[HUN] BTR-80 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 330
2 758
113
A kiképzésem Debrecenben és hadházon volt. Ültem BTR-ben, láttam a gyakorlótéren, beszéltem a kezelőikkel, így nincsenek tévképzeteim.... Le kell váltani.
DE most jelen pillanatban az új zászlóaljakat kellene toborozni Szabolcsban, Borsodban, Nógrádban, akiknek maximum ezt a retket tudnánk odaadni, ha éppen nem kivonogatnánk meg eladogatnánk őket.... Ez a vérlázító.
De nem BTR-re.
Ott vannak a meglévő loveszzaezloaljak, nem tudom a feltöltöttseguket, a 3 dandarbol 2nek nincs tüzérsége, amit akar d20al is, de még kellene oldani, esetleg páncéltörő osztály, ahhoz se kell btr, továbbra sem tudom, mi a terv a t72esekkel, de ha rendszerben tartják, az is ember. Csapatlegbedelem kialakítása, ha mással nem, akkor a kikerülő mistralokkal...
Ha valami a prio utolsó helyen áll, akkor az új loveszzaezloalj, főleg btr alapon.
Tarcsisoknak lehetne lepasszolni, de tarcsi az meg azért nem az igaz.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 355
113
Tápiószecsőre kb 2 éve ment újra nagytételes járműszállítmány (korábban volt egy nagy kihagyás) vasúton a vasuti sínre úgy ránőltek a fák hogy az ágaik miatt a vonat nem tudott volna bemenni ezért a láncfűrészeseknek végig kellett tisztítani a pálya mentét. azthiszem a BRDM es szállítmány is oda ment. De a BTR ek alapvető lerakata Nyírtelek Kalocsát mint gépjármű lerakatot valóban felszámolták a harckocsizó laktanyába már csak vegyvédelmi anyagok vannak tárolva meg a BV BM eszközei vannak beengedve. Lőszer van még Kalocsa környéki tárolókba vízzel árasztva
 

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
765
2 078
93
Nem jelentett,csak papiron.Maljutka kézi rávezetése nagyon rossz találalti arányt jelentett tényleges harcban.73milis löveggel meg egy toronyházat se lehetett eltalálni mozgás közben,és álló helyzetben se volt valami pontos.
BMP-1 papiron volt csak jó,valóságban meg egy rakat szar volt.Ahol csak bevetették,mindenhol csak leszerepelt.BMP-2 volt az oroszok első,valóban használható GYHJ-ve.
Az tuti, hogy jobban jártunk volna ha államadóság fejében inkább bmp modernizációt tudtunk volna kialkudni a ruszkiktól a btr helyett.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 205
113
muszáj, ez nem uszály!
Nem tudom ezen a fórumon miért terjedt ez el ennyire, de már Kriss is így írja. ez fertőzőbb mint a COVID.

MUSZÁJ
Mea culpa!Mea culpa!Mea maxima culpa!
Az tuti, hogy jobban jártunk volna ha államadóság fejében inkább bmp modernizációt tudtunk volna kialkudni a ruszkiktól a btr helyett.
PSZH-1eseket váltottuk velük.És az oroszok nem voltak hajlandóak akármit szállitani.Mi a MiG29et se akartuk eredetileg,S300ast kértük-de azt nem adták adóság fejében.
Rafael tornyos modernizáció elmaradása volt a probléma.Egyébként az oláhok a liszenszgyártott BTR80ukra is rá akarták tenni a Rafael tornyot,egy protó készült is belőle
45.jpg

Oláh továbfejlesztett Maljutka különben már félautomata irányitású.
Egyébként ezen a képen az is jol látszik,hogy a BTR80 lőrései el vannak csavarva előre felé.Ez azért van,hogy a lövészek az un IFV stilusú támadás közben lefogó tüzet tudjanak adni az ellen peremvonalára.Figyelembe kell venni,hogy a járművek alakzatban támadnak,a lövészek nem a saját járművük előtti terepszakaszt fogják le,hanem az alakzat szomszédos járművei elötti szakaszt.A járművek azt alakzatban igy támogatják egymást.(persze,igy nem lehet pontosan lőni,de nem is az a cél,hanem a terepszakasz tűzzel való lefogása.)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 205
113
Egyébként lehetne modernizálni a BTReinket.Zsidók mellett a búrok is kidolgoztak hozzá technológiát.Denel azt ugyan kifejezetten a Ratel20 modermizálására tette,de ajálják más járművekhez,köztük a BTR családhoz is.
ratel_slep.jpg

Kicserélnék a hajtásláncot,rátét páncélt és erősitett fenékrészt kapna.Új,modern felderitő-célzó műszereket és elektromos toronymozgatást,fegyverstabilizálást is az ajánlat része,búr és zsidó vonalon egyaránt.
Ukránok meg a BTR60ra kidolgoztak egy csomagot,ami orrmotoros,hátsó deszantteres,egész pofás járgányá alakitja azt át.Szándékukba állt a BTR80ra is kidolgozni egy ilyen programot,de a háború közbeszolt.
IMG_8494.jpg

1634810844_2ae617043cc0cd36.jpg

Hogy a szovjet időkben nem tudták átkonstruálni a gyártást egy ilyen változatra,az az orosz ipart és államot jellemzi.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 451
4 272
113
Személy szerint nagyon örülök, hogy a Lynx-ek csapatokhoz kerülésével a BTR-ek visszakerülnek abba a feladatkörbe - még ha csak átmeneti időre is - amire eleve is tervezve lettek...azaz a katonák szállítására egyéb kiegészítő feladatok ellátása. Ezáltal nem szűnik meg a sereg APC képessége és majd a váltó típus bevezetésével a jövőben ez is megújításra kerül. Mondjuk azt nagyon remélem, hogy az újabb típus is úszóképes lesz (kár lenne veszni hagyni ezt a hadászati előnyt). Legalább annyi katonát képes legyen szállítani mint a BTR és fel legyen szerelve legalább egy olyan kaliberű önvédelmi/légvédelmi fegyverrel mint amilyennel jelenleg a BTR-80A (már csak az elrettentés végett is). Persze minden más egyéb rendszer mellett ami a modern harcászati elvárásoknak megfelel.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 209
113

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 016
123 884
113
Nem lehet kimondani? Segítek: 20 gépágyúsat adtunk, a gyengusz géppuskusok mind maradtak! :oops:
Nevén nevezve: a jobb hulladékot átadtuk, a nagyon hulladékok maradtak!
Mi így szállunk le a "Gyorsítunk" binyóról!
20-at a 300 gépágyúsból. És nem aktív készletből. Eleve több 30-as van mint 14,5-es rendszerben.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 209
113
20-at a 300 gépágyúsból. És nem aktív készletből. Eleve több 30-as van mint 14,5-es rendszerben.

Korábban az volt a (megnyugtató ? ) hír, hogy a kivont BTR-90-ak többsége "géppuskus" 14,5 mm...
Zavart érzek a (kommunikációs) Erőben! :oops:

Egyébként: Örülnék ha sokszor tévednék az ilyen esetkben, csak általában azt hozza az idő múlása , hogy NEM!
Lásd, T-72 felújítás ára(mégis reális volt 2020-as 3 milliós hazai-modernizálós ár)! :oops:
"Valami Hivatásos" erősítette ezt meg --kikővetkeztethetően ebből--, a szerbek pár hónapos 4,5 millás T-72(=>T-84) modernizálási árát reálisnak minősítve! Hmmm...

Visszaugorva a BTR-ekhez: Gondolom azért adtuk el ezeket is, mert Területvédelmisek fullra elvannak látva és van nekik lezsírozott M-tartalék is!
Így szinte nyugodt vagyok, hisz az előzőekhez hasonlóan megjött 2-3 éve bejelentett 300 Gidran és a 300 NMS/4x4 többsége is!


U.I.: Nyomokbam iróniát tartalmaztam a fentiekben.

.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 016
123 884
113
Korábban az volt a (megnyugtató ? ) hír, hogy a kivont BTR-90-ak többsége "géppuskus" 14,5 mm...
Zavart érzek a (kommunikációs) Erőben! :oops:
Te magad írod, hogy a többsége. De van letárolt/M zárolt 80/A-s is még mindig.
A sima 80 asok egy jó része spec verizó (pl műszaki, vagy vegyiédelmes) illetve egy része a 80M ami kapott egy minimál modernizációt (komm rendszerek meg éjjellátók)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 209
113
Te magad írod, hogy a többsége. De van letárolt/M zárolt 80/A-s is még mindig.
A sima 80 asok egy jó része spec verizó (pl műszaki, vagy vegyiédelmes) illetve egy része a 80M ami kapott egy minimál modernizációt (komm rendszerek meg éjjellátók)
Jó lenne, ha így (is) lenne! :hadonaszos:


Az a 20+ éves futómű modernizálás --a sokkal jobb és olcsóbb civil gumikra, + egyebek-- még mindig nem sikerült! :mad:
Ennyi erőforrást nem kap egy újonnan kinevezett katonai vezető(Böröndi), hogy erre nem futja???

Megint egy (politikai)akarat/szándék nélküli pótcselekvést kaptunk? :mad:

Talán a durván túltolt mennyiségű kormányzati media-ingyenélők-dolgozók egy részét át kéne vezényelni-képezni VALÓS munkákra a látszat-"Vetítés"biztosítás helyett!!!

.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 699
15 216
113
Most akkor melyik? Ennyi erővel fűnyíró traktor is lehetne.
Aztán mikor élesben kell bizonyítani akkor azt mondják mi nem ilyen biciklin tanultunk.
Ne legyèl már èrtetlen.

Ha hummerral, ha btr-el, ha maxxproval mèsz a 5-25 lènyege ugyanaz.

Igen akár fűnyíró traktorral is lehetne gyakorolni.

Nem tudom milyen mrap-at hiányolsz amikor 10 db van állományban a honvèdsègnèl, most meg külszolgálatban sem használnak.
IED veszèly meg bárhol lehet.

Külszolgálatba menve mi is így gyakoroltunk.
Kint a táborban, meg át kellett csiszolni az ott lèvő járműre a mozzanatot.
Legyen az hummer, Toyota,merci.
De ez mivel tudtad mit csinálsz, nem igènyelt sok időt.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 558
8 450
113
Te magad írod, hogy a többsége. De van letárolt/M zárolt 80/A-s is még mindig.
A sima 80 asok egy jó része spec verizó (pl műszaki, vagy vegyiédelmes) illetve egy része a 80M ami kapott egy minimál modernizációt (komm rendszerek meg éjjellátók)
M zárolt alatt olyan tárolást értesz hogy laktanya egyik végén kirakva az udvarra? Vagy ezeket el sikerült valami normálisabb tárolást intézni? :)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 355
113
M zárolt alatt olyan tárolást értesz hogy laktanya egyik végén kirakva az udvarra? Vagy ezeket el sikerült valami normálisabb tárolást intézni? :)
hangárokba vannak főleg nyírtelken. Hogy pontosan hogy azt nem írom le.
De van ismerősöm ott láttam és ajánlatot is kaptam hogy mennyek oda dolgozni.

a lényeg hogy van egy állomány akik ezekért az eszközökért felelősek.

odakerül XY és kapásból kap XX BTR-t X 72 est vagy más harc eszközt PTSZ D20 BRDM bármi amihez ért. plusz XX számú teherautót és X számú személygépkocsit.

a melo KB annyi hogy x év alatt ezeket rendbe kell hozni mind járművesen mind fegyveresen (természetesen segítség adott) majd ezeknek a járműveknek a kötelezőit megcsinálni. időközönként beindítani esetleg megjáratni bevizsgálni a fékrendszert egyéb rendszereket hogy még müködnek e stb tálen fagyállóval feltőlteni folyadékszínteket ellenőrizni a szokásos.... amikor mindennel végzett egy adott időintervallum alatt akkor további járművek kerülnek adott illető kezelésébe. ha túl sok jön össze elöbb utobb túl sok járműért lessz felelős valaki akkor amikor jármű igény keletkezik valamelyik alakulatnál sokszor ezekből a járművekből vissznek. (sok esetben lepukkant járműveket küldenek vagy azzal keverve adják hogy azok rendbehozatalán az új állomány kiképzése folyon. hisz annak nem sok értelme van hogy teljesen patika járműveket szétszedessenek a kiképzendő állományal majd összerakassák újra amikor valóban megjavítani is megtudjak kb ugyan ennyi energiabefektetéssel.)

nem nagyjavítást végeznek ezt ki kell emelnem
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 699
15 216
113
M zárolt alatt olyan tárolást értesz hogy laktanya egyik végén kirakva az udvarra? Vagy ezeket el sikerült valami normálisabb tárolást intézni? :)
Amit èn láttam(nem ma volt :rolleyes: ) ott minden btr-en volt egy formáját követő sátor.

Ottlèvő srác azt mondta vákumsátrak.
Nem tudtam közelmenni, de onnan ránèzèsre hihető volt.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 355
113
Amit èn láttam(nem ma volt :rolleyes: ) ott minden btr-en volt egy formáját követő sátor.

Ottlèvő srác azt mondta vákumsátrak.
Nem tudtam közelmenni, de onnan ránèzèsre hihető volt.
igen van ilyen tárolási modozat is a már teljesen rendbelevő gépek esetében ezek a vákum csomagolások egyébként már a VSZ időkbe megvoltak. a legjobb állapotú gépek. Ezek kikonzerválást igényelnek szükség esetén mert sppeciális folyadékkal vannak feltőltve és túltöltve.) lassú párolgású magas viszkozitású nem tűzérzékeny folyadék ami homogén nem vállik szét és nem üllepszik és nem bomlik de korrózió véd.
sokan állítják hogy teljesen szárazon vannak letárólva vagy üzemésszen. mert látta hogy kicsomagolták és beindították (a kicsomagolt beindított járművek csomagolása korábban már felnyitott volt és a folyadékok lecserélve ilyen esetbe csak nem a komplett folia leszedésével kezdték.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 355
113
kicsomagolás beindítás után ezek a gépek folyadékcserére kerülnek átmosva vissza hegyesztve "vevákumolva". ez több okból is szükséges egy szúrópróba szerű ellenőrzés és a kikonzerválást végző állomány kiképzése frissítése. ezeknek a gépeknek a többsége mindig is foliába volt. némeik modernizáció után került oda de azokra pl a külső (víztároló) nincs felhelyezve mert a foliával nem stimmel azok leszerelve a jármű desszant vagy küzdőterébe kerültek elhelyezésre késöbb felszerelendők teljes kikonzerválás során. (x éve volt egy közbeszerzés ilyen foliákra)
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
705
1 950
93
Amit èn láttam(nem ma volt :rolleyes: ) ott minden btr-en volt egy formáját követő sátor.

Ottlèvő srác azt mondta vákumsátrak.
Nem tudtam közelmenni, de onnan ránèzèsre hihető volt.
De minek bele a vákum? Komoly vákumot azért nem lehet egyszerű létrehozni ponyvaban... :) A brutál drága régi autókat sem vakum sátorban tartják, hanem tulnyomasosban. Száraz, gondolom nitrogendus levegővel fújva.... Véleményem szerint nincs olyan, hogy vakumsátor...
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and Rferi66