[HUN] Magyar katonai pilóták képzése

"Miben más az amerikai képzés, mint a hazai?

A méreteiben és az erőforrásaiban. Fort Ruckerben közel kétszáz UH–72A állt rendelkezésre, így, ha valamelyikkel műszaki akadályozás miatt nem tudtunk felszállni, csak telefonálni kellett és kaptuk a másik, sőt, akár a harmadik gépet is. A gépek számából adódóan az oktatóknak szinte korlátlan gépidő áll rendelkezésre ahhoz, hogy egy-egy feladatot gyakoroltassanak. Az oktatók sora is szinte végtelen: leszerelt pilótákat alkalmaznak tényleges harci tapasztalattal és több ezer repült órával...
"

Ott kezdődik szerintem a szakmai leépülés, ha abból indulsz ki, hogy neked minden meg van hozzá, ami a kiképzéshez kell, mert term. mindent IS láttál és mindent IS tudsz. Minden fegyvernemnél szükséges volna, hogy legyenek külföldön képzett, tanult tagjai, hogy lássák mások mit hogyan tanulnak, csinálnak, terveznek majd a jövőben.

"A tervek szerint februárban még három hónapra további képzésekre visszamegyek az Egyesült Államokba. Ismét az UH–72A Lakota típuson fogok repülni: lesz egy magashegyi, egy éjjellátós, illetve még egy külön taktikai képzés. Miután visszajövök, típusátképzésen veszek részt a Magyar Honvédségben rendszeresített H145M vagy H225M típusra."

Az ilyen képzéseken én bizony nem spórolnék...

"Miben más az amerikai képzés, mint a hazai?

A méreteiben és az erőforrásaiban. Fort Ruckerben közel kétszáz UH–72A állt rendelkezésre, így, ha valamelyikkel műszaki akadályozás miatt nem tudtunk felszállni, csak telefonálni kellett és kaptuk a másik, sőt, akár a harmadik gépet is. A gépek számából adódóan az oktatóknak szinte korlátlan gépidő áll rendelkezésre ahhoz, hogy egy-egy feladatot gyakoroltassanak. Az oktatók sora is szinte végtelen: leszerelt pilótákat alkalmaznak tényleges harci tapasztalattal és több ezer repült órával...
"

Ott kezdődik szerintem a szakmai leépülés, ha abból indulsz ki, hogy neked minden meg van hozzá, ami a kiképzéshez kell, mert term. mindent IS láttál és mindent IS tudsz. Minden fegyvernemnél szükséges volna, hogy legyenek külföldön képzett, tanult tagjai, hogy lássák mások mit hogyan tanulnak, csinálnak, terveznek majd a jövőben.

"A tervek szerint februárban még három hónapra további képzésekre visszamegyek az Egyesült Államokba. Ismét az UH–72A Lakota típuson fogok repülni: lesz egy magashegyi, egy éjjellátós, illetve még egy külön taktikai képzés. Miután visszajövök, típusátképzésen veszek részt a Magyar Honvédségben rendszeresített H145M vagy H225M típusra."

Az ilyen képzéseken én bizony nem spórolnék...
  1. Egyszerre csak 1 gépen tud a pilóta repülni, oktatni és tanulni.
    Itthon is jóval több gép van, mint pilóta, amennyi kell.
  2. Ami kiképzésen volt, abban nem volt semmi, amit itthon ne tudott volna megtanulni.
  3. Magas hegyeink nincsenek, éjjellátni itthon is tudunk, egyedül a taktikai képzésen lenne értelme, ha a harci helikoptereknek/felfegyverzett haszonhelikoptereknek lenne értelme.
    De nincs.
    Mintha itthon senki sem repült volna Mi-24-en...

Ami nem megy azt nem kéne erőltetni.
Befektettünk 300 mrd HUF-ot a helikopteres képességbe, kaptunk cserébe 11 db 20 mm-es gépágyú konténert, mint "harcérték"...
Ezen a pénzen vajon hány lélegzetőgépet rakétatüzérségi indító járművet tudtunk volna venni?

• Tetszik
Reactions: tomcat1 and Zeze
nem volt semmi, amit itthon ne tudott volna megtanulni.
Nem egészen értünk ebben egyet, de ez term. nem baj. Nem a "mit"-en van a hangsúly, hanem a "hogyan"-on.
Ezen a pénzen vajon hány lélegzetőgépet
Ugyan elkezdtem a választ irni, de mivel rám szigorúbb/szubjektivebb szabályok vonatkoznak, mint másokra, élnék a lehetőséggel, hogy erre most mégsem reagálok.:)

• Tetszik
Reactions: fishbed and tomcat1
Nem az van hogy kiépítettünk egy képzési kapacitást a helikopterpilóták részére, hogy de jár egész közép-Európa?
Mi a fene értelme van kiküldeni pilótákat az USA-ban, ha itthon is ki lehet őket képezni?
Semmi olyan extra képzést nem kapott a srác, amit itthon ne lehetett volna abszolválni.
Helikopter pilóta szinten nem tudom.

De az a pár ember akivel beszèltem, és voltak amcsi kèpzèseken, mind úgy beszèltek róla, mintha egy másik világba csöppentek volna.

Ès ezt nem szopkodás szintjèn, hanem hogy a legtöbb kèpzès sokkal jobban, hatèkonyabban van felèpítve.

Èn voltam itthon cls kèpzèsen.
2 hetes volt.
Voltam amcsik álltal tartotton, 3 naposon.
Az amcsi egyèrtelműen hasznosabb. Èrtelmesebben felèpítve
Valódi tudásalapot adva.
Szemben a magyarral amiben nagyon sok fölösleges sallang dolog volt.
Ráadásul az angolt fordították, így mèg kevesebb idő jutott rá, mègis èrtelmesebb volt.
Ezt úgy, hogy a hátam közepère nem kívántam az amcsit, de a vègèn örültem, hogy ott voltam.

Helikopter pilóta szinten nem tudom.

De az a pár ember akivel beszèltem, és voltak amcsi kèpzèseken, mind úgy beszèltek róla, mintha egy másik világba csöppentek volna.

Ès ezt nem szopkodás szintjèn, hanem hogy a legtöbb kèpzès sokkal jobban, hatèkonyabban van felèpítve.

Èn voltam itthon cls kèpzèsen.
2 hetes volt.
Voltam amcsik álltal tartotton, 3 naposon.
Az amcsi egyèrtelműen hasznosabb. Èrtelmesebben felèpítve
Valódi tudásalapot adva.
Szemben a magyarral amiben nagyon sok fölösleges sallang dolog volt.
Ráadásul az angolt fordították, így mèg kevesebb idő jutott rá, mègis èrtelmesebb volt.
Ezt úgy, hogy a hátam közepère nem kívántam az amcsit, de a vègèn örültem, hogy ott voltam.
Össze sem hasonlítható a kikepzési színvonal sajnos.

Jó, legyen igazad.
Akkor viszont a magyar képzést kell felszámolni, ha az ennyire szar.
Többszöröse a repült óra amit amcsiban kapnak, többféle éghajlati viszonnyal.
Mindenki meg nem jut ki amerikába. Meg a hasonló képzések hozzájárulnak a katonadiplomáciai viszonyok javításához is.
(az utóbbi 4 évben alig volt képzésünk tőlük)