[HUN] Harckocsibeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 401
55 215
113
Anno mikor irkaltunk rola, vissza lehet keresni, azt rottak fel neki, hogy menetbol nem tud celzott lovest leadni. De erveltunk az ukran tapasztalatok/kepek/videok alapjan, hogy alltalaban ott a harckocsik is foleg allo helyzetbol lonek (persze van pelda mozgo-ra is).

Tényleg nem tud menetből pontosan lőni, mert fixen beépített az ágyú, így stabilizátor sincs.
60's években ez nem volt akkora fond.

Már írtam, mai eszközökkel sokkal jobbra meg lehetne építeni egy ilyen tankot.
Pl.
1. EX drive elektromos hajtás előre (így előre és hátra is ugyan olyan gyors lenne, e mellet nagyon finoman is lehetne vele célozni)
2. Egyik oldalon egy sorhatos kamionmotor+generátor, így D+E lenne a gép
3. Másik oldalon a 2 fős személyzet. Nem kell a harmadik ember, hiszen ma már létezik tolató kamera.
4. 120 mm-s ágyú
5. Kettős szalagtöltő
6. Digitális, lézergiroszkóp stabilizált hidropneumatikus felfüggesztés. Gyakorlatilag részben ki tudja váltani a lövegstabilizátort.
7. Távirányítású fegyverállvány a tetejére
8. APS rendszer
9. Lövegcsőből indított rakéta a távoli célokra.

Az eredeti STRV-103 paraméterei elvileg ezek:
Hossz (teljes): 8.99 méter
Hossz (teknő): 7.04 méter
Szélesség: 3.60 méter
Magasság (teknő): 1.9 méter
Az új változat is simán ugyan ilyen paramétereket hozna, hiszen egy emberrel kevesebb lenne benne, és csak egy motorja lenne.
Viszont alacsonyabbra is meg lehet csinálni. 100 cm kell egy normál belmagassághoz (félig fekvő ülésekkel) , ehhez jön 10-10 cm a tető és a teknő esetén, plusz az 50 cm-s teljes hasmagasság. Ami 170 cm lenne. Ha leülteti magát akkor akár 150 cm is kijön...
Szerintem nagy királyság lenne, egy ilyen modern rohamlöveg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 473
77 247
113
Melyik gépünk nem az?:rolleyes: Tenni kell rá APS-t, StrikeShield-t s minden rendben! S kapnánk egy kis ("méregzsákot"), páncélvadász, felderítő szerepkörben tökéletes lenne egy 120mm-es löveggel.
Mivel van rajta 2db 71mm aknavető is! Nem-e lehetne kicserélni 80mm-re! Sőt még egy forgatható tornyot is kilehetne alakítani rajta! Picit fel kellene tuningolni a kicsikét.

61fce05efd932136b6f9c707f109e7ec.gif



A Lynx nem nagyobb esetleg? A leo nem nagyobb esetleg, a pzh 2000 nem nagyobb esetleg?

- Ezt a kis gépet mondod nagy felületnek, még a dron sem látja 500m magasról! :D Ha beássa magát vadászkutyának kell lenni hogy észrevedd! Főleg ha teszel rá álcahálót! A terep adottságai között pedig a 170cm-rel úgy el tud tűnni hogy nem veszed észre! Különösen hogy még -15cm-t lapulni is tud.
- Pont hogy ilyen gépek kellenek nekünk a síkvidékre, nem az emeletes toronyházak, amiket 10km-ről kiszúrnak! Tessék itt egy dimbes-dombos síkvidék! Lehet vízmosás, árkok vagy bármi ami a terepen megtalálható. - Hogy ne keljen visszalapozni: -
A raj alaphelyzete az első ábra! A kék nyíl mutatja a haladást!

7947a46f5a686c86726b3989d52431cd.jpg


Végigmutatja ennek a harckocsinak az előnyét. Egy raj taktikai előrehaladását! Egymás fedezését!
Hogyan tudják feltartóztatni, kiszorítani az ellent! Előre elkészített taktikai fedezékekkel.
Miért is nem volna jó nekünk?
Az ábrán egy harckocsi szakasz látható nem raj. Nem létezik olyan, hogy harckocsi raj. A harckocsizóknál a raj szintű szervezet az egy harckocsi és a kezelői. 3 vagy 4 harckocsi az már szakasz (ugye az 3 vagy 4 raj).
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 049
113
Annyira a 105 ágyú+töltőgép köré lett tervezve, hogy ahhoz nem nyúlnék, mindent faragni kellene az űrméretnöveléshez. De 105-tel is jó páncélvadász lehetne.
A zsidóknak (nem pejoratív értelemben szokom használni!!! ), van a 105-ösbe ATGM-rakettájuk, kicsit tutibb, mint a "nyilakat" löni, meg az ára sem rossz, nem sokszorosa egy Bastion-nak (najó: nem nagyon sokszorosa)...


.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85 and Pogány

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 417
5 023
113
.

"Nemzetmentőnk" meglephetne már végre egy hasznos dologgal is ezen a területen --azokon a kellemetlen meglepiken kívül, hogy minden lehetsége HUF-ot is visszatart a közelgő szavazat-vásárlásra(és valamelyik mindig közeleg :oops: )--, például azzal, hogy pár-százezer $-ért hoz diszkontáron egy 250-300 darabos tétel 103-ast --ha van egyáltalán a svéd polcon--!!!

A logisztikai rémálmot egy 50 kanibálozgatásával el lehetne húzni 10-20 évig, utána meg majd megoldja a következő (politikai) csapat, és addig is végre-már: megszűnne a --"Dicső"-- örökölt-hagyományos "Letolt-gatya" állapot!
:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:


.
Meg egyszer: nincs belőle, mert eljuldtwk a kohoba az egész hobelevacnot. Nincs, ezen mit kell még ragozni? Aztán az, hogy egy szarból, már bocs de ez ma már az, kurvasok pénzért csináljunk egy teljesen más filozófiáju tankot (forgatható torony? Hogy a bánatba? Meg hasonlók.) Az már nem is nevetseges, hanem komplett hülyeség.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 049
113
Meg egyszer: nincs belőle, mert eljuldtwk a kohoba az egész hobelevacnot. Nincs, ezen mit kell még ragozni? Aztán az, hogy egy szarból, már bocs de ez ma már az, kurvasok pénzért csináljunk egy teljesen más filozófiáju tankot (forgatható torony? Hogy a bánatba? Meg hasonlók.) Az már nem is nevetseges, hanem komplett hülyeség.

Rossz helyre címezted: nem Én nem írtam tornyos upgrad-es hsz-t!
Rossz helyre címezted: Én nem írtam azt támogató hsz-t sem!
Rossz helyre címezted: Én olyan hsz-t írtam, amiben a jelenlegi SEMMI --közeli-- állapot helyett viszont valóban támogatnám a 103-ast 200+ mennyiségben, ha van egyáltalán, DE tudtommal NINCS!

Tehát valójában egyetértünk!


Te is lebuktál: "Emberből" vagy! ;) Semmi gond!



További szép napot! :hadonaszos:


.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 198
8 045
113
Igen, a rögzített löveg ma már nem annyira jó megoldás! Ez tény, ám lehet rajta javítani. Mint láttad a feltett rajzon, ott is jelöltem ezt a lehetőséget. Tehát van rá mód. S stabilizálható is!
A 120-as lőszer helye megint csak javítható, mivel csak egy hátsó plusz kerék kellene, azaz 5 kerekes lenne! Mivel ugye a 120-as lőszerek hosszabbak! Ezért nem volt lehetséges az új töltő működés sem.
A páncélzat kérdése megint csak tervezés kérdése!

- Az üzemeltetés pedig ha jól körülnézünk biztos találunk manapság a géphez mérten megfelelő diesel motort s váltót. A lényeg hogy a motor elől van, s ad egy plusz védelmet is a legénységnek!

Így nézne ki hirtelen 5 kerékkel.

85f92f731e432f799580731d94ee64b9.jpg


fa12446ebb02b52cc837f1fab2a38228.jpg


Szépen láthatók hogy a fű alatt is elmennek ezek a gépek! Messzebbről meg nem is látszanak.
Meg nem is tudnak (pontosan) lőni. Azzal, hogy az egész tankot kell mozgatnod, nem csak egy tornyot, a koncepció még a svédeknél is megbukott.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 057
10 165
113
Teljesen jogos a feltétel teljesülése esetén!


Csak "Totál-jogos"!

Az viszont ironikus és szánalmas lenne ebben az esetben, hogy a tartalékosok --harcoló létszámban-- nagyobb létszámúak lennének, mint a Honvédség, technikát tekintve pedig --összességében-- jobb képességüek lennének egy 100-150 10-assal kiegészülve, mint a--z állítolagosan elsődleges :confused: -- Honvédség!

Éééérdekes lenne a felállás, mi-tagadás... :oops:




U.I.: A jelenleg fennálló "Bokág letolt gatya" helyett sokkal-sokkal jobb lenne.
Dobd már be azt az "X00 darab letárolt Srtv103-as, Eladó!" linket, és erős széndékkal már tolom-is-ezerrel a dolgot! :hadonaszos:


.
Baromság.
Ha akarunk valami régi szart a mennyiséghez akkor utolsó szériás M60-ak vannak még rengeteg elfekvőben, abból 150 darab. Ahhoz már csak 600 harckocsizó kell, meg az egyebek. De van rá upgrade szarásig, a legmodernebb tankok kivételével kb mindent kilő. Azokra meg majd dobál HE lőszert, az is elég a harcképességük csökkentéséhez. Semmilyen egzotikus szart ne vegyünk.
De persze méginkább egy zászlóalj új Leopard. Vagy 10 zászlóaljnyi APC abból a pénzből.
A realitás meg a semmi, hiány van, és az Alföldet ha így marad a 2022-eshez hasonló aszály viszi el (inkább durvább), oda kell a pénz hogy legyen víz visszatartás. Ezer milliárdok, azonnal.
 
  • Tetszik
Reactions: L.O.B and LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 049
113
Baromság.
Ha akarunk valami régi szart a mennyiséghez akkor utolsó szériás M60-ak vannak még rengeteg elfekvőben, abból 150 darab. Ahhoz már csak 600 harckocsizó kell, meg az egyebek. De van rá upgrade szarásig, a legmodernebb tankok kivételével kb mindent kilő. Azokra meg majd dobál HE lőszert, az is elég a harcképességük csökkentéséhez. Semmilyen egzotikus szart ne vegyünk.
De persze méginkább egy zászlóalj új Leopard. Vagy 10 zászlóaljnyi APC abból a pénzből.
A realitás meg a semmi, hiány van, és az Alföldet ha így marad a 2022-eshez hasonló aszály viszi el (inkább durvább), oda kell a pénz hogy legyen víz visszatartás. Ezer milliárdok, azonnal.


A SEMMI/"Letolt-gatya" állapotnál az is jobb! Támogatnám azt is!

Ennek ellenére a média-mellébeszélésből-ködből egy, a Hatalomért rettegő Vezetés szavazatvásárlára befagyasztott pénzei --és ennek taktikája-- bontakozni ki előttem, a "Bármi áron..." szándék +fogcsikorgatás hangjaival a háttérből!

Tök-mindegynek tartom, hogy min/miért/hogyan vitázunk. A Nekem lényeges --Történjen már valami hasznos!!!-- szempontból, elvesztegetett ez az idő-ez az erőforrás, amit másutt sokkal eredményesebben tudok az általam fontosnak tartott cél érdekében felhasználni.

Ezért udvariasságból ennyit válaszoltam, de --emiatt-- nem nagyon érdekel ez a vonal.
Igazán már semmilyen technikai részlet. Ezeken semmi nem múlik: ... csak a Politika! Ez van, Ez a Valóság!

További szép napot!

.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 193
31 238
113
Baromság.
Ha akarunk valami régi szart a mennyiséghez akkor utolsó szériás M60-ak vannak még rengeteg elfekvőben, abból 150 darab. Ahhoz már csak 600 harckocsizó kell, meg az egyebek. De van rá upgrade szarásig, a legmodernebb tankok kivételével kb mindent kilő. Azokra meg majd dobál HE lőszert, az is elég a harcképességük csökkentéséhez. Semmilyen egzotikus szart ne vegyünk.
De persze méginkább egy zászlóalj új Leopard. Vagy 10 zászlóaljnyi APC abból a pénzből.
A realitás meg a semmi, hiány van, és az Alföldet ha így marad a 2022-eshez hasonló aszály viszi el (inkább durvább), oda kell a pénz hogy legyen víz visszatartás. Ezer milliárdok, azonnal.
Amo azt illeti,az M60TM 120 milis agyujaval pont ugyanarra képes ,mint barmelyik masik modern 120 milis agyus tank.....
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 193
31 238
113
Az a helyzet,hogy az a sved lepenyhal valojaban nem valt be.Igazabol egy nagy bukta volt.A mereven beepitett agyuja miatt csak az agesz testel lehetett vele célozni.Egyaltalan nem volt könnyen kezelhető.Harcaszatilag meg egy rémálom volt.Wgy Tirran M3 modernizaciot kapott T55 tobbet erne,mint ez a sved csoda.
 
  • Vicces
Reactions: fip7

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 417
5 023
113
Rossz helyre címezted: nem Én nem írtam tornyos upgrad-es hsz-t!
Rossz helyre címezted: Én nem írtam azt támogató hsz-t sem!
Rossz helyre címezted: Én olyan hsz-t írtam, amiben a jelenlegi SEMMI --közeli-- állapot helyett viszont valóban támogatnám a 103-ast 200+ mennyiségben, ha van egyáltalán, DE tudtommal NINCS!

Tehát valójában egyetértünk!


Te is lebuktál: "Emberből" vagy! ;) Semmi gond!



További szép napot! :hadonaszos:


.
Ugyan neked vélaszoltam de az összes itt kommentelő "vegyünk bármiylen szart, csak legyen valami vasdarab amit sok pénzért megbuherálhatunk, ilyen sufnituninggal, és akkor legyőzzük a csillagrombolókat is" embernek szólt. Itt röpködtek a forgatható torony, a 120milis ágyú, a megnövelt hossz (csak egy plussz kerék kell???) és hasonló baromságok. Ez a tank féleség úgy szar ahogy van. Egy rémálom volt a maga korában is, nem véletlen, hogy még a svédek sem szántak rá pénzt, hanem kidobták a francba. A koncepciót is. Az meg enyhén szólva is nevetséges, hogy valaki iderak egy ábrát egy három harckocsiból álló szakasz egymást fedező előrenyomulásáról, mint a példát, hogy ez mennyire baromi kibsaszott jó tank. Alapvető harcászat, és nem erre a tankra kihegyezve. Ez a tank már ott megbukott, hogy egy 80 cm-es lépcsőn tud max felkapaszkodni, nesze neked hegyvidáki harc. Nem lehetett vele normálisan célozni, nem védett meg egy erősebben eldobott kavicstól sem. Nincs benne hely értelmes mennyiségű lőszernek, és egy ma már erősen alulméretezett 105-ös lövege van. Nem, nem minden 105-ös löveg egyforma, és az, hogy VAN a világon 105-ösben való lőszer, nem jelenti azt autonatikusan, hogy ebben is lehet használni. Ezt a vackot 1956-ban tervezték. Akkor futurisztikus volt, de ez nem jelenti azt, hogy jó is.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and dudi

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 049
113
Ugyan neked vélaszoltam de az összes itt kommentelő "vegyünk bármiylen szart, csak legyen valami vasdarab amit sok pénzért megbuherálhatunk, ilyen sufnituninggal, és akkor legyőzzük a csillagrombolókat is" embernek szólt. Itt röpködtek a forgatható torony, a 120milis ágyú, a megnövelt hossz (csak egy plussz kerék kell???) és hasonló baromságok. Ez a tank féleség úgy szar ahogy van. Egy rémálom volt a maga korában is, nem véletlen, hogy még a svédek sem szántak rá pénzt, hanem kidobták a francba. A koncepciót is. Az meg enyhén szólva is nevetséges, hogy valaki iderak egy ábrát egy három harckocsiból álló szakasz egymást fedező előrenyomulásáról, mint a példát, hogy ez mennyire baromi kibsaszott jó tank. Alapvető harcászat, és nem erre a tankra kihegyezve. Ez a tank már ott megbukott, hogy egy 80 cm-es lépcsőn tud max felkapaszkodni, nesze neked hegyvidáki harc. Nem lehetett vele normálisan célozni, nem védett meg egy erősebben eldobott kavicstól sem. Nincs benne hely értelmes mennyiségű lőszernek, és egy ma már erősen alulméretezett 105-ös lövege van. Nem, nem minden 105-ös löveg egyforma, és az, hogy VAN a világon 105-ösben való lőszer, nem jelenti azt autonatikusan, hogy ebben is lehet használni. Ezt a vackot 1956-ban tervezték. Akkor futurisztikus volt, de ez nem jelenti azt, hogy jó is.


Az eggyel több "Mi /miért nem jó..." mellé dobj egy-két javaslatot is a SEMMI/"Letolt-gatya..." ellen, és/vagy merészen kockáztass meg egy "Okok keresése a SEMMI/"Letolt gatya" helyzetre!" című --borítélkolhatóan népszerütlen válaszos-- hozzászolás.
Önmagába egy újabb "Ez-sem-jó!" nem viszi előre az "Ügyet" akkor, sem ha igaz/hiába igaz, amit írsz!

:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:




U.I.: + Ne nekem címezd az említett tartalmú, igen szükséges, igen merész tartalmú hsz-t sem.
Nekem az "megvan" egy-két éve!
Én nyitogatom a félre-nézős, média-csipás szemeket Itt is --kb. a helyi Don Quijote-/Sziszüphosz-ként robotolva, további néhány mazochistával--, a "Rossz hír hozója"-nak ilyenkor szokásos népszerűségét "megnyerve" jutalomként("Jujjj..." :eek:)!

.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 175
10 932
113
Ugyan neked vélaszoltam de az összes itt kommentelő "vegyünk bármiylen szart, csak legyen valami vasdarab amit sok pénzért megbuherálhatunk, ilyen sufnituninggal, és akkor legyőzzük a csillagrombolókat is" embernek szólt. Itt röpködtek a forgatható torony, a 120milis ágyú, a megnövelt hossz (csak egy plussz kerék kell???) és hasonló baromságok. Ez a tank féleség úgy szar ahogy van. Egy rémálom volt a maga korában is, nem véletlen, hogy még a svédek sem szántak rá pénzt, hanem kidobták a francba. A koncepciót is. Az meg enyhén szólva is nevetséges, hogy valaki iderak egy ábrát egy három harckocsiból álló szakasz egymást fedező előrenyomulásáról, mint a példát, hogy ez mennyire baromi kibsaszott jó tank. Alapvető harcászat, és nem erre a tankra kihegyezve. Ez a tank már ott megbukott, hogy egy 80 cm-es lépcsőn tud max felkapaszkodni, nesze neked hegyvidáki harc. Nem lehetett vele normálisan célozni, nem védett meg egy erősebben eldobott kavicstól sem. Nincs benne hely értelmes mennyiségű lőszernek, és egy ma már erősen alulméretezett 105-ös lövege van. Nem, nem minden 105-ös löveg egyforma, és az, hogy VAN a világon 105-ösben való lőszer, nem jelenti azt autonatikusan, hogy ebben is lehet használni. Ezt a vackot 1956-ban tervezték. Akkor futurisztikus volt, de ez nem jelenti azt, hogy jó is.

Hagyd a picsába, komolyan.
Nem képes felfogni.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: LMzek 2.0 and dudi

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 401
55 215
113
Az a helyzet,hogy az a sved lepenyhal valojaban nem valt be.Igazabol egy nagy bukta volt.A mereven beepitett agyuja miatt csak az agesz testel lehetett vele célozni.Egyaltalan nem volt könnyen kezelhető.Harcaszatilag meg egy rémálom volt.

Mondjuk a svédeknek minden fellelhető állítása ellentétes ezzel, de gondolom ez ismét nem zavar. :rolleyes:
Centurionok és Chieftainek ellen is harcolt különböző hadgyakorlatokon, ezeket a típusokat minden esetben legyőzte!
Amíg nem jelent meg az M1 és a Leo2, addig kifejezetten korszerűnek számított nyugaton.
E mellet annyira "szar" volt, hogy 1997-ig rendszerben állt, és a Leopárd 2A4-ek (STRV-121) érkezésével lett nyugdíjba küldve.
3 modernizációt élt meg (A/B/C) és ki lett hozzá dolgozva a 4. (D) is.
1967-1997-ig volt szolgálatban, ami 30 év! Ez nem a sikertelenség jele, szerintem.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 417
5 023
113
Mondjuk a svédeknek minden fellelhető állítása ellentétes ezzel, de gondolom ez ismét nem zavar. :rolleyes:
Centurionok és Chieftainek ellen is harcolt különböző hadgyakorlatokon, ezeket a típusokat minden esetben legyőzte!
Amíg nem jelent meg az M1 és a Leo2, addig kifejezetten korszerűnek számított nyugaton.
E mellet annyira "szar" volt, hogy 1997-ig rendszerben állt, és a Leopárd 2A4-ek (STRV-121) érkezésével lett nyugdíjba küldve.
3 modernizációt élt meg (A/B/C) és ki lett hozzá dolgozva a 4. (D) is.
1967-1997-ig volt szolgálatban, ami 30 év! Ez nem a sikertelenség jele, szerintem.
OK, de egy hadgyakorlat nem igazi harc. Mint sok-sok példa bizonyítja.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 417
5 023
113
Az eggyel több "Mi /miért nem jó..." mellé dobj egy-két javaslatot is a SEMMI/"Letolt-gatya..." ellen, és/vagy merészen kockáztass meg egy "Okok keresése a SEMMI/"Letolt gatya" helyzetre!" című --borítélkolhatóan népszerütlen válaszos-- hozzászolás.
Önmagába egy újabb "Ez-sem-jó!" nem viszi előre az "Ügyet" akkor, sem ha igaz/hiába igaz, amit írsz!

:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:




U.I.: + Ne nekem címezd az említett tartalmú, igen szükséges, igen merész tartalmú hsz-t sem.
Nekem az "megvan" egy-két éve!
Én nyitogatom a félre-nézős, média-csipás szemeket Itt is --kb. a helyi Don Quijote-/Sziszüphosz-ként robotolva, további néhány mazochistával--, a "Rossz hír hozója"-nak ilyenkor szokásos népszerűségét "megnyerve" jutalomként("Jujjj..." :eek:)!

.
A letolt gatya helyzetre nem az a megoldás, hogy akkor mindenféle ócskavasat összevásárolunk és majd jól megsufnituningoljuk. Mégis ki ellen lesz jó? Hacsak Málta nem indít ellenünk elsöprő erejű támadást, akkor már a környező országok hadereje ellen sem ér semmit.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 217
67 126
113
A letolt gatya helyzetre nem az a megoldás, hogy akkor mindenféle ócskavasat összevásárolunk és majd jól megsufnituningoljuk. Mégis ki ellen lesz jó? Hacsak Málta nem indít ellenünk elsöprő erejű támadást, akkor már a környező országok hadereje ellen sem ér semmit.
Északi hegyvidéken, ha bármilyen ok közrejátszik, legyen az ukrán kísérlet, román attakkal összehangolt ősszlovák támadás, pusztán egy zászlóalj ilyen gép is olyan védelmet jelenthetne, ami most speciel nincs. Csak képtelen a többség rohamlöveg-páncélvadász-önjáró páncéltörő ágyú harcászatban gondolkodni. :rolleyes:

Pedig a hegyek világa olyan, ahol harckocsival sem tudod mindig az ideális frontot mutatni, főleg támadó félként. És egy ilyen zászlóalj, minden más melléjük tett plusz erőt leszámítva is a tervezett szlovák IFV erőt 3 szalvóval negligálja pusztán számok alapján.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 417
5 023
113
Mondjuk a svédeknek minden fellelhető állítása ellentétes ezzel, de gondolom ez ismét nem zavar. :rolleyes:
Centurionok és Chieftainek ellen is harcolt különböző hadgyakorlatokon, ezeket a típusokat minden esetben legyőzte!
Amíg nem jelent meg az M1 és a Leo2, addig kifejezetten korszerűnek számított nyugaton.
E mellet annyira "szar" volt, hogy 1997-ig rendszerben állt, és a Leopárd 2A4-ek (STRV-121) érkezésével lett nyugdíjba küldve.
3 modernizációt élt meg (A/B/C) és ki lett hozzá dolgozva a 4. (D) is.
1967-1997-ig volt szolgálatban, ami 30 év! Ez nem a sikertelenség jele, szerintem.
A Centurionok és Chieftainek ellen is harcolt bekezdéshez kellene egy-két forrás, mert én csak arról tudok, hogy tesztelték a tűzgyorsaságukat és a menetből/állásból végrehajtott célleküzdést, és ott attól függően, hogy ki hogyan csinálta, hol az strv103, hol a Centurion volt jobb. Azonkívül, egyedül a svédek használták, tehát max Svédországban számított korszerűnek. Érdekes módon, noha tesztelték az angolok és az amerikaiak is, mégsem rendszeresítették sehol, sőt, nem is terveztek ilyen koncepciójú harckocsit. Aztán ott van az a kis megjegyzés, hogy laza talajon, sárban és hóban szarul teljesített, kemény talajon jól. Ok, remek országúti harckocsi. No meg a nagy korszerűsítések, leginkább a motor cseréjét, meg a több benzineskannát jelentették, ja meg minden harckocsira tolólapot, nem csak minden harmadikra. OK, kapott lézeres távolságmérőt. Ezt is csak azért, mert a váltótípus sehogy sem akart megérkezni. Azért ez kicsit árnyalja a nagy korszerűsítési lehetőségeket. Ja és két modernizűciója volt, az A lett visszafelé az alapmodell neve. A D meg sosem jött ki.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles