Akkor összegezném:
Forgótárasok előnyei:
Egyszerűbb szerkezet, üzembiztosabb működés.
Akár állandóan is lehet töltve tárolni, nincs tárrugó, tehát a kigyengülése nem okozhat problémát. Hüvelyvonó sincs, tehát annak meghibásodása sem fordulhat elő. De ezek szerintem egy minőségi és megfelelően karbantartott öntöltőnél sem okozhatnak igazán problémát
Lőszer típusára-minőségére való érzéketlenség.
Ha besül egy lőszer, akkor nem kell elmozdítani a fegyvert (és a szemedet) a célról (a támadóról), nem kell rángatni a szánt, sok időt (és akár életet) veszítve ezzel, hanem csak simán húzni még egyet az elsütőbillentyűn (szerintem ez a legnagyobb előnyük a forgótárasoknak, különösen, ha önvédelmi célúak).
Hátrányai:
Sokkal kisebb tárkapacitás, mint egy modern teljes méretű öntöltőnél (6-8 vs.13-19)
Jelentősen lassabb újratöltés, különösen az éles helyzetben lévő emberkénél szinte biztosra vehető stresszes állapotban.
Ezen hátrányai akkor lehetnek igazán komolyak, ha szolgálati fegyverként van használva, elsősorban több, vagy testpáncélos fegyveres személy elleni fellépéskor.
Szélesebbek egy öntöltőnél, pláne ha a maximális, 8 lőszeres forgótárral vannak szerelve.
Öntöltők előnyei:
Jelentősen nagyobb tárkapacitás.
Gyorsabb újratöltés.
Ha elsődleges fegyver, de rejtve szükséges viselni, akkor a nagy tárkapacitás mellett is lehet egészen kicsi méretű (kompakt, szubkompakt)
És marginális ugyan, de ha hangtompítót kell használni, akkor is csak az öntöltők jöhetnek szóba.
Nos, én így látom. Aztán, hogy ki melyik előnyt-hátrányt tartja fontosnak az egyrészt személyes preferencia, másrészt meg attól függ, hogy milyen célra lenne használva az adott fegyver.
Ne vedd magadra, kb az elsö sor volt neked cimezve. A sportlövö bajnokok videoi fèlrevezetöek, azokat a helyèn kell kezelni. Az a szint nem mèrvadó, mert annyira felette àll egy àtlag lövésznek, hogy nem lehet mèrcének tekinteni. Még a TEKesek sem lönek el heti többszàz löszert èveken keresztül.
Oké.
Nos, én csak kerestem egy videót, ahol Model 627-essel lőnek gyorsan. A srác neve a videón amúgy Jason Conley, de nem tudom, hogy ki ő, nem is
néztem utána, hogy valami bajnok-e, vagy csak egy átlag amcsi "fegyverbuzi".
De a revolvereknél főleg ha nagy tűzerejű (.44, .357, .500, stb. ) akár ujjvesztéssel is járhat.
????
A Mítoszirtók is foglalkoztak a témával, valaha réges-régen láttam is magyarul az epizódot. Persze ehhez balfasz módon kell fogni a stukkert.
Hogy szán csapott a hüvelykujjtőbe,olyat láttam
Na olyat már én is. Egy vadász volt az illető, aki maroklőfegyverre is le akart vizsgázni és a vizsgán sikerült szétcsapnia a kezét a PA-63-assal. Persze egy Glocknál már nehezebb lenne ilyet összehozni.
A különbség pont 2kg.... szerintem jelentős....
A new york-i rendőrség először 8 fontosra emelte a rendszeresített Glock-ok sütési erejét a gyári 5 fontosról, aztán a NY2 elsütőbillentyűvel már 11 fontosra, ami pont annyi, mint a Model 627-esé. És az oka is az, amit mondtam, a véletlen elsütés miatt.
https://gundigest.com/reviews/range-report-glock-new-york-trigger
azért ritka olyan eset van nem.csak itthon de szerte a világban, hogy nincs idő csőretölteni, igy nem értek egyet ezzel hogy a fegyvereket csövön kell hordani. USA ban pl igazoltatáskor mikor sokszor előveszik, van idő bármire. Önvédelemnél is sokszor már ha csak előveszed is nagy hatása van, és úgy még mint Hollywoodban a jelölt szeme láttára ránthatod csőre ha addig nem ettől tuti beszarik....
Ha rád támadnak, az történhet úgy, hogy a támadó, (vagy támadók) már 2 méteren belül van(nak) és addig a támadás szándéka nem volt egyértelmű. Na ilyenkor neked már nincs időd csőre tölteni és még annak is örülhetsz, ha a már csőre töltve viselt fegyveredet sikerrel tudod használni és megúszod a szitut.
Az ilyen a "jelölt szeme láttára" történő csőretöltéssel ijesztgetés meg addig működik, amíg a támadód nincs túl közel és van rá időd. Ha közelebb van és/vagy nem szarik be a fegyver előhúzásának látványától (akár azért, mert gázriasztónak hiszi, akár azért, mert eléggé tökös és magabiztos, vagy elszánt), akkor rábasztál, sőt akár még az is lehet, hogy a tőled elvett fegyvereddel fog lelőni. Ezért is oktatják minden normális helyen azt, hogy pusztán ijesztgetésből ne ránts fegyvert, hanem csakis akkor vedd elő, ha kész is vagy használni.