Várjál!
Akkor itt valaki valamit nagyon félreértett (persze ÉN), de azért aktív segítséggel.
Mutatom a témában folyt párbeszédet sorban:
Bár született egy ilyen hozzászólásod is:
Én látom, hogy hol beszéltünk el egymás mellett. Csak rásegített, hogy
@Szittya is bekavart azzal, hogy megerősítette a tartalékos érintettséget. (most erre nem hozok idézetet)
DE akkor foglaljuk össze:
Ha a már bejelentett új zászlóaljak hivatásos zászlóaljak lesznek és 5 új helyőrségben lesznek felállítva, és várhatóan "szittya" koncepcióval lesznek felépítve, akkor nyilvánvaló, hogy az egy teljes, új dandár felállítását fogja jelenteni.
Igazság szerint nem is feltétlen kell, hogy a szittyát rendes dandárba szervezzék. Még az 5 zászlóaljas méret is talán megengedné az ezred besorolást, pláne, hogyha nem kapnak olyan speciális harctámogató alegységeket, amelyek segítségével önálló egységként működhetnének.
Pl. nem lesz melléjük szervezetszerűen tüzérség, műszakiak vagy légvédelem megszervezve.
A könnyű lövész alegységeket beilleszteni nem lenne egyszerű még egy kerekes dandárba sem, nemhogy a nehézdandárba. A KRD-t nem piszkálják szerintem. Mi több, az előkészítő rendszer bevezetésével azt jelzik, hogy bővíteni akarják.
És itt jöhet a képbe
@Szittya minapi kis 2022-es kikacsintója "a következő részek tartalmából". Ott említett némi légvédelmet. Ami simán lehet, hogy párezer valódi MANPAD formájában fog realizálódni (Piorun?). Esetleg megkapjuk a RC tornyos Mistral indítókat végre az NMS tetejére.
Hogy miért gondolom?
Nem látom szembejönni - most hirtelen - egy profi ABM rendszer bejelentését. A SHORAD/MRAD rendszer már bezsákolva (NASAMS), de a a csöves VSHORAD már ugye le van bótolva a Skyranger 30-asokkal, viszont a MANPAD kategória még mindig lóg a levegőben.
És itt szerintem mind megmarad a Mistrál is (csak új platformon), mind beszerzünk új, VALÓDI válról indítható eszközöket. Ez pedig kimondottan indokolt is lenne, ha figyelembe vesszük a szittya koncepció célkitűzéseit.
szolgálati közlemény:
Megpróbáltam ezt átvinni honvédségi fejlesztős topicba, de az idézetek rendszere elszált belőle.
@Terminator, légyszi tedd át oda, mert ennek inkább ott a helye.