstől forrást kértél.
Én meg emlékeztem valamire, vagy félórát kerestem neked. :cool:

• Tetszik
Reactions: Szittya

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
3 792
9 147
113
Behajtható válltámasz a desszant. Meg volt a fatusás.

AK-63D(eszant) (aláfordítós váltámaszos) AK-63F(atusás)

Oroszoknál kettő az egyben.

Nekem Szajga MK-102-esem van, "civil" AK-101-es, NATO lőszeres AK-74M, és oldalra visszahajtható a válltámasza, amit azért beújítok.

dhTwRw5.jpg

Zenitco modernizációvá szeretném felépíteni.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
4 469
9 238
113

Nekem Szajga MK-102-esem van, "civil" AK-101-es, NATO lőszeres AK-74M, és oldalra visszahajtható a válltámasza, amit azért beújítok.

dhTwRw5.jpg

Ahogy minden fegyvert a kalasnyikovot is folyton fejlesztik.
Így jutottak el idáig.
Kellett hozzá majd 30 év.

• Tetszik
Reactions: Szittya

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
23 467
90 886
113

dhTwRw5.jpg

A 74M lett kettő az 1-ben, az AKM-hez volt aláforítós válltámaszos is. Illetve a sima 74-es fix tusos, a behajtható (van aláfordítós és háromszög oldalró fordítható) az AKS-74

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
3 792
9 147
113
A 74M lett kettő az 1-ben, az AKM-hez volt aláforítós válltámaszos is. Illetve a sima 74-es fix tusos, a behajtható (van aláfordítós és háromszög oldalró fordítható) az AKS-74

De nem nagy dolog végigzongorázni a fejlődést.

AKM és AK-74-es kaliberben, meg csőtorkolati szerelvényben különböznek. Az AK-74-es és az AK-74M meg abban, hogy a válltámasz és előagy fa / üvegszálas műanyagból van. A visszahajthatóság nem akkora lépés ?

Amúgy modernizációilag van a Ratnyik és a Zenitco, nekem a Zenitco jön be jobban.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
23 467
90 886
113
De nem nagy dolog végigzongorázni a fejlődést.

AKM és AK-74-es kaliberben, meg csőtorkolati szerelvényben különböznek. Az AK-74-es és az AK-74M meg abban, hogy a válltámasz és előagy fa / üvegszálas műanyagból van. A visszahajthatóság nem akkora lépés ?

Amúgy modernizációilag van a Ratnyik és a Zenitco, nekem a Zenitco jön be jobban.
Annyira nem nagy lépéps mivel addig is megvolt csak praktikusabban lett megoldva. Az aláhajtós megoldás viszont nagyon rossz mivel egy elég nagy rugós mechanika van a tokon belül és megnehezíti, hogy bármilyen más válltámaszt feltegyél.

Van még 60 féle cég ami AK-t modernizál oroszokon belül a világpiacon meg még több.
A zenitco-s cuccok elég combosak súlyra van ismerősöm aki a céges puskájára vett belőre dolgokat. De valóban a leghasználhatóbbak, ha egy régi AK-t akarsz értelmesen upgradelni.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
3 792
9 147
113
Annyira nem nagy lépéps mivel addig is megvolt csak praktikusabban lett megoldva. Az aláhajtós megoldás viszont nagyon rossz mivel egy elég nagy rugós mechanika van a tokon belül és megnehezíti, hogy bármilyen más válltámaszt feltegyél.

Van még 60 féle cég ami AK-t modernizál oroszokon belül a világpiacon meg még több.
A zenitco-s cuccok elég combosak súlyra van ismerősöm aki a céges puskájára vett belőre dolgokat. De valóban a leghasználhatóbbak, ha egy régi AK-t akarsz értelmesen upgradelni.

Itt az alapoknál romlottak el a dolgok, mindenhol a Varsói Szerződésben AKM-ek voltak, nekünk meg az AMD-65-ös, és csak a 80-as években lett rendszeresítve az AK-63-as, pedig mint a neve mutatja, előbb is lehetett volna.

Mire jók ezek a hülye elnevezések a fegyverek / fegyverrendszereknél, miért nem M4-es az M4-es, miért kell össze-vissza M27 / M38 / MR 223 / 556 / L109 vagy a Kalasnyikovot eredeti Orosz helyett AK-55 / 63 / AMD / PA Md. 1986 nevekkel illetni ?

• Tetszik
Reactions: vasszekely

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
23 467
90 886
113
Itt az alapoknál romlottak el a dolgok, mindenhol a Varsói Szerződésben AKM-ek voltak, nekünk meg az AMD-65-ös, és csak a 80-as években lett rendszeresítve az AK-63-as, pedig mint a neve mutatja, előbb is lehetett volna.

Mire jók ezek a hülye elnevezések a fegyverek / fegyverrendszereknél, miért nem M4-es az M4-es, miért kell össze-vissza M27 / M38 / MR 223 / 556 / L109 vagy a Kalasnyikovot eredeti Orosz helyett AK-55 / 63 / AMD / PA Md. 1986 nevekkel illetni ?
Az AKM és az AK-47 közti különbség a mart tok helyetti sajtolt tok meg a kompenzátor. Az AMD konkrétan egy AKM átalakítva (sajtolt tokos nem mart)
A csehszlovákoknál meg Vz.58 volt ami szintén nem stimmel. Románoknál a pöcsmarkolatos AK megint más.

Amúgy meg a kézifegyver nincs ingyen. Ennyi az egész.

• Tetszik
Reactions: ZeiG

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
4 469
9 238
113

Jaj. :D :D :D

Az m4 az m4 de nem m27 hanem hk416(na ezzel megzavarlak:D még egy név).
Csak hasonlít.
A lényeg ez gázdugattyús, így kiküszöbölték az m4 valamilyen szintű megbízhatatlanságát.
Az m38 enek a dmr változata.

Az mr223/556 civil változatok.

Az l109 meg foggalmam sincs:D
Nem egy repülő :D

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 139
15 774
113
AK-63D(eszant) (aláfordítós váltámaszos) AK-63F(atusás)

Amikor megvolt a váltás, az AMD-ről, több fotón is vegyesen látni behajtható válltámaszos AK-t. Meg a fa tusás AK-t, amit egy alegységben használtak. Miként osztották el a fegyvereket, hogy ilyen vegy4es volt a kép ? Voltak netán kivételezettek, mert a többség a behajtható válltámaszos verziót használta, de mégis fel, felbukkantak a fa tusás verziók is.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
23 467
90 886
113
Amikor megvolt a váltás, az AMD-ről, több fotón is vegyesen látni behajtható válltámaszos AK-t. Meg a fa tusás AK-t, amit egy alegységben használtak. Miként osztották el a fegyvereket, hogy ilyen vegy4es volt a kép ? Voltak netán kivételezettek, mert a többség a behajtható válltámaszos verziót használta, de mégis fel, felbukkantak a fa tusás verziók is.
A rajparancsnoké volt a fatusás mert azon volt infrabak. És éccaka éjjellátóval és fényjelzős lőszerrel jelölte volna meg a célpontot a raj többi tagjának aki lófüttyöt se látott.

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
1 414
5 974
113
Üdv!
Nálunk úgy volt, hogy a mezei gyíkok kapták a váltámaszost, a rajpk-k meg a fatusást, mert azon volt sín az éjjelnemlátóhoz.