M
molnibalage
Guest
Hóóóóóóóóóóóóóóóóóó....Kicsit feljebb pont ezt irtam le.
Mihu nem jó a bújkálós terepkövető repülésben,plusz a potenciális ellenfelek alföldi határszakaszuak-Van esélye a Buknak.De ha akármivel lelövik 5-10km-ről,még mindig a saját fegyvereinek hatótávján kivűl kap találatot.
A felfegyverzett csataképes katonai szállitóheli nem tévút.A Mihu egy tévút.Megalkotásakor nem tartott ott a technológia,hogy értelmes módon meg lehetett volna csinálni.Ma viszont már meglehet.Kolumbiai és izraeli AH60 sikeres és harcban bizonyitott gépek.(kolumbiai Arpiak is zsidó feljavitásai a BHnak.Nemhogy NLOSt,de még a nagyobb Nimrod rakétát is sikerrel vetették be róluk-jol beváltak)
Kicsit olyan ez,mint az 1960as csak rakétafegyverzetű vadászgépek.Akkor az bukta volt.Ma már viszont nincs gá-s légiharc.AAM-ek eljutottak arra a fejlettségi szintre,hogy a gá csak egy tartalék fegyver légiharcban.
@Hpasp majd eljut az SAAF helivadász akcióiig,amit azért nem ok nélkül csináltak.KM-én belül az oláh felfegyverzett Pumák is veszedelmes eszközök.Még kortársak is a Mihuval.Csak a Puma jobb konstrukció,és kapott egy jó modernizálást.De korszerű légvédelem ellen már azokat sem lehetne bevetni,nemhogy a mi levélnehezékjeinket.....Viszont ha első körben a Mistraljainkat már kiütötték,szép nyugodtan levadászhatják a Leókat/Lynxeket....
Szerintem az olyan kis és csóró seregeknek,mint az MH pont a korszerűen felszerelt,korszerű,rohamdeszant képes katonai szállitó helik jelentik a megoldást.Nincs keret a klasszikus amcsi három (eredetileg 4) kategóriás heliflotta kiépitéséra.Viszont a mai technológia lehetővé teszi,hogy a három feladatkört egyetlen tipus ellássa.Db-ra ez a gép drága lenne,de mivel egy gép látná el három feladatát,igy már olcsóbb,nem is kicsit.
Különben maguk az oroszok is ebbe az irányba mozdultak az újgenerációs felfegyverzett Minyókkal.![]()
Csak komoly problémájuk,hogy nincs stand off fegyverzetük.A Hermesz rakéta lesz,ha lesz,az első ilyenjük,ha rendszerbe áll.És a harcrendszer többi elemével is gondjaik vannak.
LOS fegyverzet csak akkor vethető be,ha már a légoltalmat leamortizálták.MANPAD veszély miatt akkor sem nélkülözhető a korszerű védelmi rendszer.(azért MANPAD nem lesz minden bokorban,nekünk példul egy db sincs.És ARV kapcsolat nélkül azok hatékonysága is erősen csökken.Korszerű védelmi rendszer képes a reálisan várható MANPAD veszéllyel megbirkózni,szerintem)
Szóval a Minyó egy rossz konstrukcó,de maga a koncepció nem az.Ami fontosabb,hogy a jelenlegi technológiai szint már elég jó hozzá,hogy életrevalóan meg is lehessen valósitani.
De ez a mi levélnehezékjeinken nem segit,azok bűnös pénzpazarlások csupán.
Az, hogy te könnyű / közepes szállító helit adott esetben felfegyverzel az nem az, hogy dedikáltan harci helibe beleépíted a deszatteret.
Szezon és fazon.