1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Leopard 2

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - rudi által indítva @ 2018. december 20..

Címkék:
 1. krisss

  krisss Well-Known Member

  Igen de most ennyi emberhez jelenleg semmilyen infrastruktúra nem áll rendelkezésre, illetve a néphadsereg készletei hegyekben álltak még. Mivel azok lettek először eladva, (gyakterek, kiképző központok, lőterek) most azok hiányoznak leginkább.
   
  endre, Nemerson, SilvioD and 3 others like this.
 2. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ami a legnagyobb hiba volt felszámolni. Semmit nem kellett volna csinálni vele csak egy-két kiképző központtal ezred szinten fenntartani. Önkéntes alapon. A sorozás megmaradt volna. Aki meg érzet magában némi akarást akkor szabad választás lehetőségével élve 6-9 esetleg 12 hónapra előbb valamely kiképző központba utánna meg valamely alakulatnál töltötte le volna az idejét. Nem sorozotként hanem önkéntes közkatonánként. Mert amikor megszüntették jó magyarosan a társadalomban és a fiatalokban volt még némi késztetés a honvédség iránt. Sajnos ma már inkább lelankadt. Magyarán az az évi pár száz, ezer fő önkéntes simán össze lehetet volna szedni. Akik már egy jó alapnak szolgálhattak. Így a fürdő vízzel együtt a gyereket is kiöntötük.
   
  Pogány and tong djagbu like this.
 3. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  milyen ZZ2030? Semmi hivatalos nem jött ki tudtommal
  az lehet de annak a haderőnek kb 75-85%-a sorkatonákból állt volna, tudom, ismerem a tervezését, most nincsenek sorkatonák, most már meg kell harcolni az emberekért de ilyen fizetéssel meghogy kb lábtölrőnek vagyunk nézve....na mindegy
  érdekes hadosztály lenne az biztos de én 2 dandárnak meg pár egyébnek nem állítanék hadosztály parancsnokságot
  milyen ZZ2030? tudod mekkora felháborodás lenne ha csak úgy hirtelen megugranánk már csak a 2%-ot is? nemhogy mondjuk 4-et, az meg már hagyjá hogy a Te elképzelésedet fenntartani is horribilis összeg lenne
   
  pöcshuszár likes this.
 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  Olyan álomvilágban él a fickó mint néha blogen, szimplán nézegetve az általa megtervezett haderőnek a költségeit, ha a német 1. páncélos hadosztályt vesszük létszámilag etalonnak (18k+3k fő) feltételezve, hogy ez egy teljesen feltöltött hadosztály létszáma (a 10. páncélos hadosztály 12k fő nagyjából azonos szervezeti felépítéssel mint az 1. páncélos h.) elképesztő mennyiségű pénzt kellene beleverni már a laktanyákba esetleg újak építésébe, hogy a 3 hadosztályt elszállásold, emellett korszerű technikával felszerelni (szovjet technika ugyebár szóba sem jöhet). Ráadásul a 3 hadosztály mellé 1 század gripen nevetségesen kevés, legalább a MN-es idők 6 vadászrepülő század szintjét el kellene érni ilyen szárazföldi erő mellett (szerintem legalább 4 század gripen kellene minimum 2 dedikált harci repülőtéren, tehát Kecsó+1, a 6 század esetén már Kecsó+2 reptér)
   
  endre likes this.
 5. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Tényleg nagyon ismerheted, mivel még a 90-es néphadsereg sem volt ekkora a sorállomány aránya.

  Annak örülök, hogy már nem 10-15%-ról beszéltek, mint első nekifutásra.
   
 6. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Az önkéntes sorozás az azért eléggé önellentmondás....

  Teljesen korrekt volt megszüntetni a sorkötelességet az adott formájában.

  Ami nem volt korrekt, hogy emellett ne málltak át profi haderőre.
   
  SilvioD likes this.
 7. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Max 40 ezer emberről beszélünk. Az nem olyan hű de sokkal több, mint a mai állomány.
   
 8. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  B*ki próbáld már meg értelmezni amit írtam, és ne a német páncéloshadosztályt vedd már alapnak, mert az 3 full dandár + az apró, majdnem 30 ezer fő. Nálam a 3 hadosztály állandó eleme lenne annyi.

  + itt nem német bérek vannak.
   
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  csak kb duplája. és amíg nem lesznek hasonló bérek addig meg katonád nem lesz.
   
  endre, borisz, blogen and 1 other person like this.
 10. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  A 40 ezerbe már beleszámoltam a katonazenekart és a Hadtörténeti múzeumot is.

  Meg ne márt ha Lölő is jól jár.
   
 11. megazez

  megazez Well-Known Member

  Baszki akkor ne 3 gyéren feltöltött hadosztályról álmodozz amiben normálisan sincsenek feltöltve az alakulatok, hanem 1 normálisan feltöltöttről +1 félig feltöltöttről.
  Azt veszem alapnak aminek az etalonnak kell lennie 1 vadonat új rendszer kiépítésekor, erre a német berendezkedés megfelelő mivel ott látszik, hogyan is van feltöltve egy tényleges hadosztály, ennyi erővel visszatérhetnénk a 2-es rendszerre is úgy feltölthetnénk 6 hadosztályt is.
   
  endre likes this.
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  3 reptér volt,repterenként egy 3 százados ezred.Kecson 21ek,Pápa 1század 23 és 21esek,Taszár 1század Szu22 és 21ek.
  1század Gripen(de lényegtelen a tipus) mindenképpen kevés,harchelyzetben.Akkor egy géppár a levegőben,2 géppár készültségben folyamatosan csak légtérvédelemre,minimálisan.Század fele harckészültségben folyamatosan.Másik felét meg felkészitik rá.100%os hadrafoghatóság meg gyakorlatilag kizárt.Vagyis csak a légtérvédelmi készültség is csak nehezzen fentartható feladat,már rövid távra is,egy századnak.4 harcászati repülőszázad lenne a valós országvédelmi képességhez alsóhangon az igény
   
 13. krisss

  krisss Well-Known Member

  Maradjunk abban, hogy nem igazán vagy tisztában sem a valós viszonyokkal sem azzal, hogy mi kéne ahhoz, hogy ennyi ember normálisan legyen képezve, elhelyezve és felszerelve értékelhető modern szinten.
   
 14. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  A dandár-hadosztály/hadosztály-hadtest közti határok nem egzaktak.

  A német hadosztályt már nyugodtan lehetne hadtestnek is nevezni. Szervezetileg lenne érdemes összefogni ezeket, és akkor már hadosztálynak nevezhetőek. Főleg a tartalékosokkal együtt.

  Mitől lenne a német szervezet etalon?

  Elég régen háborúztak, az utolsót el is vesztették, ráadásul ott is folyamatosan változott a saját belső szervezésük.
   
 15. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Én leírtam egy olyan szervezetet, ami anyagilag még megengedhető, és katonailag is van értelme.

  A jelenlegi 1 nehéz dandár továbbra sem alkalmas honvédelemre, csak NATO/Bundeswehr segédcsapatnak.
   
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  Csak elég erőteljesen alábecsülöd a hozzá szükséges anyagi ráfordítást.
   
  Centurio, fedett_mókus and blogen like this.
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Szerintem rossz hozzallasal szamoltok.
  A profi hadero manoverezo.
  De nem csak a profi aktiv allomanybol allna a hadsereg.
  Ott az omt /ami egy rezse feltoltos a masik resze az ott iranyitasat vegzi./
  Az ott egy resze alkalmas lehet manoverezo harcaszatban valo resztvetelre. /nem nem azonnal megelozo idoszakba varhatoan +3 honap felkeszites az arra kivalogatott letszambol megoldhato lenne./ majd meg mindig nem az elsovonalba kerulnenek hanem masod vonal majd elsovonalba ki kilatogatas. Es igy tovabb...
  Lessznek specialis tartalekosok akik a sorozottakhoz kepest elonybe lessznek... Es lessznwk sorozottak. Akik a 3 honapos kikepzes felett egesz biztosan tovabni kikepzest kapnanak... Es meg igy sem az elso vonalba lennenek bedobva egybol plane nem manoverezo harcaszatba... Ameddig ezek az erok kikepzes alatt allnak addig valoszimuleg megjelennenek kulonbozo zsoldos egysegek is... Amik valoszinuleg kissebb nagyobb letszamban a teljes konfliktus alatt jeLen lennenek..

  Mindenesetre a lenyeg higy nem kell mimden feladatot a profi haderonek vegrehalytania... /ezert is fontos a tartalekos rendszer./ es elsosorban az omt mimt mindennek az alapja /az omt nek meg zomeben leszerelt profi hadseregben szolgalt emberekbol kell allnia./
   
 18. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Nem én becsülöm alá, ti becsületik túl a 10-15%-os butaságokkal.

  Ha a Z2026/2030-as felépítés** kijön a GDP 2%-ából, akkor amit én leírtam is kijönne a 4-4,5%-ából.
   
 19. blogen

  blogen Well-Known Member

  Annyi nincs. Hármat lehet úgy összeszedni, hogy ne tűnjön fel és ne kezdjen nagyon morogni a nép! Hiányzik rengeteg pénz az egészségügyből, oktatásból, infrastruktúrafejlesztésből, miegyébből is! Nincs négy százalék. Három van, ha nincs pazarlás és súlyos visszaosztás. Magyarán ha a politikusoktól vesszük el! Ha nem költünk a légierőre csak fegyvert veszünk a Gripeneknek, akkor az jönne ki belőle hozzávetőleg, amit feljebb vázoltam a honvédelmesben egy aktív és egy tartalékos hadosztályban összesen három-három dandár +a tüzérség.
   
  SilvioD likes this.
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Tekintve, hogy folyamatosan külön pénzek mennek a beszerzésekre a honvédelmi költségvetést kiegészítve, szerinted elég az a 2%-valójában már a mostanihoz?
  És mivel nem tudod, most milyen a kiképzettség és azt sem milyennek is kéne lennie, sem a kiképző létesítmények állapotát, felszereltségét, befogadóképességét nem ismered mivel is számolsz egyáltalán? A 10-15% azért valóban elég nagy sarkítás. A modern technikának a kiképzési költségei is több tízszerese az eddigieknek akár már pl a lőtéri lőszerek árában is. A személyi felszerelésre fordítandó összege is többszöröse lesz az eddiginek. Szóval igazából nem tudod mit számolsz.
   
  endre, Centurio, Gaudi and 3 others like this.

Ezen oldal megosztása