[HUN] Atlas-2 Misztral

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
3 270
5 381
113
Ok akkor máshogy teszem fel a kérdést. A környező országok rendelkeznek e olyan felfegyverezhető drónnal amely a - jelenleg nálunk csapat légvédelmi céllal rendszeresített - Mistral rendszer hatótávján kívülről indíthatja fegyverzetét? Mondjuk egy szárazföldi vonuló harccsoportunk ellen ha azt egy ilyen üteg védi és a támadó drónt időben észlelik.


Ahogy már kb. elhangzott: Az lenne a baj, ha erre itt ( ! ) kapsz jó( ! ) választ... " . "
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
1 911
2 616
113
Nem hadititkokra vagyok kíváncsi, csak józan ésszel való ötletelésre. Leginkább, hogy a drága pénzen vásárolt tankjainkat vagy Ifv-ket képes e gallyra vágni néhány felfegyverzett drón a jelenlegi csapat légvédelmünk mellett...Mert amikor anno megvettük ezt a rendszert a drón képesség még csak a nagyhatalmak játékszere volt és nem léteztek tömegesen bevethető felfegyverzett drónok.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
1 911
2 616
113
Szerbek vettek nemrég valamilyen kínai drónt, azon talán van ilyen fegyverzet.
Meg is találtam...köszi!
https://www.google.com/amp/s/www.fo...es-arrive-in-europe-for-serbian-military/amp/
https://www.defenseworld.net/news/27326/Serbia_Receives_Chinese_CH_92A_Attack_Drones#.X3YnTmgzaUk
https://defbrief.com/2020/07/04/serbia-unveils-chinese-built-ch-92a-armed-uavs/
Ez a CH-92A "Rainbow"elég potensnek tűnik. Legalábbis annyira mint a török Bayraktar. Ugyan leginkább felderítésre, megfigyelésre lett kifejlesztve: Kevesebb mint 10 méteres szárnyfesztávolságával 5000 km magasságig fel tud kapaszkodni és 250 km-es sugarú körben képes felderíteni, max. hatótáv 150 km max. sebesség 200 km/h. Viszont felfegyverezhető (rakéták és gránátok) és 9 km-ről már célbaveheti a célpontot. Azaz bőven a Mistral-rendszerünk lőtávján kíülről (max. 6 km). Az első hatot Kína technológiai transzferrel együtt adta át Szerbiának (megalapozva az országuk UAV fejlesztési alapjait), de összesen 9 gépük van és még további 15 várható. Az elnökük szerint 2-3 századot tesznek ki összesen 30 millió dollár összegben. Na ez már tetemes mennyiség. 2020.07.04-én mutatták be egyébként Szerbiában. Vettek hozzá FT-8D precíziós, lézer irányítású, föld-levegő rakéta 18 db de még szeretnének vásárolni további mennyiséget is. Szerencsére ez egy rövid hatótávolságú rakéta (max. hatótávja 4,5 km), tehát a drónnak már a Mistral-rendszer hatósugarán belülről kellene indítania, ami már kétesélyes történet.
Tehát egyenlőre inkább csak mint felderítő dróntól kell tartani tőle, amíg nem kap potensebb fegyverzetet. Egyébként a még fejlesztés alatt lévő kissebb szerb Pagaz nevű drónnal együttműködve fogják alkalmazni.
 
  • Tetszik
Reactions: arbalest

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
5 303
11 471
113
A Mistral 3-ast tehetjük kebaboskocsi-alvázra?
Szerintem nem akadály, itt egy vamtac-re van felrakva az atlas rc

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. április 19.
20 972
34 973
113"Nemzeti harcászati képességellenőrzésre készülnek a győri katonák

A Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandárának Mistral légvédelmi rakétaütege az október végén esedékes nemzeti harcászati képességellenőrzésre (NATEVAL) készül. A felmérés sikeres teljesítése érdekében az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái 2021. szeptember 20-24. között valósrepüléssel egybekötött célkövetési gyakorláson növelték szakmai jártasságukat Győrben.

Magyarország Kormánya vállalta az úgynevezett közepes lövészdandár képességcél teljesítését. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár bázisán megalakított kontingens – a szövetség stratégiai koncepciójának megfelelően – képes lesz részt venni a NATO műveleteinek teljes spektrumában, a magas intenzitású kollektív védelmi műveletektől kezdődően, a válságkezelési és békepartnerségi feladatokban. A Közepes Lövészdandár rendeltetése a szárazföldi harc sikeres megvívása, műveletekben való részvétel nemzeti vagy szövetségi alárendeltségben, magasabb szintű kötelék részeként, minden terep és időjárási viszony között.

A kontingens légvédelmi rakétaoltalmazásáért egy Mistral légvédelmi rakétaüteg felel, mely július közepe óta készül a közelgő szakmai megmérettetésre. Az érintett katonák számos elméleti és gyakorlati foglalkozáson vettek részt a szövetségi és országvédelmi kötelezettségekből adódó elvárásoknak való megfelelés érdekében. 2021. szeptember 13-17. között a győri honvédek a Magyar Honvédség Központi Gyakorló és Lőtérén, harctéri körülmények között, tábori komplex foglalkozás keretében készültek a légvédelmi rakéta oltalmazási feladatok végrehajtására.

A légvédelmi rakétaüteg kiképzése és összekovácsolása szeptember 20-ától a Rába parti város alakulatának gyakorló terén folytatódott annak érdekében, hogy a katonák képesek legyenek a kapott feladatok és parancsok vételére, elemzésére, feldolgozására, a vezetési rendszer kiépítésére, valamint a légvédelmi oltalmazási feladatok egyszerű és bonyolult viszonyok közötti ellátására, honi és többnemzeti környezetben egyaránt. A szeptember 24-ig tartó, valósrepüléssel egybekötött célkövetési gyakorláson közel 150 katona, több, mint 20 haditechnikai eszközzel végezte az ellenséges repülőeszközök követésbevételét, azonosítását és imitált megsemmisítését. E feladatba bekapcsolódott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egy JAS 39 GRIPEN típusú vadászrepülőgépével, valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Mi-24-es és H145M harci helikoptereivel.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Mistral légvédelmi rakétaütegének felkészítése a célkövetési gyakorlással koránt sem ért véget, hiszen az október végén megrendezésre kerülő nemzeti harcászati képességellenőrzést követően a Magyar Honvédég Közepes Lövészdandár szolgálatba lépéséig még hosszú út vezet.

Szöveg, képek: Sályi Gergő ftőrm."