[HUN] ELM-2084 (IAI - Elta)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag 467

Guest
Csúcstechnika a légtérvédelemért

"Ahhoz, hogy Magyarország légtere biztonságosan lefedett és védhető legyen, egy többfunkciós, háromdimenziós radarrendszerre van szükség – mondta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka a legkorszerűbb légtérellenőrző rendszer vásárlásáról szóló megállapodás aláírásán, december 11-én, pénteken, Budapesten."
Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada elnök-vezérigazgatója az aláírás alkalmából elmondta: cége büszke, hogy ilyen kiváló és gyors eredménnyel jártak a tárgyalások a magyar kormánnyal. Mint fogalmazott, a szerződés újabb bizonyítéka annak, hogy a vállalat mennyire elkötelezetten segíti a magyar haderő fejlesztését. „Ez a szerződés nem jöhetett volna létre anélkül az erős kapcsolat nélkül, amely országainkat összefűzi, s amelynek elsődleges célja nemzeteink és országaink területeinek megvédése.

Jó hát ha ennyire pörögnek a dolgok, akkor valszeg az áron nagyon nem vitatkoztak. Egyre valószínúbb, hogy a láncos mellett nem véletlenül hagyta bent a preziben az RM a kereskes IFV / APC verziót. Ezt a pár MAN-t megkaptuk mellé bónuszba.

Én ezt emelném ki:
"Mint elhangzott: a közepes és nagy hatótávolságú rendszerrel a legmodernebb technikára cserélik le az elavult szovjet-orosz radarokat."
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
6 036
9 639
113
retard riporten úgy beszél mint ha csak egy lenne majd
Gáspárunk sincs túl jó bőrben ebben a videóban.

Lényeg, hogy '24-től áll rendszerbe és "nem mondják meg hová telepítik".
Már csak azért is vicces ez a kijelentés, mert ez egy mobil radar amit mindig oda telepítenek ahová kell és még onnan is időnként arrébb rakják.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
24 494
44 022
113

Már külföldi oldalak is átvették a hírt:

"Magyarországon, amely megvásárolta az Iron Dome néven ismert légvédelmi rendszert az izraeli ELTA cégtől, bejelentették, hogy Izraelben kaptak kiképzést azok a szakemberek, akik ezt a rendszert fogják használni.
A magyar sajtóban megjelent hírek szerint két hónapja edzenek Izraelben azok a magyar katonai szakemberek, akik részt vesznek a védelmi rendszer kialakításában és aktiválásában.
Maroth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelmi fegyverbeszerzésekért felelős államtitkár-helyettese kijelentette, hogy ez az Izraelben évek óta alkalmazott rendszer a világ legtökéletesebb légtérvédelmi rendszere, majd elmondta: „A magyar légtér teljes védelme a magyar kormány egyik elsődleges prioritása."
Maroth Gáspár hangsúlyozta, hogy „a regionális konfliktusok kockázata magas földrajzi területen elhelyezkedő, egyben NATO-tag Magyarországnak védelmi kötelezettségei vannak, és az ország légterét egységes központból és holisztikusan, a védelemmel meg lehet védeni”. Iron Dome" rendszer."
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
14 334
9 781
113
Minimum (!!) 5-6 féle különböző radarból fog összeállni a radaros érzékelő rendszer.
Felszíni battlefield radarok (A Pro Patria már eddig is szállította), a Sentinelek (most lett a NASAMS-szal bejelentve), a tüzérségi radarok (létfontosságú, állítólag a KMW csomagbam van), akkor a még hivatalosan be nem jelentett izraeli réskitöltő multi-mission radarok (most csak úgy megjelent egy újságban), a modernizált nagy hatósugarú orosz eredetű radarok (egy kicsit még biztosan velünk lesznek), és a telepített légtérellenörző radarok (a hegytetőkön). És akkor még jönnek a passzív radarok, illetve a szenzorfúziós megoldások. Ha ehhez hozzádobunk egy Globaleye jellegű "low budget" felderítő rendszert, akkor látszik, hogy már csak fizetni kell....
És akkor még eltekintettem egy lehetséges ABM rendszer saját radarjaitól, meg mondjuk egy dedikált drónelhárító járműre felkerülő közelfelderítő radartól! :rolleyes::cool:
az ABM az nem NATO feladat?
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
1 424
2 402
113