[HUN] Büffel, Wisent 2, Leguan műszaki járművek

"Páncélosok" oldaláról:
https://m.facebook.com/story.php?st...AhfLZQjPWW3qhArNwwb5NqAqcl&id=100078221486857

8af9da8e144b3373d89bce710c7af129.jpg

01134122b7b816bbfa3167cb90d5aae6.jpg

310775933_166988102585238_1163443914612309460_n.jpg

dsc_0031_3.JPG

A gumibetétes lánctalpnak köszönhetően azonban közlekedhet a közutakon, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben nagyobb távolságot is megtehessen egy gyakorlat helyszínére, vagy átcsoportosításnál.
A Lynx mellett egy Buffalo ARV harckocsi vontató is érkezett Magyarországra, hiszen a gyalogsági harcjárműhöz szükséges a műszakis. A Leopard 2-esen alapuló vontató közel 70 tonnás tömegével is igazán tekintélyt parancsoló módon csikorgott végig a Dózsa György úton.

A vezetőt ennél is kamerák segítik a munkájában. Volt szerencsém bekukkantani a fülkébe, ahol láttam a nagyméretű képernyőt. A sofőrt már idehaza képezték ki a vontóra, de előtte Leopard 2A4HU harckocsin szerzett gyakorlatot. Sajnos elfelejtettem lefényképezni a kis bölény alakú kitűzőt, amelyet a rendfokozati jelzésükön viseltek a katonák. A Buffalo szintén felszerelhető a ROSY ködgránátvetővel.

20221015_233931.jpg

Európai Bölény: a WiSENT 2 többrendeltetésű műszaki gép

"Magyarország az 5 db WiSENT 2HU eszközhöz mindösszesen egy aknamentesítő tartozék-készletet és egy műszaki munkagéphez szükséges készletet rendelt meg."
Az nagyon kevés...akkor gyakorlatilag annyit fog tudni mint a Büffel - semmi többet... :(

"A jármű önvédelmi fegyverrendszere egy 12,7 mm-es géppuskával felszerelhető Kongsberg Nordic+ távirányítású fegyverállványból, valamint a Wegmann 76 mm-es gránátvetőrendszer-ből áll."
Idáig deFNderről szoltak a hírek, most kinek van igaza?
@krisss ?

• Tetszik
Reactions: endre
Az nagyon kevés...akkor gyakorlatilag annyit fog tudni mint a Büffel - semmi többet... :(

"A jármű önvédelmi fegyverrendszere egy 12,7 mm-es géppuskával felszerelhető Kongsberg Nordic+ távirányítású fegyverállványból, valamint a Wegmann 76 mm-es gránátvetőrendszer-ből áll."
@krisss ?
Kongsberg oldalán nincs olyan RCWS hogy "Nordic+" - google sem talál semmi ilyet...ez a cikk nem teljesen megbízható...

Kongsberg oldalán nincs olyan RCWS hogy "Nordic+" - google sem talál semmi ilyet...ez a cikk nem teljesen megbízható...
MKK és a KL még elég megbizható szokott lenni,mert kifejezetten alig olvasott szakmai lapok.KESMA még nem tenyerelt rájuk úgy,mint a többi katonai lapra.

MKK és a KL még elég megbizható szokott lenni,mert kifejezetten alig olvasott szakmai lapok.KESMA még nem tenyerelt rájuk úgy,mint a többi katonai lapra.
Nordic+ RCWS akkor sem létezik - én nem találtam semmi ilyesmit legalábbis a Kongsberg kínálaátban.
Ráadásul promo anyagokból és Krissstől tudjuk, hogy FN deFNder lett a befutó a Leopard alapú járműveken, szóval a cikk író vélhetően le van maradva és ebben téved...

Amúgy jó cucc ez a deFNder - jó választás volt szerintem.

defender-leo2.png

• Tetszik
Reactions: endre and Catles

@krisss ?
Különben ott van a cikkben, hogy csak 2020-ban hozták ki a hídvető adaptert. Tehát igazam volt, hogy mi azt 2018-ban nem rendelhettük meg! :cool:

Különben ott van a cikkben, hogy csak 2020-ban hozták ki a hídvető adaptert. Tehát igazam volt, hogy mi azt 2018-ban nem rendelhettük meg! :cool:
ami igaz az igaz...mondjuk egy készlet aknamentesítő és markolókanál nagyon kevés...az egész Honvédségnek egyetlen aknamentesítő harkocsija lesz így a szovjet cuccokat nem számítva. Remélem lesz még után rendelés...

• Tetszik
Reactions: endre and Catles
Európai Bölény: a WiSENT 2 többrendeltetésű műszaki gép

"Magyarország az 5 db WiSENT 2HU eszközhöz mindösszesen egy aknamentesítő tartozék-készletet és egy műszaki munkagéphez szükséges készletet rendelt meg."
Megnéztem az eredeti FFG közleményt 2020 -ból.

Die FFG Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH (FFG) liefert im Zeitraum 2023 bis 2025 fünf WiSENT 2 Bergepanzer an Ungarn sowie Pionierpanzerkits in 40-Fuß-Containern und Minenräumkits in 20-Fuß-Containern.

Nem vagyok nyelvész, de mind az aknamentesitő, mind a műszaki kiegészítőkről többes számban ír. Persze azóta sok minden változhatott, sőt a tanulmány írói biztosan jobban jártasak az ügyben, majd meglátjuk. Mindenesetre sztem fura lenne ha csak 1-1 készletet rendeltünk volna, kivéve ha a meglévő honvédségi felszereléseket nem lehet a Wisentekre egyszerűen átszerelni.

Megnéztem az eredeti FFG közleményt 2020 -ból.

Die FFG Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH (FFG) liefert im Zeitraum 2023 bis 2025 fünf WiSENT 2 Bergepanzer an Ungarn sowie Pionierpanzerkits in 40-Fuß-Containern und Minenräumkits in 20-Fuß-Containern.

Nem vagyok nyelvész, de mind az aknamentesitő, mind a műszaki kiegészítőkről többes számban ír. Persze azóta sok minden változhatott, sőt a tanulmány írói biztosan jobban jártasak az ügyben, majd meglátjuk. Mindenesetre sztem fura lenne ha csak 1-1 készletet rendeltünk volna, kivéve ha a meglévő honvédségi felszereléseket nem lehet a Wisentekre egyszerűen átszerelni.
Az első hírek két szettről szóltak, konténerizálva.