1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség/nehézfegyverzet' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Raktár alatt a csillagokat érted?
   
  fip7, svajcibeka and silurusglanis like this.
 2. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  :) Na igen, a baj ott kezdődik, hogy nem látja a célt.
   
  fip7 and svajcibeka like this.
 3. svajcibeka

  svajcibeka Member

  Közvetett irányzás....
   
 4. honved

  honved Well-Known Member

  ÁÁÁÁÁÁÁÁ ! :) Igazad van. :) Hol is lehetnének, ha nem a szabad ég alatt.
   
 5. danielblack

  danielblack Well-Known Member

  Nyírtelken van belőlük bőven. Azonban sok más MH raktárakról készült fotókon is volt belőlük rendesen (pár éve). Általában még ponyvázva is voltak. Ha más nem két osztálynyit biztosan össze lehetne éppen kaparni a két dandárunknak. A probléma ott kezdődik, hogy a vontatott tüzérség mobilitása lassú, régi rendszerek lévén a pontosság gyengébb mint egy modern önjáró eszköznél. Személy szerint dandáronként 2 osztályt gondolnék a minimumnak vontatottból, hogy mindig legyen tűzkész üteg, míg a másik szedelőzködik.
  A legjobb lenne ha elfelejtenénk eme szép darabokat és beszereznénk valami önjárót. Persze én még ez esetben is megtartanám a tartalékosoknak őket, ha használhatóak...
  Egyébként tudtok olyasmiről, hogy T-72 alvázra valaki rápakolt egy d-20 at?
   
  borisz and marton like this.
 6. Zed895

  Zed895 Well-Known Member

  A tuzvezetest lehet itthon is modernizalni, asszem Arpad M2 neven meg is csinaltak, de gondolom nem rendszeresitettek. A nagyobb gond szerintem, hogy 10 fo kell hozza mig egy onjarohoz jellemzoen 5. Es nekunk nem az a gondunk, hogy keves lenne a penz (igen, ez elsore furcsan hangzik, de nem az usa-hoz hasonlits hanem mondjuk a nalunk szegenyebb romaniahoz) hanem az alacsony lakossagszam. Tehat nekunk inkabb dragabb, de kevesebb emberrel mukodtetheto onjaro kell, hogy jobban legyen kihasznalva az alacsony haderoletszam egy haboruban. Tehat nem a jobb pontossag/tuzvezetes a fo elonye az onjaronak szerintem. Tartalekba ettol fuggetlenul megtartanam (legalabb novelne az eselyt, hogy egy kozetkezo balos kormany nem a maradek t-72-t adja oda az iszlam allamnak -mert erre is van esely, ha a jobboldali szavazok megint elkenyelmesednenek mint az elso fidesz kormany idejen).
   
  alfa74 and marton like this.
 7. danielblack

  danielblack Well-Known Member

  Szerintem a 8-9 milliós lakosságunk esetében mindegy, hogy 250 fő vagy 500 fő kell e két tüzér osztály működtetéséhez. Itt minden azon múlik, hogy a Magyar Honvédség mennyire vonzó tud lenni a munkaerőpiacon.
   
  Nagy Csaba and Brimstone like this.
 8. Zed895

  Zed895 Well-Known Member

  Persze, nagyon fontos kerdes, hogy mennyire vonzo a sereg, de a fenti peldaban is az 500 pont a duplaja a 250-nek. Es ha ezt az elvet koveted a tobbi fegyvernennel is, mondjuk amint lehet lecsereled a Mihukat KA-50-re (csak pelda) akkor maris megduplaztad a helikopterek szamat ugyanakkora kezeloszemelyzet eseten (nem beszelve arrol, hogy a kamovnak nincs desszanttere, tehat az agyas vorosdiplomas tabornok nem tud plusz 8 fot belezavarni, hogy a pilotaval meg lovesszel egyutt azok is haljanak meg egy manpadtol). Tehat ha ezt az elvet kovetnenk, akkor a gyakorlati kihasznalas szempontjabol kb. megharomszorozhatnak a sereg meretet. Ez csak elmelet, tudom, hogy a gyakorlatban ez nem ilyen egyszeru, de az elvet (hatekonyan kihasznalni az alacsony szamu eloerot) kovetni kellene.
   
 9. danielblack

  danielblack Well-Known Member

  Értem én mit mondassz, de azért egy desszantteret ne fess le ilyen ördögien xD ennyi erővel robotizáljuk a teljes haderőt, nehogy golyóközelben legyen egy katonank is.
  Viccet felreteve sajna nem hiszem hogy tobb eszkozunk lenne ettol :/
   
  borisz likes this.
 10. Fade

  Fade Well-Known Member

  Papíron 2004. szeptemberében szűnt meg a Szigetvári Zrínyi Miklós Vegyes Tüzérdandár. Valójában már sokkal korábban. A nem használt eszközök nem lettek konzerválva. Egy vas/acélszerkezetnek pedig teljesen mindegy, hogy egy ponyvát ráhúzta e 10+év távlatából, ha az kint áll a nyáron/télen a szabad ég alatt, ha az nem lett szakszerűen konzerválva.
  Ez is egy tipikus Mig-29 eset.
   
  tonyo, Nagy Csaba, alfa74 and 5 others like this.
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  ...éés Rába alvázat hajítani pár tucat cső alá?
   
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Felesleges, ezek már csak tartalékba valók a területvédelmi csapatokhoz. Nincs hozzájuk semmi csak a lövegek. Ráadásul magasan lenne és minden lövésnél fel kéne mászni a platóra tölteni, így jelentősen csökken a tűzgyorsaság. Kicsit erősebben át kéne dolgozni a tervet ahhoz hogy legyen belőle valami használható. Nem ér már annyit. Ráadásul ez a pár darab már nem oszt vagy szoroz ami van raktáron. Plusz tökölés, tervezés, időveszteség, egyáltalán szabad e átépíteni engedély nélkül?
  Inkább egy Dana M1,vagy Zuzanna2 -t beszerezni helyettük.
   
  Brimstone likes this.
 13. Brimstone

  Brimstone Active Member

  Nem irányított lőszerrel van ez. Irányított lövedékekkel 1...2m a CEP.
   

Ezen oldal megosztása