Nem vagyok pénzügyes, csak a bérekkel kalkulálnom kell, így bizton mondom, hogy tévedel.
Dudolf kap bruttó 1000 pénz illetményt, amiből 335 pénzt a kifizető hely levon. Ebből 150 a bruttó bér SZJA, 185 a TB járulék. Ez a munkavállalói oldal.
Nomármost, a munkáltató a bruttó bér után fizet még az államkasszába x %-ot, ami attól függ, hogy milyen adózást választott. Speciel a KIVA 10% most.
Tehát a végén - ha így számolsz - 1000+335+100 = 1435 lenne a forgalom. Csakhogy ottan van a bukfenc, hogy Dudolfnak nem utalnak 1000 pénzt, mert levonják egyből a 335-öt, tehát a - te szavaiddal - forgalom 665, a 335 meg plusz a 100 megy tovább az Államkincstárhoz. Tehát így a forgalom 1100.
De én úgy tudom, hogy az Államkincstár az állami cégeknél nem utalgat, hanem Dudolf kap csak illetményt, a többi a belső számlák között mozog.
Viszont így átláthatóan könyvelhető és követhető minden - akár valós, akár fiktív - pénzmozgás. Mondjuk azt nem tudom, hogy ez hogyan növelné a GDP-t, de majd elmondja valamelyik hozzáértő közgazda.