Amit a heli-témáról írtál azzal tökéletesen egyetértek, a gépekben még rengeteg kirepülhető idő van, csak időnként nagyjavítás kell hozzá, na meg legalább a fele gépet fel kellene szerelni éjjellátóval, és kiképezni rá az állomány 70%-át.Valahogy nem értem ezt a helikoptermizériát. A négy nagyjavított Mi-17-el, a három Mi-8T-al, talán egy finn Mi-8 és egy volt iraki Mi-8T-val valamint két Mokuskával, már 11 helikopterünk van, ebből 9 viszonylag sok üzemidővel. A békebeli feladatokra, és elsősporban katasztrófaelhárításra (árvizi külső emelés, és kitelepítés) elégséges a helyzet. Jó volna a maradék Mi-17-eseket is kiküldeni (úgy emlékszem kettő van még..) és akkor 4-5 évig viszonylag rendben vagyunk. Ami inkább kéne a NVG képesség visszaszerzése, tehát a Mi-17N-é korszerűsítés a gépeknél..
A komány nem is szándékozik tenderre fordítani pénzt, csak "lökésszerű" beszerzéssel, ami egy marhaság..
Ami inkább aggaszt, hogy mi a fenének kéne a Zlin-ek és a Griffek közé egy átmeneti típust rendszeresíteni, amikor inkább a hajózóképzés nemzetközileg kéne megoldani, csak talán a kanadai helyett olcsóbban. Egy harci típus kéne a Griff és inkább óraszám és gépszám növelés, mint egy harckiképző század, ALCA-val, vagy hasonlóval..
Felesleges pénzkidobás, csak valakiknek üzlet lenne.
A másik témában viszont minimum két választásunk van. A kanadai szerződés 2020-ig tart, nekem nincs infó hogy ez mennyibe került és mennyire érné meg hosszabbítani, de tartok tőle hogy a mi igényeinkhez képest drága és részben kihasználhatatlan. Tehát vagy idejében meg kell hosszabbítani, vagy más megoldást kell keresni. Ha itthoni pilóta-képzésben gondolkoznak, ahhoz tényleg kell minimum egy közbenső tipus a kis alapkiképző motoros gép és a Gripen közé, vagy valamilyen LGT-gép vagy egy ALCA-kategória. Vagy másik megoldásként összejátszani pl. a horvátokkal, ha nekik van szabad kiképző-kapacitásuk. Nekem úgy tünik hogy a HM nem akarja hosszabbítani a kanadai szerződést, akkor viszont gyorsan el kell kezdeni kiépíteni egy új kiképzési rendszert hogy 2020-ra már flottul működjön és ne akkor kelljen kapkodni.