M
molnibalage
Guest
Hóóóóóóóóóóóóóóóóóó....Kicsit feljebb pont ezt irtam le.
Mihu nem jó a bújkálós terepkövető repülésben,plusz a potenciális ellenfelek alföldi határszakaszuak-Van esélye a Buknak.De ha akármivel lelövik 5-10km-ről,még mindig a saját fegyvereinek hatótávján kivűl kap találatot.
A felfegyverzett csataképes katonai szállitóheli nem tévút.A Mihu egy tévút.Megalkotásakor nem tartott ott a technológia,hogy értelmes módon meg lehetett volna csinálni.Ma viszont már meglehet.Kolumbiai és izraeli AH60 sikeres és harcban bizonyitott gépek.(kolumbiai Arpiak is zsidó feljavitásai a BHnak.Nemhogy NLOSt,de még a nagyobb Nimrod rakétát is sikerrel vetették be róluk-jol beváltak)
Kicsit olyan ez,mint az 1960as csak rakétafegyverzetű vadászgépek.Akkor az bukta volt.Ma már viszont nincs gá-s légiharc.AAM-ek eljutottak arra a fejlettségi szintre,hogy a gá csak egy tartalék fegyver légiharcban.
@Hpasp majd eljut az SAAF helivadász akcióiig,amit azért nem ok nélkül csináltak.KM-én belül az oláh felfegyverzett Pumák is veszedelmes eszközök.Még kortársak is a Mihuval.Csak a Puma jobb konstrukció,és kapott egy jó modernizálást.De korszerű légvédelem ellen már azokat sem lehetne bevetni,nemhogy a mi levélnehezékjeinket.....Viszont ha első körben a Mistraljainkat már kiütötték,szép nyugodtan levadászhatják a Leókat/Lynxeket....
Szerintem az olyan kis és csóró seregeknek,mint az MH pont a korszerűen felszerelt,korszerű,rohamdeszant képes katonai szállitó helik jelentik a megoldást.Nincs keret a klasszikus amcsi három (eredetileg 4) kategóriás heliflotta kiépitéséra.Viszont a mai technológia lehetővé teszi,hogy a három feladatkört egyetlen tipus ellássa.Db-ra ez a gép drága lenne,de mivel egy gép látná el három feladatát,igy már olcsóbb,nem is kicsit.
Különben maguk az oroszok is ebbe az irányba mozdultak az újgenerációs felfegyverzett Minyókkal.
Csak komoly problémájuk,hogy nincs stand off fegyverzetük.A Hermesz rakéta lesz,ha lesz,az első ilyenjük,ha rendszerbe áll.És a harcrendszer többi elemével is gondjaik vannak.
LOS fegyverzet csak akkor vethető be,ha már a légoltalmat leamortizálták.MANPAD veszély miatt akkor sem nélkülözhető a korszerű védelmi rendszer.(azért MANPAD nem lesz minden bokorban,nekünk példul egy db sincs.És ARV kapcsolat nélkül azok hatékonysága is erősen csökken.Korszerű védelmi rendszer képes a reálisan várható MANPAD veszéllyel megbirkózni,szerintem)
Szóval a Minyó egy rossz konstrukcó,de maga a koncepció nem az.Ami fontosabb,hogy a jelenlegi technológiai szint már elég jó hozzá,hogy életrevalóan meg is lehessen valósitani.
De ez a mi levélnehezékjeinken nem segit,azok bűnös pénzpazarlások csupán.
Az, hogy te könnyű / közepes szállító helit adott esetben felfegyverzel az nem az, hogy dedikáltan harci helibe beleépíted a deszatteret.
Szezon és fazon.