[HUN] Helikopterbeszerzés

o
Tenderrel is ugyanúgy megszedheti magát, sőt, még többen és még jobban tarthatják oda a zsebüket - mert több a jelentkező vállalkozó. Ha ennyi idő alatt még nem tanultad meg hogy tendert úgy is ki lehet írni, hogy már a kiírás pillanatában is tudják a megrendelők a végeredményt, akkor még kicsit tanulmányozhatod a témát ...
Tudom, hogy a tender gyakran csak látszat, ám itt már a látszatra sem adnak.- Ezek után nem csoda, hogy a banánköztársaságokkal együtt tanyázunk a korrupciós listák élmezőnyében... :(

Jó választás, de azért remélem nem minyós bocimintával lesz - bár ki tudja:
EXPH-1619-18.jpg

Én a szlovákokra vagy a románok arcára lennék kíváncsi :)
Szerintem meg jóval kedvezőbb baráti árrban vásároltuk meg őket. Mint bármely szomszédunk az új gépeiket.

Hát igen. A szlovákoknál ugye oktató központ létesült a pár helik mellé, a Saab is igért javitóbázist hozzájuk, ha a Gripent választják...ilyesmire is gondolni kéne beszerzésekkor. De ez igy is nagy előrelépés. Örülök neki.

• Tetszik
Reactions: Pal and tonyo
Lehet, hogy ez egy hosszabb távú elköteleződés lenne a kormány részéről a céggel? Hiszen a korábban beszerzett két - szintén tenderen kívüli - A319-es is az Airbus gyermeke.
“We are honoured to be of service – once more – to the Hungarian Ministry of Defence whom we today welcome as a new customer for our H145M helicopters. With this new order, we are fostering our excellent and trustful relationship with the Hungarian Armed Forces after their acquisition of two A319 military troop transporters last year. Team Airbus is grateful for the continued trust and confidence that the Hungarian government has placed in our products”, said Tom Enders, Chief Executive Officer of Airbus.
Szerintem jó irányvonal lenne a későbbi beszerzéseknél is az európai...Lásd svéd Grippen vásárlás, cseh kézi lőfegyver beszerzés...
Aminek így talán a fegyverzet, pótalkatrész és szervizelési költségei is alacsonyabbak lesznek. Ráadásul az üzemeltetés fenntarthatóságára sem lesz befolyással az USA-val vagy Oroszországgal való éppen aktuális viszonyunk.

Azért ezek nem váltják ki a Mi-8-as családot, de ekkora darabszámmal már jól kiegészítik.

Szerintem nem is a Minyó vagy a 17-es váltása lesz. A napi feladatok között van ahova egy közepes szállítóhelikopter túl nagy és drága. Futár és egyébb kiszolgálásra bőven jó ez a méret. Nem véletlenül írtam múltkorjában, hogy a kutató-mentő heliknek ez a 145-ös típus például pont megfelelő lenne, a Mi 8-17 meg nagy (lengyeléknél elvileg a Mi 2 továbbfejlesztettej adja a kutató-mentőt, a Sokol)... Az sem biztos hogy fel lesznek fegyverezve, max önvédelmi cuccokkal..... A fegyveres rész nem véletlenül a mist nagyjavitott MiHu-k felségterülete.

• Tetszik
Reactions: tonyo
Sajna az ATGM csak távoli jövő,vagy az se és csak ígéret marad a 70mm irányított csak puha célpontra jó igaz az lehet irányított.Szerintem az fontos lenne.

• Tetszik
Reactions: zsolti
Én a szlovákokra vagy a románok arcára lennék kíváncsi :)
Szerintem meg jóval kedvezőbb baráti árrban vásároltuk meg őket. Mint bármely szomszédunk az új gépeiket.

Azt azért ne feledd, sem a Szlovák, sem a Cseh beszerzés nem ez a kategória. Mindkettő a harci övezetben használható szállítóhelikopter, míg az Eurocopter viszont inkább nem az a kategória. Nem véletlen, hogy az amcsik által gyártott verziója az UH 72 Lakota, az sem elsődlegesen harci feladatokra készült.... Tehát a kicsivel nagyobb méret, és a sokkal drágább felszereltség adja azt hogy a szomszdéknak többe került. Azt se feledd, hogy mind a mentők, mind a rendőrök hasonló típusokkal repülnek, így az alap pilótaképzés nem akkora + befektetés. Míg a szomszédék nem ebben a cipőben utaznak.

• Tetszik
Reactions: endre and tonyo
Sajna az ATGM csak távoli jövő,vagy az se és csak ígéret marad a 70mm irányított csak puha célpontra jó igaz az lehet irányított.Szerintem az fontos lenne.
Mivel a visszaérkező Mihukat is el kellesz látni ATGM el én jó esélyt rátok rá hogy a közeljövőben ezt a képességet is meg fogják teremteni rá. Bármi lehet V4 vonal, francia,izraeli.....

• Tetszik
Reactions: alfa74 and Pal
Kapcsold be az m1-et! Ott adják a neked való egész napos esti mesét...!!! :(
Mind a kettő ugyan annyira független kb. Bár amennyi kapitális baromságot láttam már nemzetközi szervezetek által írt jelentésekben (pl amikor gendersemleges WC hiányát firtatták) hogy én egy büdös szavukra nem adok. Igaz M1-et sem nézek.

Nem trollkodni akarok, de elképzelem a ma esti sajtótájékoztatót az Airbusnál: ..... a demokratikus Magyar Kormány NATO kötelezettségének teljesítéséhez a m gépeinket választotta. Mi mindig készen állunk a Demokrácia védelmére! Az Európában gondolkodás iskolapéldája Magyarország! A ma időkben, amikor tengeren túli cégek promózzák termékeiket, egy Uniós tagállam demokratikus gondolkodásának és elkötelezettségének bizonyítéka az európai termék vásárlása! Hajrá Orbán! Hajrá Magyarok!