1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Leopard 2

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - rudi által indítva @ 2018. december 20..

Címkék:
 1. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  jojo, csak hirtelen soknak tűnt de így már okés
  szittya megelőzött de azért leírom hogy az átkelés normális biztosítás nélkül , legalább is dd szinten , nem lehet megkezdeni
   
  tonyo and notaricon like this.
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nen a fegyverek precizitasa vagy a felderitokepesseg megnovekedese miatt. /mert regen a tomeg megadta mind ezt./ de nem egy pontont szoktak epiteni es nem egyszerre szokott uzemelni /sot neha meg meg is usztatjak plane ha tartos hasznalatba van./ folyamatosan nem loheti a pontont. /a tuzerseg vizi cel ellen hatranyba van egyebkent.//foleg az arteri fak miatt a becsapodasi szog eleg korlatozott./ a masik ha nincs telitalalat csak vizbecsapodas /talalkozas a vizzel./ hiaba betonfal az elenallasa ha pillanatok alatt melyrecsobban es a repeszhatas drasztikusan lecsokken./a modern malacoknal ez fokozottan igaz./
   
  tonyo, borisz and notaricon like this.
 3. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member



  Meg kéne jelentetni fizetett hirdetésként az Adevarulban.... :)
   
  Loken, Nemerson, eevil and 8 others like this.
 4. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  beszállok egy ezressel :D
   
 5. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Hol vannak a beigért leopárd 2a4-ek?
   
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Idén őszre lettek igérve, szóval még valszeg németorszgában.
   
 7. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  A "modern malacoknál" nem közelségi gyujtó van, vagy azt nem indítja be a vízfelûlet?
   
 8. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Biztos, hogy idén ősszel és nem 2020 tavasszal majd??
  Mintha erre emlékeznék amikor a Budaörsi Honvédelmi Napon egy harckocsizó mondta volna ezt nekem.
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az arteri erdo fai nagyon learnyekoljak magat a folyot. Hatekonyan meredek roppalyas fegyverekkel lehet beloni pl aknavetok /amik nem a legpontosabb fegyverek egyebkent./ kozelsegi gyujtos aknavetogranatrol nem igen tudok. Bar ez nem jelenti azt hogy ne lenne. Tabori tuzerseg csak nagyon korlatozott szogekbol kepesek hatekony tuzalatt tartani a folyo szakaszt /ezek a poziciok elorre tudhatoak es pillanatok alatt megy a valaszcsapas./ de a kozelsegi gyujtohoz is nagyon pontosan kell tudni a ponton helyzetet... Ez ameddig a hidfo nincs biztositva folyamatosan valtozik... /pillanatok alatt szettoljak a pontonokat ha nincs ra szukseg. De veszmegoldaskent drotkoteles vezetes is jatszik.../ ameddig muveletek folynak a ponton kozvetlen kozelebe nem addig nem allando se az osszeallitas merteke se a helyszine.../ ha huzamosabb ideig tuz alatt van tarva a folyam ptsz ekkel es rocsokkal egyeb keteltuekkel oldjak meg a surgos eszkozok felszerelesek technika vagy szemelyzet tuloartra vagy vissza szallitasat.../ de egy ilyen atkeles nagyon elo van keszitve mire a ponton felalna dd szintu ero atkelesenel egy lovesz zaszloalj es egy felderito szazad mar miniimum a tulparton hesszel.../heszel mert ha loniuk kellene akkor menne a kovetkezo lovz harcjarmuvel rocsoval ptszel meg mindennel ami uszik.../ kozbe a tuzerseg es a legiero kesszenletbe veret mindenre ami kicsit is veszelyes...
   
  HAndrás likes this.
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Tudható róluk valami publikus infó ? Felújítva érkeznek, újrafesteve, ha igen, milyen festéssel ? stb.
   
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ezeket én is szeretném tudni. :D
   
  honved likes this.
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Na, akkor kivárjuk amikor megérkeznek. :)
   
 13. krisss

  krisss Well-Known Member

  Mást nemigen tudunk. Aztán majd itt lesznek, ha itt lesznek.
   
  honved likes this.
 14. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Lehet, hogy kulonbozik az erkezesi es a hadrendbe allitasi datum. Tuti valami burokracia papirkodas megy majd ha megjonnek. Aztan a hivataloknak van reagalasi idejuk, bejon a karacsonyi szabik ideje es mar tavasz is lett :p

  Csak arra figyeljenek a vonatokat ne egybol a vasgyujtesbe kuldjek veluk, a tobbit mar csak kivarjuk :)
   
  borisz and Pogány like this.
 15. Septimus

  Septimus Member

  Ha jól tudom, fogunk venni 4db Leopard 2 A7+ harckocsit, és addig 12db Leopard 2 A4-et bérlünk. Kérdésem a következő, ez a 44db illetve 12db harckocsi mekkora katonai egységnek felel meg a jelenlegi NATO szabvány szerint? Emlékezetem szerint a II. VH-ban 150 harckocsi volt egy német páncélos hadosztályban (elméleti teljes feltöltöttség esetén), és az 1980-as években 300db T-72 vagy T-80 harckocsi adott volna ki egy páncélos hadosztályt. Ez esetben a 44db Leopard 2-vel lesz egy teljes NATO páncélos dandárunk? A 12 db Leopard 2 A4 pedig egy páncélos zászlóalj? Gépesített lövészeknél tudom, hogyan alakulnak a katonai egységek létszámban és harcjárműben, de páncélosoknál nem bírom lekövetni a rendszert..
   
  Loken likes this.
 16. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  A 44 a7+ fogja alkotni a nehéz dandár ( Tata ) harckocsi zászlóalját. Ehez fog jönni az új IFV-ből 2 vagy 3 zászlóaljnyi (gondolom én). A német minta szerint azokból is 44 van egy zászlóaljban, de reméljük, hogy nálunk ez még kiegészül a támogatószakaszok járműveivel, mivel tudtommal a németeknél nincs olyan támogató szakasz századonként mint nálunk. Hogy az a4-eket hogyan és hová fogják beszervezni azt nem tudom.
   
  Loken, svajcibeka and Septimus like this.
 17. Anti

  Anti Well-Known Member

  Kérdés hogy milyen mértékben vesszük át a német struktúrát. Ha egy az egyben akkor lehet hogy már nálunk sem lesz. De gonddolom bennfenteseken kívül ezt még senki sem tudja.
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A legegyszerubb annyit megjegyezni hogy egy hk egy lovesz rajnak felel meg. :) /es innettol a felepitesi rendszer ugyan az 3 as vagy 4 es esetleg specialis../ sokan nem ertik de igy a legegyszerubb elmagyarazni mert igy mar konnyen megjegyezheto...annyi hogy a hk alegysegnek +mimdig van egy /kiszolgalo/tamogato alegysege/egysege is ami altalaban nem mint a loveszeknel egy szazadnak egy szakasz hanem az osszes tamogato egybe van vonva de legalabbis egyseges iranyitas allatt all
   
 19. Septimus

  Septimus Member

  Hmm... Amikor én még katona voltam, akkor még egy páncélos dandár attól volt az ami, hogy volt benne:
  - 5 harckocsi zászlóalj,
  - felderítő század,
  - támadó és szállítóhelikopter-század,
  - közvetlen támogató tüzérosztály,
  - műszaki zászlóalj,
  - előretolt támogató zászlóalj,
  - légvédelmi üteg,
  - katonai hírszerző század,
  - harcálláspont-kiszolgáló század,
  - katonai rendőr szakasz,
  - légi összekötő csoport.
  Ezt azért nehéz összeegyeztetni az 1 harckocsi = 1 gépesített lövész raj képlettel.
   
  fip7, antigonosz, Loken and 2 others like this.
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Teljesen nem vehetjük át, mivel náluk magasabb rendű a szerveződés. Pl.: a dandárok nem rendelkeznek saját önjáró tüzérséggel, csak aknavetőkkel. Viszont a hadosztályoknak vannak komplett tüzérosztályai (a 10.-nek 2, az 1.-nek 1) - ballisztikus, és rakéta tüzérség is.
  A harc szempontjából az a lényeg, hogy fizikailag meglegyen az öszfegyvernemi "mix". Hogy az állománytábla szempontjából milyen struktúrába van rendelve, az szerintem másodlagos. (ill. én személy szerint az önállóbb alegységeket jobban szeretem/ném.)
  Pl.: a végeredmény szempontjából majdnem mindegy, hogy a lövészszakaszba strukturálisan bele van-e integrálva egy tűztámogató raj (szakaszparancsnok irányítja), vagy század szinten van egy támogató szakasz, és a harc esetén a századparancsnok utasítása szerint rajokra osztva lekerülnek a normál lövész szakaszokhoz.
  Ez egyrészt doktrina, és másrészt felelősség kérdése. Mindkét megoldás működhet, csak egységesnek kell lennie. Mindkettő rugalmas tud lenni, csak másképp.
  De hogy az alapkérdésre visszatérjek. A németeknél a fő irány az, hogy a "nagyágyút" (értsd a komolyabb tűzerőt biztosító eszköz az elsődleges, a többiek támogatják.).
  Pl.: náluk ha a gépesített lövészpáncélos szinten nézed, akkor a jármű a fő fegyver, a deszant kíséri, és védi. Ha harckocsik kerülnek a képbe - márpedig ott alap, hogy a harckocsi századokat felosztják szakaszokra és elosztják a lövészpáncélosok között, - akkor ők az elsődleges manőverező egység, és a lövészpáncélosok támogatják őket.
  De ha visszalépünk a rendszerben, akkor ugyan ez látszik pl. a géppuskák szerepénél a lövészrajokban.
   

Ezen oldal megosztása