[HUN] Atlas-2 Misztral

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
3 025
4 885
113
Ok akkor máshogy teszem fel a kérdést. A környező országok rendelkeznek e olyan felfegyverezhető drónnal amely a - jelenleg nálunk csapat légvédelmi céllal rendszeresített - Mistral rendszer hatótávján kívülről indíthatja fegyverzetét? Mondjuk egy szárazföldi vonuló harccsoportunk ellen ha azt egy ilyen üteg védi és a támadó drónt időben észlelik.


Ahogy már kb. elhangzott: Az lenne a baj, ha erre itt ( ! ) kapsz jó( ! ) választ... " . "
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
1 903
2 581
113
Nem hadititkokra vagyok kíváncsi, csak józan ésszel való ötletelésre. Leginkább, hogy a drága pénzen vásárolt tankjainkat vagy Ifv-ket képes e gallyra vágni néhány felfegyverzett drón a jelenlegi csapat légvédelmünk mellett...Mert amikor anno megvettük ezt a rendszert a drón képesség még csak a nagyhatalmak játékszere volt és nem léteztek tömegesen bevethető felfegyverzett drónok.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
1 903
2 581
113
Szerbek vettek nemrég valamilyen kínai drónt, azon talán van ilyen fegyverzet.
Meg is találtam...köszi!
https://www.google.com/amp/s/www.fo...es-arrive-in-europe-for-serbian-military/amp/
https://www.defenseworld.net/news/27326/Serbia_Receives_Chinese_CH_92A_Attack_Drones#.X3YnTmgzaUk
https://defbrief.com/2020/07/04/serbia-unveils-chinese-built-ch-92a-armed-uavs/
Ez a CH-92A "Rainbow"elég potensnek tűnik. Legalábbis annyira mint a török Bayraktar. Ugyan leginkább felderítésre, megfigyelésre lett kifejlesztve: Kevesebb mint 10 méteres szárnyfesztávolságával 5000 km magasságig fel tud kapaszkodni és 250 km-es sugarú körben képes felderíteni, max. hatótáv 150 km max. sebesség 200 km/h. Viszont felfegyverezhető (rakéták és gránátok) és 9 km-ről már célbaveheti a célpontot. Azaz bőven a Mistral-rendszerünk lőtávján kíülről (max. 6 km). Az első hatot Kína technológiai transzferrel együtt adta át Szerbiának (megalapozva az országuk UAV fejlesztési alapjait), de összesen 9 gépük van és még további 15 várható. Az elnökük szerint 2-3 századot tesznek ki összesen 30 millió dollár összegben. Na ez már tetemes mennyiség. 2020.07.04-én mutatták be egyébként Szerbiában. Vettek hozzá FT-8D precíziós, lézer irányítású, föld-levegő rakéta 18 db de még szeretnének vásárolni további mennyiséget is. Szerencsére ez egy rövid hatótávolságú rakéta (max. hatótávja 4,5 km), tehát a drónnak már a Mistral-rendszer hatósugarán belülről kellene indítania, ami már kétesélyes történet.
Tehát egyenlőre inkább csak mint felderítő dróntól kell tartani tőle, amíg nem kap potensebb fegyverzetet. Egyébként a még fejlesztés alatt lévő kissebb szerb Pagaz nevű drónnal együttműködve fogják alkalmazni.
 
  • Tetszik
Reactions: arbalest

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
5 154
10 897
113
A Mistral 3-ast tehetjük kebaboskocsi-alvázra?
Szerintem nem akadály, itt egy vamtac-re van felrakva az atlas rc