<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez:
Helikopterbeszerzés elhalasztva
Sziasztok!
Én személy szerint kicsit csalódott vagyok a halasztás miatt, de azért van abban okosság.
Az új típus kiválasztása, rendszerbe állítása, a megfelelő jártassági szint elérése, évekbe telik. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk ,akkor addig egy üzemidő hosszabbítással ki lehet húzni az átmeneti időszakot.
Viszont jó lenne, ha a katonákat is megkérdeznék az új típussal kapcsolatban! (Mármint a kiképző-végrehajtó állományt.) Mire akarják használni? Legyen e a hátulján nyitható rámpa? Elég -e csak a nagy méretű oldal ajtó? Hány főt legyen képes minimálisan szállítani? Ehhez mind - mind más harceljárásokat kell kidolgozni.,Ne a katasztrófa védelem legyen az elsődleges szempont! Ezek a gépek katonai szállító helikopterek (szándékosan nem harcit írtam), és adott esetben fel is lehet őket fegyverezni, bizonyos mértékig. Nem mellesleg lehet polgári célokra is használni őket, bár akkor többe kerül a leves ,mint a hús szerintem.
A harci helikopter egy másik kérdés. Itt is kell a felújítás, hogy legyen átmenet a majdan beérkező új típus előtt. Már ha egyáltalán lesz új típus!
Lehet, hogy csak én figyeltem fel arra, hogy mindig csak felfegyverzett szállítók beszerzéséről hallani?
Itt is van azért választék.Nem feltétlen kell méreg drága nyugati gépekben gondolkodni! Szerintem egy török ajánlatot is érdemes lenne bekérni ( T129). Ő velük nem fog megromlani a viszonyunk, mindenféle mondva csinált okok miatt(alkotmány,uniós jog, stb), hogy ez az alkatrész és fegyverzet ellátásban fennakadást okozzon! Ugyanis gyártanak hozzá saját fegyverzetet is, ami nem másod vonalbeli, de olcsóbban hozzá férhető, mint az európai, vagy amerikai fegyverzet.
Van még egy ok, ami miatt szerencsésebb is lehet a türelem.Bár ez nagyon kérdéses. A Hazai technikai-javító háttér felélesztése! Itt egy újra gondolt PG érdemes lenne elgondolkodni szerintem. Hosszú távon biztosan megérné. Mire rendszerbe állnának a gépek (pár év) ,addigra talán rész feladatokat át tudna venni a gyártásból, vagy össze szerelésből!
Egy kicsit hosszúra sikeredett, de hát minden vélemény számít!