Pedig ismert európai gyártó. Tessék keresni.Szerinted mi van rajta?
Egyik ismertebb RCWS-re sem hasonlít a grafika...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Pedig ismert európai gyártó. Tessék keresni.Szerinted mi van rajta?
Egyik ismertebb RCWS-re sem hasonlít a grafika...
Ok, megpróbálom levadászni!Pedig ismert európai gyártó. Tessék keresni.
deFNderPedig ismert európai gyártó. Tessék keresni.
Szerintem FN deFNderPedig ismert európai gyártó. Tessék keresni.
Már aggódtam hogy valami dzsunka lesz rajta...!Szerintem FN deFNder
![]()
Korábban azt nyilatkozták a SARP-ról, hogy le lesz cserélve, vagy legalábbis a többi járműre már hazai/nyugati rcws fog kerülni.Tuti hogy deFNder!
Érdekes, hogy nem a Natter lett aminek még a haza gyártása is szóba került, sem pedig a KMW saját FL200-asa. MSSA és a török ASELSAN mellé ez már harmadik RCWS amit megveszünk - ha a grafika az igazat mutatja.
A Leopard-ra is MSSA lenne a legidálisabb...
![]()
Valamilyen FN gyártást akarunk idehozni (igen, erről már volt szó), de Honvédségnek csak néhány ezer géppuskára van szüksége (talán 3-4 ezer gyalogságnak, 1-2 ezer járművekre - tartalékkal is számolva), ami miatt talán nem érte volna meg az FN-nek az ipari együttműködést. 4-5 száz RCWS talán már elég nagy üzlet nekik, hogy beruházzanak ide...Korábban azt nyilatkozták a SARP-ról, hogy le lesz cserélve, vagy legalábbis a többi járműre már hazai/nyugati rcws fog kerülni.
Valószínűleg egységes lesz, talán ez kerül majd a hiúzokra és minden másra is.
Korábban már képbe került az FN Herstal, mint potenciális magyarországi gyártó, talán erről volt szó.
Emlékeztek a "browning prototípus"-ra?
Hát nem.
Azt hittem csak valami làtvànyterves el***às és standard FLW kéccà lesz rajta, de akkor így màr tiszta vala.deFNder
Fegyverzet |
|
Vízszintes irányzás | 360 fok |
Függőleges irányzás | -40°; +70° |
Magasság | 630 mm (Leopard 2A7 toronytető magassága: 3,03 m, deFNderrel a teljes magasság: 3,66 m) |
Tömeg | kb. 200 kg (lőszerrel) |
Lőszerkészlet | 300 db 12,7mm NATO 600 db 7,62mm NATO |
Jellemzők |
|
Forrás |
![]() deFNder® Medium - FN HERSTALRemotely operated weapon station with day & night capability and many optional features for FN® M2HB or FN® M3 fast firing .50 cal. machine guns.
|
Feltűnt bárkinek is, hogy kiegészítő páncélzat van a tetőn?
Feltűnt bárkinek is, hogy kiegészítő páncélzat van a tetőn?
De mintha az oldalra szerelt aktív védelem is látszódna.
Igen, én örömmel konstatàltam, de ez vàrható is volt.Feltűnt bárkinek is, hogy kiegészítő páncélzat van a tetőn?
Kurva jól néz ki ez a torony! Jól tele van aggatva mindennel!Igen, én örömmel konstatàltam, de ez vàrható is volt.
deFNder demó videó - M3-as géppuska 1100-as tűzereje brutális. Talán még drónok, loitering ammok ellen is hatásos lehet...FN Herstal deFNder Medium
Fegyverzet
- FN MAG ®
- FN® M2HB-QCB
- FN ® M3R
Vízszintes irányzás 360 fok Függőleges irányzás -40°; +70° Magasság 630 mm (Leopard 2A7 toronytető magassága: 3,03 m, deFNderrel a teljes magasság: 3,66 m) Tömeg kb. 200 kg (lőszerrel) Lőszerkészlet 300 db 12,7mm NATO
600 db 7,62mm NATOJellemzők
- Nappali és éjszaki kamerarendszer és lézertávmérő
- Teljesen stabilizált
- Automatikus célkövetés és képstabilizáció
- Automatikus ballisztikai számítás (előretartás)
- Lövésszámláló és fix sorozat beállításának lehetősége
- Összekapcsolható más rendszerekkel, érzékelőkkel, BMS-sel (vélhetően párhúzamosítható a Leopard 3 parancsnoki optikájával: "killer-killer képesség")
- Manuális tüzelés lehetősége tartalék megoldásként
- Páncélozott ("Ballistic protection")
- Gyűjti a lőszerhüvelyeket és heveder tagokat
- Ködgránátvetőkkel is felszerelhető
- Öntesztelő rendszer ("Built-in test")
- "Az egyetlen rendszer ami hivatalosan kvalifikálva van a FN géppuskáihoz"
- "Az egyetlen rendszer ami kezelni képes a M3R géppuska nagy tűzsebességét." (1100 lövés/ perc)
Forrás ![]()
deFNder® Medium - FN HERSTAL
Remotely operated weapon station with day & night capability and many optional features for FN® M2HB or FN® M3 fast firing .50 cal. machine guns.fnherstal.com
A blog/facebook oldal üzemeltetöje jó arc, simàn adott képet a cikkemhez.Városligeti A4
![]()
Mikor "megkutattam" a deFNder témát, akkor láttam egy interjút egy FN csávóval egy kiállításon aki állította hogy az ő rendszerük olcsóbb, mint a versenytársaké és "csak az övék garantálja a hibátlan együttműködést az FN fegyvereivel" - "erre garanciát vállalnak".A KMW harckocsijához miért nem a saját KMW rcws-t választottuk?
Ennyivel jobb vagy olcsóbb az FN?
Esetleg gyártás befigyel?
deFNder Medium | Natter 12.7 | |
---|---|---|
Hordozható fegyverzet | 7,62x51 mm űrméretben: 12,7x99 mm űrméretben:
| 7,62x51 mm űrméretben:
|
Magasság | ≈ 630 mm | ≈ 870 mm |
Hosszúság | nincs adat | ≈ 1770 mm |
Szélesség | nincs adat | ≈ 970 mm |
Üres tömeg | nincs adat | ≈ 136 kg |
Tömeg fegyverrel | nincs adat | ≈ 174 kg |
Tömeg fegyverrel és lőszerrel | ≈ 200 kg (300 lőszer) | ≈ 200 kg (200 lőszer) |
Vízszintes irányzás | 360 fok | 360 fok |
Függőleges irányzás | -40 fok és +70 fok között | -20 fok és +60 fok között |
Maximális szögsebesség | 60 fok/másodperc | 120 fok/másodperc |
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..