No, kicsit tényleg félrement a dolog.
Nem azt állítottam, hogy tuti szar a karayel, csak azt, hogy minimális info van róla, és hogy hosszú időn keresztül nem sikerült piacot találnia, ahol pedig megvették (Szaud) ott a vásárlásnak komoly tényezője lehetett, hogy politikai-stratégiai okból senki (USA. Izrael, Törökök) nem adta a kezükbe az elsővonalas dróntechnikáját. (Kínától vásárolnak be ugye, illetve a "hagyományos" légierejük miatt nem is kell kapkodniuk.)
Ezt találtam még, angolra a google egész jól leordítja
:
https://www.tdefenceagency.com/vestel-karayel-milli-iha-hakkinda-her-sey-tsk-neden-tercih-etmedi/
Ez alapján nincs vele semmi baj, csak nem volt "szerencséje". Mindenesetre látszik, hogy nem csak engem foglalkoztat a dolog, a hazájában sem világos, miért maradt "sötét ló".
A törököknél sem fejleszt drónt boldog boldogtalan, 3 komoly cég van/volt a kezdetektől: az állami TAI, a Baykar a partnercégével, és a Vestel.
Ami a hosszabb utánajárás alapján látszik, az az, hogy a 3 gyártó csak a "jéghegy csúcsa" a fegyverzet, a satlink stb. mind más török hadiipari cégektől, vagy importból jön,így közösen rendelkezérére áll a gyártóknak, egyik sincs előnyben-hátrányban ezeknél a komponenseknél.
Nem vagyok ellensége a karayelnek, csak még mindig túl kevésnek látom az infót, illetve
úgy gondolom, hogy a Baykarnál a drónjaik rendszeresítése óta nagyságrendekkel több tapasztalat, know-how, fejlesztési potenciál halmozódott fel, mint a Vestelnél, amihez egy Karayel techtranszfer esetén se férünk hozzá. Ne legyen igazam.
(Illetve egy kicsit ellensége vagyok, mert szerintem nem szép, de ez legyen az én problémám
)
UI: technológiai együttműködéssel a vestel már átadott '"dróntechnológiát" egy francia cégnek, abból se lett nagy siker.