Katonai drónok beszerzése a Honvédségnek a Zrínyi Haderőfejlesztési program keretében
Last edited:
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hát akkor nincs mese, Erdogan barátunkat meg kell keresni drón ügyben.
Szerinted össze tudnánk legózni saját drónt? Amúgy töröktől szerintem se vegyünk, de hülyeséget se beszéljünk.A lóf@szt kell megkeresni a főleg civil technikából összelapátolt, csak jól "marketingelt" török "drón-ipart".
El kéne dönteni inkább, hogy soha-véget-nem-érő "jóindulat-vásárlók" (fejős-tehenek) leszünk, vagy a Z2026-ot a továbbiakban -a nagyságrendekkel hatékonyabb-, végre valós, hazai hátterű képességgel töltjük fel -aminek vannak jelei, folytatni kéne(! ! !)-, létrehozva a régóta hiányzó érdek-érvényesítést.
Így a V4-en belül is visszanyernénk az egyre csökkenő szerepünkhöz, a növekvő gazdasági erőnkhöz méltóan a lengyelekhez képest kisebb demográfiai erőnktől függetlenül.
Szerinted össze tudnánk legózni saját drónt? Amúgy töröktől szerintem se vegyünk, de hülyeséget se beszéljünk.
Szerinted össze tudnánk legózni saját drónt? Amúgy töröktől szerintem se vegyünk, de hülyeséget se beszéljünk.
- van kompozit/carbon rep-gép-gyártónk 5-10( ? ),
- van "saját" Alu/könnyű-fém (Aero Vodochody) rep-gép-gyárunk (ezer-éves technológia...),
- gyártunk, tudunk venni NATO-szabvány kommunikációt,
- prototípushoz 1-5 db Rotax szintű motort egyedileg tudunk csinálni, a "sorozatosra" van 1-2 év(ha nem menne, kérek egy e-mailt ),
- szenzor-tornyot venni kell a kanadaiaktól, "koppintani" ( ),
- fegyvereknél az ex-szovjet, +lengyel licenc-gyártottak "olcsók", első lépésnek jók.
... jéééé
2 Bayraktar TB-2 árából, pár hónap múlva repül, 1-2 év alatt, meg lehet "készre" csinálni.
Dönteni -egy tököset-, na az nem sikerült az elmúlt sok 10 év alatt.
Hat hogyne, elektronikat "koppintunk" (WTF?), sarkanyt "ezereve" gyartunk (WTFWTF?), fegyvereket meg majdf "ex-szovjet (WTFWTFWTF?)...
Sebaj, legalabb oprendszert/vezerlo szoftvert/minden mas sw meg veszunk hozza a piacon. Ja nem, azt meg kell irni. Nullarol, ugye.
Nem baj, rengeteg ilyen tapasztalat van otthon. Ja nem, semmi nincs. Nem baj, van rengeteg okos gyerek, majd megoldjak.
Ja nem, mert felszivja oket a versenyszfera mar diploma elott. Hat, ez meg nagyobb bajraktarnak tunik, mint a Bayraktar... jo lesz az az olcso torok/akarmilyen dron is egyelore, aztan inkabb a csehekkel-lengyelekkel kellene ezugyben valami kozos programba fogni, annak esetleg latom ertelmet, mondjuk 5-6 even belul lehet belole valami.
Ti most tényleg olyanról veszekedtek, ami már egy hónapja folyamatban van?
Megvan a szerződés, már fejlesztik. Amúgy kb 2 éve van itthon dróngyártás csak nem harci.
100 mérnök/fejlesztő 5 évi fizetése(15m/év/fő),
Kicsit lemaradtam. Kit bíztak meg?Ti most tényleg olyanról veszekedtek, ami már egy hónapja folyamatban van?
Megvan a szerződés, már fejlesztik. Amúgy kb 2 éve van itthon dróngyártás csak nem harci.
Ha irányított fegyvert akarsz rátenni az integráció lehet egy-két év magában.Na ne vicceljunk mar. 50 ezer USD korul gondolod, hogy specializalt tudasu fejlesztoket talalsz...? FYI egy amerikai fejleszto 40-50M forint korul keres, annak a ketharmadat Europaban is barmikor megkereshetik.
En nem ellendrukker vagyok, hanem annak az ellenkezoje - viszont vittem mar nem egy projektet, ennel joval kevesse bonyolultakat es bezony azok sem egy ev voltak... de ne legyen igazam es hirtelen szulessen egy bajraktar-szintu dron, ket even belul. Hajra.
https://honvedelem.hu/hirek/kutatas-fejlesztes-oktatas-innovacio.htmlKicsit lemaradtam. Kit bíztak meg?
Ti most tényleg olyanról veszekedtek, ami már egy hónapja folyamatban van?
En pont erre celoztam, hogy az az "1-2 ev mulva repul" az minden lesz, csak nem sorozatgyarthato-bevetheto, mil-spec standard, bombakkal megrakott dron. Egyedul biztosan tovabb tart, masreszt dragabb is, de megoldhato - csak lesz vagy 5 ev, mire egy korrekt, megbizhato-eladhato termek lesz belole.
Na ne vicceljunk mar. 50 ezer USD korul gondolod, hogy specializalt tudasu fejlesztoket talalsz...? FYI egy amerikai fejleszto 40-50M forint korul keres, annak a ketharmadat Europaban is barmikor megkereshetik. .
En nem ellendrukker vagyok, hanem annak az ellenkezoje - viszont vittem mar nem egy projektet, ennel joval kevesse bonyolultakat es bezony azok sem egy ev voltak... de ne legyen igazam es hirtelen szulessen egy bajraktar-szintu dron, ket even belul. Hajra.
Amúgy láttam idén brave warrioron valami nagyobb csupaszárny madarat röpdösni amire azt momdták hogy a miénk.Nem veszekszünk. Nekem ez nem az. Ilyesmi egy Fórum "dolga".
Milyen szerződés van meg?
Milyen drón gyártás?
Hol? Ki? Mi?
Ki "mondta" hogy csak 1-2 év múlva repül? Én legalábbis "kicsit" rövidebb határidőt írtam/gondolok. Amúgy hova kell rohanni? Kutató-, fejlesztő-mérnök, szakember-bázis építés az első lépcső.
1, Átlagfizetést írtam, mint ahogy ilyen esetekben szokás. ...de ha kell, tudom külön közölni, semmi gond.
2, Ha a fizetések valós érteket jobban tükröző PPP(Vásárló Érték Paritáson számított fizetés) érteket veszed figyelembe, akkor az általam leírt 15m HUF/év/fő átlag ( ± 25% ilyen projekteknél szokásos eltérést figyelembe véve) ez bizony egy nyugati szintű fizetés, ami kb. egy tucat kulcsterületen dolgozó szakembert jelent. De ezek becslések, egy ilyen "virtuális" fejlesztési programnál komolytalan ilyenbe belekötni. A nagyságrendek az érdekesek, azok jók, a többi úgyis változik mindig a gyakorlati megvalósítás során.
Örülök, hogy nem vagy ellen-drukker, köszönet a további konstruktív ötletekért, várjuk és köszönjük.
Jut eszembe:
Te kint élsz, lehet, hogy fejből is tudod, hogy melyik II. V-h-s USA repülőgépet tervezték (városi legenda szerint, vagy valóban ?) 1 hét alatt ! ! ! (...vagy kevesebb ! ! ! ) Vagy ha nem igaz, akkor a középiskolás kori II. V-h-s dokumentum-film "hazudott".
"Amúgy" eza "nehéz és hosszadalmas ..." egy egyszerű menedzsment probléma. Az a megoldás, hogy nem kell megmondani a fejlesztőknek, hogy ez a feladat nehéz, mert akkor az nem "fagynak le", és valóban nem is lesz nehéz ! ! !
Neked -ha igaz hogy vezettél ilyenek-, ezt tudnod kellene ( ).
Bukta.
Jöhetnek az építő ötletek. Hajrá! ...és köszönet!
Ezen én is gondolkoztam. Arról nem is beszélve, hogy Maróth-al is interjúzhatna a HTKA, egy kicsit jobban, szakszerűbben kérdezgetve.Ilyen magyar cégeket miért nem keres meg a htka keretében valami hozzáértő egy interjúra? Úgyis mindig megy, hogy nincs főoldali tartalom.
Szerintem a HM nem igazán akar költeni, magáncégek zsebébe pénzt tolni – amiben nincs gazdasági érdekeltsége az államnak stb. – és arra számít, hogy az egyetemisták ingyen mutatnak, odaadnak nekik használható anyagokat, információkat, eredményeket. És ezért elég lesz a szóbeli vállon veregetés is.Igen, valószínűleg azért kapta a BME mert ott hülyék vannak és biztos nem foglakoztak eddig drónfejlesztéssel, nem azért mert a top egyetem és valószínűleg eddig is írtak ott valag szoftvert meg csináltak hozzá elektronikát.
Amúgy 26-ra kellenek a drónok. addigra gyártásban lesznek.
Te tényleg azt gondolod, hogy ZH feladatnak adják ki egy katonai drón elektronikájának és szoftverének a fejlesztését?Szerintem a HM nem igazán akar költeni, magáncégek zsebébe pénzt tolni – amiben nincs gazdasági érdekeltsége az államnak stb. – és arra számít, hogy az egyetemisták ingyen mutatnak, odaadnak nekik használható anyagokat, információkat, eredményeket. És ezért elég lesz a szóbeli vállon veregetés is.
Szerintem a HM nem igazán akar költeni, magáncégek zsebébe pénzt tolni – amiben nincs gazdasági érdekeltsége az államnak stb. – és arra számít, hogy az egyetemisták ingyen mutatnak, odaadnak nekik használható anyagokat, információkat, eredményeket. És ezért elég lesz a szóbeli vállon veregetés is.