[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

Talán K GY felel az említett eszközök raktározásáért, hogy ennyire tisztában van az állapotukkal?
Nem tudjuk hogy honnan tudja amit tud vagy hogy tudja-e egyáltalán vagy csak mondott valamit amit mondania kellett. Annyit tudunk hogy a pécsi tüzérdandárnál volt kb. 2004-ig.

Nem tudjuk hogy honnan tudja amit tud vagy hogy tudja-e egyáltalán vagy csak mondott valamit amit mondania kellett. Annyit tudunk hogy a pécsi tüzérdandárnál volt kb. 2004-ig.
Ismerve a hazai tartós tárolási szokásokat,alighanem örülhetünk ha tizede működőképes állapotba hozható még.Maguk a csövek még alighanem jol elvannak,de a szerelvények már nem fegyveracélból vannak....

• Tetszik
Reactions: vasszekely
Volt tábornokként biztosan megvannak a kapcsolatai akikkel megdumálja a haderő nagy kérdéseit. Aztán lehet azok is ugyanúgy nem láttak 10-20 éve laktanyát belülről, lehet hogy igen, de az biztos hogy ő semmit sem lát belülről ergo ellenőrizni sem tudja hogy igaz-e amit hall.

Biztos hogy volt rendbetétel a D-20-asoknál az elmúlt években, ha megnézitek a képeket hadgyakorlatokról mind patika állapotban van, ellentétben a 72-esekkel. Egy D-20-ast azért nem akkora kunszt rendbe tenni mint egy járművet. (Bár elb@szni el lehet attól még, volt ilyen sztori régebbről hogy rossz hidraulikai folyadékot tettek bele és pár lövésről használhatatlanok lettek.) Ami kérdés persze hogy mennyit hoztak rendbe - de ez úgyse lesz nyilvános infó-, meg ami érdekel hogy ezt is a Currus csinálta? Mert azt tudom hogy régebben a Currus csinált minden felújítást, aknavetők D-20 stb.
P4040097.JPG

Volt tábornokként biztosan megvannak a kapcsolatai akikkel megdumálja a haderő nagy kérdéseit. Aztán lehet azok is ugyanúgy nem láttak 10-20 éve laktanyát belülről, lehet hogy igen, de az biztos hogy ő semmit sem lát belülről ergo ellenőrizni sem tudja hogy igaz-e amit hall.

Biztos hogy volt rendbetétel a D-20-asoknál az elmúlt években, ha megnézitek a képeket hadgyakorlatokról mind patika állapotban van, ellentétben a 72-esekkel. Egy D-20-ast azért nem akkora kunszt rendbe tenni mint egy járművet. (Bár elb@szni el lehet attól még, volt ilyen sztori régebbről hogy rossz hidraulikai folyadékot tettek bele és pár lövésről használhatatlanok lettek.) Ami kérdés persze hogy mennyit hoztak rendbe - de ez úgyse lesz nyilvános infó-, meg ami érdekel hogy ezt is a Currus csinálta? Mert azt tudom hogy régebben a Currus csinált minden felújítást, aknavetők D-20 stb.
P4040097.JPG
Utólag okos gyula bácsi sose volt tábornok.

A rosseb egye ki a szemit nekijje, akkor meg mit veri a száját?!
szerintem nem árulok el titkot azzal hogy a 100 mm MT 12 esek is szétszedve levannak tárolva. (azért vannak szétszedve hogy kevesebb helyet foglaljanak.)
a D-20 ak hidraulika olaja kapcsán annyi történt hogy a bőrtömítéseket marta szét a (kisérleti) hidraulika olaj. ami mint kiderült nem alkalmas erre a célra a MOL ezért mástípusú olajat dobott fel... hogy miért vólt erre szükség ? mert a D20 hoz fém alkatrészel bőven jól állunk/álltunk. A hidraulika olaj vólt az egyetlen dolog amibe importra szorultunk. és meg is kérték az árát... a lövegek átmenetileg mentek tönkre (a bőr tömítések eróziója mállása végett) ezek cserére kerültek... Hogy mennyi D20 assal rendelkezik az ország? sokkal... nem a d20 ak mennyisége a szűk keresztmetszet és nem is a hozzájukvaló lőszerkészlet... Igen vannak speciális lőszerek hozzá... Nem nincs az összes d20 széteszerelt állapotba letárolva.

szerintem nem árulok el titkot azzal hogy a 100 mm MT 12 esek is szétszedve levannak tárolva. (azért vannak szétszedve hogy kevesebb helyet foglaljanak.)

Állítólag összesen 106 db MT-12 lett rendszeresítve 1990-ig.

Az ENSZ fegyverzet ellenőrzési jelentések szerint:
2003-ban még volt 25 db 100mm MT-12.
2008-ban ebből el lett adva 18 db a cseheknek. (vagy ők vallották be hogy kapták, vagy mi hogy exportáltuk)
2014-ben a maradék is eltűnt a jelentésekből.

Akkor 106-25= 81 db lett szétszedve és letárolva valamikor 2003 előtt vagy a maradék 7 db 2014 körül?

Állítólag összesen 106 db MT-12 lett rendszeresítve 1990-ig.

Az ENSZ fegyverzet ellenőrzési jelentések szerint:
2003-ban még volt 25 db 100mm MT-12.
2008-ban ebből el lett adva 18 db a cseheknek. (vagy ők vallották be hogy kapták, vagy mi hogy exportáltuk)
2014-ben a maradék is eltűnt a jelentésekből.

Akkor 106-25= 81 db lett szétszedve és letárolva valamikor 2003 előtt vagy a maradék 7 db 2014 körül?
Fegyverzet ellenőrzésnél az "alkatrésznek" vagy egyéb okok miatt szétszedett fegyvereek nem számítanak fegyvernek. máskülönben egy csomó mindenbő mehetne a lego hogy raktári készletekből mi is rakható össze.

P4040097.JPG

Ez a kép honnan van?

P4040097.JPG
A dandár parancsnok-helyettese nem volt tábornok.

• Tetszik
Reactions: kamm
Tegnap már betettem az ukrán topikba, de ott elveszik az érdeklődők elöl. Érdemes elolvasni mert abszolút a helyén írja le a tüzérség jelentőségét. Lényeges lenne megérteni, hogy nem lehet néhány darabszámos mennyiségben goldolkodi mert tömegtüzet kell biztosítani a műveleti területeken.

Tegnap már betettem az ukrán topikba, de ott elveszik az érdeklődők elöl. Érdemes elolvasni mert abszolút a helyén írja le a tüzérség jelentőségét. Lényeges lenne megérteni, hogy nem lehet néhány darabszámos mennyiségben goldolkodi mert tömegtüzet kell biztosítani a műveleti területeken.
Egyetértek a következtetéseddel, de a linkelt cikket, és az abban hivatkozott írást is jelentős forráskritikával érdemes kezelni, mert a sarkos megállapításokat pont állítólagos résztvevői elbeszélésekre hivatkozva teszi, emellett az általunk/általam látottak sem feltétlenül támasztják alá azon a helyszínen abban az időpontban.

Micsoda szégyen bakker,majd 70 éves szarokból is van annyink,ami elfér az udvaromon,semmi 152-es,vagy nato 155-ös,a tankok mögé kellene kötni az illetékes politikusokat,némi wellness kocogásra,egy hk menetgyakorlat erejéig. :mad::mad:

• Tetszik
Reactions: Pogány
kedves kolléga miként vélekedsz arrol, hogy az általunk itt favorizalt m777 k nem hozzák azt amit vártunk tőlük Ukrajnában Szembe mondjuk a d20 sokkal. Tudom nem mindegy a műszaki háttér meg a tüzér ék tudása. De na azért az állítólagos 100 lövés utáni karbantartas furcsa. Más El tudsz képzelni egy olyan vegyes használatot ahol a D20 k adják a tömeg tüzet az m777 k meg a precíziós át. Mondjuk egy szittya dandár al egy osztály d20 és mondjuk egy uteg m 777 felállás az hülyeség lenne? Plussz a rakétás tüzérség.

• Tetszik
Reactions: Centquri prime
kedves kolléga miként vélekedsz arrol, hogy az általunk itt favorizalt m777 k nem hozzák azt amit vártunk tőlük Ukrajnában Szembe mondjuk a d20 sokkal. Tudom nem mindegy a műszaki háttér meg a tüzér ék tudása. De na azért az állítólagos 100 lövés utáni karbantartas furcsa. Más El tudsz képzelni egy olyan vegyes használatot ahol a D20 k adják a tömeg tüzet az m777 k meg a precíziós át. Mondjuk egy szittya dandár al egy osztály d20 és mondjuk egy uteg m 777 felállás az hülyeség lenne? Plussz a rakétás tüzérség.
A D20 lőtávja kicsi a mai harctereken, már kb csak múzeumba való.

A D20 lőtávja kicsi a mai harctereken, már kb csak múzeumba való.
Tehat akkor mégis csak jó lenne őket leadni a németeknek a saját agyú ik ért és m777 ert? Tudom kriss szerint ez csak mese, de kizárt hogy ne legyen erről beszélgetés.

Ki olyan hülye aki ezt az üzletet megcsinálná?
El nem tudom képzelni, hogy milyen alapon gondoljátok ezeket a vad dolgokat.
Mert a nemet kancellár ezt harsogja a medíjakban! Régi szovjet cuccok kellenek az ukranoknak és Németország beszerzi ezt neki cserébe meg ad saját nemet fegyvert! A cikkeket már ezesrszer beraktuk ide! Nem mi találjuk ki ezeket gondolhatjatok.