[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
425
1 656
93
Volt arról is szó (nem a rádióban), hogy egy a gyártó, de esetleg két típus. AW és az Eurocopter is ki tudná ezt vitelezni, ráadásul az utóbbi gépeit használja most az OMSZ. Olyan téren meg még jó is lenne az EC csomag, hogy annak a fegyveres változata (EC-635) azért nem rossz darab.

Véleményem szerint, a jelenleg meglévő közepes szállítóhelikopter flottát, csak és kizárólag közepes típusúra szabadna lecserélni
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Miert nem jo nekunk a lengyel W-3 as ?

Attól függ mire kell nekünk.

Ha a jelenlegi elméleti(!) gépenkénti szállítókapacitásunkat akarjuk megőrizni, akkor túl kicsi, viszont ha egy új légi-szállítási és harcászati koncepció felé indulunk el, akkor ideális is lehet. Egyedül a cél a kérdés, a típus már csak eszköz hozzá.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Egyedül a cél a kérdés, a típus már csak eszköz hozzá.

Mondjuk ilyen szempontból érdekes szemlélni az itt folyó társalgást, mivel a legtöbben abból indulnak ki, hogy ami most van, arra lesz szükség 20 év múlva is (ugye mivel egy haditechnika beszerzése évtizedekre meghatároz dolgokat). Közel sem biztos, hogy a jövőben feltétlenül szükségünk lesz Mi-8/17 kategóriájú gépekre.
 
D

danielblack

Guest
A legfontosabb, hogy kényelmesen, sok katonát tudjunk, gyorsan, eljuttatni A-ból B-be, a nehezebb fegyvereikkel együtt, plussz árvíz ellen is bevethető legyen... Szóval Chinook, kiegészítve pár kisebb géppel :-D Azonban Gazdaságosság miatt egy tipus javallot és az is legyen gazdaságos...
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
A legfontosabb, hogy kényelmesen, sok katonát tudjunk, gyorsan, eljuttatni A-ból B-be, (...)

Akkor minimum igazi bőr belső, masszírozós ülések, zónás klíma és személyenkénti videó-lejátszó is kell :)
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
715
113
Én eddig sem a mostaniból indultam ki. Orosz párti vagyok, de a MI-171-est a mostani hadaerőnkhöz képest, kutató mentő feladatokhoz képest én nagynak tartom. MI-171-es szerintem a leg ideálisabb (legolcsobb az átállás, a mostaniakaz nagyjavítva még sokáig párhuzamosan lehetne üzemeltetni a régi és új gépeket, az újakat akár 8 évig venni át, kitolva a fizetést, nem beszélve, hogy újabban nagyon bratyizunk Ivánékkal), de nagy! Ha nem ruszki, akkor S-70-est favorizálnám, szerintem ez a mértet (15+katona) bőven elég az MH-nak. Ebből is megpróbálnék USA-tól használtat venni, mert Afganisztán után tuti sokat el fognak adni.
Azonban legesélyesebb az unió miatt az Eurocopter.. szerintem,, vagy AW,, Két külön kategória pedig szerintem szükséges. 1-1 században. 8-10EC635/10-12Cougar. Persze mindezek hangárban és hadrafogható állapotban!!! Ha ezt nem tudják megoldani, akkor vegyenek 5 használt ukrán MI-2-est, a Zrínyi Média Hadseregnek ez is elég!
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Már párszor elhangzott itt, hogy mire szeretnénk használni a kiválasztott típust?
A magam részéről nem vagyok híve az univerzális dolgoknak, mert azok általában mindenre egyformán nem jók!
Mindenképpen szerencsésebb lenne 2 külön típust rendszeresíteni (a harcin kívül), lehetőleg egy azon gyártótól.
Minimálisan egy - egy szd. mennyiségben kellene gondolkodni, de mivel a gyorsaság most már fél győzelem, ezért inkább nagyobb darabszám lenne a célszerű.
Hazai viszonylatban soknak érzek én is egy közepes szállítót mentési feladatra, ezért indokoltnak látom egy kisebb kategória beszerzését.
Sokan romantikáznak az orosz Mil helikopterekkel, de azt azért lássuk be, hogy nem túl modern elvek szerint lettek tervezve. Mivel mi legalább 30-40 évre tervezünk, célszerű lenne egy olyan típus beszerzése, ami minden szempontból korszerűbb már alapból, nem csak feltuningolható , bizonyos mértékig.
Ilyen szállító nem túl sok van a piacon. Igen az a páros, amire gondoltam az az NH-90 -es és az EC-645 -ös .

De bármi is lesz a választás (gondolom a 90-es szóba sem jöhet), teljes mértékben igaza van martonnak abban, hogy ha a beszerzéssel párhuzamosan nem valósul meg legalább egy könnyűszerkezetes tárolási lehetőség a majdan kijelölt reptereken, akkor neki se álljunk az egésznek! Akkor nekünk sokkal jobb lesz a teherautó helyettük!
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Hát bár lehet 1 gyártótól több típus, de gondolom, hogy a mentő heli az gazdaságossági okokból elég kicsi lesz... Viszont úgy rémlik, hogy némi fegyverzetet is akarnak rá rakni, úgyhogy akkor esélyes inkább valami EC145, meg EC645 megoldás... és akkor nagyjából ennyi, gondolom.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 273
73 994
113
Már 50 oldalt töltöttetek meg azzal hogy szerintetek mit kellene venni és miért. Mindenki ismeretszintjének megfelelően leírta mit tartana jónak. Ez jó időtöltés, de értelme nem sok van. Helyette azt kellene kitalálnotok, mit akar a kormány. Szerintem elég jól látszik. A jelenlegi típusokat megtartani biztos nem, mert akkor már lenne rá valamilyen szerződés. A választásokig nincs döntés, nehogy fogást találjon rajta az ellenzék. A választást a lehető leghamarabb megtartani (április 6.), nehogy jöjjön az árvíz. Aztán ha meglesz a kétharmad akkor lehet AW is, ha nem akkor EC. Az is látszik hogy a Cougar/Mi-17-nél kisebb méretű típusban gondolkodnak.
 

sidewinder1

Member
2012. március 13.
217
3
18
Én a Mi-171-et tartanám ideálisnak,minél komolyabb felszereltséggel. A legolcsóbban valószínűleg ezt lehetne megúszni,úgy,hogy még melléje van egy klassz,használható gépünk. Az afgánoknak sem véletlenül azt vették az amerikaiak.
Az unokáink is fogják a részleteket fizetni jellegű nyugati megoldást a honvédelem jelenlegi anyagi forrásai mellett kockázatosnak érzem. Az AW nem igazán szimpatikus,eléggé civil gép,az NH-90 ha valóban olyan jó,ahogy írta piratvitorla,akkor elgondolkodtató,csak éppen rendkívül dráa. A Sikorsky S-70- esetében a teherrámpát hiányolom. Csak külső függesztményként tud például járművet szállítani.
 

sidewinder1

Member
2012. március 13.
217
3
18
off. Szolnokon az LHSN híre szerint ma elkezdték kiüríteni a Jurassic Parkot. Az elszállított helikopterek és repülőgépek további sorsa ismeretlen.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 273
73 994
113
Már 50 oldalt töltöttetek meg azzal hogy szerintetek mit kellene venni és miért. Mindenki ismeretszintjének megfelelően leírta mit tartana jónak. Ez jó időtöltés, de értelme nem sok van. Helyette azt kellene kitalálnotok, mit akar a kormány.

És kezditek újra és újra...
 

Acepilot

New Member
2010. április 20.
28
0
1
off. Szolnokon az LHSN híre szerint ma elkezdték kiüríteni a Jurassic Parkot. Az elszállított helikopterek és repülőgépek további sorsa ismeretlen.

És hogy ezzel az EI mennyit keresett...

http://hmei.hu/documents/Tajekoztatas_S13N05_eredmenye.pdf