[HUN] Leopard 2

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
2 845
5 393
113
És a kialakított helyiség méretéből máris leszűrted, hogy a KMW ami szervízsátrat és szerelőket telepített a nagyon RM jogkörű A4-hez is, az trillázva le is mond a jogairól, hogy a legmodernebb zászlóshajó termékét amivel még mindig viszi a hk piacot itt Európában, azt átdobja csillogó szemű kívánságra. :D

Amiért RM szervíze is lesz:
 • L55A1 ágyú
 • (talán) lőszertárolók
 • INIOCHOS BMS
 • DM11 programozó rendszere
 • részben a tűzvezető rendszer
 • IBD AMAP

Amiért KMW jogtulajdon a szerkezet egybeépítve:
 • A7+ alváz
 • 65 tonna feletti torziós felfüggesztés
 • ehhez tartozó megerősített lengőkarok
 • nagyobb teherbírású kerekek
 • csapágyak
 • motor és motordiagnosztika
 • módosított erőátviteli rendszer és kihajtás
 • kormánymű
 • üzemanyag és kenőanyag ellátó rendszerek
 • járműfelügyeleti rendszerek
 • küzdőtér és motortér automata tűzoltó rendszere
 • ATTICA hőkamerák
 • részben a tűzvezető rendszer
 • elektromos ellátó rendszerek a törzsben és toronyban
 • akkumulátorok, generátor
 • rádiók
 • antennák
 • toronygyűrű összetevői
 • A7+ torony
 • ülések, optikák, periszkópok
 • légkondícionáló és ABV rendszerek
 • ködgránátvetők
 • búvónyílások és ezek fedelei
 • minden más ami hirtelen nem jutott az eszembe

Mint láthatod, az RM esetében csak a harckocsi hiányzik az összetevőik képletéből, míg a KMW esetében a harckocsinak nincs belseje az RM nélkül. Az RM a gyáracskájában a saját dolgait piszkálhatja majd, de a fenti listát ha tekintjük, nem fog ugyanolyan hozzáféréssel rendelkezni a részegységek tekintetében, mint a KMW. Mert a KMW mint a harckocsi összelegózója, a saját tervezési jogaival összeollózva a beszállítók dolgait, bír magával a Leopard 2A7+/HU jogaival. Az RM ebben a projektben ugyanúgy csak egy alkatrészbeszállító, mint a Thales, Deugra, Hensoldt, stb...

Nem fogja a Thales követelni a KMW fő termékének a jogait, csak mert beszállított, pedig nagy cég, sem a Deugra és az RM-nek az állammal karöltve is ugyanannyi a részvételi lehetősége mint bármelyik beszállítónak. Tudja a saját részegységeit birizgálni bennük, illetve tudná mindazokat, amiket ő maga is beszerezhet ugyanezen részegységeket beszállító cégektől, de ehhez már nincs alapértelmezett joga.

Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a magyar államnak meg kell keresnie a KMW-t, hogy ennek az alapvetését letárgyalja velük. A KMW rühelli az RM-et, nem fogja átadni neki az A7+ jogait esélyesen, hogy kedvére turkálhasson benne. Ennek a KMW-nek ezután a KMW Hungary-n keresztül meg kell keresnie az RM Hungary-t és együttműködési szerződést kötnie vele. Nem halottunk, láttunk, olvastunk ilyen összeborulást az elmúlt években úgy vélem. Így tehát abban az esetben, ha az RM bármihez hozzányúl az RM gyárban, ami nem RM részegység, akkor annak nemcsak a cégközi kapcsolataikban lesz még negatívabb a hatása, de a garanciális alkatrészbeszállítás elvesztésétől akár az alkatrészbeszállítás elvesztéséig terjedő következménye lehet ránk nézve. Amiképpen az USA is embargózta a szövetséges Dél-Koreát, mert belenéztek az amúgy saját K1-es harcocsi pár olyan elemébe, ami USA jogtulajban esedezett létezni.

Másrészt, ha kivennéd a KMW kezéből a saját harckocsija jogait és az RM-et bíznád meg egy támogatási szerződéssel hosszútávon, akkor szembesülhetnél a nagyot mondó céges villogtatás után következő nehézségekkel. Mert az RM speciel nem fér hozzá a Leopard 2-ben alkalmazott 65 tonna feletti futómű és felfüggesztési részegységekhez. Ezen is múlt, hogy az összes projektjük 65 tonnáig terjedő volt és most is az a KF51-nek meghatározott legmagasabb tömeg. Tehát köthetnél egy kutatás-fejlesztéssel kezdődő pénznyelő támogatási csomagra egy szerződést, hogy ne az amúgy garanciálisan, vagy a megvásárolt csomag erejéig beszállítani képes eredeti gyártó legyen a karbantartó. Nem látom a szuperintelligens cselt ebben a folyamatban a fenti összes után, amivel akkora előnyre tennénk szert.

És tennéd mindezt azért, mert egy részinformáció egy mondatból elindult Maróth-tól anno és szilárdan tartja magát. Lehet, hogy az A4-re volt joga az RM-nek, de az a helyzet, hogy amiről beszélünk az A7+/HU típusjelzésű jármű, sok és jelentős eltéréssel az A4-hez képest, ajánlom a Leopard 2 cikkemet a HTKA főoldalon megtekinteni a mérték megértéséhez segítségül.

A Leopard 2 a KMW főtervezősége alatt jött létre, miután a Krauss Maffei megvásárolta a Wegmann-t, hogy növelje a kapacitásait és elég nagy lett ahhoz, hogy rábízzák a projektet. Nem az RM tervezte, hanem a KMW. Az RM úgy jutott az A4-ig tartó verziók gyártási jogaihoz, hogy a hidegháborús korszak Nyugat-Németországa lassúnak ítélte meg a Leopard 2 gyártási ütemét és a KMW-t meginterjúvolva rá kellett jönniük, hogy további meglévő iparkapacitás bevonása nélkül csak lassan tudják növelni az ütemet. Mivel az RM akkoriban ezen információk birtokában megvásárolta a MaK-ot (Maschinenbau am Kiel) ami a Marder eredeti tervezője és gyártója (így jutott az RM hozzá), kellően nagy, modern és a szükséges anyagmegmunkáláshoz megfelelő kapacitásra tett szert ahhoz, hogy bevonhassák a Leopard 2 tervezésébe. Az A4-ig bezárólag legyártott harckocsik 45%-át gyártották náluk, 55%-át a KMW üzemeiben. Így jutott az RM a Leopard 2 jogaihoz, de a továbbiakhoz nem. A5 verziótól kezdve ők csak alkatrészbeszállítók a megfelelő szerződésekkel szabályozva. Az A4-ek modernizációi ezért nem tartalmazzák a legújabb a KMW Leopard 2-ben alkalmazott hajtástechnikai, optikai és egyéb alkatrészeket nyomokban sem, mert arra a Leopard 2-ben a KMW-nek van joga.

Ha fizetnénk, hogy a garanciális javításokért, csak, hogy az RM végezhesse, akkor sem adnák át, ez igen jól látható az elmúlt évtized Leopard 2 körüli vitáiból, tekintve, hogy a KMW igen dühös volt a lengyel, szingapúri, indonéz projektek lenyúlása miatt, amik esetében ha megvizsgálod, szintén nincsenek a KMW által alkalmazott részegységek. Aligha lenne hát értelme megrendelni a legújabb fejlesztést a KMW felszereltségével, ha aztán az általad vizionált karbantartó nem képes ezeket az eszközöket beszerezni, vagy amiket képes, azokat is esélyesen rosszabb feltételekkel, ellenben a saját részegységei beépítéséhez át kellene alakítania egyes részeiben gyengébb teljesítményű alkatrészekkel a teljes harckocsiparkot, hogy aztán támogatást tudjon rájuk. Ez igencsak őrültség lenne úgy vélem.

És továbbra is ott tartunk, hogy nemzetközi cégjog tudójának hiszed magad, de valójában nem vagy az. Ahogy arról sem vagyok meggyőződve, hogy minden szerződésbe belelátásod van.
Egyfelől már ott tévedsz, hogy én a zalai gyárépület méreteit hasonlítanám össze a KMW sátrával. Vannak erős kétségeim, hogy abban a sátorban minden elvégezhető, ami Zalában igen. Vagy mondjuk minden, ami a KMW németországi telephelyén meg igen. Sokkal inkább tűnik nekem egy olyan megoldásnak, ami képes kiszolgálni a járműveket a kis és a közepes karbantartási igényekhez.

Szóval megint oda lyukadunk ki, hogy egy háború esetén a nagy generálra vagy 1000+ km-et utaztatjuk a nagymacskákat vagy nézünk magunk elé, mint aki lehugyozta a nadrágját. Persze ha a sejtésem igaz. Amiben elismerem, tévedhetek.

Viszont bármennyire is váltig állítod, hogy a rendelés pillanatában szóba nem jöhetett az, hogy az RM hozzá nyúlhasson a gépekhez, valójában erről szerintem nincs információnk. Ellenben van több másodlagos információ, hogy ezt tervezték. És te abból indulsz ki, hogy akik ebben benne voltak, azok semmit nem értenek a cég joghoz és semmi lépést nem tettek ennek megalapozására. (Ez lehet, hogy így volt, de eddig minden az alkalmatlanságuk ellen szól.) Csupán elkezdtek random ötletből egy gyárba erősebb darukat beszerelni például, mint amire a jóval kisebb súlyú Lynxnek szüksége van az összeszerelésnél és nagyjavítások alatt.

Továbbra is azt mondom, hogy várjunk azért egy kicsit azzal, hogy orákulum magabiztosságával kijelentsük, hogy az egész Leo2A7HUN beszerzése el van fuserálva! Nekem korainak tűnik pálcát törni a fejek felett. Hogy az alkatrészek ára felment azóta, abban igazad van, nem véletlen nem vitattam ezt a részt, hogy utólag visszanézve most vásárolnék be 2016-os árakon alkatrészt 40 évre a gépekhez... De ezt a részt egyikünk sem vitatja, hogy már nincs a piacon 2016-os ár.

Az meg, hogy amikor a sátor eléri a képességei határát és ipari üzemre lesz szükség a munkákhoz, hogy azt hogyan fogják megoldani, még van idő, hogy átlag halandóként meglássuk. Az a lázálom, hogy majd gyengébb, A4-es minőségű alkatrészekre fogja kicserélni az RM, azt szerintem engedjük el! Röhejes lenne, ha a Magyar Honvédség erre adna megbízási szerződést. Én nem fogok meglepődni veled ellentétben, ha mégis 4-5 év múlva Zala látni fogja ezeket a gépeket. Mert a másik két lehetőség szerintem jelenleg az, hogy vagy a KMW-nek építtetünk egy új karbantartó központot és ott azért fizetjük majd őket, hogy a szél süvítsen az üres csarnokban, hát ez nem egy olcsó megoldás sem az államnak, sem a cégnek; vagy óriási távolságokra akarod utaztatni őket intenzív háború esetén számításaim szerint 3-6 hónaponta elkerülhetetlenül. Nézd meg Ukrajnát, hogy mit jelent ezer km-nél nagyobb távolságból szervizelni nehéz technikát!
 
 • Tetszik
Reactions: Venom85

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
17 051
55 564
113
És továbbra is ott tartunk, hogy nemzetközi cégjog tudójának hiszed magad, de valójában nem vagy az. Ahogy arról sem vagyok meggyőződve, hogy minden szerződésbe belelátásod van
Tehàt az elérhetô ismeretekre alapozott logika az valamely fogyatékossàg.
Vagy mondjuk minden, ami a KMW németországi telephelyén meg igen. Sokkal inkább tűnik nekem egy olyan megoldásnak, ami képes kiszolgálni a járműveket a kis és a közepes karbantartási igényekhez.
Nem tudom, hogy feltûnt-e a sàtorban elhelyezett daru a fotókon. Az a helyzet, hogy a Leopard 2 esetében a fôdarabok cseréje tàbori körülmények közt is kivitelezhetô, így érdeklôdve vàrom a kifejtést, hogy mit tekintesz kis és közepes és nagy beavatkozàsnak.
Egyfelől már ott tévedsz, hogy én a zalai gyárépület méreteit hasonlítanám össze a KMW sátrával. Vannak erős kétségeim, hogy abban a sátorban minden elvégezhető, ami Zalában igen.
Nem àllítottam ilyet. Te vezetted le az RM gyàrbeli befogadó méretekbôl a teljeskörû karbantartói és alkatrészbeszàllítói tàmogató szerzôdést az RM irànyultsàgàba. Kérlek azzal vitatkozz amit én àllítok, ne azzal amit kitalàlsz nekem.
Szóval megint oda lyukadunk ki, hogy egy háború esetén a nagy generálra vagy 1000+ km-et utaztatjuk a nagymacskákat vagy nézünk magunk elé, mint aki lehugyozta a nadrágját. Persze ha a sejtésem igaz. Amiben elismerem, tévedhetek.
Az ukrànok helyzetét vetíted ki rànk, ami blôd melléfogàs. Velük szemben mi rendelkezünk egy nem szétlôtt központi raktàrral, ahonnan a bekészletezett alkatrészeket pàr óra leforgàsa alatt el tudjuk juttatni az orszàg bàrmely pontjàra a harckocsihoz. Ami jelenleg a KMW szervízsàtra vagy bàrmely gyakorlótér. Az ukrànoknak nincs kiépített szervízhàttere, nekünk van màr most is a szerzôdött 3 évig. Minek hurcolnàd hàt 1000 km-re azt a nehéz jàrmûvet? Teljesen értelmetlen lenne.
Viszont bármennyire is váltig állítod, hogy a rendelés pillanatában szóba nem jöhetett az, hogy az RM hozzá nyúlhasson a gépekhez, valójában erről szerintem nincs információnk. Ellenben van több másodlagos információ, hogy ezt tervezték. És te abból indulsz ki, hogy akik ebben benne voltak, azok semmit nem értenek a cég joghoz és semmi lépést nem tettek ennek megalapozására. (Ez lehet, hogy így volt, de eddig minden az alkalmatlanságuk ellen szól.) Csupán elkezdtek random ötletből egy gyárba erősebb darukat beszerelni például, mint amire a jóval kisebb súlyú Lynxnek szüksége van az összeszerelésnél és nagyjavítások alatt.
Nem gondolom tovàbbra sem, hogy a KMW Hungary azért alapult, hogy az àllam az RM Hungary-t bízza meg olyan termék tàmogatàsàval, ami a KMW szellemi tulajdona és amiben az RM csak beszàllítóként van jelen.
Továbbra is azt mondom, hogy várjunk azért egy kicsit azzal, hogy orákulum magabiztosságával kijelentsük, hogy az egész Leo2A7HUN beszerzése el van fuserálva! Nekem korainak tűnik pálcát törni a fejek felett. Hogy az alkatrészek ára felment azóta, abban igazad van, nem véletlen nem vitattam ezt a részt, hogy utólag visszanézve most vásárolnék be 2016-os árakon alkatrészt 40 évre a gépekhez... De ezt a részt egyikünk sem vitatja, hogy már nincs a piacon 2016-os ár.
A Leopard 2A7HU-val bevallottan annyira rövid tàvon terveztek, amíg kifejlôdik a következô harckocsi generàció, amit akkor 2018 tàjékàn 2035 vizionàltak. Ez a vizionàlàs a megszokott marketing volt, amirôl a francia-német, amerikai-német koràbbi, közös harckocsifejlesztések menetét és eredményeit ismerôk, a harckocsi fegyverzet és pàncélzat àtlagos helyzetét ismerôk, egyàltalàn a harckocsik vilàgàt évtizedek óta figyelô és a marketing szarsàgoktól nem elàjuló laikusok is mint én, levonhattàk a maguk következtetéseit a jövôbeli harckocsi fejlôdési ütemek tekintetében, a biztonsàgpolitikai és gazdasàgi vonatkozàsokkal ôsszhangban. Veled ellentétben én még mindig nem visszafelé nézek, évek óta elôrefelé fejtem ki a nézeteimet.

Az, hogy csak ennyire rövidtàvú szerzôdést kötöttek nem volt eddig ismert elôttem, de az jórészt igen, hogy milyen lesz a helyzet màra, tehàt a màra kialakuló gazdasàgi vonatkozàsokat és termelési kapacitàsban jelentkezô vonatkozàsokat nem vették figyelembe és ez mind anyagi, mind anyagiasuló téren okozhat ellàtàsi gondokat.
Az a lázálom, hogy majd gyengébb, A4-es minőségű alkatrészekre fogja kicserélni az RM, azt szerintem engedjük el! Röhejes lenne, ha a Magyar Honvédség erre adna megbízási szerződést.
Ilyet sem àllítottam. A létezô legegyszerûbb módon igyekeztem ràmutatni szàmodra, hogy az RM az nem a KMW. A Leopard 2A7+/HU alkatrészbàzisàt akkor sem fogja tudni beszerezni vagy nem olyan feltételekkel tudja beszerezni, ha te vagy bàrki màs ezt vàrnà tôle, sôt akkor sem, ha a magyar àllam ezt vàrja tôle. A cégek szerzôdések alapjàn kereskednek egymàssal és a Leopard 2A7+/HU alkatrészeinek nem RM összetevôi jórészt nem az RM jogkörébe tartoznak. Amennyiben vàsàrol ilyet amit eladnak neki az ezeket gyàrtók, az màr felkeltené a figyelmet, mert A, a sajàt gyàrtmànyaik hírnevét kérdôjelezné meg, B, vagy el sem adnàk nekik a sajàt gyàrtàsi titkaik megôrzésére adott gyàrtók akikkel konkuràlnak a piacon, C, a beszerzéssel nyilvànvalóan a KMW egy aktuàlis üzletébe igyekezne MEGINT befurakodni amibôl.eddig is olyan feszültségek generàlódrak, amik szimpla alkatrészbeszàllítóvà degradàltàk az RM-et gyàrtó helyett a Leopard 2 vonatkozàsàban.

Tehàt, mivel a Leopard 2A7+ mint KMW termék a KMW beszàllító partnerei àltal forgalmazott termékekkel van feltöltve a nem RM alkatrészek vonatkozàsàban, az RM nem fogja tudni semmilyen csodaeseménnyel sem végrehajtani ugyanezen nem RM alkatrészek szervizelését, cseréjét az eredetiekkel megegyezôen.

Tehàt vagy lemondunk a KMW bejàratott üzleti körében kialakult kapcsolatokról és egyedi szerzôdésekben igyekszünk azokat beszerezni, hogy aztàn harmadik fél javíthassa, vagy ugyanazt a kört igyekezni fog kialakítani az RM, vagy a KMW és az RM szerzôdik egymàssal. Az elsô esetben elvesztjük a garanciàt, minden dràga és nehézkes lenne ha sikerülne, ha a KMW üzleti köre nem védené a KMW-t ami rendezetten megrendeléseket biztosít nekik, tehàt inkàbb nem csesznék el egyszeri nagyobb bevétel miatt. Ha a KMW nem perelné szét Magyarorszàgot emiatt, ha a KMW nem perelné szét az RM-et emiatt. A màsodik esetben az RM-nek nyíltan meg kellene tàmadnia a KMW-t, hogy simàn lenyúlja a beszàllítói körét, màris léphetünk az elôzô pontra. A harmadik esetnek kell teljesülnie a jogtiszta ügymenet érdekében, hogy A, garanciàlisan az eredeti fôdaraboknak megfelelô alkatrészeket kapjuk tovàbbra is, B, ne pereljenek szarrà a durva jogsértés miatt.

Ha a harmadik pont, tehàt a karbantartói szerzôdés kiterjesztése a KMW és a beszàllítói partnerei részérôl nem történik meg, akkor az RM bàrmilyen àltalànos karbantartàst a jàrmûvek élettartama alatt a sajàt gyàrtàsú, vagy àltala elérhetô beszàllítói körtôl szàrmazó alkatrészekkel biztosíthatja, amik javarészt, vagy egyàltalàn nem egyeznek meg az eredeti konfiguràció alkatrészeivel, ezek beszerelése àtalakítàsokat, elektronikus berendezések esetén zavaràsvédelmi vizsgàlatokat igényelne. És a szarrà perelés ebben az esetben is garantàlt lenne.

És bàr ràmutattam szàmodra az RM àltal végzett Leopard 2 modernizàciókra, ezek szerint nem ismered azok mivoltàt, vagy nem értetted meg, hogy az àltaluk ehhez biztosítható alkatrészek nem egyeznek meg a KMW àltal kínàltakkal. A modern alkatrészekben is ha nézzük, a Lynx-be, KF51-be kerülô SEOSS optikàhoz tartozó hôkamera a 8,5 km-es làtótàvjàval egy modern eszköz, de a PERI RTWL ATTICA hôkameràjànak a 11 km-es làtótàvjànàl kisebb teljesítményû. Nem A4 színvonal bàrmennyire is màst mondatnàl velem mint amit mondok, de mégsem ugyanaz ugye.

Tehàt összegezve, ha a KMW és az üzleti köre nem bízta a legnagyobb rivàlisàra a legféltertebb titkait, akkor szellemi fogyatékosnak kell lenni ahhoz, hogy csakazértis màs eszközökre cseréljük az eredetileg rendelt élvonalas konfiguràció elemeit miközben szarrà perelnek minket.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
943
4 549
93
Lassan eltelik 2023 első negyedéve...Kiváncsi leszek mikor érkeznek a zelső nagymacskák, gondolom az elsőt elhozzák "leokézni" mint az első PZH-t és csak utána valamikor érkezik meg a pár darab...Mennyit is várunk idénre? Vagy itt is csúszás van? @krisss ?
 
 • Tetszik
Reactions: Venom85

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
5 230
15 078
113
Lassan eltelik 2023 első negyedéve...Kiváncsi leszek mikor érkeznek a zelső nagymacskák, gondolom az elsőt elhozzák "leokézni" mint az első PZH-t és csak utána valamikor érkezik meg a pár darab...Mennyit is várunk idénre? Vagy itt is csúszás van? @krisss ?
A pzh tavaly februárban érkezett, az első db meg valahogy októberben! Szerintem itt is csúszás van! Ha csak nem volt úgy itt a referencia példány, hogy nem tudunk róla!
 
 • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
31 346
59 757
113
Bundeswehres gyakorlás magyar résztvevővel...

338401784_1273605429903729_1005871030897887962_n.jpg
338399831_721062363133223_2461842929733191922_n.jpg


Practice extreme situations...

The aim of the training today: rescuing and recovering people and material.
The servicemen and women of the Special Basic Training Loaders and Gunners Leopard2 A7V are practicing for the first time what no one wants to experience. Whether it's an accident, mines or enemy fire - when material or personnel fail, fast action is required.

Wounded in the tank! In the SGA for loaders and gunners, the participants practice rescuing and recovering wounded, and in the worst case, fallen comrades. An extreme situation, because the soldiers have to be rescued through the hatches. The inside of the tank offers hardly any room for movement. A little trick helps them. Whether physically or mentally, this exercise demands a lot from them.

 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 147
15 809
113
Mint láthatod, az RM esetében csak a harckocsi hiányzik az összetevőik képletéből,

Hát izé, a szlovákoknak szánt Leo 2A4 tankokat a RM újítja épp most fel, mielőtt leszállítják nekik. Nem a KMW. Persze ennek is több oka lehet. Elképzelhető hogy a KMW kérte fel a munkára őket, kapacitáshiány miatt.

 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
17 051
55 564
113
Hát izé, a szlovákoknak szánt Leo 2A4 tankokat a RM újítja épp most fel, mielőtt leszállítják nekik. Nem a KMW. Persze ennek is több oka lehet. Elképzelhető hoGY a KMW kérte fel a munkára őket, kapacitáshiány miatt.

Azaz Leopard 2A4-ek lesznek. Az ugye nem KF51 típusjelű jármű?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
23 502
91 172
113
Hát izé, a szlovákoknak szánt Leo 2A4 tankokat a RM újítja épp most fel, mielőtt leszállítják nekik. Nem a KMW. Persze ennek is több oka lehet. Elképzelhető hogy a KMW kérte fel a munkára őket, kapacitáshiány miatt.

Szimplán az RM készletéből valók.