De halkan megjegyzem, ha még kicsit megtoljuk, elérjük összegben Ausztriát, akik nem képesek fenntartani akkora haderőt mint a magyar, nagyobb összegből. A felfuttatott védelmi költségvetés majd jordán-azerbajdzsán kategóriát fogja jelenteni, összegben, saccperkábé.
Szerintem mielőtt elkezded osztani az észt, nem árt picit utánanézni a HM költségvetésének. Nem teszem meg neked azt a szivességet, hogy belinkelem ide neked, de újként nem árt egy kis tanulópénz.Inkább. Ilyen politikai hátszelű haderőfejlesztés, -igaz sokkal kisebb -2x volt, 1945 óta, az 1950-es években, illetve a 1970es évtized. A terveket egyszer se bírta el a valóság.
Segítek: Bár nem túl használható a kereső, de már többször is betettük többen is ide.
A lényeg, hogy ahogy @dudi is említette a rendes költségvetésen túl éves szinten folyamatosan meg lett tolva év közben a költségvetés. Idén már ott tartunk, hogy 'asszem valami 200Mrd forint került átcsoportosításra. És ez még csak a beszerzéseket érinti. A hadiipari fejlesztések nem a HM költségvetéséből valósultak meg.
A HM költségvetését pedig dinamikusan emelik éről évre, ahogy a Zrínyi program igényli is.
Jelenleg ott tartunk, hogy lényegesen előrébb tartunk a Z2026 eredeti célkitűzéseinél. Mind beszerzésekben, mind finanszírozásban. Ugye az elején '26-ra vállaltuk a 2%-ot. Majd levitték 2024-re, most pedig a Covid járvány kellős közepén az látszik, hogy szerintem '23-re összejön a 2%, de lehet, hogy előbb.
És ebben, még egyszer mondom ne az előre tervezett költségvetési számokat nézd, hanem mondjuk a végelszámolások adatait.
Ami pedig Ausztriát illeti. A lehető legnagyobb marhaság volt hozzájuk hasonlítgatni a MH-t. Ugyanis a gondolom azzal tisztában vagy, hogy egy osztrák hivatásos nem annyit keres, mint egy itthoni. Inkább 3-4-5x a szorzó.
Tehát ugyan annyi pénzből harmad annyi katonát tudnak fenntartani, vagy ugyan abból a költségvetésből 3x akkor a bérköltség, mint itt. És akkor meg is van, hogymiért nem tudnak beszerzésre költeni, ugye?
Ha már mindenképpen hasonlítgatni akarsz, akkor a csehekhez hasonlítgass. Ott is minimum 1,5-2x-es a szorzó szerintem, de a haderő mérete, és a helyzete hasonló. De már náluk is problémát jelent 1-1 komolyabb megrendelés kikalkulálása.
Ezt már többször leírtam. Ahhoz, hogy a Zrínyi program rendesen menjen, ahhoz az elején nem fognak drasztikusat emelni a béreken, és amit ezen megspórolnak, azt gyakorlatilag mind beszerzésre költhetik (+ az éves extra juttatás). De erre szükség is van, mivel annyira mélyről indulunk a technika terén. A csehekkel való összehasonlításnál csak arra gondoltam, hogy náluk sokkal előrébb vannak az orosz technika váltásánál.
Itthon meg, az elején nagyon sokat kell költeni. Mivel a különböző új rendszerek kurv@ sokkba kerülnek bevezetés szinten. Ha egyszer rendszerbe kerülnek, a darabszám sokkal lazábban bővíthető.
Az hogy az elején rendeltünk 24PZH-t vagy 218db Lynxet, az nagyjából az induló csomag. A személyzet kiképzésével a logisztika összerakásával, miegymással.
De minden szerződés bővítési opcióval rendelkezik (by @krisss ). És mivel minden technikánál a képezd a kiképzőt elven történik az első katonák kiképzése, a későbbi mind technikai, mind személyzeti bővülés könnyedén lerendezhető. A kiképzők itt lesznek nekünk. Mindenhez vesszük a szimulátorokat, mint a bolondok.
Azért az ugye megvan, hogy ha országosan 8 kadétképző intézményt szeretnének üzemeltetni, akkor ott azért nem a 20-25 ezres Honvédség van szem előtt tartva? És abba sem árt belegondolni, hogy a Zrínyi 2026 program (ami már nem is 2026) is tulajdonképpen is csak 2-3 éve folyik. (effektíve '17-ben nyilvánosan meghírdetve, de a beszerzések zöme csak '18-tól kezdtek beesni) Ha még csak a '26-os céldátumot vesszük alapul, akkor is minimum 6 év van hátra nagyjából a duplája az eddig eltelt időnek.
És mivel a HM költségvetése innentől nem nagyon mozoghat el a GDP 2%-ától, így biztosítható, hogy minimum az előre eltervezett 30+20 ezres haderő kivitelezhető.
Ha politikai akarat lesz rá, akkor több is.
Ez annak fényében nem tűnik olyan hatalmas feladatnak, hogy a fő kiadási tételek, és rendszerszintű sarokkövek hazai gyártásba kerülnek. Úgy mint kézifegyverek, a Lynx, tüzérségi eszközök, lőszerek - és szerintem nagyon fontos (bár a hivatásosok most nagyon elküldenek kapálni), a személyi felszerelés jelentős része is.