[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1945

Guest
Tudtommal:
- High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) - maga az indító jármű, ami hordozhat ...
- Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS)
vagy
- Army Tactical Missile Systems (ATACMS)
...rakétát.

Románok rendeltek:
The Government of Romania has requested the possible sale of
- fifty-four (54) High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) Launchers,
- eighty-one (81) Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary,
- eighty-one (81) Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M30A1 Alternative Warhead,
- fifty-four (54) Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary,
- twenty-four (24) Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS),
- fifteen (15) M1151A1 HMMWVs, Utility, Armored,
- fifteen (15) M1151A1 HMMWVs, Armor Ready 2-Man.
The total estimated program cost is $1.25 billion.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 659
3 503
113
Jaaaa, persze, csak ha korrekt akarok lenni akkor hozzáteszem hogy az ATACMS-al. Full egyértelmű volt végig hogy Ő miről beszél, meg az is hogy te miről, csak játszottad az eszed, ahogy szoktad. Nem társalogni akartál, csak fölényeskedni valakivel szemben aki amúgy egyértelmű volt mindenkinek hogy miről beszél, de nem használta hibátlanul a terminus technikust.

Persze így is lehet.

Fogalma se volt miről beszél. Kötötte az ebet azután is hogy belinkeltem az ATACMsot.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 120
13 220
113
Inkább a kinai type63 irányában,a jugo könnyűvetök tájékán kereskedj.Területvédelmisek nem lesznek egy hűdejolképzet állomány.A rejtés-álcázás és a mozgékonyság biztosithatja leginkább a túlélésüket.És nem várnák el tőlűk különössebben nagy harci hatékonyságot sem.Inkábbcsak gerilla harcmodort.Ha leállnak kicsit is normállisan felszerelt regulári csapatokkal nyilt csatára,tüzérségi párbajra,garantáltan leradirozzák őket.Irregulárisok ellen meg elég a könnyűfegyverzet.Különben ha jol emlékszem a type63nak van zsidó és török változata is.Azthiszem többféle javitott rakétát is kifejlesztettek hozzá
Annó írtam róla egy cikket. Van mindenféle változata és korlátozott mennyiségben de Kínában is rendszerben van. Főleg speciálisoknál.
 
 • Tetszik
Reactions: Negan

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 755
70 641
113
Új belarusz könnyű sorozatvető. Páncélozott 4x4 alvázon. A klasszikus 80mm-es Sz-8 rakétákat 80db-os kötegből indítja.
https://www.armyrecognition.com/feb...industry/belarus_unveils_flute_80mm_mlrs.html

Belarus_unveils_80mm_MLRS_Flute_1.jpg

Belarus_unveils_80mm_MLRS_Flute_2.jpg

Valami ilyesmi a Komondorra? :)
Csak tud ilyet a hazai ipar is... a 80mm-es raketa meg jo a Mi-24re, H145M-re is.
 
 • Tetszik
Reactions: fip7

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 755
70 641
113
Igen, ezt furcsa mód Zord belinkelte egy pár nappal ezelőtt. Nem tudom, hogy ennek kell-e különösebb jelentőséget tulajdonítani.
Mindenesetre már az OGANJ is moduláris, és többféle rakétával használható. ;)

Úgy emlékszem hogy én is linkeltem már ezt korábban valamelyik szerb oldalról, csak nem találtam meg hogy hová... :)

A GDLS MPF-ről is írta hogy el tudná képzelni a rendszeresítését (pedig csak most lett kész az első prototípusa). De utalt az OMFV programra is. Ott meg a Lynx indult, de kizárták és nem lehet tudni mi lesz végül a program eredménye...
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 410
7 870
113
A honvédségi tárolt GRAD-okból mennyi van és milyen állapotban?
Érdemes lehet ezeket felújítani vagy kohó?
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 659
3 503
113
Israel Aerospace Industries (IAI) LORA ballisztikus rakéta.
400 km - 10m (!!) CEP
mondanám hogy vegyünk egy pár tucatot de a világnak ebben a szegletében úgy megborítaná a status quot hogy tutira nem adnák el nekünk...

Románok és Lengyelek is berendelték 2018ban az ATACMsot így nem tudom mért ne. Annyi, hogy nem jut eszembe melyik megállapodás értelmében max 300km lehet a max hatótáv.
Ha jól emlékszem 2020végén 2021elején kapják meg.

Amúgy érdemes ránézni a Román rakétás tüzérségre. Az APR + Larom eddig is igen csak combos volt ezt egészíti ki a HIMARS.
 
 • Tetszik
Reactions: svajcibeka