- Senki nem mondta, hogy nincs.
- A probléma a helik ár/érték aránya és annak korlátai.
Bevallom én árnyaltabban látom már a kérdést. Éjszakai ATGM képessége még a legvérmesebb hívei szerint sincs (Zord), mert NVG-vel nem lehetséges a rávezető rendszer használata. A gépágyúzás és UB blokkozás nappal öngyilkosság, de amíg erre éjszaka képesek, az egészen más, ameddig nincs Tor-M1/M2 szintű radaros légvédelem van full IADS IR SHORAD, ami tudja, hogy hol keresse a cél. A mezei talpas MANPAD-os lövész meg szinte labdába sem rúg, szinte csak véletlenül veheti észre tűzmegnyitás előtt a gépet.
A probléma akkor lesz, hogy akkor egy ilyen csapás után olajra tud-e lépni a heli mielőtt lelövik, ha mondjuk van NVG-s MANPAD-os ember. Mert a helin nincs MAWS, infracsapdázni éjszaka preventíven rossz ötlet és kettős érzékelős rakéta ellen hatásossága erősen kérdőjeles.
Szerintem pontosan leírtad a problémát. Csak ezt sokan nem veszik figyelembe.
Már egy közepesen felszerelt hadsereg ellen is a túlélési arány szerintem nagyon megkérdőjelezhető.
Ha meg 1-2 tűzcsapás után lelövik a gépet, bemérik a jtacet sok harcértéke nincs!
A 30as pontosságát ilyen mód végrehajtott bevetésen azért firtattam, mert ahoz, hogy 2k-ról átverje akár a bmpt ahoz el kell találni.
Ez meg így számomra nagyon kérdőjeles.
Nem mert negatívkodok. Hanem mert jópárszor látta 80/A lövészetet. 1k-ra az első jóesetben talál, a többi megy fölé.
Itt áll a gép. Az irányzó nem stresszel. Látja a célt. Tudja a távolságot.
Ha a 24 es csökkentett tűzgyorsasággal lő akkor is pontatlanabb mint egy álló harcjármű.
Ha pedig megnéz valaki egy videót a nagy tűzgyorsasággal, ott nem kell kilóméterekre lőni. Bólint vagy egy métert egy félmásodperces sorozat miatt. Pontosságról így ne beszéljünk.
Nir egyelőre nincs. Vagy én nem tudok róla.
Ipr sincs.
A gépágyúzgatás harcértéke európában finoman megkérdőjelezhető.
De valaki megírhatná aki szerint ez fasza képesség, az életben ez hogy működne.
Jtac céltjelöl. Jön egy géppár. Lő.
Utánna jtac másik célt jelöl?
Egy reguláris sereg ellen?
És ha van éjellátó ,nsvt,manpad, a gépeken légvédelemre is alkalmas gépágyú?Neadjisten valami normális csapatlégvédelem?
Mennyi esélyt adnátok a polótának? A jtacnek?