Ha a nem használt gépekre gondolsz, akkor azok már sokkal jobban ki voltak - a képek alapján - szívva a nap által.
Ezeken meg elég intenzív (de nem friss!) a festés.
Vagy megszerezni valahonnan az eredeti videót, amin sétálnak a csávók a gépek előtt. Mert amint látható, a gép farkán ki van takarva több jelzés is. A fiatalabb csáóvó feje pedig kitakarja a gép faroktartóját. Az ott lévő lefestett jelzés pozíciója közelebb vinne a megfejtéshez.
Ahhoz képest, hogy hogy szét szoktak fakulni a gépek itthon, ennek túl jó állapotú a festése. Ezért inkább gondolok ex cseszkó gépre.
Tegyük fel, hogy cseszkó. Akkor vagy az van, hogy valaki összekevert valamit az azonos festésminta miatt, vagy az, hogy megvettünk ezer éve leállított gépeket.
Persze lehet magyar is, akkor viszont ennek meglepően jó állapotú a festése.
Ha lennének más szögek, az valóban segítene, mert a magyar ék a farkon van a lajstrom mellett, a cseh kördiagram meg a törzsön a szárnycsonkok és az Iszpanka vonalainak metszésénél, azaz az ürge jobb vállánál. Bár minél tovább nézem, annál inkább úgy gondolom, hogy ha lenne ott cseh felségkel, akkor ki kellene lógjon belőle valami.
Ellenben, úgy látom, hogy a cseszkó gépeken a lajstrom az pont a sárga felületen van, ahogy ezen a képen a takarás, bár hossz alapján meg inkább tűnik magyarnak.
Ha már említettem az Iszpankát, ezen pont nincs, ahogy a magyar gépeken nem is volt jellemző a használata, ellenben a csehszlovák majd a cseh gépeken. Bár a gyárban is levehették, hiszen a szárnyak sincsenek fent.
Feltűnően nincsenek üzemeltetési feliratok.
Az Avia-info.hu szerint egyébként 5 db Mi-24V-nk maradt még Szolnokon, ami szóba jöhet szerintem. A többi kiállítva vagy megsemmisült. Ha jól számolom, akkor D-ből szintén 5, ha az oktatási segédlet gépeket nem számolom.
Jó pár D került Etiópiába, de azokat átfestették, legalábbis nem találtam hirtelen PG-s festésű etióp gépet.
Szóval így sokáig nézve, számolgatva nem zárom ki, hogy magyar gépek legyenek, csak akkor hogy jutottak ki? Miért nem reklámozzák? A korábbi felújításoknak nagy hírt vertek.