[HUN] Csepel teherautók

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 690
15 229
113
Egyértelműbben nem biztos, hogy le tudnám írni a mondanivalómat... Azt hiszem, hogy újra el kéne olvasnod, amiket írtam, mert olyasmikre „válaszoltál”, amit nem is állítottam.
Talán csak ennyit: Nem állítottam, hogy mindent meg kéne menteni... azt írtam, hogy nem egyben kéne kibaszarintani, vagy szétlőni mindent hanem kibányászni belőle, amit csak lehet, illetve, ami különleges, azt meg kéne tartani és nem elpusztítani. Lásd a videóban szereplő vegyi mentesítő.
De pl az öntvényt tartalmazó fődarabok, váltók, csörlő, futómű alkatrészek, difik, fülke, műszerek, komplett műszerfal, üvegek stb, stb... ezek mind kurrens cikkek, amik tovább élhetnének más járművekben (minimális ráfordítással, mert gondolom egyértelmű, hogy például egy motorsátor legyártása a nyers lemezből kicsivel drágább dolog, mintha egy levettet kell kilakatolni)...
A bokorugrónak meg gyakorlatilag mindegy, hogy van-e rajta fülke, mikor rálő ezzel a vacakkal...

Az meg, hogy mennyit kell a talpraállításra költeni, az legyen az újdonsült boldog tulajdonos / megmentő gondja... :)

Még talán annyit, hogy ha gombokért akarsz tízesével venni dolgokat, nos ahhoz benne kell lenned bizonyos (érdekelt / haveri) körben.
Halandóként Te nem veszel árverésen két-háromszázezerért (vagy még olcsóbban) egy db M-zárolt platóst, de drágábban se... (ha ez a koncepció életképes lenne, akkor nekem is lenne már vagy három, ha nem több. :))

Ha esetleg tudsz gombokért Csepelt, meg hajót (de tényleg gombokért), akkor vevő vagyok rá látatlanban is.;)

Ne írd már, hogy vacak.:hadonaszos:
Ez mégis csak a cg topic;)

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113
olyanban, hogy léteznek és még menthetőek, de ha elpusztítják őket, akkor legjobb esetben is alkatrészforrások vesznek el... örökre...
mint írtam is, dac-ot, zilt, avia-t, robur-t nem sajnálnám (zilt esetleg)... de a képen lévő Csepel még akár menthetőnek is kinéz... (ráadásul ilyen kialakításban ritka is... talán kettőről tudok...)
nézz be egy Csepel-es fórumba, hogy honnét hoznak patika állapotba kocsikat.
Ez nem a vv-s Csepel? Hatul be lehet szorni a fat amivel felfutik a viztartalyt. Onnet meg csovekken zuhanyrozsakbol folyik a viz. Kb mint egy permetezogep. Most hogy csinal a sereg meleg vizet egy kitelepuleskor, tabori korulmenyek kozott? Van ennek valami modern valtozata rendszerben?

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113
Latom mar kiszortak a szocik altal 2003 korul nemet inkurrenciabol kikotort teherautokat. Vajon azok a Manok idosebbek vagy az Uralok? A legkomolyabb holmi az a keszonos berendezeses teherauto. :) Azert Marcali nem olcso, vagyis nem filleres. Egyik ismerosom hozott onnet jo par eve krazokat, nem tudom mar pontosan az arat,( 1 millio?) de szivta kicsit a fogat miattuk.

• Tetszik
Reactions: vilmoci

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 740
4 262
113
Ne írd már, hogy vacak.:hadonaszos:
Ez mégis csak a cg topic;)
attól, hogy valamikor járt benne svéd levegő, ez csak egy csődarab... :D
Ez nem a vv-s Csepel? Hatul be lehet szorni a fat amivel felfutik a viztartalyt. Onnet meg csovekken zuhanyrozsakbol folyik a viz. Kb mint egy permetezogep. Most hogy csinal a sereg meleg vizet egy kitelepuleskor, tabori korulmenyek kozott? Van ennek valami modern valtozata rendszerben?
A CSepel D-344 és változatai című könyv szerint ebből a verzióból, az FMG-68M-ből összesen 100db-ot építettek anno.
A kazánban gázolajjal tüzeltek, szóval nem kellett fát hasogatni.
Még annyit ír róla, hogy 2012-ben egy nagyon leromlottat felújított egy magángyűjtő, akinek egész kollekciója van Csepelekből.
Csak egy mondat az „annyi van a telephelyeken, mint a retek” kezdetű vélemények alátámasztására:
„Nehéz helyzetet idézett elő a felépítmény műszaki hiányossága hiszen, ilyen berendezéseket sehol nem lehet beszerezni, a már leselejtezett FMG járművekből nem maradt semmi.” (Szintén a könyv szerint a honvédség pontosan 2012-ig használt ilyen kocsikat)
Hogy hogyan találják fel a langyosvizet manapság, azt nem tudom megmondani, de biztos vannak itt akik látták, már, hogy mi van ilyen esetekben. :)

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113
attól, hogy valamikor járt benne svéd levegő, ez csak egy csődarab... :D

A CSepel D-344 és változatai című könyv szerint ebből a verzióból, az FMG-68M-ből összesen 100db-ot építettek anno.
A kazánban gázolajjal tüzeltek, szóval nem kellett fát hasogatni.
Még annyit ír róla, hogy 2012-ben egy nagyon leromlottat felújított egy magángyűjtő, akinek egész kollekciója van Csepelekből.
Csak egy mondat az „annyi van a telephelyeken, mint a retek” kezdetű vélemények alátámasztására:
„Nehéz helyzetet idézett elő a felépítmény műszaki hiányossága hiszen, ilyen berendezéseket sehol nem lehet beszerezni, a már leselejtezett FMG járművekből nem maradt semmi.” (Szintén a könyv szerint a honvédség pontosan 2012-ig használt ilyen kocsikat)
Hogy hogyan találják fel a langyosvizet manapság, azt nem tudom megmondani, de biztos vannak itt akik látták, már, hogy mi van ilyen esetekben. :)
Meglehet hogy gazolajos, bar en fara emlekeztem, a hatuljaban csinaltak a tuzet emlekeim szerint. Lehet az egy masik valtozat volt, vagy xar volt a gazolajos felfutesi rendszere mert amihez szerencsem volt az mar 99-is eleg leharcolt vot, csoda hogy gurult.

• Tetszik

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 740
4 262
113
Meglehet hogy gazolajos, bar en fara emlekeztem, a hatuljaban csinaltak a tuzet emlekeim szerint. Lehet az egy masik valtozat volt, vagy xar volt a gazolajos felfutesi rendszere mert amihez szerencsem volt az mar 99-is eleg leharcolt vot, csoda hogy gurult.
az azért mélyreható patkolás lehetett, ha átalakítottak egy ilyet fatüzelésűre. :eek::)
üDv!
Ott voltam az éleslövészeten vagyis halottam pár száz méterről!
A Csepelek amiket kivittek volt olyan közöttük amiben 40!!!km volt és elindult amikor megpróbálták!
3db vittek ki 2őn szőrös volt még a gumi....pedig volt ott DAC amin realisztikusabb lett volna gyakorolni....
Szeretném azt hinni, hogy csak „megküldted” a történetet, de a realitásérzékem azt sugallja, hogy semmi sem változott az évek alatt..
Korábban is meggyőződésem volt, hogy a honvéccség felsőbb szintjein a „legnagyobb f@szságok” feliratú ötletládából szemezgetnek néha, mikor már tanácstalanok, hogy milyen állatságot lehetne még csinálni... :(o_O

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 380
58 406
113
az azért mélyreható patkolás lehetett, ha átalakítottak egy ilyet fatüzelésűre. :eek::)

Szeretném azt hinni, hogy csak „megküldted” a történetet, de a realitásérzékem azt sugallja, hogy semmi sem változott az évek alatt..
Korábban is meggyőződésem volt, hogy a honvéccség felsőbb szintjein a „legnagyobb f@szságok” feliratú ötletládából szemezgetnek néha, mikor már tanácstalanok, hogy milyen állatságot lehetne még csinálni... :(o_O

Nagy mák,hogy a sereg az egyetlen állami pénznyelő,ahol tele vannak jó ötletekkel....:rolleyes::D

• Tetszik
Reactions: borisz

AGRESSOR88

Active Member
2010. december 27.
73
107
33

El sem szabadott volna mondanom csak nem bírtam megállni azt a butaságot ami még mindig körbe veszi a honvédséget az a sok begyöpösödött keményvonalas belülről bomlasztja az egészet!
Leakartak róla venni ezt azt pl lámpa meg kilométeróra és üvöltöztek hogy ez a "népé" semmit sem szabadott levenni még a CSepel feliratot sem...

De a mocskos román DACok azok ott rohadnak hegyekben azokhoz nem nyúlnak...

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 249
5 293
113
El sem szabadott volna mondanom csak nem bírtam megállni azt a butaságot ami még mindig körbe veszi a honvédséget az a sok begyöpösödött keményvonalas belülről bomlasztja az egészet!
Leakartak róla venni ezt azt pl lámpa meg kilométeróra és üvöltöztek hogy ez a "népé" semmit sem szabadott levenni még a CSepel feliratot sem...

Ilyen fogyatékosok vannak a hadseregben???

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113

Passz, en fara emlekeztem. Mondjuk gazolajos kalyhaval futottuk ki a telet akkor Tatan. Gazolaj nelkul. Tornacipok, papucsok, hullott agak, butorok tuntek el benn. Szoval nem tudom mennyire lehetseges benn faval futeni.

• Tetszik

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113
Kiskörösön voltam baka,95-ben ez volt az egyetlen vv ezred(laktanya)az országban volt dolgom fmg csepelel, soha nem lehetet azt fával fűteni és negyedévente az 1 hetes kitelepüléseken az volt a zuhanyzósátor,volt melegvíz (télen is),normális nyomás (nem permetező) és mindenkinek jutott :) jobb volt ilyen szempontbol mint a laktanyában ahol széntűzelésű kazán volt 200 emberre amiből jó ha 50 tudott melegvízben fürdeni. Nyáron szinte nem is volt a laktanyában a fmg csepel mert mentek kitelepültek nyáritáborokba fürdőnek. Ja és az egyik majdnem megjárta koszovót mert a jenkiknek bedöglött a saját rendszerük és segítséget kértek a MH-től ,ment egy csepel, már a gyülekezési körletben és osztották a golyóállómellényeket amikor kiderült 1,már megoldva a probléma2 a sorállományú sofőr nem mehet küldetésbe :D
Koszi, akkor en emlekeztem rosszul. Megododott a kerdes.

• Tetszik

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63

Az ilyen részletekből látszik, hogy eseknél ferde a magyar érzelem.... egy normális ember a dacokat választja alapból és burkoltan utal rá kire kell lőni. Youtoben jó videó anyag lett volna a dac kilővése.

• Tetszik
Reactions: AGRESSOR88

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 162
33 456
113
Bár nem Rába, hanem Csepel, de érdekes lett volna, ha megvalósul:

blog107-11.jpg

Kérdésem, hogy ha a 11 fő desszant helyett 6 fő lett volna, akkor a megspórolható uszkve 0,5-1 tonna közötti súlyt a páncélvédettség növelésére használták volna, akkor érdemben lehetett e volna növelni a páncélvédelmét? Ez az önsúlyához (9600kg) jelentős plusz lett volna.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 038
85 778
113

blog107-11.jpg

Kérdésem, hogy ha a 11 fő desszant helyett 6 fő lett volna, akkor a megspórolható uszkve 0,5-1 tonna közötti súlyt a páncélvédettség növelésére használták volna, akkor érdemben lehetett e volna növelni a páncélvédelmét? Ez az önsúlyához (9600kg) jelentős plusz lett volna.
Nem növelték volna a páncélt.

• Tetszik
Reactions: phaidros

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 863
34 761
113

blog107-11.jpg

Akkoriban még csak a lövészfegyverek és tüzérségi repeszek ellen páncéloztak lövészszállitót.Szó se volt még HIFV kategóriáról.A kisebb deszant révén inkább egy fegyvertornyot épitettek volna be.

• Tetszik

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 038
85 778
113
Soha nem úgy páncéloznak,hogy annyit amennyit képesek vagyunk hanem meghatározzá,higy mi ellen kell védjen és annyi lesz a páncél amennyi.

• Tetszik
Reactions: borisz

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 862
12 608
113
Soha nem úgy páncéloznak,hogy annyit amennyit képesek vagyunk hanem meghatározzá,higy mi ellen kell védjen és annyi lesz a páncél amennyi.
Kivéve, amikor háborúban minden darab vasat ráaggatnak a gépre, kazánlemeztől egészen a betonhálóig.

• Tetszik

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 862
12 608
113
De ha van rá lehetőség, miért ne hoznának ki magasabb védelmi szintet?

Mert ha van egy adott szintje, ami adott irányból megfogja a 23mm-es lőszert, hiába teszel rá +1 tonna páncélt, ha a 30mm-est nem fogja meg úgy sem, csak lomhább lesz.